TOP 5: Euroopan sarjojen parhaat keskikentät vuonna 2023

Keskikenttäpelaajat ovat jalkapallossa suuressa roolissa sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Hyökkäykset kulkevat usein keskikenttäpelaajien kautta, kun peliä lähdetään rakentamaan syvältä omasta päädystä. Joukkueiden päästessä hyökkäyskolmannekselle, tulee keskikenttäpelaajien osaaminen myös esiin monella tavalla.

Keskikenttäpelaajat ovat usein antamassa viimeisiä ratkaisevia syöttöjä tai he voivat olla jopa viimeistelemässä maaleja. 

Keskikaistalla pelaavilla on erilaisia roolituksia. Jotkut pelaavat puolustavassa roolissa, toiset pelaavat vahvasti molempiin suuntiin, ja joidenkin pelaaminen painottuu suurelta osin hyökkäysvaiheeseen.

Kaikilla keskikentän pelaajilla on kuitenkin suuri vaikutus joukkueiden puolustukseen. Heitä tarvitaan tukkimaan keskialuetta, josta useimmiten päästään tekemään murtavia ja ratkaisevia asioita maalinteon kannalta.

Euroopassa ollaan nähty tälläkin kaudella monia pelimiehiä, jotka ovat pelanneet uskomattoman korkealla tasolla. Heidän vaikutus on ollut merkittävä omia joukkueitaan kohtaan. 

#5 Jude Bellingham

 • Seura: Borussia Dortmund
 • Kansallisuus: Englanti
 • Ikä: 20

Jude Bellingham on vasta 20-vuotias, ja hän on tehnyt itsestään maailmantähden omalla osaamisellaan. Latu on todellakin auki suurempiin ympyröihin. Siitä kertoo jo varmistunut siirto Real Madridiin. 

Borussia Dortmundissa Bellingham on pelannut jo kolmen kauden ajan vaikuttavilla otteilla. Ei ole ihme, että Real Madrid osoitti kiinnostuksen. Mennyt kausi oli taattua Bellinghamin laatua. Hän oli Dortmundin ehdottomia avainpelaajia kantaen ajoittain myös kapteenin nauhaa. 

Mennyt kausi oli englantilaiselle paras tilastojen valossa. Kahdeksan maalia ja viisi maalisyöttöä kivikovassa Bundesliigassa on hyvä suoritus. Mestarien liigassa verkko heilui jopa neljä kertaa.

Pelityyliltään Bellingham on ovela, taitava ja erittäin kypsä. Bellinghamista ei missään nimessä huomaa nuorta ikää. Sen verran vakuuttavaa on hänen yleistaso. 

Bellingham on totuttu näkemään keskikentällä monissa eri rooleissa. Hän kykenee pelaamaan sekä alempana että ylempänä. Lisäksi hän pystyy pelaamaan vahvasti molempiin suuntiin. 

Bellingham on ehdottomasti maailman lupaavin alle 21-vuotias pelaaja. Aika näyttää minkälaisiin saavutuksiin hän pystyy.

#4 Rodri

 • Seura: Manchester City
 • Kansallisuus: Espanja
 • Ikä: 27

Rodri pelasi uransa parhaan kauden. Hän oli tällä kaudella suuressa roolissa Manchester Cityn kivikovalla keskikentällä. Cityn kausi päättyi historialliseen triplaan pokaalien kannalta, ja Rodri oli yksi osasyy Cityn vahvaan menestykseen.

Keskikentän pohjalla puolustavassa roolissa viihtyvä espanjalainen otti tällä kaudella valtavia askeleita eteen päin. Varsinkin pallollisessa pelaamisessa hän on kehittynyt neljän Cityssä vietetyn kauden aikana. 

Yleensä keskikentän pohjapelaajan päätehtävä on olla lukkona puolustuslinjan edessä. Rodri pystyy osaamisellaan tarjota tähän oheen paljon lisää. Rodrin syötöt ja pelinrakennustaidot ovat kovalla tasolla valmentaja Pep Guardiolan vaativassa systeemissä. Vahvuuksia ovat myös pelinluku ja pallonriistotaidot, kuten keskikentän kutospaikkaa pelaavalla pitääkin olla.

Valioliigassa Rodri pelasi lähes jokaisessa ottelussa, ja Mestarien liigasta hänet muistetaan voittomaalin tekijänä. Mestarien liigan voitto oli ensimmäinen laatuaan Manchester Citylle, joten Rodrille lienee luvassa legendan status Manchesterissa. 

Eräs mielenkiintoinen fakta Rodrista on se, että hän ei ole esillä missään sosiaalisessa mediassa, ja hän lahjoittaa sievoisen summan palkastaan hyväntekeväisyyteen.

#3 Joshua Kimmich

 • Seura: Bayern Munchen
 • Kansallisuus: Saksa
 • Ikä: 28

Joshua Kimmich on edustanut Bayern Munchenia jo kahdeksan kauden ajan. Jokainen näistä kausista on päättynyt mestaruusjuhliin. Kimmichin plakkariin on tarttunut myös yksi Mestarien liigan pysti. 

Kimmich on Bayernin yksi tärkeimmistä pelaajista. Kapteenin nauhaa kantava keskikentän taituri on suuressa roolissa hyökkäys- ja puolustussuuntaan. Valtaosa Bayernin hyökkäyksistä kulkee juonikkaan Kimmichin kautta. Kimmich on kova luu myös pallorosvona, joten monipuolisesta ja tehokkaasta pakkauksesta on kyse.

Erityisesti Kimmichin vahvuudet tulevat esiin pelinrakennusvaiheessa. Kimmich hakee usein palloa syvältä, ja hän osaa edistää peliä oivaltavilla avaussyötöillään. Kun Bayern pääsee hyökkäyskolmannekselle, on Kimmich sielläkin omimmillaan antamassa läpisyöttöjä. 

Saksalaisella on kaiken kukkuraksi vielä erinomainen jalka erikoistilanteissa. Kulmapotkut ja vaparit menevät kovalla prosentilla oikeaan osoitteeseen. Monipuoliseen pakettiiin lisätään vielä vahva voittajaluonne ja johtajuustaidot. 

Bayernin keskikenttäpelaajien runsauden pulan vuoksi Kimmich nähtiin aiemmin usein laitapuolustajana. Silläkin paikalla hän suoriutui mainiosti, mutta keskikentällä taiturin vahvuudet tulevat esiin parhaiten.

#2 Ilkay Gündoğan

 • Seura: Manchester City
 • Kansallisuus: Saksa
 • Ikä: 32

Ilkay Gündoğan on ollut Manchester Cityn keskikentän kulmakiviä jo seitsemän kauden ajan. Tälläkin kaudella saksanturkkilainen pelasi uskomattoman korkealla tasolla – kenties jopa uransa parhaan kauden.

Dynaaminen keskikenttäpelaaja kipparoi Manchester Cityn historialliseen triplamestaruuteen. Valioliigassa ja Mestarien liigassa Gündogan oli aina mies paikallaan kovissa ja tiukoissa paikoissa. FA Cupin finaalissa Gundo painoi kaksi hienoa maalia Cityn kaataessa verivihollisensa Manchester Unitedin.

Aiemmin Gundo pelasi Borussia Dortmundissa, jossa hän herätti Cityn kiinnostuksen vahvoilla otteilla. Cityn ei tarvitse katua saksalaisen hankintaa, sillä niin kovalla tasolla hän pelasi. 

Gündoğan on monipuolinen keskikentän keskustan pelaaja. Hän pelaa useimmiten vahvasti kahteen suuntaan, mutta hänen vahvuudet tulevat parhaiten esiin hyökkäysvaiheessa. Gundo on usein päättämässä hyökkäyksiä hyökkäyskolmanneksella. Tehojakin on tullut mukavaan tahtiin maalimäärien huidellessa 10:n molemmin puolin kautta kohden.

Taitavan keskikenttäpelaajan vahvuuksiin kuuluu myös johtajaluonne ja kova työnteko. Kovasta keskikentän pakkauksesta on todellakin kyse. Vaikka ikää on mittarissa 32 vuotta, ei meno näytä hidastuvan.

Ensi kaudeksi Gundo siirtyy FC Barcelonaan uusien haasteiden pariin. Hankintaa on pidetty yhtenä parhaista kesän siirtoikkunassa. Gundo jättää suuren loven Cityn keskikentälle. Tämän tasoista pelaajaa on vaikeaa korvata. 

Gundo poistuu Manchester Citystä ikuisena johtajana ja legendana, joka johdatti Cityn ensimmäiseen Mestarien liigan voittoon.

#1 Kevin De Bruyne

 • Seura: Manchester City
 • Kansallisuus: Belgia
 • Ikä: 32

Kevin De Bruyne ei paljoa esittelyjä kaipaa. Keskikentän moottori on pelannut Mancester Cityssä jo kahdeksan kauden ajan. 

Ennen siirtoa Cityyn De Bruyne etsi paikkaansa, vaikka hänen huikea potentiaali oli tiedossa. Onnistumisia ei tahtonut tulla, mutta viimeisin kausi Saksan Bundesliigassa Wolfsburgin riveissä herätti Cityn kiinnostuksen. 

Tämän jälkeen De Bruyne on löytänyt jalkapallokotinsa Manchesterista. De Bruyne pelaamisen taso on ollut huimalla tasolla vuodesta toiseen, eikä taso ole heitellyt. 

Belgialainen supertähti on nakuttanut valtavan määrän tehoja jokaisella Cityssä pelatulla kaudella. Jos maaliin johtavien syöttöjen määrät ovat kaudesta toiseen 20:n molemmin puolin, on joukkueella hyppysissä melkoinen talismaani. 

Tälläkin kaudella De Bruyne oli oma itsensä syöttäen Valioliigassa 18 maalia. Mestarien liigassakin jälki oli tuhoisaa seitsemällä maaliin johtavalla syötöllä. 

Parhaita De Bruynen ominaisuuksia ovat uskomattoman tarkat läpisyötöt ja huikea peliäly. Peliä edistäviä ratkaisuja tapahtuu lähes aina, kun De Bruyne on pallossa. Belgialaisella on myös painava ja kova laukaus, jolla hän pystyy yllättämään kenet tahansa maalivahdin. 

Vuosien varrella De Bruyne on ollut suuressa roolissa Manchester Cityn menestyksessä. Iän myötä De Bruynestä on myös kuoriutunut hyvä johtaja Manchester Cityssä. Hän oli tällä kaudella joukkueen kapteenistossa, ja hän kantoi kapteeninnauhaa Ilkay Gündoğanin ollessa sivussa.

Kun Kevin De Bruyne jättää viheriöt, hänet tullaan muistamaan yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana belgialaisena jalkapalloilijana.

Yhteenveto

Menneen kauden TOP 5 -keskikenttäpelaajat näyttävät olevan suurimmilta osin Manchester Cityn pelaajia. Se ei ole todellakaan sattumaa, sillä Cityn menestys oli aivan omaa luokkaa tällä kaudella.

Menestyvä joukkue tarvitsee usein poikkeuksellisen kovia pelaajia, joten Cityn pelaajat ansaitsevat siltä osin suitsutusta. 

Toki muissakin joukkueissa on mainioita pelaajia. Jude Bellingham ja Joshua Kimmich ovat vahvoilla otteillaan ansainneet kehut ja maininnat maailman parhaiden joukossa.

Vedonlyöntibonukset.comin TOP 5 -listaan oli tyrkyllä monia muitakin pelaajia. Heistä mainittakoon seuraavat:

 • Luka Modric, Real Madrid
 • Martin Odegaard, Arsenal
 • Bruno Fernandes, Manchester United
 • Casemiro, Manchester United
 • Toni Kroos, Real Madrid

Sivustolla on myös laitapakkien, laiturien ja hyökkääjien TOP -listat kauden 2022-23 osalta.

LUE KAIKKI UUTISET