Hiihto vedonlyönti 2024

Suomi on jo talven sääolosuhteiden ansiosta otollista maaperää hiihtämiselle ja totta onkin, että liki pitäen kaikki suomalaiset vauvasta vaariin ovat hiihtämistä päässeet kokeilemaan. Myös huippu-urheiluna hiihto on kuulunut vuosikymmenet suomalaisten suurimpiin lempilapsiin. Äärimmäistä fyysistä kestävyyttä normaali- ja pitkillä matkoilla vaativa tinkimätön urheilulaji on sopinut suomalaisten mielenlaatuun ja siinä menestyviä erityisyksilöitä on Suomessa arvostettu korkealle.

Menestystä onkin tullut sekä olympialaisten, että MM-mitalien muodossa tasaisesti ja Siiri Rantanen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta ja myös Iivo Niskanen ovat suorastaan kansallissankareita. Lajin suosio kulkee yleensä melko lailla käsi kädessä myös lajin vedonlyönnin suosion kanssa ja hiihto vedonlyönti, aivan kuten ampumahiihto vedonlyöntikin, onkin tänä päivänä erittäin suosittua, eritoten arvokisojen aikaan, mutta myös ihan tavallisia maailmancup-kilpailuja koskien .Nykyään parhaiten menestyvät suomalaisista Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski, mutta myös Kerttu Niskanen ja Risto-Matti Hakola ovat väläytelleet. Norja on hiihdossa ylivoimainen ykkönen ja muut maat yrittävät lyödä ylivoimaan kiilaa väliin lähinnä Venäjän johdolla.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Lajit hiihdossa
 • Suosituimmat vetotyypit hiihdossa
 • Hiihto ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Lajit hiihdossa

Aina vuoteen 1987 asti kilpailtiin ainoastaan yhdellä hiihtotyylillä, kunnes luistelutyylin kilpailut erotettiin omikseen perinteisestä hiihtotyylistä. Luistelutyyli on nopeampi, joten vapaan tyylin kisoissa ei ole etenemisrajoituksia. Hiihdon lajit ovat muutenkin olleet murroksessa, ensin keksittiin takaa-ajokilpailu, sitten yhteislähtö, yhdistelmäkilpailu, sprintit ja parisprintit. Hiihdon lajikirjo näyttää nykyisin paljon moninaisemmalta kuin joskus aikoinaan ja erityisesti sprinttiin on lajin evoluutio tuonut täysin uuden sprinttihiihtäjien ryhmän. Monen mielestä ainoa oikea kilpailumuoto on edelleen väliaikakilpailu, mutta ne ovat enää pieni osa arvokisaohjelmaa tai ylipäätään kansainvälistä hiihtokalenteria. Nykyisin arvokisoissa hiihdetään kuusi kilpailua miehillä ja kuusi naisilla.

Tässä hiihdon arvokisaohjelmassa tällä hetkellä olevat lajit:

 • 10 km / 15 km väliaikalähtö
 • Yhdistelmäkilpailu / Skiathlon
 • 30 km / 50 km yhteislähtö
 • Sprinttikilpailu
 • Joukkuesprintti
 • 4 x 5 km / 4 x 10 km viesti
 • 10 km / 15 km väliaikalähtö

  Klassinen ja monien mielestä ainoa oikea kilpailumuoto. Naiset hiihtävät 10 kilometriä, ja miehet 15 kilometriä. Nykyään väliaikalähtönä kilpaillaan ainoastaan tämä yksi kilpailu arvokisoissa. Vuorokerroin tyylinä on perinteinen hiihto ja vuorokertana vapaa hiihto. Kilpailijat lähtevät matkaan puolen minuutin välein ja loppujärjestys määräytyy sen mukaan, kuka selvittää radan nopeimmin. Tämä on vedonlyöjälle mielenkiintoinen kilpailumuoto, sillä lähtöjärjestys vaikuttaa siihen, kenellä on mahdollisuus saada vetoapua keneltäkin. Lisäksi mitään varsinaisia loppukiritaisteluja ei ole ja jokainen joutuu tekemään oman hiihtonsa sen sijaan, että vain roikkuisi kärkiryhmän mukana.

 • Yhdistelmäkilpailu / Skiathlon

  Yhdistelmäkilpailussa hiihdetään nimensä mukaisesti molempia hiihtotyylejä. Ensin puolet matkasta perinteisellä ja sitten vaihdetaan vapaan sukset jalkaan ja hiihdetään loppumatka vapaalla. Kilpailussa on yhteislähtö. Naiset hiihtävät 7.5 km + 7.5 km = 15 km ja miehet 15 km + 15 km = 30 km. Tätä kilpailumuotoa on usein kritisoitu siitä, että perinteisen osuus menee usein jonossa hiihdoksi ja täten perinteisen osaamisella ei ole samanlaista painoarvoa, kuin kilpailun ratkaisevalla vapaan hiihdolla. Tasaisin väliajoin ehdotetaankin perinteisemmän takaa-ajokilpailun palauttamista, jossa perinteisen hiihdon osuus kilpailtiin edellisenä päivänä väliaikalähtönä.

 • 30 km / 50 km yhteislähtö

  Hiihdon pitkä matka hiihdetään nykyisin yhteislähtönä. Naiset hiihtävät 30 kilometriä, ja miehet 50 kilometriä. Vuorokerroin tyylinä on perinteinen hiihto ja vuorokertana vapaa hiihto (niin, että väliaikalähtöon aina eri tyylillä kuin tämä yhteislähtö). Vaikka matka on pitkä, niin kilpailu suosii hyvän loppukirin omaavia sitkeitä roikkujia. Sitä onkin kritisoitu välillä tapahtumaköyhyydestä, mutta vastakritiikki dramaattisesta lopustakin on pätevä. Pitkä matka väliaikalähdöllä tuotti lähes aina hyvin selvät erot lopputuloksissa. Lisäksi väliaikalähdössä kilpailutapahtuma olisi kokonaisuudessaan tunnin pidempi.

 • Sprinttikilpailu

  Sprinttikilpailu, joka hiihdetään vuorokerroin perinteisellä ja vuorokerroin vapaalla hiihtotyylillä, eroaa muutenkin kuin matkan perusteella muista kilpailuista merkittävästi. Lyhyellä radalla (esimerkiksi vuoden 2019 MM-kisoissa miehillä 1.6 km ja naisilla 1.2 km), hiihdetään ensin aika-ajot yksin ja sen kilpailun 30 nopeinta selviytyy mukaan puolivälieriin. Siinä jäljellä olevat kilpailijat jaetaan 5 erään, joista jokaisesta kaksi parasta selviää seuraavalle kierrokselle välieriin (ja kaksi ajoilla). Kahden välierän nopeimmat sitten muodostavat kuuden hiihtäjän finaalin, josta vastamitalit ratkaistaan. Kärki siis hiihtää sprinttireitin kaikkiaan neljä kertaa.

  On paljon hiihtäjiä, jotka menestyvät aika-ajossa, mutta ovat vaikeuksissa taktisia ominaisuuksia ja röyhkeyttä vaativissa eräkilpailuissa, vastaavasti on sellaisia kilpailijoita, joilla on vaikeuksia päästä edes 30 parhaan joukkoon, mutta jotka ovat puolivälierissä hyvinkin varteenotettavia vaihtoehtoja selviytymään välieriin. Hiihto vedolyöntiä ajatellen on tärkeää panna merkille, että eräkilpailuissa tulee hyvin usein kolareita, jotka pilaavat kolaroijien kisan, nopeatempoisessa lajissa on mahdoton enää ehtiä mukaan kilpailuun kärkitaistelusta kolarin jälkeen.

 • Joukkuesprintti

  Nimestä voisi luulla, että tämä on suoraan sprinttikilpailu viestimuodossa. Tavallaan onkin, mutta paljon muuta. Ensinnäkin yhdessä joukkueessa on vain 2 kilpailijaa, mutta osuuksia on kuusi, eli molemmat joukkueen jäsenet joutuvat hiihtämään sprintin kolme kertaa paljon lyhyemmässä ajassa kuin varsinaisessa sprinttikilpailussa. Tämän johdosta joukkuesprintissä tarvitaan myös kestävyysominaisuuksia mikä onkin osasyy siihen, että Suomen keskimatkoilta tutumpi hiihtäjäpari Sami Jauhojärvi - Iivo Niskanen onnistui valloittamaan ikimuistoisesti joukkuesprintin olympiakultaa Sotshissa vuonna 2014. Hiihto vedonlyöntiä pelaavan on tärkeää ottaa tämä analyysissa huomioon, kaikki sprintissä menestyvät eivät välttämättä menesty joukkuesprintissä, vaan hyytyvät viimeisillä osuuksilla.

 • 4 x 5 km / 4 x 10 km viesti

  Kaikille varmasti hyvin tuttu viestihiihto, joka ennen oli ainoa yhteislähtö, mitä arvokisoissa kilpailtiin. Neljän hengen joukkueet maittain vastakkain ja ensimmäisenä kilpailusta maaliin tuleva on sen voittaja. Kaksi ensimmäistä osuutta hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla ja kaksi jälkimmäistä osuutta vapaalla hiihtotavalla. Tämä on kiehtova kilpailumuoto myös hiihto vedonlyöntiä ajatellen, sillä useaan otteeseen kilpailun aikana vaihtuvat kilpailijat muuttavat kisan kokonaisvoimasuhteita jatkuvasti ja juoksuviesteistä poiketen radalla viihdytään sen verran pitkään, että mahdollinen heikko lenkki voi helposti pilata koko kilpailun ja vahva lenkki vastaavasti nostaa takaisin mukaan taisteluun. Myös eri joukkueiden vaihtelevat taktiikat tuovat oman lisänsä asiaan, joku maa päättää aloittaa kilpailun parhailla hiihtäjillä ja joku toinen maa taas jättää joukkueensa parhaan hiihtäjän ankkuriosuudelle. Tällä tavoin eri osuuksilla syntyy eroja eri suuntiin.

Suosituimmat vetotyypit hiihdossa

Hiihdossa kilpaillaan melko yksiselitteisesti lajista riippumatta siitä, kuka on kulloinkin nopein. Suosituimmat vetotyypit luonnollisesti mukailevat tätä linjaa.

 • Voittajaveto
 • Kaksari -veto
 • Tripla -veto
 • H2H -pelimuoto
 • Kisakohtaiset vedot

Voittajaveto

Perinteinen voittajaveto, eli veikkaus siitä, kuka kilpailija voittaa kilpailun, on edelleen suosittu muoto. Tämän pelimuodon ongelma on, että suosikkien kertoimet ovat varsin minimaalisia, jos niitä on kilpailussa vain vähän. Mukavaa viihdettä tuo kuitenkin omalle suosikille panostaminen.

Kaksari -veto

Voittajavetoon nähden paremmat kertoimet löytyy Kaksari-pelimuodosta. Toki myös vaikeuskerroin nousee huomattavasti, kun yhden sijaan pitääkin veikata kilpailun kaksi parasta ja vieläpä oikeassa järjestyksessä. Tässä pelimuodossa voi ainakin yllätystä hakiessa olla fiksua lyödä vetoa useammasta voittoyhdistelmästä.

Tripla -veto

Tripla -pelimuodossa yritetään veikata kilpailun kolmea parasta oikeassa järjestyksessä. Tässä kertoimet ovat usein pienimmilläänkin jo melko hyviä, sillä kolmen parhaan veikkaaminen ei ole mikään helppo juttu, vaikka kilpailussa olisikin ennakkosuosikkeja riittävästi. Yllätys pronssimitalistin hakeminen nostaakin kertoimet jo mukaviksi vaikka ykkös- ja kakkossija olisivat täysin odotettua. Silloin voi olla kannattavaa lyödä parikin vetoa eri yllätysmitalisteilla. Näissä on monesti muuttuvat kertoimet, jotka antavat mahdollisuuden iskeä oikealla hetkellä.

H2H -pelimuoto

H2H, eli Head to Head, tarkoittaa sitä, että lyöt vetoa vainkahden tai kolmen kilpailijan keskinäisestä järjestyksestä. Tällöin muilla sijoituksilla ei ole merkitystä. Tämä on erityisen suosittu muoto siksi, että voi lyödä vetoa samassa kilpailusta useampaa kohdetta, jotka eivät ole riippuvaisia toisistaan. Mahdollisuus on siis jopa jättipottiin, että kaikki kohteet osuvat. Jos lyöt Voittajavedossa tai Kaksarissa useampaa voittajaa / voittoyhdistelmää, niin tasan yksi niistä voi osua.

Kisakohtaiset vedot

Arvokisoissa on mahdollista lyödä kilpailukohtaisia vetoja, esimerkiksi voi veikata Iivo Niskasen tai Suomen maajoukkueen mitalimäärää tai sitä, kumpi saa enemmän mitaleja Suomi vai Ruotsi. Huomattavaa on, että usein näihin maakohtaisiin veikkauksiin sisältyy mukaan myös mäkihypyn ja yhdistetyn hiihdon mitalitaistot. Eli lue säännöt tarkasti ennen vetosi lyömistä, jos et halua veikata mäkihyppyä tai yhdistetyn hiihtoa samassa yhteydessä. Arvokisat kestävät parisen viikkoa, joten liian pitkään ei tarvitse näiden kilpailukohtaisten vetojen tuloksia onneksi odotella.

Hiihto ja vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin

Hiihto vedonlyönti eroaa melko huomattavasti monen muun lajin vedonlyönnistä, sillä seikkoja, jotka on otettava huomioon, on niin paljon. Jos hiihto vedonlyöntiä haluaa harjoittaa ammattimaisesti, niin jokainen näistä asioista on otettava tarkan syynin alle todennäköisyysarvioita tehdessään. Vedonlyöntiä tarjoava vedonlyöntisivusto saa runsaasti tasoitusta jo lähtökohtaisesti kerroinasettelussa, joten yhtään enempää sitä ei ole syytä antaa.

Hiihdossa kilpaillaan melko yksiselitteisesti lajista riippumatta siitä, kuka on kulloinkin nopein. Suosituimmat vetotyypit luonnollisesti mukailevat tätä linjaa.

 • Valmennus
 • Kilpailijan päivän kunto
 • Suksien voitelu
 • Radan kunto ja rataprofiili
 • Säätila
 • Lähtöjärjestys
 • Kilpailurasitus

Valmennus

Hiihtäjien valmennus on luonnollisesti isossa roolissa. Toki on selvää, että suurin työ valmennuksen osalta on tehty jo paljon ennen kulloistakin kilpailua, vaikka taktiikoita voikin hioa vielä ennen kilpailua esimerkiksi voimanjaon suhteen. Vedonlyöjä voi valmennusta arvioidessaan ottaa huomioon koko joukkueen suorituksen ja vertailla sitä esimerkiksi edellisen kauden menestykseen.

Kilpailijan päivän kunto

Päivän kunnon selvittäminen kuuluu tietenkin hiihtovedonlyöntiä harrastavan pelaajan perustoimenpiteisiin. Onhan selvää, että sitä relevantimpaa on data, mitä tuoreempaa se on. Jos kilpailija on voittanut edellisellä viikolla vastaavan kilpailun, niin hän on kovassa vireessä, vaikka maailmancupin tilanteessa ei aivan kärjessä olisikaan. On kuitenkin tärkeää myös selvittää, että mistä mahdolliset heikot esitykset johtuvat. Jos esimerkiksi voitelu on mennyt pieleen, niin hiihtäjä saattaa silti olla hyvässä kunnossa, vaikka viimeiset tulokset olisivatkin heikompia.

Suksien voitelu

Hiihto on tietyllä tavalla tiimipeliä, sillä varsinkin haastavissa olosuhteissa suksien voitelun merkitys ja huoltotiimin onnistuminen siinä korostuu. Jotkut tiimit onnistuvat siinä paremmin kuin toiset ja jos voitelu epäonnistuu kunnolla, niin koko joukkueen suoritus on lähes tuomittu menemään pieleen. Tarkka vedonlyöjä analysoi eri tiimien voiteluiden onnistumiset erilaisella lumella ja ottaa nämä huomioon arvioissaan. Myös hiihtäjät saattavat ottaa riskejä ja poiketa joukkueen voitelusta omalla päätöksellä ja tämä saattaa sitten näkyä positiivisesti tai negatiivisesti tuloksessa. On huomattavaa, että hiihtäjiä on usein ohjeistettu olemaan kritisoimatta suksiaan tai voiteluaan, joten tilastoista ja haastatteluista pitää usein pystyä lukemaan rivien välistä, että oliko vaisun menestyksen syy hiihtäjässä vai voitelun epäonnistumisessa.

Radan kunto ja rataprofiili

Radan kunto liittyy olennaisena osana voiteluun, mutta myössiihen, kuinka se sopii eri ominaisuuksia omaaville hiihtäjille. Jotkut viihtyvät raskaalla radalla ja jotkut suorastaan lentävät muita nopeammin kevyemmällä radalla. Vedonlyöjän on syytä huomata, että mikäli kyseessä on yhteislähtökisa, niin sitä todennäköisemmin voittoratkaisu nähdään vasta loppukirissä, mitä kevyempi rata on kyseessä. Tällöin on syytä satsata kiriherkimpiin hiihtäjiin. Jos taas rata on erityisen raskas, on peesaajien pudottaminen huomattavasti helpompaa. Hiihto vedonlyönti on huomattavasti haastavampaa, mikäli et ota hiihto vedonlyönti -arvioissasi huomioon lainkaan radan profiilia, sen nousujen korkeutta ja kulmaa sekä radan kuntoa.

Säätila

Kilpailun säätilalla on merkitystä voitelun kannalta. Jos keli on helppo voitelutiimille, niin voiteluiden onnistumisessa ei tule suuria eroja, mutta jos esimerkiksi sataa alijäähtynyttä vettä tai pöpperölunta, niin voitelutiimit pystyvät tekemään paljon eroja eri hiihtäjien välillä. Vedonlyöjän tuleekin tarkkailla sääennustetta parhaan hiihto vedonlyönti-arvion tehdäkseen. Mikäli kyseessä on väliaikalähtö, niin mahdollinen muuttuva sää voi saada aikaan yllätyksiä. Alkupää saattaa päästä hiihtämään huomattavasti nopeammissa olosuhteissa, jos esimerkiksi lumisade on sakenemaan päin. Tällöin kannattaa hakea yllätyksiä alkupään lähtijöistä potentiaalisimmista. Osa kilpailuista kilpaillaan hieman korkeammassa ilma-alassa ja tällainen vaikuttaa eri tavalla eri kilpailijoihin.

Lähtöjärjestys

Kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, väliaikalähdöllä kilpailtavan hiihdon lähtöjärjestyksellä voi olla suurta merkitystä, mikäli säätila vaihtelee kisan aikana. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tilanne missä sillä on merkitystä. Kilpailijat tosiaan lähetetään matkaan 30 sekunnin välein, joten jonkinlaisia jonoja syntyy väkisinkin. Mikäli tällainen kiinniotettu on sen verran hyvän tason hiihtäjä, että pysyy mukana kiinni jäätyään, niin hiihtäjästä voi olla etua vuorovedossa.

Vastavuoroisesti jos hiihtäjä joutuu kiinniotetuksi, mutta pystyy pysymään peesissä, saattaa tämä nopeampi hiihtäjä vetää peesaajan yllättävänkin korkeille sijoituksille, harvoin kuitenkaan palkintopallille, mutta varsinkin H2H -pelimuodossa lähtöjärjestykseen kannattaa kiinnittää paljon huomiota. Sprinttikisoissa eräjaot tehdään aika-ajojen perusteella ja jos tässä vaiheessa lyöt vetoa, niin niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Vain kaksi parasta menee puolivälierien eristä suoraan jatkoon, joten muiden erässä mukana olevien tasolla on huomattava merkitys jatkoonpääsymahdollisuuksia ajatellen.

Kilpailurasitus

Arvokisoissa kilpaillaan melko lyhyessä ajassa paljon kilpailuja. Kaikki hiihtäjät eivät kuitenkaan osallistu kaikkiin kilpailuihin. Hiihto vedonlyöntianalyysissa yksi arvioihin vaikuttava fakta on kilpailurasitus. Osa kilpailijoista on voinut urakoida lyhyen ajan sisällä esimerkiksi viisi kilpailua, kun osa valmistautuu esimerkiksi toiseen kilpailuun. Tämä ei voi olla näkymättä hiihtäjän tuoreudessa ja sitä kautta hänen mahdollisuuksissaan menestyä.

Hiihdon arvokisat sekä maailman cup

Hiihdon arvokisakalenteri on hyvin selkeä. Joka toinen vuosi järjestetään MM-kisat ja joka neljäs vuosi olympiakisat, joihin hiihto kuuluu olennaisena osana. Tämä siis jättää yhden vuoden neljästä aina arvokisattomaksi vuodeksi. EM-kisoja ei hiihdossa järjestetä lainkaan johtuen lajin suuresta painottumisesta Eurooppaan muutenkin. Tämän lisäksi joka vuosi kierretään maailman cupia, jossa menestymisestä kilpailijoille jaetaan myös rahapalkintoja. Suomessa kilpaillaan sitten vielä erikseen Suomen cupia ja luonnollisesti SM -kisat.

 • Maailman cup
 • Tour de Ski
 • Olympialaiset
 • Hiihdon MM-kilpailut
 • Maailman cup

  Läpi kauden kestävä koitos, jossa jaetaan maailman cup-pisteitä ja rahapalkintoja. Eri kilpailijoilla on huomattavasti erilaiset motivaatiotasot maailman cupia koskien. Osa kilpailijoista keskittyy täysillä maailman cupiin, kun joillakin ainoa tavoite on arvokisat ja sitä palvelee maailman cup -osakilpailut. Arvokisattomina vuosina maailman cup on arvostuksessaan korkeimmalla, koska varsinaista huippukohtaa ei keväällä ole. Maailman cup sisältää lukuisia legendaarisia kilpailuja, kuten Holmenkollenin ja Salpausselän Kisat. Vedonlyöjän täytyy tietenkin ottaa arvioissaan huomioon kulloinenkin maailman cupin tilanne, joillekin kilpailijoille voi tietyissä tilanteissa riittää heikompikin sijoitus ja toiset taas joutuvat hakemaan voittoja riskillä.

 • Tour de Ski

  Tour de Ski on vuonna 2006 perustettu kilpailusarja, joka on osa maailmancupia, mutta myös kerännyt omaa erillistä arvostustaan. Kilpailusarja pidetään Keski-Euroopassa vuoden vaihteessa tiiviissä tahdissa ja se sisältää tällä hetkellä seitsemän etappia, eli osakilpailua, joista viisi on distanssimatkoja ja kaksi sprinttejä. Sprinteistä on mahdollista saada hyvityssekunteja loppuaikaan. Sekä etapeista, että kokonaiskilpailusta saa palkintorahoja. Kilpailun kuuluisin osa on sen hurja loppunousu, jossa väsyneet kilpailijat yrittävät viimeisillä voimillaan selviytyä maaliin. Hiihtovedonlyöntiä ajatellen on tärkeää ottaa selvää kilpailijoiden motivaatiotasoista. Osa kilpailijoista ei edes lähde tavoittelemaan kokonaisvoittoa ja osalle se on pelkkä harjoitus. Toisille se voi olla jopa kauden päätavoite myös arvokisallisilla vuosilla.

 • Olympialaiset

  Talviolympialaiset pidetään neljän vuoden välein ja jokaisen hiihtäjän suuri unelma on tietenkin olympialainen mitali, mieluiten kultainen. Joillakin hiihtäjillä kaikki tähtää siihen, joillakin se on vain tärkein osa kilpailukalenteria, mutta yksi asia on varma: Kaikki haluavat olla parhaimmillaan olympialaisissa. Motivaatiotasoja ei siis edes pedanttisimman vedonlyöjän tarvitse olympialaisista puhuttaessa juuri arvioissaan tarkastella. Sen sijaan se on syytä ottaa huomioon, että millä matkoilla missäkin kisoissa on vuorossa perinteinen hiihto ja millä matkoilla vapaa hiihto, sillä se vaikuttaa joidenkin hiihtäjien kisan päämatkoihin.

 • Hiihdon MM-kilpailut

  Hiihdossa kamppaillaan maailmanmestaruuksista ja mitaleista aina parittomina vuosina. Esimerkiksi Iivo Niskanen on perinteisesti palvellut koko kauden kaikilla päätöksillään ja tekemisillään sitä, että on sitten täydessä kunnossa MM-kilpailujen päämatkallaan ja se onkin tuonut hänelle hyvin menestystä. Hiihto vedonlyöntiä ajatellen on tärkeää tietää, mikä on kenenkin kilpailijan päämatka kisoissa. Muut matkat saattaa olla tarkoituksen mukaisesti valmistautumista siihen. Päämatkan valintaan vaikuttaa tietenkin se, että millä hiihtotyylillä mikäkin matka hiihdetään.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • Parhaat kampanjat hiihto vedonlyöntiin
  • Ammattina hiihto vedonlyönti - opettele nämä konseptit
  • Yhteenveto & FAQ

Parhaat kampanjat hiihtoon

Luonnollisesti arvokisojen aikaan hiihto vedonlyöntiä koskevia tarjouksia löytyy paljon. Maailman cup -kauden aikana vähemmän. Tarjoukset voivat vaihdella riskittömistä vedoista perinteisiin talletusbonuksiin tai hiukan spesifimpiinkin tarjouksiin. Joskus tarjolla on turnauksia, jonka voittaja voi saada palkinnoksi esimerkiksi arvokkaan tavaran tai mukavan hiihtoaiheisen matkan. Jos vedonlyönti hiihtokilpailuista on ammattimaista, niin on tietenkin syytä lukea ehdot tarkasti, vaikka reissu kuinka houkuttaisi mielessä. Jotkut turnaukset edellyttävät mahdollisimman paljon vetoja voiton saadakseen ja ammattimainen vedonlyönti sopii huonosti sellaiseen turnaukseen. Voittava hiihto vedonlyönti kun perustuu ylikertoimien löytämiseen, kuten muukin voittava vedonlyönti.

 • Ammattina hiihto vedonlyönti – opettele nämä konseptit

  Hiihto vedonlyönti on täysin oma maailmansa verrattuna muuhun vedonlyöntiin. Missään muussa lajissa, toki ampumahiihtoa lukuunottamatta, eivät olosuhteet vaihtele niin rajusti kuin hiihdossa ja välineet eivät autourheilua lukuunottamatta ole missään lajissa yhtä ratkaisevassa roolissa. Lehtien hiihto veto vihjeet voivat olla hiihto vedonlyöntiä harrastaessa hyvä renki tietyissä tapauksissa, mutta ammattimaiseen vedonlyöntiin ne eivät riitä. Vetovihjeet hiihtokilpailuista ovat myös vaihtelevan tasoisia, eli joidenkin tahojen vihjeet saattavat olla päin vastoin haitaksi. Näiden tunnistaminen on tärkeää ja jos ei siihen pysty, niin parempi olla ottamatta muiden vihjeitä huomioon analyyseissaan.

 • Hiihtotyylien erot

  Vaikka kärjessä on suurelta osin samoja hiihtäjiä eri tyylillä hiihtäessä, on hyvin tärkeää ymmärtää, että hiihtäjien voimasuhteisiin on hiihtotyylillä suurta vaikutusta. Merkitys on erilainen eri hiihtäjillä, mutta selvä kuitenkin. Nykyään ei enää Harri Kirvesniemen kaltaisia täysin yhden tyylin hiihtäjiä juuri ole, mutta huomattavasti vahvempi on jompi kumpi tyyleistä hyvin monella.

 • Väliaikalähtö / Yhteislähtö

  Liikaa ei voi korostaa, että väliaikalähdöllä käytävät kilpailut ja yhteislähdöllä käytävät kilpailut ovat kuin kaksi eri lajia. Jos siis katsot tilastoista, että kilpailija on voittanut 15 kilometrin kilpailun jollainen juuri on edessä, niin on ehdottomasti syytä varmistaa, että kyseinen kilpailu on ollut myös väliaikalähtö tai yhteislähtö (sen lisäksi, että se on hiihdetty samalla tyylillä). Toki osviittaa muutenkin saa siitä, että hiihtäjä on kunnossa, mutta varsinkin yhteislähdön voi voittaa sellainen kilpailija jolla ei olisi mitään mahdollisuuksia voittaa kilpailua väliaikahiihdossa, eli yksin hiihtämällä.

 • Yksittäisen kisan merkitys

  Vaikka se houkuttelevaa olisikin, niin yksittäistä kisaa ei kannata liikaa yliarvostaa. Toisin kuin esimerkiksi juoksulajeissa, hiihdossa on monia asioita, jotka voivat olla syynä yksittäiseen epäonnistumiseen. Ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä yhdestä epäonnistumisesta esimerkiksi kilpailijan laskevan kunnon suhteen. Päinvastoin, markkinoilta voi löytyä hyviä kertoimia niille, jotka eivät ylireagoi tällaiseen. On syytä yrittää parhaansa mukaan selvittää syyt epäonnistumiselle ja jos syytä ei löydy, niin silti muistaa kyseessä olevan vain yksittäinen kilpailu.

Yhteenveto & FAQ

Tässä artikkelissa on käsitelty hiihto vedonlyöntiä ja yritetty hiukan valottaa sen erityislaatuisuutta monen muun lajin vedonlyöntiin nähden. Mikäli ammattimainen hiihto vedonlyönti kiinnostaa, niin edessä pitkä, vaikea ja raskas polku, mutta onnistuessaan toki myös antoisa. Harrastuksena hiihto vedonlyönti on myös mukavaa viihdettä, silloin ei tarvitse miettiä ylikertoimia tai analysoida asioita turhan tarkkaan, mutta pitää hyväksyä, että pitkässä juoksussa ei voitolle voi päästä. Yksittäisissä kisoissa se on toki silloinkin mahdollista. Loppuun olemme keränneet muutaman lukijamme lähettämän kysymyksen, joihin olemme vastanneet:

Miten maailman cupissa pisteet jaetaan? Tuntuu todella sekavalta systeemiltä.
Miten määräytyy Head to Head -voitto sprinttikilpailussa, jos molemmat putoavat samassa vaiheessa?
Onko Live vedonlyönti mahdollista hiihto vedonlyönnissä?
Aina sanotaan, että ei pitäisi vetää letkaa. Onko "peesauksesta" muka oikeasti hyötyä?
Miten lähtöjärjestys määräytyy väliaikalähdöillä käytävissä kilpailuissa?