Jääkiekko vedonlyönti 2024 - nappaa viikon ilmaisveto

Jääkiekko on Suomen selvästi suosituin urheilulaji ja se näkyy myös suomalaisten käyttäytymisessä vedonlyönnissä. Suomeen jääkiekkovedonlyönti rantautui kunnolla Pitkävedon myötä 1990-luvun puolivälissä ja on sen jälkeen ottanut paikkansa suomalaisten vedonlyöjien lempilapsena jalkapallon rinnalla. Jääkiekko vedonlyöntiin on tarjolla kymmeniä eri sarjoja ja sitä kautta satoja otteluita, joissa jokaisessa on useampia kohteita, joista lyödä vetoa. Jääkiekkoseurat voivat Suomessa yleisesti ottaen erittäin hyvin tällä hetkellä ja myös jääkiekko vedonlyönti kukoistaa. Jääkiekon Suomen Cupvedonlyönti ja harjoitusottelut avaavat jääkiekkokauden elokuussa ja NHL lopettaa sen kesäkuussa. Jääkiekko vedonlyönti onkin lähes ympärivuotista.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimpia vetotyyppejä jääkiekossa
 • Suomen suosituimmat jääkiekkosarjat
 • Turnausmuotoinen jääkiekko vedonlyönti
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Suosituimmat vetotyypit jääkiekossa

Tavallisessa jääkiekko-ottelussa on yleensä erittäin suuri määrä kohteita vedonlyöntiin. Reaaliaikainen LIVE -vedonlyönti mukaan laskettuna, pelikohteita voi olla jopa satoja. Osa pelityypeistä nauttivat suurempaa suosiota, kuin toiset ja myös onnen ja taidon suhde eri kohteiden lopputulemissa vaihtelee huomattavasti. Pelaajan ei ole välttämätöntä analysoida kohteita tarkasti pitääkseen hauskaa, mutta voiton mahdollisuuksiin sillä on ratkaiseva vaikutus.

Seuraavaksi esittelemme pelaajien keskuudessa suosituimpia pelimuotoja jääkiekkovedonlyöntiin lyhyesti:

 • O/U
 • 1x2
 • Moneyline
 • Maalintekijät
 • Jääkiekko tulosveto
 • Jääkiekko moniveto
 • Jääkiekko vakio
 • Asian Handicap
 • LIVE-vedonlyönti
 • O/U

  O/U, eli Over/Under -veto on varsin käytetty pelimuoto kaikissa lajeissa, eikä jääkiekko ole asiassa poikkeus. Pelimuodossa pelaajan on tavoitteena arvata, päätyykö ottelun tilastoissa joku tietty lukema yli vaialle kohteessa ilmoitetun määrän. Tasapeli ei ole pelissä mahdollinen, sillä tämä kohteessa ilmoitettuun määrään on lisätty puolikas jollaisia ei oikeasti pelissä voi tulla. Kohteessa saatetaan siis kysyä esimerkiksi, että tuleeko ottelussa yli 4,5 vai alle 4,5 maalia. Pelaaja voittaa silloin "alle"-vedon, jos ottelussa syntyy 0-4 maalia ja "yli" -vedon jos siinä syntyy vähintään 5 maalia. Over/under -vetoa on myös mahdollista pelata erittäin jolloin yritetään arvata tietyn maalimäärärajan ylityksestä tai alituksesta koskien esimerkiksi ottelun ensimmäistä erää.

 • 1X2

  1X2 -pelimuodolla tarkoitetaan samaa kuin suomalaisille ehkä tutummalla Pitkävedolla. Jääkiekko vedonlyöntiin tämä pelimuoto sopii mainiosti. Yksinkertaistettuna pelaaja yrittää arvata, että kumpi pelaavista joukkueista voittaa ottelun varsinaisen peliajan osalta vai eteneekö ottelu jatkoajalle tasatilanteessa. Pelimuodon nimi tulee kohteen tuloksen merkeistä, mikäli kotijoukkue voittaa, päätyy kohde tulokseen "1", jos ottelu päättyy varsinaisen peliajan osalta tasan, on kohteen tulos "x" ja jos vierasjoukkue voittaa, niin kohteen tulos on"2". Yksinkertainen ja klassinen 1x2 -pelimuoto on selvästi suosituin pelimuoto ja myös se, mihin vedonlyöntivihjeet jääkiekkoa koskien erinäisissä lehdissä tai sivustoilla annetaan. Myös tätä pelimuotoa voi pelata eräkohtaisesti ja myös LIVE-vedonlyönnissä, jolloin livetulokset kannattaa ottaa seurantaan varmistaakseen parhaat mahdollisuudet pärjäämiseen.

 • Moneyline

  Moneyline -pelimuoto sopii erinomaisesti niille pelaajille, jotka kiroavat mielessään tasapelit alimpiin syövereihin. Pelimuoto eroaa 1x2-pelimuodosta sillä tavoin, että siinä ei veikata varsinaisen peliajan tulosta vaan ottelun lopputulemaa. Nykyään kaikissa jääkiekkosarjoissa ottelut pelataan ratkaisuun asti ja voittajaa haetaan tarvittaessa aina voittomaalilaukauskilpailusta asti, joten "x" eliminoituu pois vaihtoehdoista. Varjopuolena tietenkin kertoimet ovat hyvin pieniä, mutta ainakaan tasapelit eivät tuhoa vetokuponkeja.

 • Maalintekijät

  Jääkiekko vedonlyöntiin kuuluu olennaisena osana maalintekijät -pelimuoto, jossa tietenkin arvuutellaan ottelun maalintekijöitä. Pelissä tulee enemmän maaleja, kuin jalkapallossa, joten maalintekijöiden veikkailukin on usein mielekkäämpää, sillä ottelu päättyy 0-0 vain harvoin. Pelimuodossa arvuutellaan joko ottelun tai erän ensimmäistä maalintekijää tai vastaavasti viimeistä maalintekijää, jonka veikkaaminen tuo erityisesti LIVE-vedonlyöntiin upean säväyksen. Variaatioina ovat myös "Tekeekö pelaaja X maalin? -tyyppiset vedot, joissa pelin kohteena on usein joukkueen tähtipelaajaja / tai pistenikkari.

 • Jääkiekko tulosveto

  Perinteinen tulosveto kuuluu jääkiekko vedonlyöntiin kuin voisilmä puuroon. Ottelun tuloksen, eli molempien joukkueiden maalilukemien veikkaaminen on kuulunut katsojien mielihuveihin jo ennen kuin vedonlyöntiä oli Suomeen suurimuotoisesti tuotu. Tämän kiinnostuksen voi nähdä myös erilaisilta keskustelufoorumeilta, joissa usein arvaillaan ennakkoon eri otteluiden tuloksia tyystin ilman panostakin. On siis selvää, että se houkuttelee pelaajia luokseen myös rahapanoksella, eikä jääkiekko tulosvedon suosio hiivu lukemattomien uusien pelimuotojen puristuksessa.

 • Jääkiekko moniveto

  Jääkiekko - monivetoa pelataan samalla tavalla kuin tulosvetoa. Pelaaja siis yrittää veikata joukkueiden maalimäärät. Ero tulee siinä, että veikattavia otteluita ei olekaan vain yksi vaan kaksi tai jopa kolme. Jääkiekossa kolmen ottelun tulosvedossa osuessa saa yleensä aivan tavallisilla tuloksilla jättimäisen voittokerroin (esim. tulosvedossa tavallinen kerroin yleiselle tulokselle on 15, joten monivedossa kolmen tavallisen tuloksen veikkauksessa se voi olla 15x15x15 = 3375). Voittaminen on tietysti harvinaista, mutta suomalaiset rakastavat jättipotteja.

 • Jääkiekko vakio

  Paremmin jalkapallon puolelta tunnettu vakio on viime vuosien aikana rantautunut myös jääkiekkoon, vaikka se ei siihen aivan yhtä hyvin sovellu harvinaisempien tasapelien vuoksi. Tässä pelissä yritetään arvata esimerkiksi yhden kierroksen kaikkien jääkiekko -otteluiden tuloksia perinteisellä "1x2"-menetelmällä. Peliä helpottamaan on annettu yleensä mahdollisuus rajatussa määrässä kohteita käyttää useampia kuin yhtä merkkiä veikkauksessaan ja voittaa voi myös, vaikka aivan kaikki kohteet eivät osuisikaan kohdalleen. Peli tunnetaan myös nimellä SuperToto.

 • Asian Handicap

  Asian Handicapissa, eli aasialaisessa tasoitusvedossa on ideana se, että joukkueista toiselle annetaan tasoitusta. Jos tasoitusta annetaan vaikkapa 2 maalia, niin peli alkaa vedon näkökulmasta toisen joukkueen 2-0 -johtoasemasta. Moneylinen tavoin vedonlyöjä voi ilahtua siitä, että tasapeliin ei panos voi hukkua. Aasialaisessa tasoitusvedossa nimittäin panos palautetaan mikäli kohteen tulos päättyy tasapeliin. (eli esimerkiksi edellä mainitulla kahden maalin tasoituksella, tasoituksen saanut joukkue häviää itse ottelun vaikkapa 2-4 -numeroin). Valitsemalla tasoituksen, jossa tasoitus on puolikas, eli vaikkapa 1.5 tai 2.5, ei panosten palautuskaan ole mahdollinen, sillä tasoituksen puolikkaan ansiosta tasapeli ei ole tasoituksella mahdollinen. Yksi suosittu vaihtoehto on valita tasoitus neljäsosamaalien mukaan. Äkkiseltään voisi luulla, että se tarkoittaa samaa kuin puolikkaiden tasoitukset, sillä yhtä lailla, kuin esimerkiksi 1.5, myös 1.25 on enemmän kuin 1. Pelimuodossa tämä on kuitenkin vain merkintätapa ja jos valitset esimerkiksi 2.25 tasoituksen toiselle joukkueelle, niin panoksesi tosiasiassa jaetaan kahteen osaan, joista toinen laitetaan tasoitukselle 2 ja toinen tasoitukselle 2.5. Tämä jakaminen tietenkin vähentää varianssia pelissä ja saattaa miellyttää tavoitteelisesti pelaavaa vedonlyöjää. Aasialaisessa tasoitusvedossa veikataan varsinaisen peliajan tulosta.

 • LIVE-vedonlyönti

  Jääkiekko vedonlyöntiä harrastavien keskuudessa LIVE-vedonlyönti on hyvin suosittua, varsinkin neutraaliin otteluun saa hyvin mielenkiintoa, jos samalla pelaa LIVE -vetoa. Kohteet ovat enimmäkseen samankaltaisia kuin tavallisessa ennen otteluakin tapahtuvassa vedonlyönnissä. 1x2 on suosittua jne. Joitakin uusia pelimuotoja kuitenkin on. Pelaaja voi esimerkiksi veikata, että syntyykö ajassa 30.00 - 34.59 maali tai ottaako jompi kumpi joukkue rangaistuksen tietyllä aikavälillä. Tällaiset pelikohteet ovat tietenkin enimmäkseen onnenpelejä, mutta kuitenkin mukavaa viihdettä ottelun katsomisen lomaan.

Jääkiekko vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin

Harrastaessasi jääkiekko vedonlyöntiä, on useita asioita, jotka yhdessä määrittelevät ottelun joukkueiden voimasuhteet. Nämä asiat pelaajan pitää pyrkiä ottamaan huomioon ja puntaroida niiden vaikutuksia, jotta voi pitkässä juoksussa onnistua vedonlyönnissä. Haastavaa on, että nopeasti ei mistään näe, onko arviot osuneet oikeaan, sillä ottelun lopputulos ei sitä esimerkiksi kerro. Ainoastaan pitkällä tähtäimellä voi nähdä, ovatko omat arviot riittävän hyviä ja silloinkin voi tietysti aprikoida, että ovatko ne jotenkin muuttuneet tilastoitavan aikavälin aikana.

Näistä monista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.

 • Kotiedun merkitys
 • Kuntopuntari
 • Erikoistilanteiden pelaaminen YV vs AV
 • Motivaatiotasot
 • Kokoonpanot
 • Keskinäiset kohtaamiset
 • Ottelukuorma / rasitus
 • Maaliodottama
 • Maalivahtipeli

Kotiedun merkitys

Jääkiekossa kotietu antaa sääntöjenkin perusteella pienen edun, eli pelikatkoilla viimeisen vaihto-oikeuden, jota valmentajat käyttävät saadakseen oman joukkueen tietyt pelaajat pelaamaan vastustajan tiettyjä pelaajia vastaan. Kotiedulla tarkoitetaan kuitenkin yleisesti ottaen sitä, että kotijoukkue voittaa tilastojen perusteella ottelut yleisemmin kuin vierasjoukkue. Pelkkä vaihtoetu ei selitä tätä tulosten osoittamaa selvää kotietua, joka toki pätee kaikkiin muihinkin urheilulajeihin. Syitä voivat olla tuttu kotikenttä, kotiyleisön pauhu tai, varsinkin KHL:n ja NHL:n kaltaisissa jatkuvaa lentämistä vaativissa sarjoissa, myös matkarasitus.
Tärkeintä on kuitenkin analysoidessa ottelun voimasuhteita jääkiekko vedonlyöntiin tajuta, että kotiedulla on merkitystä. Tilastoista pelaaja voi sitten tutkia, että mitkä joukkueet pelaavat selvästi paremmin kotikentällä ja millä joukkueilla pelipaikkakunnalla on vähiten merkitystä. On jopa sellaisia joukkueita, jotka keräävät kauden aikana vieraskentiltä enemmän pisteitä, kuin kotijäältään.

Kuntopuntari

Termi kuntopuntari on varmasti tuttu kaikille, jotka ovat joskus lukeneet vetovihjeet jääkiekko -kierrokselle lehdestä tai netistä. Se on sarjataulukko pienoiskoossa, eli niin, että lukuun otetaan vain tietty määrä edeltäviä kierroksia. Yleisemmin 5 tai 10. Ajatuksena on tietenkin saada vertailuun ottelussa mukana olevien joukkueiden kulloinenkin vire, jonka kohdalla varsinkin runkosarjan loppuvaiheessa ei paljon merkitystä ole kuukausia sitten pelatuilla otteluilla, vaikka sarjataulukossa ne ovatkin yhtä arvokkaita kuin viimeisimmätkin ottelut. Kuntopuntarin sudenkuoppana on tietenkin sen pieni otos, jos vertaillaan vain 5 viimeistä ottelua, niin satunnaistekijöillä on tuloksiin huomattavan paljon merkitystä. Jos vihjeissä painotetaan ainoastaan kuntopuntaria, niin edes ilmaiset vetovihjeet jääkiekko-otteluihin eivät ole tutustumisen arvoisia.

Erikoistilanteiden pelaaminen YV vs AV

Nykyisin jääkiekko on huomattavasti vähämaalisempaa, kuin vanhaan aikaan ja näin ollen erikoistilanteiden rooli korostuu huomattavasti. Jääkiekko vedonlyöntiä ajatellen on syytä tarkkailla, että onko joukkueen erikoistilannepelaaminen viime esitysten perusteella kunnossa vai vääristääkö tilastoja esimerkiksi alkukausi. Ideaalisti tietenkin olisi hyvä nähdä joukkueiden erikoistilanne -esityksiä, sillä ylivoima voi olla ollut hyvää, vaikka maaleja ei muutamaan peliin tulisi ja mitä vähemmän pelejä on pelattu ,niin sitä enemmän satunnaistekijät vaikuttavat maalimääriin. Usein voiton ero tulee siinä, kumpi onnistuu yhden ylivoimamaalin enemmän tekemään ja sarjanparhaat joukkueet ovat yleensä erikoistilannetilastoissakin vahvoilla.

Motivaatiotasot

Mitä lähempänä loppua runkosarja on, sitä merkityksellisempää roolia näyttelevät motivaatiotekijät. Osa joukkueista varmistaa pudotuspelipaikan, kotiedun tai vaikkapa runkosarjan voiton hyvissä ajoin ja osa taas menettää mahdollisuutensa ja pelaa enää kunniasta. Sitten on joitakin joukkueita, jotka tarvitsevat kaikki liikenevät pisteet taistelussaan esimerkiksi pudotuspelirajan pinnassa. Jääkiekko kuitenkin eroaa jalkapallostasillä tavalla, että hyvin usein varsinkin nämä mahdollisuudet jo menettäneetjoukkueet pelaavat vapautuneesti ja aiheuttavat harmaita hiuksia perustasoltaan paremmille joukkueille, jotka tarvitsisivat pisteitä.

Erityisesti jos ottelu ei heti ala menemään ennakkosuosikin suunnitelman mukaan kasaantuvat vaikeudet ja yllätykset ovat yleisiä.Vastaavasti kärkijoukkueet, kuten esimerkiksi Suomen Liigassa usein Kärpät, eivät sarjavoiton varmistuttuaan pelaa läheskään yhtä korkealla tasolla kuin ennen sitä japisteet on normaalia helpommin tarjolla pudotuspelipaikasta taisteleville joukkueille.

Pelitapa ja sen noudattaminen

Jääkiekossa on erityylisiä pelitapoja. Puhutaan pystysuunnan kiekosta tai kiekotteluun perustuvasta kiekosta, mutta useimmat joukkueet pelaavat näiden jonkinasteista hybridiä. Jääkiekkoa vedonlyöntiä ajatellen on viisasta arvioida, että onko joku pelityyli, esimerkiksi erityisen fyysinen, myrkkyä ottelussa toiselle ottelussa mukana olevista joukkueista. Epäsopivalla pelityylillä on mahdollista sekoittaa vastustajan peliä ja tasoittaa huomattavasti voimasuhteita, vaikka vastustaja olisi perustasoltaan laadukkaampi.

Kokoonpanot

Otteluiden kokoonpanoihin tutustuminen on luonnollisesti tärkeää, mutta yksittäisiin poissaoloihin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. On hyvä muistaa, että yksittäinen pelaaja pelaa vain 20 minuuttia ottelusta ja tilalle tuleva pelaaja ei korvaa poistuvaa pelaajaa yleensä suoraan vaan esimerkiksi ykkösketjun hyökkääjän korvaa joku muutenkin alemmissa ketjuissa pelaava ja se kokoonpanon ulkopuolelta peliin tuleva tulee pelaamaan vain muutaman minuutin otteluissa. Vasta jos joukkueella on loukkaantumis- tai sairastumissuma, on poissaoloilla merkitystä voimasuhteisiin. Poikkeuksen tekee tietenkin maalivahti, sillä monilla joukkueilla ykkös- ja kakkosmaalivahdin eroon merkittävä. Välillä ykkösmaalivahtia myös lepuutetaan ja silloin vedonlyöjän pitää olla tarkkana.

Keskinäiset kohtaamiset

Jääkiekossa joukkueet kohtaavat toisensa pääsääntöisesti huomattavasti useammin kuin jalkapallossa ja näin ollen varsinkin loppukaudesta on saatavilla hyvin tietoa myös joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista. Kuten aiemmin mainittiin, niin pelityylit eivät välttämättä ole yhteensopivat ja hyvän vedonlyöjän kannattaakin ottaa huomioon joukkueiden aiemmin kauden aikana pelaamat keskinäiset kohtaamiset vetoarvioita tehdessään. Sen sijaan aikaisempien kausien kohtaamisiin ei ole syytä kiinnittää huomiota, koska jääkiekossa joukkueiden kokoonpanojen vaihtuvuus kausien välillä on erittäin suurta.

Ottelukuorma / rasitus

Jääkiekkoliigoissa otteluohjelma on monesti hyvin epätasainen ja toinen joukkueista saattaakin olla pelannut lyhyen ajan sisällä useamman ottelun siinä missä toinen on saanut levätä. Tämä lepoetu saattaa näkyä ottelussa todella paljon. Erityisesti tilastot todistavat, että jos vierasjoukkue on pelannut edellisenä päivänä, mutta kotijoukkue ei, niin kotijoukkueen saama lepoetu näkyy keskimäärin sarjapisteissä. Jääkiekkovedonlyönti -arvioissa tämä on ehdottomasti syytä ottaa huomioon, mutta samalla ymmärtää, että tämä ei ole mikään lineaarisesti vaikuttava tekijä. Esimerkiksi lauantain pelissä ei ole merkitystä onko toinen joukkueista pelannut viimeksi tiistaina ja toinen keskiviikkona.

Maaliodottama

Maaliodottama, xG -laskenta, on tutumpi jalkapallon puolelta, mutta nostanut myös päätään jääkiekossa. Periaate on saman tyyppinen, eli laukaisukartasta katsotaan joukkueiden laukaukset ja niille määritellään arvot, jotka ynnäämällä päädytään lopuksi ottelun maaliodottamaan. Maaliodottamaan ei lasketa niitä laukauksia, jotka lauotaan kun vastustaja on vetänyt maalivahdin pois maalilta. xG on hyvä apuväline voimasuhteita määritellessä, koska yksittäisen ottelun tulokseen vaikuttavat monet tekijät. Sitä ei kuitenkaan kannata yliarvostaa tai pitää yksinään joukkueiden todellisen tason mittarina. On joukkueita, jotka eivät pelityylinsä vuoksi xG-taulukossa pärjää, mutta oikeassa sarjataulukossa ovat silti vuodesta toiseen korkealla. Se ei johdu pelkästään onnesta.

Maalivahtipeli

Jääkiekossa maalivahtipeli on niin suuressa roolissa, että siitä on syytä kirjoittaa aivan oma kappaleensa. Joskus jopa sanotaan, että "paremman maalivahdin joukkue voittaa". Ihan näin ei asia ole, mutta maalivahti voi hyvällä pelillä kyllä tasoittaa hyvin paljon kenttäpelaajien tasoeroja. Toisin kuin esimerkiksi jalkapallossa, jääkiekossa tulee harvemmin tilanteita joissa maalivahdilla ei ole mitään mahdollisuuksia ja vastaavasti kun laukauksia tulee paljon, niin mahdollisuuksia helpompiinkin maaleihin tulee enemmän. Toisen sanonnan "maalivahti on puoli joukkuetta" voikin hyvin allekirjoittaa. Vedonlyöjän kannattaa kirjoittaa analyyseihinsa paksulla tussilla maalivahtien voimasuhteet ja myös huomioida, ketkä siellä milloinkin aloittavat. Monissa joukkueissa silloin tällöin pelaava kakkosmaalivahti ei ole läheskään samaa tasoa tavallisesti aloittavan maalivahdin kanssa.

Suosituimmat jääkiekkosarjat
ja niiden luonteenpiirteet

Seuraavaksi esittelemme suomalaisten
jääkiekkofanien neljä suosituinta jääkiekkoliigaa:

 • Liiga
 • SHL
 • KHL
 • NHL
 • Liiga

  Suomen suosituin urheilusarja on tietysti jääkiekkoliiga ja myös jääkiekko vedonlyönti Suomessa pyörii sen ympärillä. Sarja on nykyään huomattavasti tasaisempi, kuin takavuosina ja vaikka siinä on edelleen kestomenestyjiä ja ison budjetin joukkueita, kuten Kärpät, Tappara ja HIFK, niin monilla muillakin joukkueilla on hyvät mahdollisuudet menestyä, kuten esimerkiksi HPK:n kauden 2018-19 mestaruus tai häntäpäähän ennakoidun KooKoon menestys kaudella 2019-20 osoittavat. Nykyään otteluiden lopputulokset ovatkin harvoin ennakkoon selkeitä ja myös sarjataulukko on vaikeampi ennakoida. Mikä tahansa joukkue Liigasta pystyy voittamaan toisensa hyvänä päivänä.

 • SHL

  Jos on Suomen liiga tasainen, niin samaa voi sanoa Ruotsin Liigasta. Erona on tosin se, että Ruotsissa liiga on aina ollut tasainen. Muutama vuosi sitten tapahtunut laajeneminen on tuonut sen, että aivan häntäpää yleensä erottuu negatiivisesti, mutta muuten voimasuhteet vaihtelevat kierros kierrokselta suunnattomasti. CHL on osoittanut varsinkin sen neljästi voittaneen Frölundan johdolla, että SHL on KHL:n ulkopuolisen Euroopan laadukkain sarja. Välillä pelit menevätkin puolustusvoittoiseksi virheiden välttelyksi, kun voittoa haetaan kuin jääkentän shakissa konsanaan.

 • KHL

  Pääasiassa Venäjällä pelattava KHL nousi joitakin vuosia sitten ryminällä Euroopan jääkiekkoskenen ykköspallille. Aivan NHL:n kanssa se ei pysty kilpailemaan, mutta Euroopassa tienestit siellä ovat aivan eri sfääreissä kuin muualla. Resurssierot ovat isoja ja erityisesti läntisessä konferenssissa se näkyy myös kentällä. Pietarin SKA ja Moskovan ZSKA ratkovat vuodesta toiseen paremmuuden. Idän puolella kärkijoukkueita on hieman useampia, mutta sielläkin on selvästi kahden kastin väkeä. Jokerit tulee Lännen puolella heti kahta suurta seuraavassa rintamassa, mutta ei toistaiseksi ole löytänyt keinoja niiden kukistamiseen ratkaisupeleissä, eikä täten ole edennyt vielä koskaan neljän parhaan joukkoon KHL:ssä.

 • NHL

  Tarunhohtoinen NHL on sarja mitä Suomessa ihaillaan ja seurataan Liigan jälkeen toiseksi eniten. Maailman paras sarja ja parhaat pelaajat ovat luonnollisesti yhtälö, joka kiinnostaa. Jääkiekko vedonlyöntiä ajatellen on hyvä, että ottelut pelataan öisin, jolloin myös öisin hereillä olevilla jääkiekkofaneilla on pelattavaa. Sarja on yleisesti ottaen hyvin tasainen ja voimasuhteet vaihtelevat kausien välillä. Tähän on suurena syynä draft -systeemi, jossa edellisen kauden huonoimmat joukkueet saavat valita ensimmäisenä tulokkaita NHL:ään ja näin ollen saavat skouttauksessa onnistuessaan parempia lisäyksiä kokoonpanoonsa. Dynastioiden aika on NHL:ssä jo pitkään ollut ohi ja on hyvin harvinaista, että mikään joukkue pystyisi uusimaan edellisen kauden mestaruuden.

Turnausmuotoinen jääkiekko vedonlyönti – jääkiekon arvokisat

Jääkiekon arvokisoja ovat esimerkiksi seuraavat:

 • MM -kisat
 • Nuorten MM -kisat
 • World Cup
 • Olympialaiset

Jääkiekon MM  peruttiin, mutta tavallisesti paras kevään merkki on jääkiekon MM -kisat. Silloin myös sellaiset fanit, joita ei seurajoukkuesarjat kiinnosta kaivautuvat koloistaan ja tietenkin tästä osansa saa myös jääkiekko vedonlyönti. Arvokisoja on muitakin, eli nuorten MM -kisat vuoden vaihteessa ja neljän vuoden välein olympialaiset (sekä epäsäännöllisesti World Cup), mutta MM -kisat ovat suomalaisten lempilapsi.

Suosituimpia vetotyyppejä

Jääkiekkokisoissa voi lyödä vetoa samalla tavoin kuin muissakin jääkiekko -otteluissa, mutta turnausluonteen vuoksi se avaa myös muita mielenkiintoisia kohteita. Kisojen alun ja lopun välillä on vain kaksi viikkoa, eikä 8 kuukautta, kuten vaikkapa SM -liigassa. Arvokisoissa voi veikata vaikkapa lohkovoittajia tai mitaleille selviäviä joukkueita tai esimerkiksi pistepörssin voittajaa. Usein myös erikoisvedot ovat mahdollisia, jolloin voit veikata mm. jonkun tietyn suomalaispelaajan menestystä kisoissa. LIVE -vedonlyönti tuo vielä lisäjännitystä asiaan. Erilaiset ilmaiset vihjeet jääkiekko -lehdissä ja -forumeilla lisäävät kisojen houkuttelevuutta satunnaisten vedonlyöjien silmissä.

Parhaat kampanjat jääkiekkoon

Vedonlyönti yhtiöt antavat silloin tällöin tarjouksia tai järjestävät kampanjoita jääkiekko vedonlyöntiin. Edellä mainitut arvokisat ovat hyviä paikkoja aktivoida entisiä pelaajia tai houkutella uusia kampanjoiden avulla ja tällöin on hyvä valveutuneenkin vedonlyöjän olla hereillä, sillä tarjolla voi olla esimerkiksi ilmaisvetoja tai riskittömiä vetoja, joissa voittomahdollisuudet ovat mehukkaita.

Ammattina jääkiekkovedonlyönti – opettele nämä konseptit

Jos haluat, että sinusta tulee jääkiekko vedonlyöntiammattilainen, niin sinulla täytyy olla perusasiat kunnossa. Muuten menestyminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa. Vaikeaa se on joka tapauksessa, mutta seuraavien termien ymmärtäminen auttaa hyvin alkuun:

 • Arbitraasi

  Arbitraasi on tilanne jossa vedonlyöjän voitto on varma. Tämä tapahtuu lyömällä vetoa kaikkien tulosten puolesta eri yhtiöille sopivalla panoksella. Esimerkiksi jos yhdellä yhtiöllä Ilves-Tappara -ottelussa on tarjottuna Ilvekselle Moneyline -kerroin 2.10 ja toisella yhtiöllä taas Tapparalle 2.10, on voitto varma, jos panostat molempiin. Tämä on tietenkin yksinkertaistettu esimerkki ja nykyään noin helposti se harvoin käy, mutta muuten arbitraaseja näkyy silloin tällöin ja silloin on niihin tartuttava. On kuitenkin hyvä huomata, että ilmiselvissä virhekertoimissa tätä ei kannata käyttää. Kaikilla vedonlyöntisivustoilla on säännöissä kohta jonka perusteella virhekertoimilla tehdyt vedot voi peruuttaa niiden tekemisen jälkeenkin. Jos siis Kärpille tarjotaan Jukureita vastaan kerrointa 5.00 yhdellä yhtiöllä, niin arbitraasin hyödyntämisen yrittäminen ei ole järkevää, koska tuo veto perutaan varmasti.

 • Odotusarvo

  Odotusarvo on arvio siitä kuinka paljon jokin tietty kohde tuottaa pelaajalle. Voittava jääkiekko vedonlyönti ja muukin vedonlyönti perustuu tälle tiedolle. Jos odotusarvo on yli 1.00, niin kohteesta kannattaa lyödä vetoa ja jos se on alle 1.00, niin ei kannata. Kun lasket odotusarvoa, niin sinun pitää arvioida ottelun lopputulemien todennäköisyydet ensin ja sitten verrata niitä vedonlyöntiyhtiöiden kertoimiin. Esimerkiksi 25% todennäköisyyttä vastaan tarvitsisi kohteessa olla yli 4.00 kerroin (koska 100/25 = 4), jotta sen puolesta kannattaisi lyödä vetoa.

 • Kassanhallinta

  Menestyvä jääkiekko vedonlyönti on mahdotonta, jos kassanhallinta ei ole kunnossa. Sattuman vuoksi tappioiden ryppäät ovat väistämättä joskus edessä ja jos pelaajalla ei ole kassanhallintaa, niin se näkyy helposti rahojen menona. Pelikassasta kannattaa yhteen otteluun tai kohteeseen sijoittaa vain sen verran, että kassa ei vaarannu. Tässä käytetään yleensä apuna amerikkalaisen matemaatikon John Kellyn johtamaa kaavaa: Panos =(p*k - 1) / (k - 1) tässä p = pelaajan ja k= vedonvälittäjän antama kerroin. Koska pelaajan arvioima todennäköisyys on vain arvio, niin edellä saatu tulos kannattaa riskienhallinnallisista syistä vielä jakaa ns. Kelly -jakajalla, joka on pelaajan itse määrittelemä kokonaisluku.

 • Voimaluvut sekä niiden laskenta

  Voimaluvuilla tarkoitetaan voima-arvoja, jotka vedonlyöjä on analyysiensa ja arvioidensa perusteella kyseisen kohteen joukkueille määritellyt. Tämä perustuu paljolti aiemmin artikkelissa käsiteltyihin kohtiin, materiaalivertailuihin, tilastoihin ja pelitapoihin. Kotiedun vuoksi kannattaa erotella vieras-voimaluku erikseen koti-voimaluvusta. Voimaluvut ovat hyvä peruskallio puntaroidessa yksittäisen ottelun tuloksen todennäköisyysprosentteja, josta sitten työstää lopullinen arvio.

FAQ & Yhteenveto

Kuten huomaatte, jääkiekko vedonlyönti on monitahoinen harrastus. Sitä voi tehdä huvin vuoksi tai sitten mahdollisimman ammattimaisesti. Jos on ammattimainen, niin se vaatii paljon työtä. Lopuksi vastaamme muutamaan meille esitettyyn kysymykseen:

Kuinka paljon tulokseen vaikuttaa maalivahdin poisotto lopussa?
Ovatko pudotuspelit oikeasti "eri maailma", niin kuin sanotaan?
Ovatko voittomaalikilpailut pelkästään onnesta kiinni?
Sanotaan, että avausmaalin merkitys on suuri, mihin tämä perustuu?