TOP 5: Euroopan sarjojen parhaat hyökkääjät vuonna 2023

Mikä mahtaa olla vaikeinta jalkapallossa? Maalinteko. 

Minkä pelipaikan pelaajista maksetaan useimmiten suurimmat siirtosummat? Hyökkääjät.

Jalkapallon huippu on täynnä maaliahneita hyökkääjiä, joiden nimet keikkuvat jatkuvasti lehtien otsikoissa. Useimmiten peleistä muistetaan nimenomaan maalintekijät. 

Mistä sitten tunnistaa hyvän hyökkääjän? Tietysti tilastoista. Hyökkääjien tärkein tehtävä on tehdä maaleja. 

Toki hyökkääjät osallistuvat peliin siinä missä muutkin, mutta heidän merkittävin kontribuutio nähdään hyökkäyskolmanneksella.

Nykyajan jalkapallossa hyökkääjiltä odotetaan paljon enemmän kuin ennen. Tänäpäivänä moni joukkue esimerkiksi prässää erittäin korkealta. Hyökkääjiltä vaaditaan tällöin hyvää kuntoa, kurinalaisuutta ja järkeä prässitilanteissa, kun pallo halutaan riistää vaarallisilla alueilla puolustavan joukkueen näkökulmasta.

Kävelevät ja lönköttelevät hyökkääjät ovat katoavaa kansanperinnettä. Moderni jalkapallo vaatii jokaisen 11 pelaajan sitoutumista kentällä tietyissä pelitavoissa.

Ketkä ovatkaan maailman parhaat hyökkääjät vuonna 2023? Siitä otetaan selvää.

Katso myös kirjoittamamme artikkeli: TOP 5 -laitapakit 

#5 Victor Osimhen

 • Seura: Napoli
 • Kansallisuus: Nigeria
 • Ikä: 24

Victor Osimhen teki tällä kaudella todellisen läpimurtonsa hyökkääjien ehdottomaan eliittiin. Tällä kaudella maalihanat aukesivat sen verran kovalla teholla, että Osimhen oli Napolin johtotähtenä johdattamassa joukkuetta historialliseen Serie A:n mestaruuteen.

Nigerialaiskärki paukutti Italian Serie A:ssa 26 maalia, joka siivitti hänet maalikuninkuuteen. Ruuti ei ollut märkää myöskään Mestarien liigassa, jossa maalihanat aukesivat viisi kertaa kuudessa ottelussa.

Osimhen on edustanut Napolia nyt kolmen kauden ajan, ja häntä ollaan vahvasti viemässä muihin Euroopan huippuseuroihin vahvojen otteiden takia.

Osimhen tunnetaan erityisesti hänen monipuolisuudesta ja viimeistelytaidoista. Osimhen on myös vahva pääpelaaja ja hänen ponnistusvoima on huima.

Potentiaalia riittää, ja jos kehitys jatkuu nähdyn kaltaisena, voi Osimhenin nimeä alkaa raapustelemaan historiankirjoihin tulevaisuudessa.

#4 Harry Kane

 • Seura: Tottenham
 • Kansallisuus: Englanti
 • Ikä: 29

Harry Kane on ollut vuosien ajan hyökkääjien eliittiä. Tällä kaudella Kane kuitenkin osoitti taas sen, miksi häntä arvostetaan niin paljon Tottenhamin joukkueessa. 

Vaisun kauden pelanneen Tottenhamin kirkkain valonpilkahdus oli Harry Kane. Hän onnistui maalaamaan peräti 30 kertaa, jolla hän sivuutti omaa yhden kauden maaliennätystään Englannin Valioliigassa.

Kanea on lähes joka vuosi huhuiltu muihin Euroopan huippuseuroihin. Olisiko tulevan siirtoikkunan aikana viimeistään Kanen aika siirtyä suurempiin ympyröihin, joissa olisi mahdollisuus voittaa pokaaleja. 

Kane ei ole voittanut yhtäkään pokaalia uransa aikana, mikä on varsin yllättävää ottaen huomioon pelaajan tason.

Pelaajana Kane on todellinen johtaja, joka pelaa sydämellään joukkueelleen sekä seura- että maajoukkueessa. Kane ei ole räiskyvin tai näkyvin pelaaja, mutta on sitäkin tehokkaampi maalipaikoissa. Fiksuna pelaajana hän kykenee myös tekemään muille tilaa.

Qatarin MM-kisoissa Kane ohitti Wayne Rooneyn Englannin kaikkien aikojen maalintekijänä.

#3 Karim Benzema

 • Seura: Real Madrid
 • Kansallisuus: Ranska
 • Ikä: 35

Karim Benzema – viimeisen Ballon d’Or -palkinnon voittaja – ei paljoa esittelyjä kaipaa. Benzeman vauhti on ollut sen verran hurjaa viimeisten vuosien aikana.

Kun Cristiano Ronaldo lähti Real Madridista vuonna 2018, tuli Benzemasta joukkueen kantava voima, ja maaliverkot alkoivat heilumaan uskomattomalla prosentilla.

Kaikki futiksen ystävät muistavat vuosi sitten pelatun Mestarien liigan, jossa Benzema nakutti huimat 15 maalia, jotka siivittivät Real Madridin Mestarien liigan voittoon.

Tälläkin kaudella meno on ollut kovaa aina, kun Benzema on ollut terveenä. Hän kärsi jonkin verran loukkaantumisista, eikä päässyt viime kaudella nähtyyn lentoon. Silti, 19 maalia La Ligassa on kova suoritus 24:ssä pelatussa ottelussa.

Juonikkuus, oveluus, ratkaisemisen halu sekä huikea paineensietokyky kovissa paikoissa ovat ominaisuuksia, joista Benzema tullaan muistamaan. Benzema tuntuu aina olevan oikeassa paikassa, kun maaleja tarvitaan.

Mennyt kausi jäi Benzeman viimeiseksi Real Madridissa. Hän poistuu Los Blancosista ikuisena legendana.

#2 Kylian Mbappe

 • Seura: PSG
 • Kansallisuus: Ranska
 • Ikä: 24

Kylian Mbappe on yksi maailman parhaita pelaajia. Ranskalainen supertähti on ehtinyt jo kokea paljon urallaan. 

Hän on voittanut jo kertaalleen urallaan MM-kultaa, ja sen uusiminen oli lähellä myös viime MM-kisoissa, joissa Mbappe oli Ranskan kantava voima. 

Kaikki futista seuranneet muistavat Mbappen hattutempun MM-finaalissa, joka ei kuitenkaan riittänyt kultaan.

Nuoresta iästä huolimatta Mbappe on ollut jo vuosia maailman absoluuttisella huipulla. Maalimäärät kausia kohden ovat olleet uskomattomalla tasolla. 

Kuudennen kauden PSG:ssä pelannut Mbappe teki tällä kaudella 29 maalia Ranskan Ligue 1:ssä. Mestarien liigassakin verkko ehti heilua 7 kertaa, vaikka PSG tippui jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Mbappe tunnetaan erityisesti räjähtävästä liikkeestä ja uskomattomasta vauhdista pallon kanssa. Vauhtiin päästessä Mbappe on usein pysäyttämätön ketä tahansa puolustajaa vastaan. Laukaukset ovat myös tappavia hyvälle hyökkääjälle ominaiseen tapaan.

Monet futistähdet ovat huudelleet Mbappen perään, että hänen täytyisi siirtyä Ranskan liigasta kovempiin ympyröihin. Jos näin tapahtuisi, voisi Mbappe nostaa itsensä ehdottomasti kaikkien aikojen parhaimmistoon jalkapallon historiassa, jos kehitys jatkuu samanlaisena. 

Mbappen todellinen huippu on todennäköisesti vielä saavuttamatta, sillä hän on edelleen vasta 24-vuotias.

#1 Erling-Braut Haaland

 • Seura: Manchester City
 • Kansallisuus: Norja
 • Ikä: 22

Erling-Braut Haaland esittänyt melkoisia näyttöjä viimeisen kolmen vuoden ajan, vaikka ikää on mittarissa vasta 22-vuotta.

Kolme vuotta sitten hän mätti maaleja Red Bull Salzburgissa Itävallan Bundesliigassa. Sieltä tie vei Borussia Dortmundiin, jossa verkot heilui lähes maali per peli -tahdilla kahden ja puolen kauden ajan. 

Tällä kaudella sitten jysähti ja kunnolla. Haaland mätti kaikkien aikojen Valioliigan maaliennätyksen debyyttikaudellaan Manchester Cityssä. Huikeat 36 maalia auttoivat Cityn kolmanteen peräkkäiseen Valioliigan mestaruuteen. 

Mestarien liigassa maaleja on syntynyt 12 kymmenessä pelatussa ottelussa. Tällä maalimäärällä Haaland on käytännössä jo Mestarien liigan maalikuningas ennen finaalia.

Haalandin ura on ollut melkoista nousukiitoa viimeisten vuosien ajan, eikä todellakaan näytä siltä, että vauhti olisi hiipumaan päin. Vain jalkapallojumalat tietävät mihin Haalandin rahkeet riittävät.

Härskin norjalaisen vahvuuksia ovat kova vauhti, kliininen viimeistelytaito ja luja luonne. 

On mielenkiintoista nähdä tulevien vuosien aikana, millaisiin maalimääriin Haaland kykenee. Varmaa on se, että Manchester Cityssä tarjoilu pelaa, koska laatua joukkueessa on yllin kyllin muillain pelipaikoilla.

Haaland voidaan ehdottomasti kruunata tämän kauden parhaaksi hyökkääjäksi. Hänen saavutukset Valioliigassa ja Mestarien liigassa ovat olleet uskomattomia.

LUE KAIKKI UUTISET