Vakio

Yksi risti kaksi. Tämä on vedonlyönnin muoto, joka lienee tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle. Todennäköisesti monet muistavat pelin jo lapsuudesta, kun vanhemmat laittoivat rakseja pelitositteeseen ja veikkasivat pelin lopputulosta kolmen mahdollisen valinnan väliltä. Peli on historian saatossa muuttunut jonkin verran, mutta Vakio on edelleen yksi suomalaisten eniten pelatuista tavoista osallistua urheiluvedonlyöntiin. Verrattuna muuhun urheiluvedonlyöntiin, kuten vaikkapa pitkävetoon, on vakio pelaaminen muotona melko erilainen ja ainutlaatuinen. Mutta mistä peli on saanut alkunsa ja miten vakiota pelataan? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen tästä artikkelista.

suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€25 ILMAISVETO
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€100 RELOAD BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
EI REKISTERÖITYMISTÄ
KOTIUTUKSET 5MIN
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
30% CASHBACK
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
KOTIUTUKSET 5 MIN
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€150 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€12250
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Vakio historia

Ensimmäiset vakiopelit maailmalla pelattiin 1920-luvun alussa Englannissa, josta peli rantautui pitkälti muualle maailmaan. Vakio on ollut Suomessa pelaamisen uranuurtajana, sillä kyseessä on vanhin peli Veikkaukselta, josta kaikki tämän pelin suhteen alkoi. Peliä kutsuttiin alun perin Voittajaveikkaukseksi. Nimi sopi pelille hyvin, sillä pelissä valittiin, kuka voittaa. Ensimmäistä kertaa peliä pelattiin vuonna 1940, kun Paavo Nurmelle annettiin kunnia olla ensimmäinen vakiota pelannut henkilö.

Peliä pelattiin myös jatkosodan aikana silloin, kun se oli mahdollista. Muutamia pelikertoja jouduttiin kuitenkin jättämään välistä, sillä niiden järjestäminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Vuonna 1951 pelin vanhasta nimestä luovuttiin, ja peli nimettiin Vakioveikkaukseksi eli Vakioksi. Seuraava rahapeli Suomen historiassa tuli kuvioihin vasta noin 30 vuotta myöhemmin, kun Lotto tuli suomalaisten pelattavaksi vakion rinnalle. Samoihin aikoihin eli 1970-luvun alkupuolella vakioon lisätään 13. pelikohde, josta on tullut nykyään niin sanotusti vakiopelaamisen normaali, eli vakio.

Pitkään peli keskittyi ainoastaan jalkapalloon, tarkemmin sanottuna pelissä veikattiin Englannin ja Suomen jalkapallo-otteluiden tulosta. Vasta 2000-luvulla vakio koki ensimmäisen muodonmuutoksen pelivalikoiman suhteen, kun suomalaisten rakastama Formula 1 rata-autourheilu ja jääkiekko otettiin mukaan vakio pelaamiseen. Tämä teki vakion pelaamisesta suositumpaa niiden keskuudessa, joilla jalkapallo ei ollut kovin kiinnostava kohde pelata. Etenkin Formula 1 pelin suosio näkyi vakio pelaamisessa kiinnostuksen kasvuna, vaikka samaan aikaan yhä useampi muu peli oli haastamassa vakion asemaa. Vasta vuonna 1990 peliaikaa saatiin pidennettyä lauantaihin asti, kun manuaalinen tarkastaminen sai jäädä tiensä päähän. Ennen tätä uudistusta kupongit tuli jättää pelipaikkaan jo keskiviikkona.

Myöhemmin uhkapelaamisen ja urheiluvedonlyönnin siirtyessä nettiin tuli myös vakio veikkaamisesta vielä helpompaa, sillä paperisten kuponkien täyttäminen ja lähimpään asiakaspalvelupisteeseen vieminen oli oma tehtävänsä. Nykyään oman vakiotositteen voi jättää verkossa vain muutamia minuutteja ennen pelin alkua. Vakiota voi edelleen kuitenkin pelata paperisena versiona, joten jokainen pelaaja voi pohtia viikon aikana omia valintojaan verkossa tai paperiselle kupongille.

Tietoa peleistä ja voittajien todennäköisyyksistä on saatavilla nykyään yhä enemmän, kun verkko pursuaa erilaisia oppaita, vihjeitä ja listoja todennäköisyyksistä. Tämä on tehnyt pelaamisesta entistä tiedostavampaa, ja vakiota pelataan tarkkaan harkiten. Kotijoukkueen kannattaminen näkyy peleissä kuitenkin vahvasti edelleen, mikä on ymmärrettävää. Onhan oman suosikin kannattaminen aina tunnekysymys. Pelin vetovoima lienee edelleen sen ajattomuus ja hitaus. Peliin on tehty vain vähän uudistuksia vuosikymmenien aikana. Nykyään kohteissa näkyy myös ravit, pesäpallo, salibandy ja talviurheilu silloin tällöin. Valikoima monipuolistuu, mutta pelin perusperiaate eli voittajan veikkaaminen on pysynyt aina samana.

Miten Vakiota pelataan?

Kuten todettu, Vakio on peli, jossa pyritään arvaamaan pelin voittaja. Valitsemalla 1 antaa pelaaja voiton kotijoukkueelle, X viittaa tasapeliin ja 2 antaa voiton vierasjoukkueelle. Järjestelmiä pelattaessa pelaaja voi asettaa useampia tilanteita kohteeseen, esimerkiksi 1X tai X2. Näistä kerrotaan myöhemmin osiossa järjestelmät ja haravat. Rivin hinta vaihtelee 0,10€ ja 0,25€ välillä riippuen pelattavasta vakiosta.

Vakio 1 eli se perinteinen vakio pelataan joka lauantai. Tämä peli on vakiopeleistä edelleen ehdottomasti se suosituin peli. Peliä voi pelata aina muutamaa minuuttia ennen pelin sulkemisaikaa. Yleensä peliä pelataan jalkapallosta, mutta myös jääkiekosta pelaaminen on niin sanotussa perusvakiossa yleistä. Vakio 1 on perinteinen 13 kohteen vakio. Täten suurimman summan euroja voittaa se, joka arvaa kaikkien 13 pelin tulokset oikein. Jokaista ottelua ei kuitenkaan ole tarve saada oikein, vaan 13 kohteen pelissä jo 10 oikein tuo voittoja pelaajalle.

Perinteisen vakiopelin lisäksi viikolla on muita vakiopelejä, jossa kohteiden määrä vaihtelee yleensä 9-12 välillä. Tämän lisäksi on tarjolla vakion pikkusisarta eli minivakiota. Pelissä pelataan samoja kohteita, kun varsinaisessa vakiossa, mutta kohteiden määrä ja voitonjako poikkeaa paljon perinteisestä vakiosta. Näitä viikolla pelattavia vakiopelejä on yleisimmin formula 1 -ajoihin, mutta valikoimasta voi löytyä vaikkapa jääkiekkoa tai muita harvinaisempia lajeja. Pelaaja voi halutessaan antaa koneen arpoa rivit, jolloin hommasta pääsee helpoimmalla. Tämä ei välttämättä kuitenkaan johda aina parhaaseen lopputulokseen. On hyvä ajatus selvittää itse pelit, voimasuhteet, lukea vetovihjeitä ja ylipäätään selvittää todennäköisyydet, jotta pelistä voisi voittaa rahaa suuremmalla todennäköisyydellä.

Miten aloittaa Vakio pelaaminen?

Miten sitten aloittaa pelaaminen? Tärkeintä on tehdä pelin säännöt itselleen selväksi. Vaikka vakio ei pelinä ole ydinfysiikkaa, saattaa aloittelijalle peli aiheuttaa hieman päänvaivaa. Voittosumman muodostuminen ei ole yhtä selkeää toisin kuin vaikkapa pitkävedossa, jossa pelaaja näkee heti voitettavan summan. Monien mielestä kertoimien avulla on helpompaa lyödä vetoa, ja pelatessa vakiota voi helposti sortua tukemaan omaa suosikkiaan voittoon kerta toisensa jälkeen.

Pelijakaumaan kannattaa kiinnittää huomiota. Pelijakauma on luku, joka kertoo sen, kuinka suuri osa pelanneista on arvannut tietyn tuloksen. Mikäli jakauma on esimerkiksi 60-20-20, on 60 prosenttia pelanneista arvannut pelin päättyvän kotijoukkueen voittoon. Aloittelevalla pelaajalla voi päällimmäisenä ajatuksena olla, että tällöin kotijoukkueen arvaaminen olisi oikea vaihtoehto. Näin ei kuitenkaan aina ole, sillä kotijoukkuetta pelataan voittajaksi usein enemmän, kuin mitä todennäköisyydet lopputuloksesta kertovat. Jos peli ei päätykään kotijoukkueen voittoon, saa oikeaa tulosta veikannut isommat voitot, mikäli muut kohteet ovat osuneet myös oikein.

Pelibudjettia ja rivien määrää lienee myös syytä pohtia. Pelaaminen tapahtuu aina rahasta, joten pelata kannattaa itselleen sopivalla määrällä. Toisaalta, rivi on parhaimmillaan vain 10 sentin arvoinen, joten rivejä kannattaa tehdä useita kymmeniä. Rivien arpomiseen ei kannata lähteä, sillä silloin pelistä ei opi mitään. Pelin ilo piilee nimenomaan tilastojen ja todennäköisyyksien selvittämisessä ja ymmärtämisessä sekä pelijakauman tutkailussa.

Paljonko pelistä voi sitten voittaa? Summa vaihtelee suuresti. Suomessa suurin voitto on ollut vuonna 2013, jolloin Järvenpäässä voitettiin 783 000 euroa vakiosta. Tämän kokoluokan voittoja pelissä näkee kuitenkin harvoin, joten ihan näin suurista summista ei välttämättä kannata lähteä haaveilemaan peliä pelatessa.

Järjestelmät ja haravat

Järjestelmät ovat monien vakion pelaajien suosituin tapa pelata peliä. Järjestelmäpelistä kiinnostavan tekee se, että periaatteessa pelaaja voi valita useamman tuloksen voittavaksi vaikka jokaiselle kohteelle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaaja voi valita pelin päättyvän esimerkiksi joko tasapeliin tai vierasjoukkueen voittoon. Sinänsä voittomahdollisuuksia on tällöin enemmän. Toisaalta, tällaista pelaamista ei kannata tehdä miten sattuu, sillä mitä enemmän rastitat vaihtoehtoja, sitä enemmän myös pelikuponki maksaa. Jos todennäköisyydet ja pelijakauma osoittaa selkeästi vaikka vierasjoukkueen voittoa, ei ole kovin suotuisaa lähteä lyömään vetoa myös mahdollisesta tasapelistä.

Toinen etu järjestelmää pelattaessa liittyy vakio pelin yhteisöllisyyteen. Vakiota pelataan usein yhdessä eli porukassa. Näihin porukkapeleihin pääsee verkossa tai pelipisteellä niin sanotusti anonyymisti, jolloin ostat osuuden jostain jo tehdystä vedosta, jossa myös muita pelaajia on mukana. Porukkaa voi pelata myös vaikkapa oman kaveripiirin kesken. Tällainen pelaaminen on hyvin yhteisöllistä, sillä mahdollisia voittoja pääsee juhlistamaan kaveripiirin kesken. Näissä peleissä oma rahallinen panos voi usein olla verrattain melko pieni, joten kynnys osallistumiseen on matala. Näissä järjestelmissä voi olla tuhansia rivejä. Tällöin voittamisen todennäköisyys kasvaa. Lyhyesti sanottuna: järjestelmässä voittaa vähemmän, mutta voittamisen todennäköisyys on suurempi.

Harava on taasen vakion erikoisempi pelimuoto, jota kovin moni pelaaja ei pelaa. Haravan ymmärtäminen on haasteellista jopa kokeneille pelaajille, ja sen pelaamiselle on tehty pitkiä oppaita. Haravaa pelattaessa on niin sanotut minimitakuut, jotka ovat -1, -2 ja -3. Pelaamalla haravaa pelaaja saa useampia merkkejä valittua verrattuna järjestelmään, mutta voitot ovat pienempiä. Mikäli tämä muoto pelistä kiinnostaa, kannattaa siihen toki erikseen tutustua. Muuten pitäytyminen omissa kupongeissa ja järjestelmissä tyydyttää useamman vedonlyöjän tarpeet.

Vakio vs. Pitkäveto

Mitä yhteneväisyyksiä ja eroja on vakiolla ja pitkävedolla? Sekä vakiossa että pitkävedossa voidaan pelata ottelun lopputuloksesta, eli arvata, kuka voittaa pelin. Tämä peli on myös pitkävedon puolella suosituin pelaamisen muoto. Pitkävedon puolella vetoa lyödessä pelaajalle esitetään kertoimet, jonka mukaan mahdolliset potentiaaliset voitot määräytyvät. Pelaaja näkee täten heti, paljonko hän voi mahdollisesti voittaa panostaessa tietyn määrän rahaa tietyillä kertoimilla. Tätä ominaisuutta ei ole vakiossa, vaan vakiossa olennaisinta on tutkailla pelaajien käyttäytymistä pelijakauman sekä tilastojen valossa.

Pitkävedon kertoimet voivat kuitenkin antaa pientä vihjettä siihen, miten vakiota kannattaa veikata. Kertoimet nimittäin pohjautuvat siihen, kenen uskotaan voittavan ottelu tilastojen valossa. Toisin sanoen, mitä pienemmät kertoimet tietylle joukkueelle on asetettu, sitä todennäköisempää heidän voitto on. Suurempi kerroin taas kuvastaa sitä, että kyseisen joukkueen (tai pelaajan/muun kohteen) ei uskota voittavan kovin todennäköisesti.

Vakion etu pitkävetoon nähden on sen yksinkertaisuus. Kertoimia ja todennäköisyyksiä ei tarvitse tarkastella yhtä tarkasti. Peli on myös idealtaan pitkävedon kohteita yksinkertaisempi, sillä vakiossa pyritään päättelemään ainoastaan pelin lopputulosta useissa eri peleissä. Näin ollen pelaaja tutustuu myös useampaan otteluun samanaikaisesti. Pitkävedon puolella vetoa voidaan lyödä oikeastaan mistä tahansa. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa maalien määrän veikkaaminen, kuka tekee ensimmäisen maalin tai mihin aikaan pelin avausmaali syntyy. Molemmissa urheiluvedonlyönnin tavoissa onkin puolensa, eikä voidakaan sanoa, kumpi on parempi muoto pelaamiselle. Vakiossa pääsee tutkailemaan enemmän itse, ja sen ajatus on helppo oppia. Pitkävedossa taasen tarjotaan enemmän vaihtoehtoja, ja pelaaja pääsee näkemään potentiaalisen voittosumman jo ennen vedon asettamista.

Vakio voitot ja voitonjako

Millaisia summia pelistä voi voittaa, kuinka monta täytyy saada oikein ja miten voitot jakautuvat? Nämä lienee kysymyksiä, joihin jokainen pelaaja haluaa vastaukset ennen pelaamista. Esimerkkinä paras lienee ottaa yleisin vakiopeli eli 13 kohteen Vakio 1 peli. Tässä pelissä voitoille pääsee yleensä, jos pelaaja on osannut arvata vähintään 10 kohdetta oikein. Voitonjako menee seuraavalla tavalla:

 • 13 oikein tuloksella 26 %
 • 12 oikein tuloksella 13 %
 • 11 oikein tuloksella 9 %
 • 10 oikein tuloksella 15 %

Nämä kuitenkin vaihtelevat. Mikäli suuri määrä pelaajia on saanut 10 oikein, voi voitot jäädä hyvin pieniksi tai voittoja ei makseta ollenkaan, mikäli voittosumma on alle 2 euroa. Toisaalta, mikäli 13 oikein tuloksia ei löydy ollenkaan, jakautuu voitot suhteessa 12, 11 ja 10 oikein tuloksiin nähden. Mikäli vakiota pelataan 12 kohteella, on voittoluokkia kolme, jotka ovat 12 oikein, 11 oikein ja 10 oikein. 11 tai 10 kohteen pelissä voittoluokkia on vain kaksi kappaletta. Näissä prosentuaaliset osuudet tietenkin poikkeavat täten perinteisestä 13 kohteen vakio 1 pelistä.

Tärkeintä menestykkäässä vakiopelaamisessa on löytää vääristymiä. Tällöin apuna on juuri pelijakaumien tarkastelu. Vakiossa pelataankin tavallaan muita pelaajia vastaan, eli muiden pelaajien ajatusmaailmasta on hyvä saada kiinni. Pelijakaumat auttavat tässä. Jos pelaaja veikkaa suosituinta lopputulosta vastaan ja lopputulos on pelaajan puolella, pääsee vakiossa kiinni isoihin rahoihin. Lyhyesti sanottuna: mitä enemmän voittosummalla on ottajia, sitä vähemmän yksittäinen voittava pelaaja voittaa rahaa. Vain todennäköisyyksillä tulisi olla merkitystä silloin, kun riville tekee valintoja. Monelle pelissä on kuitenkin kyse tunnelmasta ja oman suosikin kannustamisesta. Kun toimit järjellä enemmän kuin tunteella, on pelissä mahdollista pärjätä hyvin.

Vakio todennäköisyydet

Pelin todennäköisyydet arvatenkin vaihtelevat sen perusteella, kuinka monta kohdetta pelissä sattuu olemaan. Pelissä on kuitenkin tietyt todennäköisyydet, jotka pitävät paikkansa peli toisensa jälkeen. Todennäköisyydet lasketaan ottamalla huomioon sekä vaihtoehtojen määrän, joita vakiossa on aina 3 ja kohteiden määrän. Näistä saadaan erilaisten pelin yhdistelmien määrä. Jos pelataan 13 kohteen vakiota, ovat voittosuhteet taasen seuraavat:

 • 13 oikein: 1 539 323
 • 12 oikein: 61 320
 • 11 oikein: 5110
 • 10 oikein: 697

Näitä lukuja tuskin kuitenkaan kannattaa liikaa miettiä, vaan pelissä kannattaa panostaa edellä mainittuihin seikkoihin. Luvut muuttuvat riippuen pelatusta kohdemäärästä, ja oikeastaan nämä voittosuhteet osoittavat vain tarkemmin sen, että 13 oikein on paljon epätodennäköisempi verrattuna 10 oikein tulokseen. Tämä on helppo päätellä ilman voittosuhdetaulukkoakin, joten näitä voi pitää lähinnä hauskana vakiopeliin liittyvänä lisätietona.

Miksi Vakio on suosittu?

Vakion suosion voi tiivistää kolmeen asiaan, jotka ovat sen historia, helppous ja hitaus. Suomalaiset ovat pelanneet vakiota niin kauan, että sen asema on suomalaisten pelaajien keskuudessa vankka ja horjumaton. Peliä pelaa muutkin kuin aktiiviset uhkapelien harrastajat, ja peliä voikin nimittää jollain tapaa jopa yhteiseksi kansanhuviksi, vaikka nykyään lauantai-illan Lotto on todennäköisemmin saavuttanut sen ykkösaseman kansan keskuudessa. Peli ei kuitenkaan ole lähdössä minnekään valikoimasta, vaan peliä kehitetään sen juuria unohtamatta.

Toinen syy on sen helppous. Säännöt ja perusperiaatteet tiedetään. Osa keskittyy todennäköisyyksiin ja taktikointiin enemmän kuin toinen, mutta kuka tahansa osaa arvata kupongille jotakin. Vaihtoehtoja on kolme - kotijoukkue, tasapeli tai vierasvoitto - ja useat edelleen pelaavat omia suosikkejaan tilastoista huolimatta. Mikäli todennäköisyydet ja tilastot kiinnostavat enemmän, on niidenkin löytämisestä ja vertailusta tullut yhä helpompaa jopa aloittelevalle pelaajalle. Kynnys pelaamiseen on täten melko matala.

Vakio tiivistettynä

Vakiopelistä voi kertoa vaikka kuinka paljon, ja peli pitää sisällään paljon jännitystä, historiaa ja taktikointia. Etenkin uuden pelaajan voi kuitenkin olla hankala sisäistää kaikkea, ja tässäkin artikkelissa kerrottiin pelistä tarkkoja tietoja, joita alussa ei välttämättä tarvitse heti hallita. Vakiota pelatessa tärkeintä on muistaa se, että:

 • Peliin on helppo osallistua matalalla
  kynnyksellä ja pienellä pelibudjetilla
 • Peliä kannattaa pelata järjellä, ei tunteella
 • Tilastot ja vakio vihjeet löytyvät helposti netistä
 • Järjestelmäpeleissä voi merkitä useampia
  vaihtoehtoja kohteelle
 • Vakio on perinteinen ja hauska suomalaisten
  suosima urheiluvedonlyönnin muoto

Toivotamme mukavia pelihetkiä!