MLB Vedonlyönti 2023 -
vihjeet ja opas

Kun miettii asioita, mitkä ovat erityisen amerikkalaisia, niin amerikkalainen saattaisi ensimmäisenä sanoa klassisesti, että "omenapiirakka". Omenapiirakka on kuitenkin suomalaisillekin erittäin tuttu herkku, joten siitä ei ehkä kovin monella täällä Suomessa tule Amerikka mieleen. Suomalaisten mielikuvissa Amerikasta tulee mieleen valkoiset stetsonit, pitkät valkeat limusiinit ja muut amerikanraudat, muita kehuva kulttuuri ja tietty korkea itsetunto, hot dogit ja tietenkin amerikkalaisten omat ammattilaisurheilulajit, eli amerikkalainen jalkapallo ja tämän artikkelin aiheena oleva kotoisan suomalaisen pesäpallon Amerikan serkku, baseball.

Aikaeron vuoksi Amerikassa urheillaan Suomen aikaa yöllä ja siinä on osasyy, miksi laji on viime vuosien saatossa tullut suomalaisillekin tutuksi. Amerikassa on toki muitakin suuria sarjoja, NHL, NBA ja NFL, joita Suomessa seurataan intensiivisesti, mutta MLB:n kausi ajoittuu enimmäkseen eri aikaan. Runkosarja pelataan maaliskuusta syyskuuhun ja kesäkuun jälkeen, kun NBA:n ja NHL:n pudotuspelit päättyvät, on se jonkun aikaa ainoa käynnissä oleva amerikkalainen ammattilaissarja. Muutenkin NBA:n ja NHL:n loppuvaiheessa otteluita on enää muutamia, eikä läheskään joka päivä, joten enemmän vedonlyöntiä öisin kaipaava kääntää viimeistään siinä vaiheessa katseensa MLB Vedonlyöntiin.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimmat vetotyypit baseballissa
 • Baseball ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
 • MLB - maailman parasta baseballia
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Suosituimmat vetotyypit baseballissa

Baseball on tilastojen luvattu laji ja tilastot mahdollistavat myös hyvin paljon erilaisia baseball vedonlyöntivaihtoehtoja. Kaikkein suosituimpia MLB vedonlyönti -tyyppejä ovat kuitenkin aivan perinteiset muodot, vaikka vaihtoa keräävät jotkut erikoisemmatkin vedonlyöntitavat. Baseballissa on joitakin erikoisuuksia muihin lajeihin verrattuna. Erityisesti vuoropohjaisuus, ulkovuorossa oleva joukkue ei mitenkään voi tehdä pisteitä ennen kuin pääsee sisävuoroon, tällainen erityispiirre vaikuttaa myös vedonlyöntiin.

Seuraavaksi kerromme suosituimmista pelimuodoista MLB vedonlyöntiin liittyen:

 • Moneyline
 • Over / Under -peli
 • Player Specials
 • Mestaruusveikkaus ja muut kausivedot
 • Syöttäjään kohdistuvat erikoisvedot
 • Live-vedonlyönti
 • Moneyline

  Yleensä kaikkien palloilulajien suosituin vetomuoto on 1x2-peli, mutta joissakin lajeissa ykköseksi kiilaa Moneyline. Tämä pätee mm. baseballiin, amerikkalaiseen jalkapalloon ja koripalloon. Erona on se, että 1x2-vedossa veikataan ainoastaan varsinaisen peliajan tulosta, kun taas Moneyline-vedossa ratkaisee koko ottelun tulos. Baseballissa peli on melko harvoin tasan 9 vuoroparin jälkeen ja silloin, kun on, niin lisävuoropareja pelataan sääntöjen mukaan kuitenkin niin pitkään, kunnes voittaja selviää, joten Moneyline-pelimuodon pelaamiselle on aivan saman kaltaiset perusteet, kuin koripallossakin, vaikka koripallossa tietenkin jatkoajalle mennään vielä baseballiakin harvempaan tahtiin.

 • Over / Under -peli

  Over / Under -veto on vedonlyönnin klassikko ja sopii useimpiin lajeihin erittäin hyvin. Niin myös MLB vedonlyöntiin. Pelin ideana on veikata ottelussa syntyvien pistesuoritusten määrää, eli baseballin tapauksessa juoksujen määrää. Vaihtoehtoja kohteessa on kuitenkin vain kaksi, eli tuleeko juoksuja yli tietyn rajan vai jääkö juoksumäärä kyseisen rajan alle. Raja on aina puolikkaiden kohdalla, jotta tasapelin mahdollisuus eliminoidaan.

  Esimerkki: Ottelussa Los Angeles Angels vs. San Diego Padres vedonlyöntiyhtiö tarjoaa Over / Under -pelissä kertoimen 2.00 sille, että ottelussa syntyy yli 9.5 juoksua. Jos vedonlyöjä päättää veikata vaihtoehdoissa "Under", niin hän voittaa mikäli ottelussa syntyy 0 - 9 juoksua ja häviää mikäli ottelussa syntyy vähintään 10 juoksua. Samassa ottelussa saattaa olla kohteina useampia eri rajoja, tietenkin tilanteen mukaan muuttuvilla kertoimilla.

 • Player Specials

  Player Specials -vedoilla tarkoitetaan pelaajia koskevia erikoisvetoja. Näitä on tarjolla huomattavasti MLB Vedonlyönti -maailmassa. Vetoa voi lyödä esimerkiksi eri palkintoja voittavista pelaajista, tällaisia ovat esimerkiksi MVP -palkinto tai Vuoden Tulokkaalle jaettava palkinto. Molemmilla konferensseilla on erikseen MVP- ja Vuoden tulokas palkinnot. Erikoisemmista Player Specials -vedoista voisi mainita sen, että kuka saa eniten osumia syöttöihin mailalla.

  Jopa eniten varastettuja pesävälejä ottaneista pelaajista voi lyödä vetoa. Luonnollisesti mahdollista on lyödä vetoa myös kauden eniten juoksuja lyöneestä pelaajasta ja samoin eniten juoksuja tuoneesta pelaajasta. Myös kunnareiden (Home Run) määrää voi veikkailla. Näiden vetojen huono puoli on tietenkin niiden pitkä kesto, jos vedon lyö kauden alussa, niin ratkeamista joutuu odottamaan yli puoli vuotta. Toki Player Specials -vetoja voi tehdä kesken kaudenkin, mutta kertoimet tietenkin ovat erilaisia riippuen sen hetkisestä tilanteesta.

 • Mestaruusveikkaus ja muut kausivedot

  Kausivetoja voi lyödä myös joukkueiden menestyksestä. Klassisin joukkueiden menestyksestä lyötävä vetokohde on tietenkin veikkaussarjan mestarista. MLB Vedonlyönti sisältää kuitenkin paljon muitakin kausivetoja. Pudotuspeleihin pääsevät joukkueet, konferenssien mestarit ja yksittäisiä joukkueita koskien se, ylittääkö joukkueen voittomäärä tietyn rajan. Esimerkiksi, voittaako Boston Red Sox yli 87 ottelua vai eikö voita.

 • Syöttäjään kohdistuvat erikoisvedot

  Baseballin tärkein pelaaja on syöttäjä. Onkin odotettua, että myös MLB vedonlyönti sisältää paljon syöttäjän tekemisiin kohdistuvia vedonlyöntejä. Montako kertaa syöttäjä saa poltettua pelaajan kauden aikana "Strike Outilla" (eli niin, että pelaaja lyö syötössä neljä hutia) tai ottelun aikana. Kenen syöttäjän tilastot ovat parhaat, onko syöttäjän Earned Run Average (ERA) alle tietyn rajan ja niin edelleen. Mahdollisia kohteita on lukemattomia koskien sekä koko kautta, että vain yksittäisiä otteluita. Syöttäjillä on hyvin tarkat leposäännöt koskien syöttömääriä, joten tällaiset asiat täytyy ottaa osassa syöttäjään liittyvää MLB vedonlyöntiä huomioon.

 • Live-vedonlyönti

  Koska baseball on vuoropohjainen laji, niin live-vedonlyönti sopii mainiosti osaksi MLB vedonlyöntiä. Live-vedonlyönnissä voi ottelun lopputuloksen tai voittajan lisäksi veikkailla eri vuoroparien voittajia tai pelaajakohtaisesti erilaisia vetoja. Suomen aikaa ottelut pelataan myöhään illalla tai jopa yöllä, joten yövalvojille live-vedonlyönti baseballista on herkkua pelkän tekstiseurannankin kautta, vaikka ei otteluita edes katsoisi.

Baseball ja vedonlyönti – kiinnitä huomiota näihin

Baseball on tosiaan monille suomalaiselle varsin vieras laji, vaikka ensimmäisellä silmäyksellä voi näyttää pesäpallolta hieman eri näköisellä kentällä ja eri näköisissä varusteissa. Jos haluaa pelata baseballia voitollisesti, on tärkeää tietää lajin erityisistä ominaisuuksista verrattuna moniin muihin lajeihin. Seuraavaksi kerromme joistakin muista lajeista eroavista asioista, jotka vaikuttavat MLB vedonlyöntiin ja siinä menestymiseen olennaisella tavalla.

 • Syöttäjien lepovuorot
 • Otteluiden valtava määrä
 • Otteluruuhka
 • Kotietu
 • Motivaatiotekijät

Syöttäjien lepovuorot

Kaikkein tärkein asia on huomioida baseballin tärkein pelipaikka, eli syöttäjä ja sen erityislaatuisuus. Esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa pelinrakentajan rooli on suuruudessaan samaa luokkaa, mutta joukkueen paras pelinrakentaja pelaa kaikki tärkeät pelit alusta loppuun, jos vaan suinkin on pelikunnossa. Näin ei ole baseballissa. Yhdellä joukkueella on 11 - 13 syöttäjää ja yhden syöttäjän on täysin mahdotonta pelata pelit alusta loppuun. Yleensä joukkueen ykkössyöttäjä syöttää 100 - 115 syöttöä ottelussa.

Joissakin alemmissa sarjoissa säännöt rajoittavat syöttäjien syöttömääriä, mutta MLB:ssä teoriassa syöttöjä voisi heittää rajoittamattoman määrän. Niistä pidetään kuitenkin tarkkaa kirjaa ja syöttäjät otetaan lepäämään, kun syöttöjä on riittävästi ottelussa takana. Sama syöttäjä ei myöskään syötä heti seuraavana päivänä ykkössyöttäjän roolissa vaan pitää useamman päivän tauon. Joukkueilla onkin 5 - 6 aloittavaa syöttäjää riveissään. Pienemmän roolin relief pitcherit saattavat pelata vaikka joka päivä, jos roolina on heittää esimerkiksi 20 syöttöä ottelussa. MLB -vedonlyöntiä pelatessa on erittäin tärkeää selvittää, että kuka joukkueen aloittavista syöttäjistä on missäkin ottelussa vuorossa.

Luonnollisesti kaikki eivät ole samantasoisia keskenään ja joukkueen sisällä voi olla suuriakin tasoeroja syöttäjien välillä.

Otteluiden valtava määrä

Hieman yli kuuden kuukauden runkosarjan aikana jokainen joukkue pelaa peräti 162 ottelua. Keskimäärin ottelu on siis lähes joka päivä. Tarkkaan ottaen lepopäiviä on kuitenkin enemmän, kuin laskutoimituksesta pelipäivät - ottelut saatava n. 30, sillä viikonloppuisin pelataan ns. "double - headereita", eli samat joukkueet kohtaavat saman päivän aikana kaksi kertaa. Ensin päivällä ja sitten illalla. Vertailun vuoksi NHL:n ja NBA:n runkosarjoissa pelataan 82 ottelua ja NFL:n runkosarjassa ainoastaan 16 ottelua. On kuitenkin selvää, että joka päivä pelatessa eivät joukkueet aina voi olla parhaimmillaan.

Otteluruuhka

Usein vastaan tulee tilanteita, että toinen joukkueista on kovemmassa otteluruuhkassa, kuin toinen. Tämä näkyy helposti peliotteissa ja MLB vedonlyöntiä harrastavan uhkapelurin kannattaa yrittää iskeä tällaisiin tilaisuuksiin tiukasti. Varsinkin vastustajan juoksurikas alku saattaa saada väsyneemmän joukkueen kääntämään jo katseitaan kohti tulevia taistoja. Otteluruuhkan vaikutuksia ei kuitenkaan pidä yliarvioida, syöttäjäthän vaihtelevat otteluruuhkassa, eli tärkeimmällä pelipaikalla on tuore pelaaja. Tärkeämpää on, että kuka syöttäjistä on vuorossa.

Kotietu

Lähes myyttiseksi joissakin piireissä koettu kotietu on asia, joka on huomioitu kaikissa palloilulajeissa, mutta sen tarkkaa syytä on mahdoton määrittää. Siihen vaikuttavat tuttu kenttä, vierasjoukkueen matkustus, kotiyleisön paine ja monet muut asiat, mutta tarkkaa syytä on vaikea sanoa. Monissa lajeissa kotiedulla on tilastojen perusteella erittäin suuri merkitys. Myös baseballissa kotijoukkue voittaa useammin, kuin vierasjoukkue, mutta ero ei ole niin suuri, kuin monissa muissa lajeissa.

Esimerkiksi vuoden 2018 Major League Baseballin runkosarjan 2426 ottelusta kotijoukkue voitti 1277, eli 52,6 %, kun vierasjoukkue joutui tyytymään 1149 voittoon (47,4 %). Joukkuekohtaisesti erot kuitenkin voivat olla suurempia, kuin koko liigaa ajatellen, joten MLB vedonlyöntiä harjoittaessa on tärkeää tutkia tilastoista, onko jollain joukkueella selviä eroja menestyksessä koti- ja vieraskentällä.

Motivaatiotekijät

MLB:n runkosarjassa pelataan tosiaan peräti 162 ottelua, mutta ainoastaan viiden joukkueen lohkojen voittajat sekä kaksi parasta muuta per konferenssi selviytyvät runkosarjan jälkeisiin pudotuspeleihin. Eli ainoastaan 10 joukkuetta 30:stä on mukana kauden huipentumassa. Otteluiden suuren määrän vuoksi tämä tarkoittaa sitä, että todella suurelle osalle joukkueista on jo kauan ennen kauden loppua selvää, että pudotuspeleihin ei ole mitään asiaa ja näin joukkue joutuu pelaamaan mahdollisesti monta kymmentä viimeistä runkosarjan ottelua ilman panosta.

On inhimillistä, että motivaatiotaso ei pysy tällaisessa tilanteessa välttämättä yhtä korkealla, kuin jos joukkue jatkaa taistelua pudotuspelipaikasta viimeisille kierroksille asti. Tämä näkyy usein väistämättä myös otteluiden tuloksissa ja MLB vedonlyöntiä arvioidessa nämä pitää ottaa huomioon. Usein erilaiset baseball vihjeet kuitenkin yliarvostavat motivaatiotekijöitä, monet joukkueet löytävät uuden motivaation, vaikka varsinainen panos puuttuu. Kannattaa katsoa aikaisempien otteluiden panoksettomien otteluiden tuloksia, että tunnistaa mikä joukkue pystyy pitämään pelitason korkeana, vaikka mahdollisuudet jatkopeleihin ovatkin jo kaikonneet.

MLB – maailman parasta baseballia

MLB on ylivoimaisesti maailman paras baseballsarja, mutta suomalaisille sarja on tietenkin yleisesti ottaen vieras. Otteluita ei Suomen televisiossa näytetä, eikä lehdissä lue edes tuloksia. Mitä nyt mestari saatetaan mainita pienessä artikkelissa sanomalehden urheilua koskevien sivujen uumenissa. Seuraavassa pientä esittelyä maailman parhaasta baseball -sarjasta, joka liikuttaa kymmeniä tuhansia ihmisiä päivittäin katsomoihin ja satoja tuhansia vastaanottimien ääreen.

 • Pesäpallon ja baseballin eroavaisuudet
 • MLB:n pudotuspelisysteemi
 • MLB:n varaustilaisuus
 • Palkkakatto
 • Menestyneimmät seurat
 • Heikoimmin menestyneet nykyiset seurat
 • Pesäpallon ja baseballin erovaisuudet

  Aloitetaan kuitenkin meille niin tutun pesäpallon ja baseballin eroavaisuuksista. Äkkiseltäänhän eroa ei juuri ole, eri näköinen kenttä ja kovat kypärät sekä erilaiset räpylät ja peliasut. Olennaisempiakin eroja on. Kaikkein merkityksellisin ero on tietenkin syöttö, pesäpallossa lukkari syöttää alhaalta ylöspäin, kun taas baseballissa syötetään kohtisuoraan, niin, että lyöjä yrittää osua vastapalloon. Vaikka Suomessakin lukkarin rooli on suuri, niin huipputasolla palloon osumisessa ei ole ongelmia. Sen sijaan baseballissa ottelut ratkaistaan hyvin usein siinä, kumpi joukkue osuu palloon paremmalla prosentilla ottelun aikana.

  Myös lyöminen on täysin erilaista vastapalloon, kuin putoavaan palloon ja huippulyöjä pesäpallossa ei välttämättä baseballissa ole edes pienellä harjoittelulla erityisen taitava lyöjä. Toinen suuri ero liittyy kunniajuoksuihin, eli home runeihin. Jos lyöjä saa baseballissa lyötyä pallon yli takarajan, kaikki kentällä olijat voivat juosta rauhassa kotipesään ilman vastustajan mahdollisuutta sitä estää. Pesäpallossa tulee tällaisesta lyönnistä vain takalaiton ja lyöjä menettää yhden lyönnin (jos kyseessä on kolmas lyönti, niin tulee palo). Suomessa kunniajuoksu tapahtuu, jos lyöjä ehtii juoksemaan lyönnistään kolmospesälle asti palamatta. Yleensä tämä edellyttää läpilyöntiä. Pienempiin eroihin kuuluu päinvastainen juoksusuunta, eli kentän takaa katsottuna pesäpallossa ykköspesä on vasemmalla puolella, mutta baseballissa se on oikealla puolella. Pesäpallossa pesät ovat myös kentän laidoilla kaikkiniin, että kolmospesä on ykköspesän takana. Baseballissa kakkospesä on keskellä kenttää. Pesäpallosta tuttua Jokeri-systeemiä ei baseballissa ole ja ottelun aloittaa sisävuorolla aina vierasjoukkue, eli perinteistä pesäpallon hutunkeittoa ei baseball-otteluissa nähdä.

 • MLB:n pudotuspelisysteemi

  MLB:n pudotuspelisysteemin rajuutta on monesti arvosteltu. Runkosarja kestää tosiaan 162 ottelua, mutta molempien konferenssien American Leaguen ja National Leaguen 15 joukkueesta vain viisi pääsee pudotuspeleihin. Viiden joukkueen divisioonien voittajat ja kaksi seuraavaksi eniten voittoja saanutta joukkuetta. Kaiken kukkuraksi näiden "Villi Kortti"-joukkueiksi kutsutuista joukkueista kaksi, eli puolet, putoaa jo yhden ottelun jälkeen. Villi Kortti -kierros on nimittäin yksittäinen ottelu runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotikentällä.

  Tämän jälkeen jäljelle jää molempiin konferensseihin neljä joukkuetta, jotka ensin pelaavat välierät Paras Viidestä -järjestelmällä ja sen jälkeen seuraa voittajien kesken konferenssifinaalit Paras Seitsemästä -järjestelmällä. Kaiken kruunaa sitten konferenssien voittajien keskinäinen finaali sarja: World Series. Se pelataan myös Paras Seitsemästä -järjestelmällä, eli neljästä voitosta poikki, ja sen voittaja kruunataan vaatimattomasti World Championiksi, eli Maailman Mestariksi.

 • MLB:n varaustilaisuus

  Pohjois-Amerikkalaiseen ammattilaisurheiluun kuuluu lähtemättömän osana varaustilaisuus, eli draft. Sama pätee myös MLB:hen. Draftin idea on tasoittaa joukkueiden tasoeroja ja siinä joukkueet varaavat amatööripelaajia itselleen. Tällainen pelaaja voi tehdä sopimuksen vain hänet varanneeseen joukkueeseen. Draft-järjestys tuo sen tasoituksen sarjaan niin, että edellisen kauden huonoimmat saavat ensimmäiset varausvuorot ja näin siis oletuksena ikäluokan parhaat pelaajat itselleen.

  Kaikkiaan draft -kierroksia MLB:ssä on peräti 40, joka on huomattavasti enemmän, kuin muissa amerikkalaisissa ammattilaissarjoissa. Esimerkiksi suomalaisille tutussa NHL-draftissa on nykyisin ainoastaan yhdeksän varauskierrosta.

 • Palkkakatto

  Palkkakatto on toinen keino, mitä amerikkalaisissa ammattilaissarjoissa käytetään työkaluna suitsimaan tasoeroja. MLB:ssä ei ole suoranaista palkkakattoa, kuten esimerkiksi NHL:ssä, mutta tietyn palkkabudjetin ylitettyään, seura joutuu maksamaan Liigalle veroa, joka suitsii omalta osaltaan palkkabudjettia, mutta ei täysin estä isomman resurssien joukkueita maksamaan pelaajilleen enemmän, kuin muut joukkueet. Vuosien varrella onkin ollut paljon puhetta, että MLB:ssä pitäisi siirtyä niin sanottuun "kovaan" palkkakattoon (jota ei saisi lainkaan ylittää), nykyisen "pehmeän" palkkakaton (jonka ylittäessä joutuu maksamaan lisämaksuja) sijaan.

 • Menestyneimmät seurat

  Ylivoimaisesti MLB:n menestynein seura on New York Yankees, joka on voittanut peräti 27 kertaa mestaruuden. Yankees on ainoa joukkue, joka tunnetaan baseball-maailman ulkopuolellakin, sillä moni suomalainenkin tietää kyseisen joukkueen, vaikka ei olisi eläessään baseball-ottelua nähnyt. Yankeesin edellinen mestaruus on vuodelta 2009. Toiseksi menestynein seura on 11 mestaruutta voittanut St. Louis Cardinals (viimeisin 2011). Yhdeksään mestaruuteen ovat yltäneet Boston Red Sox (viimeksi 2008) ja Oakland Athletics (viimeksi 1989), kahdeksan on San Francisco Giantsilla (viimeksi 2014), kuusi Los Angeles Dodgersilla ja viisi Cincinnati Redsillä sekä Pittsburgh Piratesilla.

  Viimeisin uusi mestari on vuonna 2019 historiansa ensimmäisen mestaruuden voittanut Washington Nationals, joka vuoteen 2004 asti tunnettiin nimellä Montreal Expos.

 • Heikoimmin menestyneet nykyiset seurat

  Vuonna 1977 perustettu Seattle Mariners on ainoa nykyisistä joukkueista, joka ei ole koskaan päässyt kauden huipentavaan World Seriesiin. Sitä voikin hyvällä syyllä sanoa, nykyisistä seuroista heikoiten menestyneeksi seuraksi, vaikka se onkin kolme kertaa divisioonan voittoon kyennyt. Marinersin lisäksi ilman mestaruutta ovat San Diego Padres, Texas Rangers, Tampa Bay Rays, Colorado Rockies ja Milwaukee Brewers.

  Näistä kolme viimeksi mainittua ovat kertaalleen ollut World Seriesin häviävänä osapuolena ja sitä myöten siis voittanut konferenssinsa mestaruuden. Padres ja Rangers ovat selviytyneet kahdesti World Seriesiin konferenssinsa mestareina, mutta hävinneet. Muutenkin, Colorado Rockies ja Tampa Bay Rays on perustettu vasta 1990-luvulla, joten Seattle Marinersin asemaa kiistattomasti heikoimpana seurana historiallisesti, ei ole syytä kyseenalaistaa.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • Baseball muualla maailmassa
  • Parhaat kampanjat baseballiin
  • Ammattina baseball vedonlyönti - opettele nämä konseptit

Baseball muualla maailmassa

Vaikka Suomessa Amerikka ja baseball yhdistetään lähtemättömästi toisiinsa, niin maailmalla on muitakin maita, joissa baseballia pelataan ammattimaisesti. Japanissa on erittäin kova ammattilaissarja, mutta toki japanilaisia pelaa myös MLB:ssä. Venezuelassa baseball on jopa jalkapalloa suositumpaa ja se näkyy myös venezuelalaisten pelaajien määränä MLB-sarjassa.

Muita kovia baseball-maita ovat Dominikaaninen tasavalta, Kuuba, Puerto Rico, Taiwan, Etelä-Korea, Nicaragua, Meksiko, Alankomaat, Kanada, Kolumbia ja Italia. Italian maajoukkuepelaajista suurin osa on kuitenkin syntynyt Yhdysvalloissa ja Alankomaiden pelaajista taas Alankomaiden meren takaisella autonomisella alueella Curacaossa.

Vaikka Yhdysvallat voitti edellisen maajoukkueiden välisen turnauksen, World Baseball Classicin, vuonna 2017, niin mikään itsestäänselvyys se ei ole ja edellisen tittelin olikin vienyt nimiinsä Dominikaaninen Tasavalta ja kaksi sitä aikaisempaa Japani.

Parhaat kampanjat baseballiin

Vaikka Suomessa sen meneillään oloa ei yleensä edes huomaa, niin maailmalla World Series on todella suuri juttu. MLB vedonlyönti ei missaa World Seriesiä, vaan siihen aikaan on pelaajille tarjolla erilaisia kampanjoita ja bonuksia. Tavallisimpia ovat tietenkin riskittömät vedot, talletusbonukset tai ilmaiset vedot, mutta jopa turnauksia on välillä tarjolla. Erikseen Suomen markkinoille ei tietenkään baseball -kampanjoita suunnata, mutta usein niissä ei kuitenkaan ole Suomea rajoitettu poiskaan. Toinen piikki on baseball-kauden alku maaliskuussa, jolloin bonuksilla halutaan herätellä pelaajia siihen faktaan, että baseball-kausi on taas alkanut.

Ammattina baseball vedonlyönti – opettele nämä konseptit

MLB vedonlyönti -ammattilaisia on maailmassa paljon, ja mikään ei estä suomalaisia liittymästä siihen joukkoon. Jos aloitat täysin tyhjästä kannattaa kuitenkin opetella muutamia aivan perusjuttuja ennen kuin siirtyy erikoistumaan juuri baseballiin, sen loputtomiin tilastoihin ja kokoonpanotaiteilujen maailmaan. Seuraavaksi muutama aivan perustermi, jotka olisi syytä opetella:

 • Arbitraasi
 • Odotusarvo
 • Kassanhallinta
 • Voimaluvut ja niiden laskeminen
 • Arbitraasi

  Arbitraasilla tarkoitetaan vedonlyöjän kannalta täydellistä tilannetta. Tilannetta, jossa tappio ei ole mahdollinen, mutta voitto on varma. Tällaisen tilanteen syntymiseen tarvitaan kahden eri vedonlyöntitoimiston kertoimia, joiden täytyy olla niin paljon toisistaan poikkeavat, että sopivilla panostuksilla, mikä tahansa lopputulema saa pelaajan jäämään voitolle.

  Yksinkertaisimmillaan Moneylinessa toinen yhtiö tarjoaa toiselle yli 2 kerrointa ja toinen toiselle. Esimerkki: Chicago White Sox ja Toronto Blue Jays kohtaavat ja yksi veto yhtiö tarjoaa White Soxin voitolle Moneyline-muodossa kertoimen 2.05 ja toinen puolestaan Blue Jaysin voitollekertoimen 2.10. Kyseessä on arbitraasi ja tasapanoksella voit varmistaa voiton. Voiton voi optimoida laskemalla tarkan panossuhteen, jolloin voittosummankaan kannalta ei ole merkitystä sillä, kumpi ottelun voittaa.

 • Odotusarvo

  Odotusarvon laskeminen on kaiken voitollisen vedonlyönnin perusta. Mikäli kohteen arvio odotusarvo on 1.00, niin on kannattavaa lyödä vetoa kohteesta, mikäli alle, niin kyseessä on alikerroin ja vedon lyöminen ei ole suotavaa, paitsi mahdollisesti viihdetarkoituksessa. Odotusarvon laskemiseen tarvitaan oma todennäköisyysarvio ja vedonlyöntisivuston kerroin. Jos esimerkiksi tuossa edellisen kappaleen ottelussa pelaaja arvioisi Chicago White Soxin voiton todennäköisyydeksi 50 %, niin yhtiöllä, jossa voitosta saa kertoimen 2.05, olisi odotusarvo 2.05 / (100 / 50) = 1.025, eli kohde olisi kannattava lyötävä ilman hypoteettista arbitraasiakin.

 • Kassanhallinta

  Kassanhallinnalla tarkoitetaan ylipanostamisen välttämistä. Liian suuret panokset saavat pelaajan vararikkoon, vaikka hän olisi kuinka taitava arvioissaan, sillä varianssi ja sattuma voivat saada yksittäisen kohteen päättymään millä tavalla tahansa voimasuhteista riippumatta. Kassanhallinnassa suositellaan esimerkiksi ns. Kellyn kaavaa, jonka avulla on helppo laskea sopiva prosentuaalinen osuus pelikassasta yksittäisen kohteen panokseksi.

 • Voimaluvut ja niiden laskeminen

  Voimaluvuilla tarkoitetaan sarjan joukkueiden perustasoon liittyvää lukemaa, jonka vedonlyöjä itse arvioi vertailemalla pelaajamateriaaleja, aikaisempia tuloksia ja tilastoja. Voimalukujen vertailu on hyvä lähtökohta, kun ruvetaan arvioimaan yksittäisen kohteen mahdollisia tuloksia.

Yhteenveto & FAQ

Tässä artikkelissa olemme kertoneet suomalaisille vieraammasta lajista ja sen myyttisestä ammattilaissarjasta MLB:stä. Yksi artikkeli on vain pintaraapaisu aiheesta ja jos voitollinen MLB vedonlyönti kiinnostaa, on paljon lisää perehtymistä edessä. Tämä tutkiminen voi olla raakaa työtä, mutta varmasti myös erittäin antoisaa sitä mukaa kuin tämän hienon lajin pienimmätkin nyanssit tulevat tutuiksi. Tähän loppuun olemme keränneet vielä joitakin meille lähetettyjä kysymyksiä vastauksineen.

Kauanko baseball-ottelu kestää?
Onko baseballissa pakko lähteä juoksemaan, jos osuu palloon?
Miksei Suomen pesäpalloilijat kokoa baseball-maajoukkuetta? Ei kai lajit niin paljon eroa?
Miksi baseball-joukkueilla on aina valkoiset ja harmaat peliasut?