Koripallo vedonlyönti 2024 - parhaat vihjeet ja aloittelijan opas

Koripallo on yksi maailman kiistattomista valtalajeista urheilun saralla. Siksipä ei ole yllättävää, että myös koripallo vedonlyönti on hyvin suosittua, sekä maailmalla, että Suomessa. Koripallon erityisominaisuutena moniin muihin palloilulajeihin on ottelun aikana tapahtuvat runsaat pistesuoritukset ja myös pistesuoritusten eriarvoisuus on melko harvinaista muissa lajeissa. Koripallossahan koriin menevä heitto voi olla yhden, kahden tai kolmen pisteen arvoinen heittotilanteesta tai heittopaikasta riippuen. Nämä erityisominaisuudet tuovat hienon mausteen myös vedonlyöntiin. Koripallon juuret ovat Amerikan Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla ja nykyäänkin laji on kaikkein suosituinta siellä. Yhdysvalloissa toimii myös koripallo vedonlyöntiin keskittyvien pelaajien unelma, maailman paras koripalloliiga National Basketball Association, eli tutummin NBA. Lajin suosio on Suomessakin melko korkea ja monen henkilön aamurutiineihin kuuluukin tarkistaa yön otteluiden NBA -tulokset viimeistään heti NHL -tulosten jälkeen.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimmat vetotyypit koripallossa
 • Koripallo ja vedonlyönti
 • NBA ja muut sarjat
 • Kansainväliset turnaukset koripallossa
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Suosituimmat vetotyypit koripallossa

NBA kuuluu suomalaisten ja eurooppalaisten yökyöpeleiden huvituksiin muiden Pohjois -Amerikan sarjojen tapaan. Pistesuorituksia tulee tosiaan enemmän kuin jääkiekossa, baseballissa tai amerikkalaisessa jalkapallossa, joten mikäli joutuu tyytymään tekstiseurantaan, on seuranta tapahtumarikkaampaa. LIVE vedonlyöntiin sopii tietysti mainiosti jatkuvat tapahtumat ja NBA vedonlyönti onkin Suomessa suhteellisen suosittua, sekä livenä, että ennen otteluita tehtynä.

Seuraavaksi esittelemme pelaajien keskuudessa suosituimpia pelimuotoja koripallo vedonlyöntiin lyhyesti:

 • Moneyline
 • Tasoitusvedot
 • Pelaajaerikoiset /pistesuoritukset
 • O/U
 • Kausivedot
 • Live vedonlyönti
 • Moneyline

  Kaikkein yksinkertaisin pelimuoto, mutta samalla yksi suosituimmista on koripallo vedonlyöntimaailmassa sama kuin suurimmassa osassa muistakin pallopelejä. Eli ottelun voittajan veikkaaminen. Koripallossa tasapelit ovat mahdottomia, sillä jatkoaikoja pelataan runkosarjankin otteluissa niin pitkään, että voittaja on selvillä. Näin ei ole mitään 1x2-vedonlyöntiä, vaan Moneyline -vedonlyönti. Yleisimmin koripallo vedonlyönti vihjeet koskevat vain tätä pelimuotoa.

 • Tasoitusvedot

  Sitten kyseessä on hiukan, mutta vain hiukan monimutkaisempi pelimuoto, eli tasoitusvedot. Näissä siis toiselle joukkueelle annetaan "eteen" tietty määrä pisteitä vedonlyönnillisessä mielessä. Eteen annettu määrä on aina x.5, koska tässäkään ei haluta tasapeliä. Esimerkiksi ottelussa Los Angeles Clippers - Chicago Bulls, jos Chicago Bullsilla on 9.5 pisteen tasoitus ja haluat siitä huolimatta veikata Los Angeles Clippersin puolesta, niin voittaaksesi vedossa, täytyy Clippersin voittaa varsinainen ottelu ainakin 10 pisteen marginaalilla. Tämä on hyvä vetomuoto hiukan epätasaisemmissa otteluissa, mutta vedonlyöjänkin on syytä muistaa motivaatiotekijät, joukkueelle ei ole mitään merkitystä voittaako se 15 vai 18 pisteellä, vaikka sinun vetosi siitä riippuisikin, joten selvässä johtoasemassa saatetaan tähtipelaajia lepuuttaa.

 • Pelaajaerikoiset / pistesuoritukset

  Pelaajakohtaisissa vedoissa seurataan yksittäisten pelaajien suorituksia, joko pisteitä, levypalloja tai vaikkapa virheitä. Esimerkiksi suomalaisittain Lauri Markkanen on monen mielenkiinnon kohteena ja mikäpä sen mukavampaa kuin lyödä vetoa suosikkinsa menestyksestä. Näissä vedoissa voidaan veikata tarkkaa määrää tai sitten esimerkiksi pistemääräaluetta, esimerkiksi 15-17 pistettä voisi olla pistevedossa yksi mahdollisista veikkauksista. Taitopelaajalle tämä on melko hankala vetomuoto, koska pelaajasta riippumattomia variaabeleita on sen verran paljon. Ratkenneissa peleissä valmentajat mielellään esimerkiksi peluuttavat vaihtopenkkiä ja siihen tietysti tyrehtyy yksittäisen pelaajan pisteiden keruu. NBA pelaajavedot ovat tämän supertähtien menestykseen ja kulttiin perustuvan sarjan suola.

 • O/U

  O/U, eli Over/Under -peli, on klassinen pelimuoto, joka on monissa lajeissa saavuttanut suosiota. Koripallo vedonlyöntiin se sopii hyvin ja onkin siinäkin lajissa yksi kaikkein suosituimmista pelimuodoista, se fakta, että koripallo tulokset vaihtelevat hyvin paljon otteluiden välillä, lisää jännitystä tähän pelimuotoon. Yksinkertaistettuna vedonlyöjä yrittää veikata, ylittääkö ottelun kokonaispistemäärä tietyn rajan, olkoon se sitten 188.5 pistettä tai vaikka 178.5 pistettä. Jos pelaaja veikkaa oikein, niin hän voittaa. Mielenkiintoista seurattavaa vaikka vain tekstiseurannasta. Tässäkin pelaajan tietysti on hyvä muistaa, että ottelussa pelaaville joukkueille ei tällä ole merkitystä, se voi tuottaa ikäviä yllätyksiä vedon ratkeamishetkillä.

 • Kausivedot

  Koripallo vedonlyöntiinkin kuuluvat olennaisena osana kausivedot. Niillä on pieni, mutta vankkumaton kannattajajoukko, vaikka suurin osa kausivedoista onkin pienehköjä hupivetoja. Ne kärsivät pitkästä kestosta sen verran paljon, että ammattimainen vedonlyönti niillä on luonnollisesti mahdotonta. Yksinkertaisin vetomuoto on tietenkin tulevan mestarin veikkaaminen, mutta kausivedoissakin muotoja riittää vaikka kuinka paljon. Sekä joukkuekohtaisia, että pelaajakohtaisia. Koripallo on tilastojen ystäville lähes taivas ja luonnollisesti kaikissa tilastoissa menestyjistä voi myös lyödä vetoa. Kenellä on eniten riistoja? Entä levypalloja tai blokkeja? Koripallo vedonlyönti mahdollistaa lisäjännityksen tuomisen noiden tilastojen seurantaan.

 • Live vedonlyönti

  Koripallo vedonlyöntiin sopii tosiaan live pelaaminen, kuin kolmonen sukkana sisään. Lukuisat pistesuoritukset ja sen myötä jatkuvasti elävät tilastot ja jopa neljä "erää", eli tässä tapauksessa neljännestä, tekevät siitä ihanteellisen lajin live vedonlyöntiin. Välttämättä ottelua ei tarvitse edes itse nähdä, vaan tilastoseuranta voi riittää hauskanpitoon live vedonlyönnin parissa. Mahdollisia kohteita on tietysti valtavasti, kaikki kohteet mitkä ennenkin ottelua ja lisäksi paljon muita, neljänneskohtaisia, puoliaikakohtaisia, joukkuekohtaisia, pelaajakohtaisia jne. Eurooppalaisittain ajateltuna mainiota viihdettä pimeisiin öihin yökyöpeleille. Ammattikseen koripallo vedonlyöntiä pelaaville ei tietenkään pelkkä tilastoseuranta yleensä riitä, vaan myös ottelun seuraamista tarvitaan yhtiön marginaalien kaventamiseen.

Koripallo ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin

Koripalloa pelataan aina, huipputasolla, sisähalleissa, joten sääolosuhteet eivät peliin vaikuta. Jos puhutaan NBA -sarjasta, niin hallit ovat vieläpä niin moderneja, että ainakaan olosuhteiden tuoma järkytys ei kotietua lisää niin kuin ehkä jossain alasarjojen jumppasaleissa ta ivaikkapa siellä NBA:ssa vielä vuosikymmeniä sitten. On kuitenkin muita asioita joihin kannattaa kiinnittää huomio, vaikka varsinaisia olosuhde-eroja ei olekaan.

Näistä useista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti:

 • Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet
 • Kuntopuntari
 • Kotietu
 • Motivaatiotasot
 • Otteluruuhka
 • Valmennus
 • Kokoonpano /loukkaantumistilanne

Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet

Koripallossa tosiaan pistesuorituksia tulee paljon. Tästä johtuen myös sattuman vaikutus otteluiden voittajaan on pienempi kuin monissa muissa lajeissa. Esimerkiksi jalkapallo -ottelun voittaja saattaa tehdä ottelussa 1-2 maalia, jolloin sillä on suuri merkitys kimpoaako joku laukaus tolpasta sisään vai ulos. Koripallossa ei niinkään suurta merkitystä ole isossa kuvassa, että kimpoaako yksittäinen heitto raudasta sisään vai ulos. Tämän vuoksi, että vahvempi joukkue yleensä myös voittaa, on erittäin tärkeää koripallo vedonlyöntiä pelatessa, että joukkueiden voimaluvut ja sitä kautta kyseisessä ottelussa pelaavien joukkueiden keskinäiset voimasuhteet on oikein arvioitu.

Kuntopuntari

Kuntopuntari lienee tuttu sana kaikille koripallo vedonlyöntiä tai muuta vedonlyöntiä harrastaville. Sillä siis tarkoitetaan muutaman edellisen ottelun menestyksen perusteella asetettua sarjataulukkoa. Monet NBA vedonlyönti vihjeet ja ilmaiset koripallo vihjeet perustuvatkin tähän taulukkoon. Kuntopuntari on hyvä renki, mutta huono isäntä. Pelkästään se ei riitä vedonlyöntikohteen analyysiin, sillä vastustajilla on eroa. Toinen joukkue voi kuntopuntarin osoittaman viiden ottelun aikana olla kohdannut huomattavasti kovempia vastustajia kuin toinen ja NBA:n kaltaisessa sarjassa kaikki viisi ottelua saattavat vieläpä toisella olla vierasotteluita. Onkin elintärkeää nähdä myös kuntopuntarin "taakse". Hyväksi rengiksi sen tekee, että kauden edettyä pidemmälle, ei kauden alun otteluiden tuloksilla ole paljoakaan merkitystä arvioidessa ottelussa pelaavien joukkueiden nykyistä tasoa.

Kotietu

Vaikka koripallohallit ovat nykyään tosiaan maailman huipulla viimeisintä modernia huutoa, niin kotietu on yhä voimassa. Paikalla on kuitenkin kotifanit. Esimerkiksi NBA:ssa kotietu on tilastojen perusteella kaikkein merkittävin Pohjois -Amerikan suurista urheilusarjoista. Jopa yli 60% otteluista päättyy kotivoittoon. Kotiedun syistä väännetään peistä, johtuu se sitten tutustua hallista ja pukukopista tai kotifaneista, niin tilastot sen kuitenkin todistavat faktaksi. Vedonlyöjälle tämä tieto riittää.

Motivaatiotasot

Runkosarjan edetessä kohti loppuaan, alkavat joidenkin joukkueiden asetelmat varmistua, kun taas toiset kisailevat vielä verissä päin esimerkiksi pudotuspelipaikasta. NBA:ssa, kuten muissakin suurissa amerikkalaisissa sarjoissa on vielä nurinkurinen sarjan tasoitusta ajatellen muodostettu porkkana pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle jääville joukkueille, että mitä huonomman sijoituksen saa, sitä paremmat mahdollisuudet on hyvään varausvuoroon. Kaikki nämä vaikuttavat joukkueiden motivaatioon, se toimii myös niin päin, että jo pudotuspelipaikan varmistaneet joukkueet saattavat kärsiä yllättäviä tappioita pudotuspelipaikasta taistelevia vastaan, mutta ennen kaikkea mahdollisuutensa menettäneet voittavat entistä harvemmin. Kukaan tuskin häviää esimerkiksi NBA:ssa tahallaan, mutta on ihmismielelle ominaista, että aivan kaikkea ei kentälle jätetä, kun tiedetään, että organisaatiolle olisi tietyssä vaiheessa parempi hävitä joku ottelu kuin voittaa. Samoin erilaiset kokoonpanokokeilut ovat yleisempiä, kun voittamisen pakkoa ei ole, kun taas jokaisen voiton tarvitsevat eivät varmasti peluuta reservejä kuin pakon edessä. Koripallo vedonlyöntiä harrastavan on syytä tutkia tarkkaan motivaatiotekijät, sillä niillä voi olla suurikin vaikutus otteluun.

Otteluruuhka / vieraskiertue

NBA-koripallosta puheen ollen, sarjassa pelataan todella paljon otteluita, joten otteluruuhkilta ei voi välttyä. Usein vain toinen ottelussa pelaavista joukkueista on erityisessä ruuhkassa ja on tilastoista todistettu, että levänneen joukkueen etu on huomattava. Samaa efektiä on havaittavissa pitkien vieraskiertueiden loppupuolella, väsymys alkaa iskemään parikin viikkoa ympäri manteretta matkustaneen joukkueen kohdalla ja se on silloin tällöin kotijoukkueelle kuin kypsä marja poimittavaksi. Koripallo vedonlyönti-arvioissa tämä antaa välillä erinomaisia vetokohteita.

Valmennus / pelitapa

Koripallossa valmennus näyttelee isoa roolia. Nopeiden pelitapahtumien ansiosta pelin sisällä reagoiminen on helpompaa kuin monissa muissa lajeissa ja valmentajien välinen kaksintaistelu selkeämpää. Eri joukkueilla on myös erilaisia pelitapoja, joiden vuoksi joillekin joukkueille voi tulla huomattavia vaikeuksia epäsopivien pelitapojen vuoksi. Näiden analysointi vaatii työtä, jos haluaa koripallo vedonlyönti -peleissä pitkässä juoksussa menestyä.

Kokoonpanot / loukkaantumistilanne

Koripallossa kentällä on kerrallaan vain kuusi pelaajaa molemmista joukkueista ja aloituskokoonpano pelaa valtaosan ottelusta, jopa koko ottelun pelaaminen on mahdollista. Siksi onkin päivän selvää, että loukkaantumisilla on lajissa suurempi merkitys kuin esimerkiksi jääkiekossa, jossa parhaat pelaavat kolmasosan ottelusta tai jalkapallossa, jossa kentällä häärii koko ajan 11 pelaajaa molemmista joukkueista. Hyvin koripallovedonlyöntiä pelaava osaa ottaa tämän huomioon. Loukkaantuneen pelaajan merkityksen analysointi on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on osata arvioida tilalle tulevan pelaajan analysointi. Välillä tilalle on laittaa joko vaihtopenkiltä tai toiselta pelipaikalta lähes samantasoinen pelaaja ja toisaalta taas joku pelaaja voi olla joukkueelleen lähes korvaamaton. Live vedonlyönnissä kannattaa ottaa virhevaikeudet huomioon, nopeasti paljonv irheitä saava pelaaja voi joutua vaihtopenkille pitkiksi ajoiksi ja tämä saattaa hyvin vaikuttaa ottelun kulkuun.

NBA – maailman parasta koripalloa

Kivikova NBA on tosiaan maailman paras koripallosarja, kaikkien koripalloilevien pikkulasten unelma Liettuasta Brooklyniin. NBA:n ylivoimainen asema on vielä paljon selkeämpi kuin esimerkiksi jääkiekossa NHL:n. Vedonlyönnillisessä mielessä NBA:sta koripallo vedonlyöntiä pelaavan on syytä muistaa sarjan tasaisuus. Joukkueiden tasoerot eivät ole niin suuria, etteikö yllätyksiä tulisi, vaikka koripallossa yllätykset ovat muita lajeja harvinaisempia. Toinen aivan perusasia on, että NBA:ssa otteluiden kesto on 4x12 minuuttia, eikä 4x10 minuuttia kuten Euroopan sarjoissa. Otteluita on NBA:ssa paljon, joten kukaan pelaaja ei voi aina olla parhaillaan, vedonlyöjän ei kannata vetää liikaa johtopäätöksiä yhden pelaajan yhdestä tai kahdesta heikosta ottelusta, usein erilaiset koripallo pelaajavedot ylireagoivat tarjotuilla kertoimillaan tällaisiin ja avaavat koripallo vedonlyöntiin uusia mahdollisuuksia.

Euroopan sarjat

Euroopassakin kuitenkin pelataan ammattilaiskoripalloa. Euroopan huipulla on Espanjan jalkapallosta paremmin tutut jätit Real Madrid ja Barcelona sekä Venäjän kova TsSKA. Hyvätasoisen Kreikan koripallosarjan parhaat joukkueet ovat jalkapallon seuraajille myös hyvin tutun oloiset: Panathin aikosja Olympiakos. Myös Turkissa ja Italiassa on erinomaisen kovat sarjat ja Saksan Bundesliigaa hallitsee Bayern München kuten jalkapallossakin. Kansallisten sarjojen lisäksi pelataan erittäin kovatasoista Euroliigaa, jossa mantereen parhaat joukkueet mittelevät voimiaan. Tämä saa Suomessakin televisionäkyvyyttä ja esiintyy usein vedonlyöntikohteena. Koripallo vedonlyöntiä ammatikseen harkitsevan kannattaakin paneutua myös eurooppalaisiin joukkueisiin parhaansa mukaan.

Turnausmuotoinen vedonlyönti - koripallon arvokisat

Kun keskustelun aiheena on koripallo vedonlyönti, niin ei voi tietenkään sivuuttaa arvokisoja. Sen jälkeen, kun Yhdysvallat vapautti NBA -pelaajat mukaan kisoihin, on niiden taso kasvanut roimasti ja myös suosio tavallisten ihmisten keskuudessa. Toki USA ei ole mukana aivan parhailla joukkueilla, mutta täysin NBA -ammattilaisista koostuvat joukkueet ovat kuitenkin erittäin kovia ja USA:n kaataminen tuntuu edelleen lähes ihmeeltä, vaikka siihen onkin jo muutamaan kertaan pystytty, eikä kokoonpano ole Barcelonan vuoden 1992 "Dream Teamin" tasoinen. NBA on pelaajistoltaan globaali ja monilla muillakin mailla on NBA -pelaajia ja sen lisäksi tasokkaiden euroliigojen pelaajia.

 • Olympialaiset
 • MM -kilpailut
 • EM - kilpailut
 • Olympialaiset

  Olympialainen koripallo järjestetään kesäkisojen yhteydessä joka neljäs vuosi. Tämä on koripallon arvostetuin turnaus ja myös USA pyrkii saamaan mukaan mahdollisimman iskukykyisen miehistön. Tiukkojen maanosakiintiöiden vuoksi vain 12 joukkueen turnauksesta jää kuitenkin rannalle aina monta hyvin tasokasta joukkuetta Euroopasta ja Etelä-Amerikasta ja turnauksen tasoerot ovatkin usein suurempia kuin MM -kisoissa. Suomella ei ole realistisia mahdollisuuksia päästä tähän turnaukseen.

 • MM -kilpailut

  Kuten monet muutkin urheilutapahtumat, myös koripallon MM -kilpailut järjestetään kerran neljässä vuodessa, mutta ne ovat selvästi laajempia kuin olympialaiset. Mukaan kelpuutetaan 32 joukkuetta ja mukana ovatkin yleensä kaikki varteen otettavat maat. Yhdysvallat on yleensä mukana hiukan olympialaisia heikommalla joukkueella ja jäikin vuoden 2019 kilpailussa mitalien ulkopuolelle, lopulta seitsemänneksi hävittyään puolivälierän Ranskalle ja vielä sijoitusottelun Serbialle, Espanjan korjatessa kultaiset mitalit kaulaansa. Suomi oli mukana vuoden 2014 MM -kilpailuissa ja täysin onnistuessa kisapaikka on mahdollinen tulevaisuudessakin.

 • EM -kilpailut

  Koripallon Euroopan mestaruuskilpailut on nykyään laajennettu jo 24 joukkueen spektaakkeliksi ja tasoerot ovat nousseet. Hyvänä puolena tietenkin Suomen kannalta kisoihin pääsy on helpompaa, mutta huonona puolena parhaat joukkueet voivat pelata itsensä puolivaloilla jatkokierroksille. EM -kilpailuja järjestettiin aiemmin joka toinen vuosi, mutta vuodesta 2021 alkaen niitä pelataan vain joka neljäs vuosi. Edellisessä, vuoden 2017 EM -turnauksessa, Suomi sijoittui 11. sijalle, kun Slovenia voitti hieman yllättäen Euroopan mestaruuden.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • Parhaat kampanjat koripallo vedonlyöntiin
  • Koripallo vedonlyöntikonseptit
  • Yhteenveto

Parhaat kampanjat koripalloon

Pudotuspelien ja NBA -finaalien alku ovat vedonlyöntikampanjoiden kulta-aikaa. Nämä kiinnostavat koripallo vedonlyöntiä harrastavia ja yhtiöt mielellään herättelevät myös hiukan vähemmän aktiivisia pelaajia mukaan, kun tiedossa on, että yleisön kiinnostuskin kasvaa. Samanlainen efekti on myös arvokisojen aikaan, varsinkin olympialaisissa ja MM-kisoissa Yhdysvaltain tähtimiehistö kiehtoo ihmisiä sitä ympäröivän tarunhohtoisen auran ansiosta. On hyvä muistaa, että vuoteen 1992 asti USA:ta edusti arvokisoissa yliopistopelaajista koottu joukkue. Kampanjat voivat olla perinteisiä talletusbonuksia, mutta turnausten ja pudotuspelien kohdalla on välillä tarjolla kilpailuja joiden palkinnot voivat olla esimerkiksi reissuja NBA -otteluihin tai Euroliigan finaaleihin.
Valveutunut vedonlyöjä tutkii kampanjoiden ehdot ja edellytykset tarkkaan ja tarttuu vain pelaajan kannalta edullisiin tarjouksiin. Esimerkiksi matkoja tarjoavissa kilpailuissa usein edellytyksenä on niin suuren vetomäärän tekeminen, että ylikertoimisia kohteita ei mitenkään voi löytyä niin paljon ja sitä myöten edes kilpailun voittaminen ei välttämättä riitä rahallisesti voitolle pääsemiseen.

Ammattina koripallo vedonlyönti - opettele nämä konseptit

Koripallo vedonlyöntiä harjoittaessa on lukuisa joukko asioita, jotka pitää muistaa pitää mielessä. Jos sitä haluaa ammatikseen harjoittaa niin joukkueiden voimasuhteiden arvioiminen vaatii aikaa ja vaivaa. Joukkueiden ja jopa yksittäisten pelaajien kuormitus ja niiden vaikutuksen arvioiminen ei ole helppoa, mutta se on joka tapauksessa välttämätöntä mikäli aikoo voittavaa koripallo vedonlyöntiä tehdä. Ilmaiset NBA vihjeet tai edes kuuluisat Sukkela NBA vihjeet ("Sukkela" on suomalainen menestynyt NBA vedonlyöntiä ammatikseen pelaava nimimerkki) eivät auta, jos perusasiat eivät ole hallussa. Seuraavassa esittelemme muutaman tarpeellisen asian vedonlyönnistä alkuun päästäkseen.

 • Ylikerroin ja alikerroin

  Ylikerroin ja alikerroin ovat vedonlyöntiin liittyviä termejä, joiden merkitys on melko tavalla pakollista tietää jos haluaa harjoittaa voittavaa koripallo vedonlyöntiä tai minkäänlaista vedonlyöntiä ylipäätään. Ylikertoimen ja alikertoimen määrittelyyn tarvitaan vedonlyöntiä tarjoavan yhtiön antamat kertoimet, sekä oman analyysin perusteella selvitetty niin sanottu rajakerroin. Itse laskutoimitus on helppo sen jälkeen, kun pelaaja on huolellisen analyysin jälkeen tullut johonkin lopputulokseen koskien valitsemansa vedonlyöntikohteen lopputulemien prosentuaalisia todennäköisyyksiä.
  Rajakerroin lasketaan yksinkertaisesti 100/t%. Tästä tuloksesta näkee sitten helposti onko Vedonlyöntisivuston tarjoama kerroin ylikerroin vai alikerroin, eli sen ollessa laskettua rajakerrointa suurempi, kyseessä on ylikerroin ja pienempi, niin kyseessä on alikerroin. Termi odotusarvo johon voit usein törmätä eri sivustoilla lasketaan näistä tiedoista hyvin yksinkertaiesti eli yhtiön tarjoama kerroin / rajakertoimella, ja kaikki tulokset yli yhden ovat ylikertoimia.
  Esimerkiksi jos Golden State Warriorsille tarjotaan NBA-ottelussa kerrointa 2.1 ja oma arvio voitto todennäköisyydelle on 50%, niin kyseessä on ylikerroin. (100 / 50 = 2, 2.1 / 2 = 1.05)

 • Pisteputkiin reagoiminen

  Koripallo on laji, jonka luonteeseen kuuluvat ottelun sisällä jaksot joissa toinen joukkue on pisteiden valossa suorastaan ylivoimainen muutaman minuutin ajan (18-2, 14-0 tms.). Live vedonlyöntiä pelaavan on syytä ymmärtää, että tämä on pelin normaalia vaihtelua ja varoa ylireagoimasta. Jos joukkue pelaa viiden minuutin jakson 19-3, niin ei ole realistista heti matemaattisesti kalkuloida saman ylivoiman jatkuvan. Taustalla olevia syitä voi tutkia, onko toisen joukkueen parhaimmistoa juuri vaihtopenkillä, osuuko jaksoa hallinnut joukkue koriin satunnaisvaihtelun vuoksi epätavallisen hyvin tai vastustaja epätavallisen huonosti jne. Livevedonlyönti on nopeatempoista, mutta silti siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin perinteiseen ennen ottelua tapahtuvaankin vedonlyöntiin. Vain ylikertoimia pelaamalla voi voittaa ja oikotietä onneen ei ole.

 • Voittava pelaaja

  Vedonlyöntisanastoa opetellessasi, eri kirjallisuutta lukiessasi ja eri koripallo vedonlyöntiin keskittyvillä forumeilla surffaillessasi törmäät varmasti usein termiin "voittava pelaaja". Sillä ei tarkoiteta vedonlyöjää, joka otti ison voiton viime kierroksella tai arvasi Golden State Warriorsin viimeisen mestaruuden oikein, vaan sillä tarkoitetaan pelaajaa, joka pystyy voittamaan pitkässä juoksussa rahaa vedonlyönnistä. Tämän selvittämiseen tarvitaan todellakin ns. pitkä juoksu, eli tuhansia tehtyjä vetoja ja tietenkin tarkka kirjanpito niistä kaikista, unohtamatta vetoja, jotka on tehty tappioista harmistuneina tai puolivillaisen analyysin jälkeen. Kurinalaisuus kuuluu vedonlyöntiin olennaisena osana.

 • Kassanhallinta

  Kurinalaisuuteen liittyy yhtä lailla myös kassanhallinta. Jos haluat olla voittava pelaaja, niin kassan hallitseminen on asia joka yksinkertaisesti täytyy osata, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä suoraan urheilun tai pelaavien joukkueiden kanssa. Mikäli panostus peleihin menee mielialan tai hatusta heittämisen perusteella koittaa väistämättä hetki, kun pelikassa tyhjenee, vaikka olisit kuinka hyvä pelaaja. Riskejä voi hallita ja siksi yksittäiseen vetoon ei koskaan pitäisi käyttää kovin suurta osaa pelikassasta. Ei, vaikka ottelu olisi arvioinnin perusteella kuinka "saletti". Yleensä vedonlyöjät käyttävät kassanhallinnassa apuna anamerikkalaisen matemaatikon John Kellyn jo ammoin kehittämää niin sanottua Kellyn kaavaa.

  (p*k-1)/(k-1) * pelikassan koko. Kyseisessä kaavassa p on todennäköisyysarvio ja k on yhtiön kyseisestä tulemasta tarjoama kerroin. Lisäksi on syytä muistaa, että pelaajan oma todennäköisyysarvio ei koskaan ole tarkka, joten optimaalisen panostuksen sijaan on syytä myös välttää riskejä ja jakaa saatu tulos sopivalla kokonaisluvulla jota kutsutaan kelly -jakajaksi.

  Esimerkki: Edellä mainittu yksinkertainen esimerkki Golden State Warriorsin voitosta, jossa arvioimme sen todennäköisyydeksi 50% ja saamme kertoimen 2.1 vedonlyöntiä tarjoavalta yhtiöltä. Oletetaan pelikassamme olevan kooltaan tuhat euroa. (0.5*2.1-1)/(2.1-1) * 1000 = 45.45. Tämä on sitten syytä vielä jakaa esimerkiksi kelly -jakajalla 3, jolloin tulokseksi saadaan suositeltu 15 euron panostus.

Yhteenveto & FAQ

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet asioita joista on hyötyä ja jotka on tarpeellista tietää, kun haluaa pelata koripallo vedonlyöntiä. Ammattina tämä vaatii paljon työtä ja huiman määrän taustoitusta ja tilastojen tutkimista. Koripallo vedonlyöntiä voi kuitenkin harrastaa myös huvina ja ilman suuria tulostavoitteita, kunhan pitää järjen päässä, eikä panosta sellaisia rahoja joita ei ole varaa käyttää. Lopuksi vastaamme vielä joihinkin meiltä esitettyihin kysymyksiin:

Kuinka se koripallon pistelasku tarkasti ottaen menee?
Mihin vetoihin jatkoaika lasketaan mukaan?
Mitä tarkoitetaan pelaajan virhevaikeuksilla ja kuinka se vaikuttaa peliin?
Mihin perustuu koripallon pitkät numerolliset hallintajaksot?