Pesäpallo vedonlyönti 2024 - aloittelijan opas

Pesäpallo, tuo Suomen kansallispeli, on yksi suosituimmista palloilulajeista Suomessa. Se tuo jalkapallon ohella piristystä kesiin, kun jääkiekko, koripallo sekä Euroopan suuret jalkapallosarjat ovat tauolla. Pesäpallo-otteluissa riittää yleisöä ja siksi ei olekaan mikään ihme, että myös pesäpallo vedonlyönti on Suomessa hyvin suosittu ajan viete. Siltikin, että pesäpallo vedonlyönti skandaali aikoinaan ryvetti koko lajin pahemman kerran. Menneet ovat kuitenkin menneitä eivätkä pesäpallo sopupelit enää tule ihmisten tavallisissa keskusteluissa lainkaan esiin.

Pesäpalloa pelataan edelleen käytännössä Suomessa, vaikka joissakin muissa maissa on suomalaissiirtolaisten sinne viemiä harrastesarjoja ja näiden kesken jopa jonkinlaisia MM -kisoja järjestetään silloin tällöin. Varsinaisesti kauden aloittaa pesäpallo halli sm jo talvella, mutta todellinen ulkona pelattava pesäpallokausi kestää siis keväästä syksyyn ja huipentuu pudotuspeleihin, joilla ratkaistaan Suomen mestari ja tietenkin samassa yhteydessä maailman paras pesäpallojoukkue. Pesäpallo live streamit ovatkin erittäin suosittuja pudotuspelin koittaessa.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimmat vetotyypit pesäpallossa
 • Parhaat kampanjat pesäpalloon
 • Pesäpallo ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Suosituimmat vetotyypit pesäpallossa

Pesäpallo tarjoaa paljon mahdollisuuksia lyödä vetoa ja vielä enemmänkin kohteita olisi mahdollista olla. Esimerkiksi pelaajakohtaiset vedot ovat vielä hyvin lapsen kengissä verrattuna amerikkalaisten sarjojen vastaaviin.

Seuraavaksi lista suosituimmista pesäpallon pelikohteista lyhyine esittelyineen:

 • 1x2 -veto
 • Moneyline
 • Juoksut O/U
 • Tulosveto
 • Moniveto
 • Pelaajaerikoiset
 • Kausikohtaiset vedot
 • 1x2 -veto

  Perinteinen 1x2 -veto, eli Pitkäveto. Pesäpallosäännöt muutettiin 90-luvun alussa, kun valtionyhtiön tarjontaan lisättiin vedonlyönti. Aiemmin ottelun voitti yksiselitteisesti enemmän juoksuja saava joukkue, mutta tasapelien mahdollisuutta haluttiin lisätä ja luotiin nykyisin jo tutuksi käynyt jaksosysteemi, jossa siis pelataan kaksi jaksoa, joiden voittajat saavat pisteen ja jakson päätyttyä tasan ei kumpikaan. Jos jaksot menevät ristiin tai päättyvät molemmat tasan, seuraa supervuoropari ja jos sekin päättyy tasan, niin kotiutuslyöntikilpailu. 1x2 -vedossa ei oteta huomioon supervuoroparin tai kotiutuslyöntikilpailun tulosta, vaan "x" tarkoittaa tasapelitilannetta kahden pelatun jakson jälkeen.

 • Moneyline

  Edellä mainitusta syystä suosittu pelimuoto on Moneyline. Tämä ei eroa 1x2 -vedosta mitenkään muuten, paitsi että huomioon otetaan myös mahdollinen supervuoropari ja mahdollinen kotiutuslyöntikilpailu. Näin ollen "x" ei ole mahdollinen merkki, vaan ottelu päättyy joko kotivoittoon ("1") tai vierasvoittoon ("2"). Varjopuolena tasapelineliminoimisessa on tietenkin, että kertoimetkin ovat Moneylinessa pienempiä, kuin 1x2 -pelimuodossa.

 • Juoksut O/U

  Monista lajeista tuttu O/U -veto, eli Over/Under -veto, on suosittu pelimuoto myös pesäpallossa. Tässä siis veikataan, että ylittääkö vai alittaako ottelun kokonaisjuoksumäärä (tai jomman kumman joukkueen juoksumäärä), jonkun ennalta määritellyn rajan, esimerkiksi 9,5. Tämän pelimuodon etu on, että joukkueiden tasoeroista huolimatta pelaaja pääsee pelaamaan säällisestä kertoimesta ja tietenkin yhdistelemällä muihin kierroksen otteluihin on kokonaiskertoimesta saatavilla suuri. Luo myös otteluun jännitystä, vaikka pesäpallo vedonlyöntiä harrastava pelaaja olisi pelkän tekstiseurannan varassa.

 • Tulosveto

  Tulosveto on pesäpalloa ajatellen hieman ongelmallinen, sillä siinä lyödään vetoa molempien joukkueiden juoksujen kokonaismäärästä. Joukkueille itselleenhän ei jaksosysteemin vuoksi tällä ole merkitystä, esimerkiksi 5-1- ja 0-2 -jaksoin tasan päättyvä ottelu on tulosvedon näkökulmasta 5-3 ja Tulosvedon näkökulmasta "hävinnyt" joukkue ei edes käytä viimeistä sisävuoroaan, koska todellisuudessa tilanne on tasan. Tästä syystä johtuen motivaatiotekijöiden huomioon ottaminen on hyvin vaikeaa. Tämä pelimuoto sopii paremminkin viihdemuotoiseen pelaamiseen kuin ammattimaiseen pesäpallo vedonlyöntiin.

 • Moniveto

  Moniveto on kuin Tulosveto, mutta yhden tuloksen sijaan pitääkin onnistua veikkaamaan kaksi tulosta oikein. Pesäpallon kaltaisessa paljon pistesuorituksia sisältävässä lajissa tuo on luonnollisesti erittäin vaikeaa, mutta toki vastaavasti kertoimetkin ovat yleisimmilläkin tuloksilla hyvin korkeat. Usein pelaajat veikkaavatkin samaan kohteeseen hyvin montaa eri tulosyhdistelmää parantaakseen voiton mahdollisuuksia.

 • Pelaajaerikoiset

  Pelaajaerikoiset voisivat olla suosittuja vetomuotoja myös pelattaessa pesäpalloa, mutta niitä on hyvin niukasti tarjolla. Lähinnä vain kausikohtaisia vetoja, joissa voi veikata eniten lyötyjä juoksuja tekevää pelaajaa, eniten tuotuja juoksuja tekevää pelaajaa tai mahdollisesti eniten kärkilyöntejä lyövää. Näiden ratkeamista joutuu kuitenkin odottamaan koko pitkän kauden, eli monta kuukautta, joten luonnollisesti sellaiset eivät kovin paljoa suosiota kerää. Jos vertaa, vaikka baseballin ammattilaissarja MLB:n pelaajakohtaisiin erikoisvetoihin, niin ollaan aivan toisessa maailmassa. Siellä voi veikata, ottelukohtaisesti ja vaikka livenä eri pelaajien lyötyjen juoksujen tai esimerkiksi osumien määrää, puhumattakaan syöttäjien tilastoista. Uskomme vahvasti, että pesäpallo hyötyisi laajemmasta Pelaajaerikoiset -valikoimasta.

 • Kausikohtaiset vedot

  Kausikohtaiset vedot ovat monessa lajissa määrällisesti ihan hyvin suosiossa, mutta pitkän keston vuoksi harva kovin suuria summia niihin kerrallaan uhraa. Pesäpallossakin voidaan veikata mestaria, runkosarjan voittajaa tai vaikka mitalisteja ja myös henkilökohtaisten tilastojen menestyjiä. Kaikki mahdollisuudet olisi myös esimerkiksi head to head-vedonlyönnille, mutta markkinoita ei taida tässä olla.

 • Live vedonlyönti

  Live vedonlyönti sopisi mainioksi lisäksi pesäpallon vedonlyöntiin, sillä formaatti jaksoineen on siihen juuri sopiva. Valitettavasti sitä on ainakin tällä hetkellä harvoin tarjolla. Ehkä tulevaisuus muuttaa tämän asian?

Pesäpallo ja vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin

Pesäpallo eroaa muista Suomessa suosituista pallopeleistä vuoropohjaisuutensa ansiosta, joukkueilla on puolustusvuoro ja hyökkäysvuoro ja puolustusvuorolla on mahdotonta tehdä pisteitä. Tämä aiheuttaa myös sen, että pesäpallo eroaa melkoisesti muiden pallopelien vedonlyönnistä. Puolustaminen ja hyökkääminen eivät mene päällekkäin tai lomittain vaan ovat täysin erillisiä saarekkeita toisistaan ja osa pelaajista (jokeri-pelaajat) eivät edes osallistu puolustukseen, eli ulkopeliin, lainkaan. Pesäpallo vedonlyöntiä pelaavan pitääkin osata ottaa huomioon asioita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi totuttuaan muihin pallopeleihin.

Näistä monista seikoista käymme seuraavassa listauksessa läpi lyhyesti.

 • Kotietu
 • Kentän kunto
 • Kuntopuntari
 • Ulkopeli / Sisäpeli
 • Lukkareiden välinen taistelu
 • Jokerit
 • Pelinjohtajat

Kotietu

Kotietu sentään on saman tyylinen, kuin monessa muussakin lajissa. Kotijoukkue voittaa jostain syystä n. 60 % otteluistaan ja vaikka tarkkaa syytä ei tiedetä, on vain arvailuja tutusta kentästä, kotiyleisön siivityksestä, vierasjoukkueen matkarasituksesta ja niin edelleen, niin vedonlyönnissä tärkeää on vain ottaa kotietu huomioon. Tässä on tietenkin joukkue kohtaisia eroja. Toiset joukkueet ovat kotona lyömättömämpiä kuin toiset. Pesäpallon erityispiirteisiin kuuluu, että kentät voivat erota hyvinkin paljon toisistaan. Jotkut ovat niin ahtaita, että läpilyöntimahdollisuudet ovat pieniä ja toisissa taas kunnari on varma tietyistä kohdista läpi lyödessä. Aivan oma lukunsa on sitten Vimpelin Vedon saarikenttä, jossa pallo voi mennä kenttää ympäröivään jokeen sopivan lyönnin osuessa kohdalle.

Kentän kunto

Pesäpallo on ulkolaji ja vaikka kentät ovat hiekkatekonurmia, niin ne eivät ole immuuneja sään vaikutuksille. Kentät pehmenevät sateella ja tekevät esimerkiksi pomputtamisen vaikeammaksi. Perustilanteessakin osa kentistä on kovempia ja uudempia, eli sitä kautta tasaisempia. Pesäpallo vedonlyöntiä ajatellen tällä on suurta merkitystä ja jos haluaa olla voittava pelaaja, on tällaiset asiat ehdottomasti otettava huomioon voimasuhdearviota tehdessä.

Kuntopuntari

Kuntopuntari on terminä tuttu taatusti kaikille, jotka ovat joskus lukeneet sanomalehdestä tai nettilehdestä palloilu-uutisia. Kyseessä on sarjataulukko, jossa otetaan huomioon vain määritelty määrä edellisiä kierroksia. Yleensä 5, 6 tai 10. Tässä ideana on saada paremmin tietoon joukkueiden päivän kunto ja sen hetkinen vire. Varsinainen sarjataulukko laskee mukaan kaikki ottelut alusta lähtien, joten se ei tähän tarkoitukseen aivan optimaalinen ole. Toisaalta kuntopuntarissa virheitä tuottaa sen pieni otos, joten vaikka sitä apuvälineenä voikin käyttää, niin mikään ainoa totuus ei kuntopuntari joukkueiden vireestä koskaan ole.

Ulkopeli / Sisäpeli

Pesäpallossa joukkue, joka on lyöntivuorossa on sisävuorossa ja toinen joukkue on ulkovuorossa. Kuten aiemmin viitattiin, kyseessä on ainoa Suomessa suosittu joukkuepeli, jossa puolustus ja hyökkäys ovat erillisiä saarekkeita ottelutapahtumassa. Puolustustilanteessa pisteiden tekeminen on mahdotonta ja hyökkäystilanteessa puolestaan niiden antaminen vastustajalle. Pesäpallovedonlyöntiä pelatessa pelaajan on ymmärrettävä, että osa pelaajista on huomattavasti parempia sisäpelissä kuin ulkopelissä ja päin vastoin. Tästä johtuen itse joukkuekin voi olla eri tasoa sisävuorolla, kuin ulkovuorolla. Analysoidessa voimasuhteita pesäpallo vedonlyöntiin, tällä voi olla ratkaiseva merkitys tietyn ottelun todennäköisyyksiin prosenteilla mitattuna.

Lukkareiden välinen taistelu

Pesäpallossa pelin ehdottomasti tärkein pelaaja on syöttäjä, eli lukkari. Rooli ei ehkä ole aivan yhtä suuri, kuin Amerikan serkussa baseballissa, mutta suuri yhtä kaikki. Lukkari syöttää jokaisen pallon, joista vastustaja lyö ja siten on ratkaisevassa roolissa ulkovuorossa. Epäonnistunut syöttö voi tuottaa vastustajalle parhaimmillaan 4 juoksua yhdellä kertaa, joten on ymmärrettävää, että pelipaikka on ratkaiseva. Onkin luonnollista, että vertailu käy vastapuolen samaa pelipaikkaa pelaavaan pelaajaan. Se joukkue on aina erittäin vahvoilla voittamaan koko ottelun kumman lukkari joukkueista on paremmassa vireessä.

Jokerit

Jos lukkareiden taistelu määrittää puolustuspelin onnistumisen, niin jokeri-pelaajien onnistuminen määrittää hyvin pitkälti hyökkäyspelin onnistumisen. Nämä erikoispelaajat ovat mukana vain sisävuoroissa ja niiden roolia on koko ajan kasvatettu, aiemmin jokeria sai käyttää vain kerran sisävuorossa, mutta nykyään jokaista kolmesta jokerista voi käyttää kerran sisävuorossa ja siis missä kohdassa lyöntijärjestystä tahansa. Nämä ovat usein todellisia erikoismiehiä ja voivat hyvinkin olla ratkaiseva tekijä voiton ja tappion välillä. Osa jokereista on nopeita etenijäjokereita, jotka pyrkivät kentälle, jos varsinaiset kärkipelaajat eivät onnistu ja sitten ovat lyöjäjokerit, jotka otetaan tiukoissa paikoissa kentälle ainoana tarkoituksenaan kotiuttaa pelaajia.

Pelinjohtajat

Yksittäinen ottelu on aina myös joukkueiden pelinjohtajien välinen kamppailu. Taistelu ei ole aivan yhtä säälimätöntä kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, mutta monivärisellä viuhkalla näytettävät pelikuviot, aggressiivisuus ja yllätykset kotiutuksissa kuuluvat tässä lajissa pelinjohtajan rooliin. Pelinjohtaja myös maksaa yleensä ensimmäisenä työpaikallaan, mikäli joukkueen peli ei lähdekään kulkemaan odotusten mukaisesti.

Loukkaantumistilanne

Pesäpallo ei ole kontaktilaji lukuun ottamatta joitain satunnaisia törmäyksiä, mutta loukkaantumisia sattuu silloin tällöin. Juokseminen ja syöksyminen voi aiheuttaa venähdyksiä tai revähdyksiä ja kova pallo voi myös osua ikävästi. Varsinkin lukkarin loukkaantuminen heikentää joukkueen peliä selvästi ja tällöin voimasuhteet voivat heilahtaa rajustikin riippuen reservin tasosta. Yksittäinen ulkokenttäpelaaja ei sen sijaan poissaollessaan juuri voimasuhteita heilauta, ellei kyseessä ole esimerkiksi sisävuoron ykkösetenijä. Loukkaantumistilanne kuuluu kuitenkin jokaisen vakavasti pesäpallo vedonlyöntiä pelaavan tarkistettaviin asioihin osana voimasuhteiden analysointia.

Superpesis vedonlyönti

Superpesis on Suomen, ja siis maailman, pesäpallon lippulaiva ja kruunun jalokivi. Pesäpallo vedonlyönnissä on tärkeää ottaa huomioon, että tällä hetkellä tasoerot sarjassa ovat melko suuret. Neljänkärki, eli vuosien 2018 ja 2019 mestaruudet itselleen pokannut Joensuun Maila, Sotkamon Jymy, Kouvolan Pallon Lyöjät ja Vimpelin Veto ovat karanneet muilta ja ovat selvästi tasoa ellei kahtakin muiden yläpuolella. Nämä joukkueet häviävät runkosarjassa 0-4 ottelua pisteittä ja esimerkiksi kesän 2019 pudotuspeleissä mikään näistä neljästä ei hävinnyt yhtään ottelua puolivälierissä. Sen jälkeen tulee keskikasti ja sitten häntäpää, joka pystyy voittamaan vain 1-2 ottelua kaudessa. Vedonlyöntiä ajatellen vaikuttaisi siis simppeliltä menolta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä yhdessä jaksossa on vain neljä vuoroparia, joten suhteellisen usein yksi jakso lipsahtaa parhailtakin joukkueilta vastustajalle ja silloin merkki on perinteistä 1x2 -vedonlyöntiä ajatellen "x". Sarjataulukko on siis jakautunut kolmeen ryhmään, mutta ryhmien sisällä pelataan kaikin puolin tasaisia otteluita. Näitä arvioidessaan pesäpallovedonlyöntiä pelaavan täytyy analysoida tarkkaan voimasuhteet metsästäessään mahdollisia ylikertoimia.

Parhaat kampanjat pesäpalloon

Pesäpalloon on tarjolla melko vähän kampanjoita, luonnollisesti, koska laji ei ole millään tasolla globaali, mutta joskus sentään jotain löytyy. Sarjan alkaessa ja pudotuspelien alkaessa voi suomalaisille suunnatuilta vedonlyöntisivustoilta löytyä veikkausbonuksia ja riskittömiä vetoja tarkoituksena houkutella pesäpallon ystäviä mukaan pesäpallo vedonlyöntiin. Turnauksia ei ole vielä näkynyt, mutta kuka tietää, jos tulevaisuudessa sellaisiakin tulisi tarjolle?

Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

 • Itä - Länsi -ottelu
 • Yhteenveto & FAQ
 • Ammattina pesäpallo vedonlyönti
  - opettele nämä konseptit

  Itä - Länsi -ottelu

  Pesäpallo on jo lajina uniikki kummajainen Suomen palloilussa, mutta sillä on vielä erikseen oma luonteen piirre, jota ei muilta löydy. Tämä on vuosittainen Itä - Länsi -ottelu. Toki muissakin lajeissa on tai on ollut All Stars -otteluita, mutta niissä meininki on ollut rentoa ja puolittaista pelailua. Toisin on pesäpallossa, jossa mukaan valitut pelaajat laittavat kaiken peliin voittaakseen tämän arvo-ottelun. Onhan tämä niin lähellä maaottelua, kuin pesäpallossa vain voi päästä (kun muistaa, että niihin "MM-kisoihin" Suomi voi lähettää ikämiesporukan ja voittaa silti ne helposti). Itä - Länsi on myös kulloisellakin paikkakunnalla suuri viikonlopputapahtuma, siinähän pelataan poikien ja tyttöjen Itä - Länsi-ottelut, sekä myös naisten ja miesten Itä - Länsi -ottelut. Aina arvo-ottelu houkuttaa myös uusia pelaajia pesäpallo vedonlyöntiä kokeilemaan ja osa innostuu siitä oikein kunnolla.

  Ammattina pesäpallo vedonlyönti – opettele nämä konseptit

  Jos tavoitteena on pelata pesäpallo vedonlyöntiä ammatiksi, niin on syytä tietää muutama perusasia, mitkä pätevät kaikkeen vedonlyöntiin, mutta myös ymmärtää, että kyseessä on vuoropohjainen pelimuoto, jossa tosiaan puolustus ja hyökkäys eivät pelaa lomittain eikä mennä päästä päähän pallon hallussa olon mukaan. Tämä tarkoittaa, että samat lainalaisuudet eivät aina pädekään, kuin monessa muussa pallopelissä.

  Seuraavaksi käydään ensin läpi muutama yleisesti vedonlyöntiin liittyvä termi pesäpalloesimerkeillä ja sitten muutama pesäpalloon erityisesti liittyvä asia:

  • Arbitraasi
  • Alikerroin
  • Kassanhallinta ja kirjanpito
  • Yhdellä lyönnillä mahdollista tehdä 4 juoksua
  • Pesäpallon eroavaisuudet
   baseballiin verrattuna
  • Arbitraasi

   Arbitraasi on vieras sana, mutta selitys on onneksi yksinkertainen. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa kahta, tai mahdollisesti useampaa, peliyhtiötä käyttämällä pelaaja pystyy varmistamaan voitolle pääsyn. Yksinkertaisimmassa esimerkissä pelaaja lyö Moneyline -vedon Vimpelin Vedon puolesta Sotkamon Jymyä vastaan yhtiölle A kertoimella 2.1 ja peliyhtiö B tarjoaakin Moneyline -vetoa samaan kohteeseen Sotkamon Jymyn voitolle kertoimella 2.1. Tällöin tasapanoksella voitto on varma. Yleisemmin arbitraasiin pääseminen tosin vaatii muuta kuin tasapanosta ja arbitraasitilanteet käyvät yhä harvinaisemmiksi, sillä eri yhtiöiden kertoimet ovat nykyään lähempänä toisiaan kuin koskaan.

   Jos törmäät arbitraasin mahdollisuuteen, niin muista kuitenkin, että yhtiöillä on ehtojensa mukaan mahdollisuus perua jo lyötykin veto mikäli virhe kertoimissa on ilmeinen. Jos siis edellä mainitussa esimerkissä Sotkamon Jymylle tarjotaankin kerrointa 5.1, niin kyseessä on varmasti virhe, joka korjataan ja arbitraasi purkautuu. Et silti pysty perumaan toiselle vedonlyöntiyhtiölle laittamaasi vetoa tällä perusteella, joten parempi on olla hyödyntämättä ilmiselvään virheeseen perustuvaa arbitraasia ollenkaan.

  • Alikerroin

   Ylivoimaisesti suurin osa vedonlyönti yhtiöiden tarjoamista kertoimista eri pelikohteisiin on alikertoimia. Jos haluat pelata pesäpallo vedonlyöntiä ammattimaisesti tai edes lievästi voitollisesti, sinun täytyy välttää näitä, kuin ruttoa. Alikerroin on helppo tunnistaa, kunhan huolellisen analyysin jälkeen olet päätynyt arvioissasi prosenttimääräisiin tulostodennäköisyyksiin. Sitten ei tarvitse kuin laskea kaava 100 / prosenttiarviosi ja verrata tulosta vedonlyöntiyhtiön tarjoamaan kertoimeen, jos kerroin on pienempi, kuin laskutoimituksesi tulos, niin kyseessä on alikerroin ja kyseinen merkki ei ole pelikelpoinen kyseisessä kohteessa. Jos taas yhtiön tarjoama kerroin on suurempi, niin kyseessä on ylikerroin ja pelaaminen on kannattavaa.

   Esimerkki: Ottelussa Pattijoen Urheilijat vastaan Siilinjärven Pesis olet arvioinut voimasuhteiksi 1x2 -peliin prosenteissa mitattuna 50 - 30 - 20 ,vedonlyöntiyhtiö tarjoaa Pattijoen Urheilijoiden voitosta kerrointa 1.80. Kaavasta voit laskea 100/50 = 2.00, eli kerroin 1.80 on alikerroin, eikä pelikelpoinen. Jos taas Pattijoen voitosta olisi tarjottu kerrointa 2.10, niin kohde olisi ollut pelikelpoinen.

  • Pelikassan hallinta ja kirjanpito

   Pelikassan hallinta ja seikkaperäinen kirjanpito ovat kaikenvoitollisen vedonlyönnin peruskallio ja selkäranka. Seikkaperäisellä kirjanpidolla tarkoitetaan sitä, että "hupivedot" ja"puolittaiset hupivedot" otetaan myös huomioon. Vain sillä tavalla pelaaja pystyy seuraamaan pelaako hän voittavasti. Pelikassan hallintaan taas liittyy ennen kaikkea panoskokojen hallitseminen. Liian suuret panokset saavat pelikassan tyhjenemään, vaikka peli sinänsä olisikin voitollista. Kaikessa urheilussa, myös pesäpallossa, on satunnaistekijä, eikä varmaa voittoa ole olemassakaan (paitsi niissä sopupeleissä, mutta se on rikollista, kuten pesäpalloväkikin huomasi). Näin ollen yhteen otteluun ei ole järkevää riskeerata liikaa rahaa vaan yleisesti viisaana on ajateltu 0-2 % uhraus pelikassasta yhteen kohteeseen. Apuvälineenä panoksen määrittämisessä voi käyttää esimerkiksi yleisesti tunnustettua niin sanottua Kellyn kaavaa.

  • Yhdellä lyönnillä mahdollista tehdä jopa 4 juoksua

   Huipulla pelattavassa pesäpallossa ei ole pelikelloa vaan vuoro voi teoriassa jatkua ikuisesti, vuoropari päättyy joko kolmeen paloon, lyöjien loppumiseen (tämä tapahtuu, jos joukkue ei tee kokonaisen lyöntikierroksen aikana ainakin kahta juoksua) tai siihen, että sisävuorossa oleva joukkuejuoksun saatuaan varmistaa jaksovoiton (eli menee johtoon ja vastustajalla ei ole enää sisävuoroa jäljellä). Nämä tekevät pelistä hyvin uniikin myös vedonlyöjän kannalta. Samoin se fakta, että yhdellä lyönnillä voi tulla jopa 4 juoksua, jos kaikki pesät ovat täynnä ja lyöjä lyö vieläpä kunniajuoksun, eli kunnarin. Varsinkin tulosvetoa ajatellen tällaiset perussäännöt on erittäin hyvä tietää.

  • Pesäpallon eroavaisuudet baseballiin verrattuna

   Nykyisessä pienenevässä maailmassa moni suomalainenkin on saattanut pelata öidensä ratoksi baseball vedonlyöntiä jo ennen tutustumistaan huippupesäpallon sääntöihin. Onkin syytä ottaa selvää näiden ulkoisesti samankaltaisten lajien eroavaisuuksista. Selvin eroavaisuus amerikkalaiseen baseballiin on tietenkin syöttö, joka syötetään ylöspäin, eikä niin sanotusti vastapalloon. Baseball vedonlyöntiä pelanneiden on kuitenkin syytä tietää ainakin muutamasta muusta selvästi eroavasta asiasta, jos aikovat pelata menestyksekkäästi pesäpallo vedonlyöntiä. Ensinnäkään, toisin kuin baseballissa, pesäpallossa lyöjän ei tarvitse lähteä etenemään heti jos saa pallon osumaan kenttään, jos hänellä on lyöntejä jäljellä, niin voi rauhassa yrittää uudelleen ja/tai katsoa kuinka jo kentällä olevat pelaajat etenevät. Pesäpallossa koppi ei ole suoraan palo, kuten baseballissa, vaan "haava", tällöin kaikki edenneet pelaajat joutuvat pois kentältä, mutta jos ehtivät seuraavalle pesälle ajoissa, niin eivät kuitenkaan pala.

   Jos kukaan ei liiku mihinkään, niin seuraus on vain lyöjän menettämä yksi lyönti. Amerikan baseballissa huippukohta on kunnari, jossa lyöjä saa lyötyä pallon takarajana toimivan aidan ylitse, jolloin sitä ei voita voittaa ja kaikki kentällä olevat voivat juosta kotiin. Pesäpallossa tällaisesta lyönnistä seuraa merkintä "laiton" ja mahdolliset etenijät joutuvat palaamaan edelliselle pesälle ja lyöjä menettää yhden lyönnin. Huipputasolla pystyyn heitettävään palloon on helppo lyödä lyönti joka menee yli takarajan, joten siksi siitä ei palkita. Pesäpallossakin on toki mahdollista tehdä kunniajuoksu, mutta se perustuu siihen, että lyövä pelaaja ehtii juoksemaan kolmospesälle asti ennen kuin hänet poltetaan.

  Yhteenveto & FAQ

  Tässä artikkelissa on yritetty esittää pesäpallovedonlyöntiä niin kiehtovana, kuin se todellisuudessa onkin, mutta ilman ylimääräistä maalailua ja korusanoja. Varsinaisestihan pelaaja tietää, että kiinnostaako pesäpallo vedonlyönti, vasta siinä vaiheessa, kun hän sitä kokeilee. Pesäpallo eroaa sääntöjensä ansiosta paljon muista pallopeleistä ja sen pelaaminen voikin tuntua pelottavalta, vaikka kampanjoissa lukisi kissankokoisilla kirjaimilla: "Lyö vetoa pesäpallosta".
  Pesäpallo vihjeet vedonlyönti -sivustolla eivät houkuta, kun ei oikein sääntöjäkään ymmärrä, eikä ole kompetenssia arvioida mitkä vedonlyönti vihjeet pesäpalloon ovat luotettavia ja mitkä pesäpallo vihjeet silkkaa roskaa.

  Toivottavasti tämä antaa tällaisille pelaajille alkusysäyksen pesäpallo vedonlyönti -maailmaan syventymiseen, sillä lisää ystäviä tämä hieno laji tarvitsee, sekä katsomoihin, että vedonlyönti kuponkien ääreen. Loppuun olemme vielä keränneet hieman kysymyksiä selvittääksemme entisestään lukijoidemme mieliä askarruttavia asioita:

  Miten sarjapisteet jaetaan pesäpallo-ottelusta?
  Miksi pesäpallossa ei pelata maaotteluita, kuten muissa palloilulajeissa?
  Miksi pesäpallo vedonlyöntiin on monesti vaikea löytää kohteita?
  Minulla oli tulosvedossa pesäpallo-ottelusta 7-5 -tulos ja ottelun tilanteessa 5-5 jätti kotijoukkue viimeisen sisävuoron pelaamatta, eikä tulosvetoni saanut mahdollisuutta täyttyä. Mitä ihmettä tämä on?