Kertoimet vedonlyöntiin 2020 - miten kertoimet lasketaan

Jos vedonlyöntiä aikoo yhtään harrastaa vakavalla mielellä, niin veikkauskertoimet tulevat tutuksi. Ne ovat kaiken a ja o. Niiden perusteella tehdään pelivalinnat, sillä minkä tahansa kohteen mikä tahansa tulos voi olla pelikelpoinen ja vasta kertoimien vertailu omiin arvioihin ratkaisee, onko kyseinen kohde pelattava vai ei. Perinteinen kaverivedonlyönti siitä kumpi voittaa ei kertoimia tarvitse (kerroin on 2.00), mutta urheiluvedonlyönti suorastaan pyörii kertoimien ympärillä.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

●     Vedonlyönti kertoimet          

●     Desimaalit vs. Murtoluvut – vedonlyönti kertoimet ja niiden luettavuus

     Kertoimet prosenteiksi - kohti voittavaa vedonlyöntiä

Vedonlyönti kertoimet

Asiaan perehtymättömälle saattaa herätä kysymys, että miksi kertoimet muka sitten ovat niin tärkeitä? Jos veikkaan voittajan oikein niin onhan se kuitenkin voittoa riippumatta kertoimesta. Parempi kerroinhan on vain bonusta jos olen veikkauksessani oikeassa.

Tällaisesta ajattelutavasta on hyvä irtautua heti saman tien ennen kuin ajatuskulku ehtii karkaamaan liian pitkälle. Kukaan ei voi tietää etukäteen minkään ottelun tulosta etukäteen. Ainoastaan todennäköisyysarvioita on mahdollista tehdä ja näihin todennäköisyysarvioihin pitää vertailla niitä tarjottuja kertoimia. Yksittäisen ottelun oikein "tietäminen" ei myöskään kerro mitään vedon hyvyydestä, jos "tiedät" Kanadan voittavan, etkä siksi edes vaivaudu katsomaan kerrointa ja Kanada myös voittaa, niin olet pelannut huonosti, vaikka olet voittanutkin.

Otetaan esimerkin kautta: Jos jääkiekon MM-kilpailuissa vastakkain ovat Kanada ja Ranska, niin Kanada on ylivoimainen ennakkosuosikki. Joku voisi pitää sitä jopa varmana voittajana tällaisessa ottelussa ja siksi ottaa sen mukaansa yhdistelmävetolappuun edes kerrointa pahemmin vilkaisematta. Mikään ei kuitenkaan ole jääkiekossa tai urheilussa muutenkaan varmaa. Jos esimerkiksi ajatellaan, että arvioimme Kanadan voiton tapahtuvan 82 prosentin todennäköisyydellä (joka on suunnilleen sama todennäköisyys kuin se, että pokerin paras käsi AA lyö laudalta pienemmän parin). Aloittelija voisi miettiä, että "kyllä se kuitenkin voittaa", mutta ammattimainen vedonlyöjä ryhtyy vertaamaan todennäköisyyttä tarjottuun kertoimeen. Jos arvioidaan voiton tapahtuvan 82 prosentin todennäköisyydellä, niin rajakertoimeksi muodostuu 100/82 = 1.22.

Tämä siis tarkoittaa, että mikäli yhtiö ei tarjoa Kanadalle tuota suurempaa kerrointa, niin vetoa ei kannata Kanadan puolesta lyödä, sillä pitkässä juoksussa jää tappiolle. Esimerkiksi jääkiekon hallitseva maailmanmestari Suomi hävisi muutamia vuosia sitten kisojen alkusarjassa Ranskalle. Siis vaikka Suomen voitto oli monen vedonlyöjän mielestä ennen ottelua täysin varma. Jopa Alexander "Karhu" Karelin hävisi lopulta pitkän voittoputkensa jälkeen Sydnen olympialaisten loppuottelussa vuonna 2000. Moni ei siinäkään ottelussa veikannut voittajaksi Rulon Gardneria.

Teknisesti kertoimesta näkee siis vedonlyöntiyhtiön todennäköisyysarvion ja sitä verrataan omaan todennäköisyysarvioon. Mitä pienempi kerroin on, sitä todennäköisemmäksi arvioija näkee kyseisen lopputuleman kohteessa. Jos jokin tulos olisi etukäteen täysin varma, niin kerroin olisi 1.00 (tai itse asiassa alle sen, koska vedonlyöntiyhtiöllä on oma deduktio jokaisesta kohteesta).

Kertoimet voivat myös johtaa harhaan, pelaaja helposti nähdessään ensivaikutelmalta hyvän kertoimen rupeaa analyysissaan suosimaan ennakkokäsitystään ja todennäköisyysarviosta saattaa tulla epätarkka. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää tehdä todennäköisyysarviot ennen kuin perehtyy tarjolla oleviin kertoimiin.

Desimaalit vs. Murtoluvut – vedonlyönti kertoimet ja niiden luettavuus

Kun selailet eri vedonlyöntitoimistojen sivuja saatat törmätä siihen, että kertoimet näyttävät joillakin sivustoilla oudoilta. Suomessa olemme tottuneet, että kerroin näyttää mahdollisen voiton suhteessa panokseen. Eli esimerkiksi lantinheitossa kerroin on 2.00. Vaihtoehtoisiakin ilmaisemistapoja on ja yksi yleisimmistä on varsinkin Britanniassa käytetty murtolukusysteemi. Usein ihmiset hämääntyvät luulemaan, että kertoimet englanniksi eivät olekaan "odds", kun tuolla haulla tulee näitä murtolukuja, mutta ero onkin vain merkitsemistavassa.

Murtoluku voi olla esimerkiksi 2/1 tai 5/2 tai vaikkapa 9/4. Tästä voi joku heti ottaa kiinni ja ajatella, että asia on niin yksinkertainen, että ensimmäinen luku jaettuna jälkimmäisellä. Eli vaikkapa että 2/1 = 2.00, 5/2 = 2.50 ja 9/4 = 2.25. Tässä ollaan oikeilla jäljillä, mutta aivan näin ei ole. Se selviää viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa, että kertoimissa saattaa olla myös 1/2, 3/4 tai vaikkapa 7/8. Onhan selvää, että kerroin ei voi olla alle yhden, koska tällöin pelaaja joutuisi voittaessaankin maksamaan vedonlyöntiyhtiölle.

Miten nämä murtoluvuilla merkityt kertoimet sitten muutetaan meille tutummiksi? Selitys on lopulta yksinkertainen, Britanniassa kertoimeen ei lasketa mukaan panosta. Toisin sanottuna, kertoimet kyllä lasketaan juuri niin kuin alun päättelyssä mainitsimmekin, mutta kun panos kerrotaan saadulla lukemalla, niin selviää nettovoitto. Eli esimerkiksi 2/1 tarkoittaa sitä, että yhdellä panoksella voi voittaa 2 panosta ja saa lisäksi oman panoksensa takaisin.

Meille tutummaksi kertoimeksi muutettuna siis 2/1 + 1= 3.00. Kun tämän sisäistää, on murtolukukertoimet helppo muuttaa meille tutummiksi, ensin tehdään yksinkertainen jakolasku ja sitten siihen lisätään lukema 1. Eli edellä mainitut esimerkit meille tutummiksi kertoimiksi muutettuna: 2/1 + 1 = 3.00, 5/2 + 1 = 3.50, 9/4 + 1 = 3.25. Ja meitä hämänneet jälkimmäiset luvut: 1/2 + 1 = 1.50, 3/4 + 1 = 1.75 ja 7/8 + 1 = 1.875.

Klassiset lantinheiton (2.00) ja nopanheiton (6.00) rajakertoimet ovat siis murtolukuina ilmoitettuna 1/1 ja 5/1.

Toisin päin ajateltuna meille tutumpi kerroin saadaan muutettua murtoluvuksi vähentämällä murtoluvusta luku 1. Esimerkiksi 3.00 = 3/1- 1 = 2/1. Tai 2.50 = 5/2 - 1 = 3/2. Muitakin kertoimen esittämistapoja on olemassa, esimerkiksi amerikkalainen tapa, jossa verrataan sitä kuinka suurta panostusta tarvitaan sadan yksikön voittamiseen tai kuinka paljon voittaa panostamalla sata yksikköä. Useimmilla sivustoilla on nykyään mahdollista muutamalla napin painalluksella muuttaa kaikki kertoimet itselle sopivimpaan muotoon, joten takavuosina esimerkiksi Britannian peliyhtiöiden kautta pelatessa tarvittua kertoimien käsin muuttelua ei sinänsä tarvitse tehdä. On kuitenkin hyvä tietää, mistä tässä konseptissa puhutaan.

Kertoimet prosenteiksi – kohti voittavaa vedonlyöntiä

Kertoimet ovat siis elintärkeä osa vedonlyöntiä, mutta kuinka ne muutetaan prosenteiksi ja mitä niillä tiedoilla voi tehdä? Tärkeämpää on prosenttien muuttaminen kertoimiksi. Vedonlyöntiyhtiö tarjoaa jo kertoimet, joten meidän ei niitä tarvitse prosenteiksi muuttaa, mutta sen sijaan omat todennäköisyysarviomme pitää muuttaa rajakertoimiksi, jotta löydämme ylikertoimet ja alikertoimet. Vedonlyöntiyhtiön kertoimien muuttaminen prosenteiksi on välillä työläs prosessi, sillä siihen vaikuttaa myös yhtiön tarjoama palautusprosentti ja mikäli kohteessa on enemmän mahdollisia lopputulemia, kuin kaksi tai kolme (esimerkiksi tulosveto), niin palautusprosentin laskeminen pelkän kertoimen avulla on hankalaa.

Toki, jos palautusprosentti on valmiiksi tiedossa, niin laskutoimitus on yksinkertainen. Jos esimerkiksi tiedämme, että palautusprosentti on 90, niin on helppo laskea yksinkertaisella jakolaskulla, että silloin, kun yhtiö tarjoaa jollekin kohteelle kertoimen 1.80, arvioi se tämän tapahtuman todennäköisyydeksi 50 %. (100/(1.80/0.90) = 50) Tässä siis ensin poistetaan kertoimesta deduktio ja sitten lasketaan todennäköisyys.

Kuitenkin, kuten sanottua, kertoimet prosenteiksi muutettuna ovat triviaalia tietoa ja tällä tiedolla ei hirveästi merkitystä vedonlyönnin kannalta ole, sillä vedonlyöntisivustojen itselleen ottama osuus on tosiasia johon ei voi vaikuttaa, kaikki vertailut pitääkin keskittää niihin lukemiin, jotka sisältävät jo vedonlyöntiyhtiön osuuden.

Kuinka sitten omat todennäköisyysarviot muutetaan rajakertoimiksi? Tämä on erittäin yksinkertaista. Vaikein vaihe on niiden todennäköisyyksien määrittäminen ja sen jälkeen rajakertoimien laskemisen pystyy vaikkapa automatisoimaan Exceliin, kaava on niin yksinkertainen, että se onnistuu tottumattomaltakin. Kun todennäköisyysarvio on tehty, niin rajakertoimen kaava 1/arvio * 100. Eli esimerkiksi jos pelaaja arvioi Paris Saint Germainin voittavan ottelunsa 60 prosentin todennäköisyydellä, niin kaava menee 1/60 *100 = 1.67.

Tämä on rajakerroin. Mikäli joku vedonlyöntitoimisto tarjoaa yli 1.67 kerrointa, niin kyseessä on pelaajan arvion mukaan ylikerroin ja hänen kannattaa sinne lyödä vetoa Paris Saint Germainin voiton puolesta. Jos taas kerroin on alle rajakertoimen 1.67, niin kohteessa Paris Saint Germainin puolesta lyöminen ei ole kannattavaa pitkässä juoksussa. Huomattavaa on, että kohde ei silti välttämättä ole pelikelvoton, sillä vielä ei ole vertailtu tasapelin ja vierasvoiton rajakertoimia.

Vaikka joukkue ei olisi ennakkosuosikki voittamaan, niin vedonlyönti sen puolesta voi silti olla hyvinkin kannattavaa. Kaikki riippuu todennäköisyysarvion vertailusta yhtiöiden tarjoamiin kertoimiin ja sitä kautta rajakertoimen suhteesta tarjottuun kertoimeen. Voittava vedonlyönti ei ole mahdollista, mikäli tätä konseptia ei sisäistä ja ymmärrä täydellisesti.

Tässä artikkelissa käsitellään vielä seuraavia asioita:

●     Liiga kertoimet vs. NHL kertoimet          

●     Veikkausliiga kertoimet vs. Valioliiga kertoimet          

●     Vedonlyöntikertoimet vertailu        

●     Varma voitto vedonlyönnissä - näin arbitraasi toimii

Liiga kertoimet vs. NHL kertoimet

Seuraavaksi paneudumme hiukan eri sarjojen kertoimiin kohdistuviin eroihin. Vaikka kyseessä on sama laji, niin kertoimien yleinen trendi saattaa olla erilainen. Kertoimet Liigassa eroavat NHL:n kertoimista jossain määrin johtuen muutamista asioista. Ensinnäkin viime vuosina Liigassa on tehty enemmän maaleja kuin NHL:ssä, jonka vuoksi Over/Under -vedoissa maagisen 5,5 rajan kerroin on Liigassa keskimäärin alhaisempi kuin NHL:ssä. Kaudella 2019-20 NHL:ssä tehtiin kuitenkin lähes yhtä paljon maaleja, kuin Liigassa, joten on mielenkiintoista nähdä muuttuuko tämä trendi tulevaisuudessa johonkin suuntaan.

Tasapelien kertoimet 1x2-vedossa ovat myös NHL:ssä pienempiä kuin Liigassa, johtuen siitä, että tasapelejä tulee useammin. Syynä ei välttämättä ole pelkästään tasainen sarja, sillä NHL:n nurinkurinen pistesysteemi palkitsee tasapelistä. Tällöin molemmat joukkueet varmistavat pisteen, mutta jatkoilla pelin voittava saa silti saman täyden pistepotin kuin saisi varsinaisenkin peliajan voitosta. Tästä syystä varsinaisen peliajan loppu menee helposti varmisteluksi, kun jatkoajalle joutumisesta ei vielä menetä mitään ja jatkoajalle menevissä peleissä jaetaan kokonaisuudessaan enemmän pisteitä (3), kuin otteluissa, jotka eivät mene jatkoajalle.

Liigassa täyteen kolmen pisteen pistepottiin vaaditaan voitto varsinaisella peliajalla, joten jo jatkoajalle joutuminen tietää pistemenetystä. Liigan kaikissa otteluissa jaetaan kolme pistettä (jotka jakautuvat tuloksesta riippuen 3 - 0, 2 - 1, 1 - 2 tai 0 - 3).

Veikkausliiga kertoimet vs. Valioliiga kertoimet

Jos kertoimet eroavat Liigassa ja NHL:ssä, niin eroja on myös Veikkausliigan ja Valioliigan kertoimia verratessa. Veikkausliigassa tasapelejä tulee enemmän, kuin Valioliigassa ja samoin maaleja tehdään jopa 0.3 maalia vähemmän ottelua kohden ja tämä tietenkin vaikuttaa Over/Under-vetoihin. Nykyisellään Valioliigassa erottuu parhaat selvästi muista ja ne ovat suuria ennakkosuosikkeja otteluissaan.

Veikkausliigassa ei esimerkiksi viime kaudella selvästi muista erottuvaa joukkuetta löytynyt. Niin sanottuja "selviä pelejä" on selvästi vähemmän, joka luonnollisesti myös näkyy kertoimien asettelussa selkeästi. Sama pätee muihin sarjoihin, lajin sisällä löytyy eroja riippuen sarjasta tai kilpailusta. Kertoimet Fury Wilder -otteluun voivat olla aivan erilaiset, kuin kertoimet Helenius vastaan latvialainen taksikuski-ottelussa esimerkiksi. Toisessa ottelussa on todennäköistä aikainen tyrmäys, kun taas toisesta on odotettavissa spektaakkeli, jossa ehkä loppuerissä tapahtuu tyrmäys tai sitten ei.

Myöskään ei ole syytä vertailla kertoimia pelkästään sarjojen välillä, Liverpoolin kotiottelussa on todennäköistä, että kotijoukkue tekee yli 2,5 maalia, mutta sama ei melko varmasti pädekään, kun saman sarjan Brighton & Hove Albion pelaa kotiotteluaan. Nämä erot tietenkin on helppo todeta tilastoista.

Vedonlyöntikertoimet vertailu

Vedonlyöntikertoimien vertailusta puhutaan paljon ja syystä. Voittava vedonlyönti on muutenkin vaikeaa, joten on hyvin tärkeää, että käytetyt kertoimet vedonlyönnissä ovat parhaat mahdolliset. Yksinkertaisesti, vetoa kannattaa lyödä aina sinne missä on paras kerroin. Esimerkiksi jos olet arvioinut Real Madridin lyövän Atletico Madridin 50 % todennäköisyydellä, jolloin rajakertoimeksi muodostuu 2.00 ja suosimallasi vedonvälittäjällä A tarjotaan kerroin 2.10, huomaat saavasi keskimäärin sijoituksellesi viiden prosentin tuoton (2.10/2.00). Jos taas toinen vedonvälittäjä B, josta et irrationaalisesta syystä niin paljon välitä, tarjoaa kerrointa 2.15, niin saatat ajatella, että ero on minimaalinen ja tykkäät lyödä vetoa mieluummin vedonlyöntivälittäjälle A.

Tämä on harhakuva, vaikka kertoimien ero on pieni ja esimerkiksi 50 euron panoksella vaivainen 2,5 euroa, niin pitkässä juoksussa tällaiset kasaantuvat. Vedonvälittäjä B:n tarjoamalla kertoimella voittosi pitkässä juoksussa tätä vastaavista kohteista on 7,5 prosenttia, eli 50 % suurempi kuin vedonvälittäjällä A (7,5/5.0 = 1.50) Tässä kohdassa kannattaa kysyä itseltään, että onko mitään järkevää syytä olla optimoimatta tätä osaa vedonlyönnistä? Se voi olla lopulta jopa ratkaiseva ero voittavan ja häviävän pelaamisen välillä tai ainakin tuottaa suuren eron pitkässä juoksussa tehtävissä voitoissa.

Merkkiuskollisuus ei tässä asiassa kannata, sillä pelaaja ei ole tietylle yhtiölle mitään velkaa. Yksittäisen kohteen kohdalla pienikin ero kertoimessa on merkityksellinen. On hyvä muistaa, että toiseen suuntaan vain 0.10 pienempi kerroin olisi tarkoittanut sitä, että kohde olisi ollut pelikelvoton. Joten miksi ei hyödyntäisi 0.05 parempaa kerrointa, jos erona on se, että pelaa eri sivustolle?

Tietenkin voi tuntua vaivalloiselta rekisteröityä useammalle sivulle, mutta tämä vaiva kuuluu siihen ammattimaiseen pelaamiseen. Kaikissa tilanteissa pitää optimoida voitot ja kerroin vertailu on helpoin keinolisätä voittoja, sillä se perustuu pelkkään matematiikkaan. On tärkeää pitää tili mahdollisimman monella vedonvälittäjällä, jotta voi aina valita ylikertoimen löytäessään markkinoiden parhaan kertoimen. Toki monet nettikasinot käyttävät samaa kolmatta osapuolta kertoimiensa välittäjänä, joten näiden kohdalla tietenkin riittää tili yhdessä paikassa. Tämä ei auta vain parhaan ylikertoimen löytämiseen vaan ylipäätään ylikertoimen löytämiseen. Jollain yhtiöllä joku tietty kohde ei ole ylikertoiminen, mutta toisella taas on. Myös tämä lisää pitkässä juoksussa voittojasi.

Etkö ole vieläkään vakuuttunut asiasta? Ajatteletko, että ei se 2,5 euron ero tunnu missään siinä hienossa voiton tunteessa? Otetaan esimerkki siitä kuuluisasta pitkästä juoksusta: Pelaaja A on merkkiuskollinen ja pelaa aina ainoastaan vedonlyöntiyhtiölle U. Yhtiö U tarjoaa hyviä kertoimia, mutta ei aina markkinoiden parasta. Pelaaja B:llä taas on kyllä tili vedonlyöntiyhtiölle U, mutta myös yhtiöille N, B, P ja V. Oletetaan, että molemmat pelaajat ovat yhtä taitavia ja analyyttisia vedonlyöjiä ja pystyvät pelaamaan vedonlyöntiä voitollisesti. Nämä viisi vedonlyöntiyhtiötä eivät eroa toisistaan, vaan 20 % kerroista jokaisella on markkinoiden paras kerroin johonkin kohteeseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun pelaajat A ja B löytävät analyyseissaan ylikertoimen, niin pelaaja A pelaa sen 20 % kerroista parhaan kertoimen tarjoavalle vedonlyöntiyhtiölle ja pelaaja B pelaa sen 100 % kerroista parhaan kertoimen tarjoavalle vedonlyöntiyhtiölle. Jos keskimääräinen ylikerroin tuottaa esimerkiksi 3 prosenttia voittoa ja markkinoiden paras keskimäärin 5 prosenttia voittoa, niin esimerkiksi 1000 kohteella, joista jokaiseen on sijoitettu 100 euroa, niin aina saman yhtiön valitseva pelaaja A voittaa 3400 euroa nettona (80 000 x 0.03 + 20 000 x 0.05 = 3400). Pelaaja B, joka valitsee aina markkinoiden parhaan kertoimen voittaa puolestaan 100 000 x 0.05 = 5000 euroa nettona.

Tässä voi olla esimerkiksi kahden kuukauden tienestit ja ero noin suuri. Vuodessa ero on jo 1600 x 6 = 9600 euroa. Ja ainoa ero on se, että pelaaja B ei tunne lojaalisuutta yhtä yhtiötä kohtaan ja käyttää hiukan aikaa vertaillessaan kertoimia ja lyöden vetonsa aina parhaalle kertoimelle.

Varma voitto vedonlyönnissä - näin arbitraasi toimii

Arbitraasilla tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaajan voitto on varma. Tämä tapahtuu lyömällä vetoa kahdelle tai useammalle eri vedonlyöntitoimistolle, joiden näkemykset ottelusta eroavat selvästi toisistaan. Yksinkertaisimmillaan, vaikkapa Saksan Bundesliigaa esimerkkinä käyttäen, ottelun Borussia Dortmund - Bayern München Saksan cupin loppuotteluun tarjoaisi vedonlyöntiyhtiö A Moneylineen Dortmundille kerrointa 2.10 ja vedonlyöntiyhtiö B puolestaan Bayern Münchenille kerrointa 2.10. Tällöin tasapanoksella voittaa varmuudelle 5 % kokonaispanoksestaan (2.10 / (1.00 +1.00)).

Tämä on tietenkin ääriesimerkki ja tällaisia arbitraaseja on turha nykyisin kuvitella löytävänsä, kun vedonlyöntiyhtiöiden kerroinlaskijat ovat entisestään ammattimaistuneet. Millaisia arbitraaseja sitten on mahdollista löytää? Nämä menevät hieman monimutkaisemmaksi ja silti kunnolla tuottavat ovat hyvin harvassa. Tässä muutama asia, jotka pitää ottaa huomioon arbitraaseja metsästäessä.

●     Lyhyt voimassaoloaika          

●     Panosten rajoittaminen        

●     Liian hyvältä näyttävä arbitraasi          

●     Yhteenveto

Lyhyt voimassaoloaika

Ensinnäkin täytyy olla valppaana. Arbitraasit ovat voimassa mahdollisesti vain kymmeniä sekunteja tai pari minuuttia, joten juuri sillä hetkellä pitää olla valmiina toimimaan. Parhaiten tämä valppaus onnistuu luonnollisesti apuohjelmien avulla, jotka seuraavat markkinoiden tarjoamia kertoimia optinen silmä kovana. Ongelmia muodostuu silti, vaikka käytössä olisi apuohjelma, joka ilmoittaa arbitraasista.

Silti pelaajalle tulee kiire kirjautua ja lyödä vedot ajoissa, jos onnistuu lyömään vain toisen vedon ajoissa, jää arbitraasi toteutumatta. Epäonnistunut arbitraasi saattaa tehdä tyhjäksi sata onnistunutta arbitraasia, koska arbitraaseissa marginaali on nykyään yleensä hyvin pieni.

Panosten rajoittaminen

Tämän lisäksi monet vedonlyöntiyhtiöt rajoittavat panoksia, arbitraasi menee mönkään, jos jälkimmäisenä lyöty veto ei menekään lävitse koko panoksella vaan se rajoitetaan pienemmäksi. Jos et ole taitava koodaaja, niin joudut hankkimaan apuohjelman. Tällainen tietenkin vie myös osan tuotosta. Lisäksi arbitraaseista riittävästi hyötyäkseen, pitää panosten olla kohtuullisen korkeita. Jos panoksia rajoitetaan, kuten useat yhtiöt tekevät, jos näkevät sinun olevan voittava pelaaja, niin arbitraasien hyöty kutistuu minimaaliseksi.

Liian hyvältä näyttävä arbitraasi

On hyvä muistaa, että liian hyvältä näyttävä arbitraasi usein on juuri sitä. Vedonlyöntiyhtiöillä on säännöissään pykälä, joka sallii vedon muuttamisen, jos kyseessä on selvä virhe. Tällainen voi esimerkiksi olla kyseessä, jos kaikki vedonlyöntiyhtiöt antavat Real Madrid - Deportivo de la Coruna -ottelussa Real Madridille kertoimen 1.30 ja Deportivolle kertoimen 6.00, mutta yksi vedonlyöntiyhtiö antaa päinvastoin Realille kertoimen 6.00. Vaikka tässä on kyseessä arbitraasi, niin todellisuudessa se on vain ajan hukkaa. Jos lyöt vetoa Realille kertoimella 6.00, niin vedonlyöntiyhtiö peruu vedon vedoten "selvän virheen" pykälään ja arbitraasisi muuttuu siihen, että lyöt toisella vedonlyöntiyhtiöllä Deportivo de la Corunan puolesta vetoa. Se toki saattaa olla ylikerroin, mutta arbitraasi ei kyseessä enää ole.

Yhteenveto

Kuten tästä näemme, arbitraasien metsästys ei ole oikotie onneen vaan sudenkuoppia on paljon ja lopulta huomaa helposti, että lievästi voitollinen arbitraasien metsästys ei ole edes vaivan arvoista. Varsinkaan siinä vaiheessa, kun panostusrajoitteet iskevät päälle ja arbitraaseista hyötyminen pienenee huomattavan paljon. Tarvittava suuri pelikassa ei myöskään houkuttele hirveästi asian harrastamiseen, mutta voihan pienimuotoisesti ainakin kokeilla ensin.

Yhteenveto & FAQ

Tässä artikkelissa olemme pyrkineet pureutumaan kertoimien maailmaan. Selvittämään kädestä pitäen, että mikä niistä tekee niin tärkeitä, sekä opastamaan ja auttamaan niiden hyödyntämisessä. Tämä on kuitenkin vasta alku. Se, että ymmärtää mitä hyötyä kertoimista on, on vielä kaukana voitollisesta pelaamisesta.

Siihen tarvitaan paljon muutakin, kuten tuntikausien tinkimätöntä työskentelyä kohteiden, todennäköisyyksien, kerrointen ja voimalukujen parissa. Tähän artikkelin loppuun olemme keränneet vielä joitakin saamiamme kysymyksiä koskien kertoimia:

>Jos heitän noppaa, niin millä kertoimella kannattaa lyödä vetoa kutosen puolesta?

>Tavallisessa kuusisivuisessa nopassa todennäköisyys tietylle numerolle on tietenkin 1/6. Käänteisluvusta saadaan, että jos tarjotaan kerrointa, joka on yli kuuden niin kyseessä on ylikerroin. Tämä tietenkin olettaen, että kyseessä ei ole painotettu noppa. Sama pätee muunkin kokoisiin virheettömiin ja painottamattomiin noppiin. Tietyn sivun esiintymisen todennäköisyys on 1/sivujen määrällä, joten rajakerroin on sivujen määrä/1.

>Pelinä pitkäveto muuttuvat kertoimet hämmentävät

>Pitkävedossa ei tarkkaan ottaen ole muuttuvat kertoimet, vaan kiinteät kertoimet. Kiinteät kertoimet voivat kuitenkin vaihtua, jos yhtiö katsoo niin parhaaksi esimerkiksi toisen joukkueen kokoonpanohuolien tai vedonlyöjien vetokäyttäytymisen vuoksi. Sinun kupongillasi on kuitenkin voimassa vetohetken kertoimet.

>Miksi muuttuvia kertoimia ei näy kupongilla?

>Juuri siksi, että kerroin varmistuu vasta peliajan umpeutuessa. Vedon hetkellä oleva kerroin ei ole lopulta merkitsevä.

>Mikä on ylikerroin?

>Ylikertoimella tarkoitetaan kerrointa, johon vetoa lyömällä pelaaja jää omien arvioidensa mukaan pitkässä juoksussa voitolle. Yksinkertaisimmillaan lantinheitossa ylikerroin on kaikki 2.00:n ylittävät. Vedonlyönti ei tietenkään ole niin yksinkertaista, koska ottelukohteiden tarkkoja todennäköisyyksiä ei kukaan pysty tietämään ja vedonlyöjän menestys ratkeaa vasta pitkässä juoksussa.