Lentopallo vedonlyönti 2024 - parhaat vihjeet ja aloittelijan opas

Lentopallo on yksi maailman suurista palloilulajeista. Vaikka suosio ei ole aivan jalkapallon tai koripallon luokkaa, niin maailmalta löytyy silti satoja pelaajia, jotka tienaavat leipänsä pelaamalla lentopalloa. Suurimmat lentopalloliigat löytyvät Euroopasta, vaikka sekä Brasilialla, että Yhdysvalloilla on erinomaiset maajoukkueet. Myös Suomessa lentopallo on yksi suosituimmista lajeista ja lentopalloliiga kuuluu yleisömäärien perusteella Suomen suosituimpiin liigoihin, vaikka ei lähellekään jääkiekon tai jalkapallon katsojamääriä pääse. Kuitenkin, lentopallo Suomi-neidon alueella ei ole menettänyt asemiaan vuosien saatossa. Lentopallo vedonlyönti kulkee käsi kädessä lajin suosion kanssa, eli vedonlyöntiä on, mutta laji ei kuulu kaikkein suosituimpiin vedonlyöntikohteisiin.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimmat vetotyypit lentopallossa
 • Lentopallo ja vedonlyönti
 • Suosituimmat sarjat lentopallossa
 • Kansainväliset turnaukset lentopallossa
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Lentopallo 2023

Lentopallo on Suomessa suosittu urheilulaji, vaikka pelaajamäärät ovat 2000-luvulla laskeneet jonkin verran.

Vuonna 2022 lisenssipelaajia oli noin 10 000. Penkkiurheilijoita on kuitenkin moninkertainen määrä pelaajiin verrattuna – joten millaista vuotta lentopallon parissa on lupa odottaa?Vuoden kohokohtana on EM-kisat, jotka järjestetään loppukesästä.

Kerromme kisoista lisää seuraavassa osiossa. Suomen lentopallomaajoukkueen paras sijoitus MM-kisoissa on 9. sija (2014) ja EM-kisoissa 4. sija (2007).

Lentopallon EM-kisat 2023

Lentopallon EM-kisat järjestetään 28.8–16.9.2023, Italia, Bulgaria, Pohjois-Makedonia sekä Israel.

Lentopallon EM-kisat järjestetään 34. kertaa. Vuonna 2023 otteluita järjestetään Italiassa, Bulgariassa, Pohjois-Makedoniassa sekä Israelissa. Israel korvasi Ukrainan, jossa ei sattuneesta syystä pystytä pelaamaan.

EM-kisoissa on tällä kertaa mukana 24 maata, ja otteluita järjestetään yhteensä kahdeksassa eri kaupungissa.Suomi pelaa B-lohkossa, jonka muut joukkueet ovat Bulgaria, Slovenia, Espanja, Kroatia sekä Ukraina.

Suomen ottelut lentopallon EM-kisoissa 2023:

Ke 30.8. Suomi – Kroatia
To 31.8. Suomi – Bulgaria
Pe 1.9. Suomi – Slovenia
Su 3.9. Suomi – Espanja
Ma 4.9. Suomi – Ukraina

Vuonna 2021 mestaruuden vei Italia, ja kakkoseksi tuli Slovenia. Suomi oli yksi EM-kisojen järjestäjistä, sijoittuen lopulta 12. sijalle. Suomen paras sijoitus EM-kisoissa on vuodelta 2007, kun sijoitus oli hienosti neljäs.

Suosituimmat vetotyypit lentopallossa

Lentopallo vedonlyönti ei ole yhtä kohderikasta, kuin vaikkapa koripallo vedonlyönti tai tennis vedonlyönti, mutta kyllä lajista kiinnostuneelle riittää kuitenkin pelattavaa. Lentopallossa pelataan paljon maajoukkueturnauksia ja sen lisäksi seurajoukkueiden välisiä euro-otteluita ja toki myös kansallisia sarjoja. Lentopalloa pystytään pelaamaan tarvittaessa päivittäin, joten maajoukkueturnauksissakin on paljon otteluita joukkueittain.

Seuraavaksi esittelemme pelaajien keskuudessa suosituimpia pelimuotoja lentopallo vedonlyöntiin lyhyesti:

 • 1x2 -pelimuoto
 • Moneyline
 • Erätasoitus
 • Erävedonlyönti
 • O/U
 • Erien määrä / yhteispisteet
 • Live vedonlyönti
 • Kausikohtaiset ja turnauskohtaiset vedot
 • Pelaajaerikoiset / pelaajakohtaiset vedot
 • 1x2 -pelimuoto

  Perinteinen 1x2 -pelimuoto onnistuu myös pelatess alentopallo vedonlyöntiä. Hieman mutkia matkaan tuo, että lentopallossa tasapeli ei ole mahdollinen, näin merkit tarkoittavatkin hieman eri asioita, kuin monissa muissa lajeissa. "1" tarkoittaa kotijoukkueen voittoa kolmessa tai neljässä erässä ja "2" tarkoittaa vierasjoukkueen voittoa kolmessa tai neljässä erässä. "x" ei kuitenkaan tarkoita tässä lajissa tasapeliä, joka siis on mahdoton, vaan 5. erään edennyttä ottelua. 5. erän tuloksella ei ole merkitystä 1x2 -vedonlyönnin kannalta.

 • Moneyline

  Moneyline -vedonlyönti ei lentopallo vedonlyöntiä pelatessa eroa muuten 1x2 -muodosta, kuin niin, että x eliminoidaan pelistä pois ja 5.erä toteutuessaan kuuluu myös peliin. Yksinkertaistetusti pelimuodossa veikataan siis ottelun voittajaa riippumatta tuloksesta. Kertoimet tietenkin jäävät usein pienehköiksi tässä pelimuodossa. Pelimuoto on hyvin suosittu lentopallo vedonlyöntiä harrastavien joukossa, kuten muissakin lajeissa ottelun voittajasta tehtävät veikkaukset. Yleensä pelaajat lisäävät vetolappuun useampia kohteita, koska yhden kohteen kertoimet ovat pieniä

 • Erätasoitus

  Toimii samalla tavoin, kuin moneyline, mutta sillä erotuksella, että altavastaajalle on annettu tasoitusta 1,5 tai 2,5 erän verran. Tällä tavalla pelaaja voi voittaa altavastaajan puolesta vetoa lyödessään myös siinä tapauksessa, että se häviää varsinaisen ottelun.

 • Erävedonlyönti

  Erävedonlyöntiä pelatessa onkin mahdollista päästä paremmille kertoimille ja lentopallo vedonlyönti mahdollistaa suuren jännityksen tässä pelimuodossa, kun voittoon tarvitaan joidenkin muiden lajien kahdesta poiketen kolme erävoittoa. Mahdolliset tulokset ovat siis 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 ja 0-3. Vedonlyöjän on hyvä muistaa, että mahdollinen 5. erä pelataan vain 15 pisteeseen asti, eli altavastaajalla on ottelun edetessä viidenteen erään parempi mahdollisuus yllättää, kuin muissa erissä (joskin se tietysti tarvitsee kaksi erävoittoa sinne ensin päästäkseen).

 • O/U

  Klassinen O/U, eli Over/Under toimii myös lentopallossa ja kuuluu lajin suosituimpiin vetomuotoihin. Vetomuodossa on tarkoitus veikata, että pelataanko ottelussa yli vai alle tietyn määrän eriä tai tehdäänkö ottelussa tai erässä yli vai alle tietty määrä pisteitä. Esimerkiksi, jos veikkaa ottelussa pelattavan alle 3,5 erää, niin voittaa vain jos ottelu päättyy 3-0 tai 0-3 ja häviää muilla tuloksilla. Eräkohtaisesti myös mainio pelimuoto, vaikka live vedonlyönnissä. Lentopallo vedonlyöntiin over/unders opii erityisen hyvin siksi, että ottelua ei rajoiteta peliajalla vaan erät ja ottelut päättyvät, kun voittava joukkue saa tietyn määrän pisteitä (1 -4. erässä 25 pistettä, 5. erässä 15 pistettä. Tosin kahden pisteen ero tarvitaan, eli teoriassa erässä voisi tulla ääretön määrä pisteitä).

 • Erien määrä / yhteispisteet

  Tekstiseurannassa ja miksi ei muutenkin, varsin viihteellinen pelien muoto on Erien määrä -peli. Tässä siis yksinkertaisesti veikataan, että kestääkö ottelu 3, 4 vai 5 erää. Erien voittajilla ei ole merkitystä. Samaa sukua on yhteispisteiden veikkaaminen, tässä ei aivan tarkkaa pistemäärää veikata vaan jotain tiettyä aluetta, esimerkiksi 140-150 pistettä.

 • Live vedonlyönti

  Live vedonlyönti ei ole lentopallossa yhtä kattavaa, kuin isommissa lajeissa, mutta varsinkin isoissa turnauksissa se on kyllä mahdollista tuomaan jännitystä. Yleisimmät kohteet liittyvät ottelun lopputuloksiin, mutta erilaiset tasoitusvedot ja erävedot onnistuvat livenä myöskin. Pelaajakohtaisia vetoja ei live vedossa yleensä ole tarjolla, kun kyseessä on lentopallo vedonlyönti.

 • Kausikohtaiset ja turnauskohtaiset vedot

  Lentopallo ei eroa muista palloilulajeista sikäli, että siinäkin kilpailutoiminta perustuu erilaisiin sarjoihin. Lentopallo vedonlyönti käyttää tämän tietenkin hyödykseen erilaisilla kausikohtaisilla vedoilla. Kauden pitkäkestoisuus tietysti verottaa pelimääriä, mutta perinteiset mestarivedot ja muutkin joukkuekohtaiset ja pelaajakohtaiset vedot keräävät kuitenkin jonkun verran suosiota. Lentopallossa henkilökohtaisia tilastoja ei pidetä niin suuressa arvossa kuin monessa muissa lajeissa, joten kausikohtaisia lentopallo vedonlyönti -mahdollisuuksia ei niin paljon ole kuin toisissa lajeissa, mutta jotain toki löytyy. Isojen turnausten, kuten olympialaisten tai MM -kilpailujen mestarivedot ovat luonnollisesti houkuttelevampia, koska turnaukset eivät kestä niin pitkää. Näissä voi lyödä vetoa myös esimerkiksi lohkon voittamisesta tai pudotuspeleihin selviytymisestä.

  Oman mausteena turnauskohtaisiin vetoihin tuo rantalentopallo, jossa pelaajakohtaiset tilastot ovat perinteistä lentopalloa suuremmassa arvossa.

 • Pelaajaerikoiset / pelaajakohtaiset vedot

  Pelaajakohtaisina vetoina voi olla esimerkiksi vuoden tai turnauksen parhaan pelaajan palkinto tai parhaan liberon palkinto. Joillakin vedonlyöntitoimistoilla on mahdollista veikata myös pelaajien tehopisteisiin perustuvia vetoja, mutta ei läheskään kaikilla. Koripallon kaltainen kultakaivos ei lentopallo vedonlyönti pelaajakohtaisissa vedoissa kuitenkaan ole.

Lentopallo ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin

Lentopallo on tunnetusti sisälaji. Sitä pelataan halleissa, joten säätilalla ei ole merkitystä ja esimerkiksi sadekeliä ei ole lainkaan. Jonkun verran eri hallit eroavat toisistaan esimerkiksi ulottuvuuksiltaan jonka ansiosta kotijoukkue voi saada ulottuvuuksien tuntemisesta etua. Lentopallovedonlyöntiä pelatessa kannattaa nämä asiat miettiä tarkasti. Rantalentopallo vedonlyönti on sitten toinen juttu, se on nimenomaan ulkolaji ja vaikka sadeolosuhteissa ei pelatakaan, niin lämpötilat vaihtelevat ottelupaikoittain. Lämpötila voi olla yli 30 astetta, jolloin helle voi uuvuttaa pelaajia tai sitten esimerkiksi vain 10 astetta.

Näistä useista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.

 • Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet
 • Kuntopuntari
 • Kotietu
 • Motivaatiotasot
 • Valmennus / pelitapa
 • Kokoonpano / loukkaantumistilanne

Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet

Lentopallo vedonlyönti ei eroa muista lajeista, vaan myös siinä runkona tulosarvioille ja -analyyseille on joukkueiden keskinäisten voimasuhteiden arviointi. Joukkueiden materiaalien tarkka analysointi koskien sekä pelaajien taitotasoja, että eri osa-alueiden kattavuutta on tärkeänä tekijänä voimalukuja ja sitä kautta keskinäisiä voimasuhteita arvioitaessa. Alkukauden jälkeen saakin jo hyvää dataa joukkueiden aikaisemmista esityksistä.

Kuntopuntari

Kuntopuntarilla tarkoitetaan joukkueiden edellisten otteluiden esityksiä. Yleensä ottelumääräksi kuntopuntarissa on määritelty 5 tai 10 ottelua. Tämä kertoo sarjataulukkoa paremmin joukkueiden nykykunnosta ja on hyvä apuväline pelattaessa lentopallo vedonlyöntiä. Kuntopuntarissa on kuitenkin jonkun verran vikoja, sillä otanta on pieni eikä otteluiden vastustajia ole otettu huomioon. Hyvän vedonlyöjän onkin syytä ottaa selvää näistä asioista, vaikka jostain luetut ilmaiset lentopallo vihjeet vetoaisivatkin pelkkään kuntopuntariin.

Kotietu

Kotietu on palloilulajeissa voimassa oleva fakta. Tarkat syyt ovat hämärän peitossa, mutta liittyvät tuttuun halliin, kotiyleisöön, vierasjoukkueen matkarasitukseen jne. Erään tutkimuksen mukaan lentopallossa kotijoukkue voittaa noin 58% otteluista. Tässä tutkimuksessa datana käytettiin Italian ja Kreikan huippuluokan sarjojen tuloksia 10 vuoden aikana ja ei ole mitään syytä uskoa, että nämä sarjat olisivat mikään poikkeus. Hyvän vedonlyöjän täytyy kotietua määritellessään tietysti myös analysoida kotiedun vaikutuksia ottelussa pelaavien joukkueiden kohdalla, mutta tuo yleinen tieto on hyvä apuväline varsinkin jos dataa ei ole riittävästi saatavilla joukkuekohtaisesti (kuten alkukaudesta).

Motivaatiotasot (taistelu pudotuspeleihin pääsystä, kamppailut putoamista vastaan)

Kuten muissakin palloilulajeissa, Kuningas jalkapalloa lukuun ottamatta, myös lentopallossa kausi huipentuu pudotuspeleihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kauden loppupuolella joukkueiden motivaatiotasot vaihtelevat, kun osa joukkueista on jo varmistanut pudotuspelipaikan, osalla ei ole enää mitään pelattavaa, osa taistelee putoamista tai putoamiskarsintaan joutumista vastaan ja osa yrittää kynsin hampain kammeta itseään pudotuspeleihin oikeuttaville sijoille. Nämä luonnollisesti näkyvät joukkueiden motivaatiotasossa, joskin tiukka taistelu voi myös joskus kipsata joukkueen niin, että vapautuneesti panoksetta pelaava ottaa yllätysvoiton. Lentopallo vedonlyöntiä ajatellen tämän huomioiminen on elintärkeää analyyseissä ja arvioissa.

Otteluruuhka

Lentopallossa otteluohjelmat eivät läheskään jokaisessa tilanteessa kauden aikana ole tasapuolisia, toinen joukkue saattaa olla otteluruuhkassa ja/tai vieraskiertueella, kun toinen on saanut levätä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti ottelutuloksen todennäköisyysarvioihin ja on syytä ottaa huomioon lentopallo vedonlyönti -mielessä. Suurturnauksissa pelataan tiiviiseen tahtiin ja lepopäivä sopivassa paikassa saattaa olla kullanarvoinen edellisenä päivänä urakoinutta maata vastaan.

Otteluruuhka

Lentopallossa otteluohjelmat eivät läheskään jokaisessa tilanteessa kauden aikana ole tasapuolisia, toinen joukkue saattaa olla otteluruuhkassa ja/tai vieraskiertueella, kun toinen on saanut levätä. Tämä vaikuttaa luonnollisesti ottelutuloksen todennäköisyysarvioihin ja on syytä ottaa huomioon lentopallo vedonlyönti -mielessä. Suurturnauksissa pelataan tiiviiseen tahtiin ja lepopäivä sopivassa paikassa saattaa olla kullanarvoinen edellisenä päivänä urakoinutta maata vastaan.

Valmennus / pelitapa

Valmennuksella on mahdollisuus reagoida lentopallossa peliin monella tavalla. Vaihdot ovat rajattomia ja aikalisiä on paljon, mukaan lukien mainosaikalisät. Pelitapaa voidaan muuttaa lennosta, koska kovin monia hyökkäyskuvioita ei ole. Hyvä valmentaja huomaa myös kesken pelin, jos jollain vastustajan pelaajalla ei kulje ja ohjeistaa pelaajiaan kääntämään hyökkäykset siihen suuntaan, vaikka ennen ottelua olisi ohjeistettu eri pelaajan "moukarointiin". Lentopallo vedonlyönti-ammattilainen tai ainakin -pelaaja analysoi tarkasti valmennuksen ja joukkueiden pelitapojen heikkoudetja vahvuudet tehdessään todennäköisyysarvioita ja puntaroidessaan joukkueiden keskinäisiä voimasuhteita ottelun alla.

Kokoonpanot / loukkaantumistilanne

Lentopallossa kerrallaan kentällä on kuusi pelaaja, joilla kaikilla on tarkkaan määritelty rooli. Onkin selvää, että loukkaantuminen tilanteessa, jossa vaihtopenkiltä tai reserveistä ei saman tasoista pelaajaa löydy, tietää suuria vaikeuksia joukkueelle. Rantalentopallon puolella tilanne on selkeä, joukkueissa on kaksi miestä tai kaksi naista, eikä reservejä. Jos jompi kumpi joukkueen jäsenistä loukkaantuu, niin joukkue joutuu valitettavasti luovuttamaan ottelun.

Suosituimmat lentopallosarjat sekä niiden luonteenpiirteet

Euroopassa on useampia kivikovia sarjoja, joiden pelaajat ovat täysiverisiä ammattilaisia. Myös Suomessa on mahdollista pelata lentopalloa ammatikseen, mutta vain pieni osa pelaajista näin pystyy tekemään. Onkin selvää, että parhaat suomalaiset pelaajat siirtyvät heti ulkomaille kuin mahdollista. Tässä muutama sarja, joista lentopallo vedonlyöntiä voi pelata.

 • SuperLega
 • Venäjän Superliiga
 • Mestareiden Liiga
 • Lentopallon Mestaruusliiga
 • SuperLega

  Italian SuperLega on monien mielestä maailman paras lentopallosarja, tasoerot ovat sarjassa hyvin suuret, 26-kierroksisen sarjan parhaat joukkueet häviävät vain toisilleen ja selviävät kauden läpi 2-3 tappiolla, kun taas häntäpään joukkueet joutuvat tyytymään samaan määrään voittoja. Vuoden 2019 mestaruuden voitti Treiasta kotoisin oleva Lube Volley, mutta Italian lentopallon kuuluisin joukkue on kuitenkin Modena Volley, joka edelleen kuuluu kausittain muutaman ennakkosuosikin joukkoon.

 • Venäjän Superliiga

  Venäjä kuuluu lentopallon ikuisiin jättiläisiin ja ei olekaan yllättävää, että Venäjän Superliiga on yksi maailman kovatasoisimmista sarjoista. Sarjassa liikkuvat lentopallon yleiseen palkkatasoon nähden isot rahat ja sinne onkin houkuteltu paljon ulkomaalaisia ammattilaisia pelaamaan, myös suomalaisia. Sarjaa on hallinnut viime aikoina Zenit Kazan voittamalla yhdeksän mestaruutta viimeisestä 11 pelatusta. Sarja on hieman tasaisempi, kuin Italian Liiga, mutta suuret ovat silti suuria ja saattavat edetä kauden läpi vaikkapa yhdellä tappiolla. Niin selkeästi kahtia jakautunut ei sarja kuitenkaan ole.

 • Mestareiden Liiga

  Lentopallon Mestareiden Liiga on maailman seurajoukkueiden kilpailuista ehdottomasti suurin ja kaunein. 20 joukkuetta kilpailee himoitusta tittelistä vuosittain ympäri Eurooppaa. Myös lentopallo vedonlyöntikohteita löytää tästä turnauksesta säännöllisesti. Ottelut keräävät ympäri Eurooppaa tuhatmäärin yleisöä. Mestareiden Liigan mestaruus oli mennyt seitsemän kertaa peräkkäin venäläiselle joukkueelle, kunnes sen putken katkaisi kauden 2018-19 päätteeksi Italian Lube Volley. Sarjaa dominoivien Italian ja Venäjän lisäksi Mestareiden Liigassa hyvin menestyy myös melko hyvin puolalaiset joukkueet.

 • Lentopallon Mestaruusliiga

  Suomen lentopalloliiga on ollut tuulinen paikka seuroille, 20 vuoden takaisesta Liigasta vain 2 joukkuetta on enää nykyisin mukana Mestaruusliigassa (Raision Loimu ja Vammalan Lentopallo) ja 30 vuoden takaisesta vain 1 (Raision Loimu). Muut ovat joko vaipuneet alasarjoihin, tuhoutuneet kokonaan tai fuusioituneet toisten joukkueiden kanssa useampiakin kertoja. Lentopallon suosio Suomessa ei ole kuitenkaan kolhuja kärsinyt vaan se on puolustanut paikkaansa heti kaikkein suosituimpien palloilusarjojen takana. Lentopallon Mestaruusliiga on melko hyvätasoinen sarja ja suomalaiset joukkueet pärjäävät Euroopan kentillä kohtalaisen hyvin. Nykyisin Mestaruusliigaa hallitsevat VaLePa, Savo Volley, Akaa Volley ja Hurrikaani. Takavuosien menestyjiä olivat esimerkiksi Varkauden Tarmo, KuPS Volley, Rantaperkiön Isku ja Pielaveden Sampo.

Turnausmuotoinen vedonlyönti - lentopallon arvokisat

Lentopallossa kohokohtia ovat arvokisat, kuten monessa muussakin palloilulajissa. Tämä pätee myös lentopallo vedonlyöntiin. Näin suomalaisittain lisää mielenkiintoa tuo, että Suomi raivaa melko usein tiensä näihin arvokisoihin, tietenkin olympialaisia lukuunottamatta. Vedonlyöjälle tiivistahtiset kilpailut luovat aivan eri maailman kuin pitkät sarjat ja koska dataa on tarjolla peliyhtiöillekin vähemmän, niin mahdollisuudet mehukkaisiin ylikertoimiin ovat jonkun verran suuremmat. Saattavat vastakkain pelata esimerkiksi maat, jotka eivät ole kohdanneet toisiaan moneen vuoteen.

Seuraavaksi esitellään lyhyesti eri arvokisoja:

 • Olympialaiset
 • MM -kilpailut
 • EM -kilpailut
 • Kansojen Liiga
 • Rantalentopallo ja sen arvokisat
 • Olympialaiset

  Lentopallo kuuluu olympialaisten kesäkisojen ohjelmaan ja lentopallon olympiaturnaus järjestetään siis neljän vuoden välein. Sinne pääseminen on erittäin vaikeaa, sillä mukana on ainoastaan 12 miesten joukkuetta ja 12 naisten joukkuetta. Miesten puolella Brasilia on selviytynyt neljä kertaa peräkkäin loppuotteluun ja voitti ikimuistoisesti kotikisoissaan olympiakultaa edellisissä kisoissa. Naisten puolella voittoa juhli lajin naisten valtamaihin lukeutuva Kiina.

 • MM -kilpailut

  Lentopallon MM -kilpailut järjestetään neljän vuoden välein ja mukaan pääsee tätä nykyä 24 maata, eli kisat ovat tuplasti olympialaisia laajempia. Pelisysteemissä otteluita on paljon, alkulohkoista edetään jatkolohkoihin ja niistä edelleen seuraaviin jatkolohkoihin, niin, että pudotuspelivaihe on vuorossa vasta välierissä. Edellisissä kisoissa, vuonna 2018, Puola uusi maailmanmestaruuden kaatamalla finaalissa Brasilian. Suomi oli hienosti mukana toisen kerran peräkkäin sijoittuen 16. sijalle.

 • EM -kilpailut

  Lentopallon EM -kilpailut järjestetään globaaleista arvokisoista poiketen jopa joka toinen vuosi. Mukaan mahtuu nykyisin 24 joukkuetta, joten mukana on paljon joukkueita joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia globaaleihin arvokisoihin. Suomi on kisojen vakiokävijä oltuaan mukana yhtäjaksoisesti jo seitsemissä kisoissa ja varmistaen yhtenä kisäisännistä paikkansa myös vuoden 2021 kisoihin. EM -kilpailujen nykyinen pelisysteemi poikkeaa MM -kilpailujen systeemistä radikaalisti. Jo heti alkulohkojen jälkeen, eli kun mukana on vielä 16 joukkuetta, siirrytään pudotuspelivaiheeseen, jossa jatkoon pääsee kerrasta poikki -systeemillä. Vuoden 2019 mestaruuden vei Serbia ja Suomen sijoitus oli 14.

 • Kansojen Liiga

  Lentopallon Kansojen Liiga on toukokuun ja heinäkuun välillä pelattava maajoukkueiden välinen turnaus, jossa mukana on 16 maata. Turnauksessa on 12 runkomaata ja haastajakarsintojen perusteella valittavat neljä maata. Lentopallo vedonlyöntiä ajatellen tästä turnauksesta voi löytyä helmiä, sillä eri maat tulevat otteluihin vaihtelevan tasoisilla miehistöillä, eivätkä aina ykkösmiehet ole mukana. Ennen Kansojen Liigaa pelattiin laajempaa Maailmanliigaa, jossa Suomikin oli useana vuonna mukana.

 • Rantalentopallo ja arvokisat

  Rantalentopallo on nostanut viime vuosina kovasti suosiotaan ja se on myös olympialaji. Perinteisestä lentopallosta se eroaa tietenkin sikäli, että pelataan hiekalla, mutta myös niin, että molemmissa joukkueissa on vain 2 pelaajaa ja erävoittoja tarvitaan ainoastaan kaksi (sekä niin, että pisteitä erävoittoon tarvitaan vain 21). Tässä lajissa olosuhteetkin näyttelevät suurta roolia. Olympiakisojen lisäksi rantalentopallossa pelataan luonnollisesti MM -kilpailuja ja EM -kilpailuja, mutta eniten framilla ja sitä myöten lentopallo vedonlyöntikupongillakin, se on olympialaisten aikaan.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • Parhaat kampanjat lentopallo vedonlyöntiin
  • Lentopallo vedonlyöntikonseptit
  • Yhteenveto

Parhaat kampanjat lentopallo vedonlyöntiin

Lentopallo vedonlyöntiä ajatellen parhaat kampanjat ajoittuvat ihan ehdottomasti arvokisojen aikaan. Tällöinhän myös vedonlyöntivihjeiden seasta löytyy lehdissä lentopallo vihjeet. Vaikka vedonlyöntitarjontaa riittääkin läpi vuoden, niin kansalliset sarjat tai edes euroliigat eivät kerää niin suuria liikevaihtoja, että vedonlyöntiyhtiöt haluaisivat niitä erikseen kampanjoilla markkinoida. Mutta EM -kilpailut ja varsinkin MM -kilpailut ovat sen verran iso juttu, että usein jotain kampanjoita näkyy ihmisiä herättelemässä. Ainakin talletusbonuksia ja ilmaisvetoja / riskittömiä vetoja on tarjolla. Harvemmin kuitenkaan mitään spesiaalimpaa kilpailua. Olympialaisten aikaan lentopallo tuppaa valitettavasti jäämään melko selvästi suositumpien kisoissa mukana olevien lajien varjoon.

Ammattina lentopallo vedonlyönti – opettele nämä konseptit

Ihan ensiksi on syytä mainita, että pelkästä lentopallo vedonlyöntiin keskittymisestä voi olla hyvin vaikeaa saada ammattia. Kohteita on kyllä jonkun verran, mutta pienehköjen liikevaihtojen vuoksi isojen panoksien pelissä limiitit paukkuvat hyvin nopeasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö ammattimainen lentopallo vedonlyönti olisi turhaa. Sitä voi hyvin pitää tukilajina muille tai pelata sitä ammattimaisesti, mutta ei ammattilaisena, eli hiukan pienemmillä panoksilla. Seuraavaksi käymme läpi muutaman asian, jotka on syytä ottaa huomioon.

 • Limiitti

  Limiitti eli panosraja on jokaisen voittavan vedonlyöjän vitsaus. Vedonlyöntisivustot rajoittavat voittavan pelaajan maksimipanoksen pieneksi, jotta voivat hallinnoida omia riskejään. Lentopallon kaltaisessa pienessä lajissa tämä tapahtuu hyvinkin nopeasti, joten voitollisesti lentopallo vedonlyöntiä pelaavan vedonlyöjän edessä on joko jatkuva toimistojen vaihtelu tai tyytyminen pienempiin panoksiin. Limiitti voi olla esimerkiksi 20 euroa tai sitten jopa kokonaan 0, jolloin pelaajalla ei ole asiaa kyseisen vedonlyöntiyhtiön peleihin.

 • Arbitraasi

  Arbitraasilla tarkoitetaan varman voiton kohdetta kahdella eri vedonlyöntiyhtiöllä, jolloin tietyllä panoksella pelaaja jää varmasti voitolle. Yksinkertaisimpana esimerkkinä yksi vedonlyöntiyhtiö tarjoaisi olympiakisojen kultamitaliotteluun Venäjälle kertoimen 2.1 ja toinen Brasilialle 2.1. Arbitraaseissa on huomioitava, että yhtiöillä on oikeus korjata selvät virheet myös vedon lyömisen jälkeen, eli ei ole hyötyä lyödä vetoa tilanteissa, joissa kertoimet ovat esimerkiksi selvästi väärinpäin. Ennen arbitraasin hyödyntämistä kannattaa tietenkin tarkistaa, että molemmissa vedonlyöntiyhtiöissä limiitit sallivat vedonlyönnin.

 • Häviävä pelaaja

  Tällä tarkoitetaan pelaajaa, joka ei pysty pitkässä juoksussa voitolliseen pelaamiseen. Sellaisia on suurin osa pelaajista, matematiikka on yksinkertaista, jos käytetyt panokset ovat enemmän, kuin saadut voitot, on kyseessä häviävä pelaaja. Häviävänä pelaajana olemisessa ei sinällään ole mitään väärää, vedonlyönnistä voi nauttia niinkin, mutta täytyy varoa, että ei pelaa enempää kuin mihin varaa on.

 • Kassanhallinta

  Kassanhallinta on merkityksellistä sekä häviäville, että voittaville pelaajille. Panoskoon säätely pitää olla hallinnassa tai muuten on vaarana ajautua todellisiin vaikeuksiin. Periaatteessa voittava pelaaja ei myöskään pysy voittavana, mikäli ei osaa panostuksen periaatteita. Vain pieni, noin 0-2 % osa, pelikassasta pitäisi uhrata yhteen kohteeseen. Muuten riskit kasvavat liian suuriksi ja lopulta pelikassa menetetään. Usein valveutuneet uhkapelaajat käyttävät apuvälineenään amerikkalaisen matemaatikon John Kellyn jo kauan sitten keksimää kaavaa. (niin sanottu Kellyn kaava).

  Se on yksinkertainen: (p*k-1)/(k-1) * pelikassan koko. Kyseisessä kaavassa p on kohteen arvioimasi tuloksen todennäköisyysarvio ja k on yhtiön kyseisestä tuloksesta asettama kerroin. Koska pelaajan oma todennäköisyysarvio ei voi koskaan olla täysin tarkka, kannattaa Kellyn kaavan osoittaman optimaalisen panostuksen sijaan välttää arviovirheen aiheuttamia vaaratekijöitä ja jakaa saatu tulos sopivalla kokonaisluvulla jota kutsutaan kelly-jakajaksi (jonka voi itse määrittää, mutta hyvä määritellä niin, että tulokseksi tulee 0-2 % kassan koosta).

Yhteenveto & FAQ

Olemme kertoneet lentopallo vedonlyöntiin liittyvistä asioista tässä artikkelissa, mutta tämä on vain alku lentopallo vedonlyöntiharrastukseen. Mikäli sitä aikoo harrastaa ammattimaisesti, tarvitaan kymmeniä, jopa satoja tunteja työtä. Lentopallo vedonlyönti voi olla kuitenkin myös harrastus, jolloin aivan kaikkia asioita ei tarvitse ottaa huomioon, mutta voi silti tuntea jännityksen huuman live vedonlyönnissä ja jännittää suosikkiensa puolesta. Loppuun olemme keränneet muutaman lukijoitamme askarruttaneen kysymyksen ja vastanneet niihin:

Saako palloa potkaista sääntöjen mukaan lentopallossa, vai onko kyseinen piste silloin hävitty?
Miten pisteet lasketaan lentopallossa sarjataulukkoon?
Mitä tarkoittaa lentopallossa Kultainen erä?
Saako verkkoon koskea lentopallossa, vai onko piste silloin hävitty?