Valioliiga 2023 - 2024

Englannin jalkapallon ylin sarjataso Valioliiga on timanttinen paketti urheiluviihdettä. Kyseessä on maailman katsotuin futisliiga, ja sarjassa yleisöä ilahduttavat planeetan suurimmat seurat ja parhaat pelaajat.

Valioliiga on pelillisesti huikean kovatasoinen ja brändinä maailmanlaajuinen ilmiö. Sarjaa on tahkottu sen nykyisellä nimellä kolmen vuosikymmenen ajan, ja nyt käymme kattavasti läpi liigan historiaa, formaattia, ennätyksiä, tähtipelaajia sekä paljon muuta.

suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Valioliigan synty

Valioliigan (Premier League) synty sijoittuu 1990-luvun alkupuolelle. Englannin futiksen ylin sarjataso tunnettiin aiemmin nimellä Ensimmäinen Divisioona (First Division), ja laji oli luonnollisesti huippusuosittu.

Jalkapallon ympärillä saarilla vielä 1980-luvulla pyörineet hieman tummemmat pilvet olivat väistymässä, ja maan futispomot näkivät pääsarjan seurojen hurjat taloudelliset mahdollisuudet.

Homman keskiössä olivat erityisesti tulevaisuudessa valtaviksi arvioidut TV-tuotot.

Valioliiga perustettiin virallisesti toukokuun 27. päivänä 1992, ja uuden modernin kilpailun ensimmäiset ottelut kamppailtiin saman vuoden elokuussa.

Sarja irtaantui Englannin Jalkapalloliigasta (English Football League), jolloin tuloja ei enää tarvinnut jakaa alempien sarjatasojen seurojen kanssa. 

Uudessa liigassa ottelivat edellisen kauden pääsarjan yhdeksäntoista ylintä joukkuetta sekä toisen sarjatason kolme parasta ryhmää.

Näin ollen Valioliigan joukkuemäärä oli sen avauskaudella kaksikymmentäkaksi.

Valioliigan faktoja

 • Perustettu kaudelle 1992/93
 • Englannin perinteisestä jalkapalloliigasta (EFL) erillinen sarja
 • Alun perin 22 joukkueen sarja – nykymuodossa 20 joukkuetta
 • Ensimmäinen mestari Manchester United
 • Viimeinen, £128,2m
Perustamisprosessia oli värittänyt pitkä taistelu sarjan TV-oikeuksista. Ensimmäisen Divisioonan televisioinnista oli aiemmin vastannut ITV-kanava, mutta nyt Valioliigaa junailevat pomot halusivat kilpailuttaa uuden kiiltävän tuotteensa TV-yhtiöillä.

Runsaasti kiinnostusta herättäneen väännön vei lopulta itselleen hiljattain perustettu BSkyB-firma, (British Sky Broadcasting), joka osti Valioliigan otteluitten oikeudet viideksi vuodeksi huikealla 304 miljoonan punnan hinnalla.

ITV:n edellinen neljän vuoden sopimus oli ollut arvoltaan 44 miljoonaa puntaa, joten tuoreen sarjan televisioinnin arvo paisui heti kättelyssä mammuttimaisiin lukemiin

Englannin futiksessa alkoi syksyllä 1992 uusi aikakausi, ja Valioliiga on kehittynyt vuosien varrella etenkin taloudellisesti Euroopan selvästi isoimmaksi sarjaksi.

Liigan formaatti on säilynyt samana viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Ainoastaan joukkuemäärää on supistettu kertaalleen, kun kaudelle 1995/96 sarjaan osallistui 22 seuran sijasta kaksikymmentä joukkuetta.

Valioliigan historia on värikäs kimara loistavia mestaruustaiteluita, upeita maalikarkeloita, nurmikenttien supertähtiä ja ikimuistettavan kiivaita otteluita.

Valioliigan formaatti

Valioliigassa taistelee kaksikymmentä joukkuetta, ja kaudessa tahkotaan kaksinkertainen sarja. Kaikki kohtaavat siis toisensa kerran kotona ja kerran vieraissa, ja kaudessa otteluita kertyy jokaiselle yhteensä kolmekymmentäkahdeksan.

Kokonaisuudessaan 380 peliä käsittävä kausi kestää elokuusta toukokuuhun, ja eniten pisteitä kerännyt kruunataan keväällä Valioliigan mestariksi.

Joukkueitten päätyessä tasapisteisiin paremmuus ratkaistaan ensin maalieron perusteella ja tämän jälkeen tehtyjen maalien mukaan.

Valioliigan kärkipään joukkueet saavat palkinnoksi urakoinnistaan paikkoja seuraavan kauden eurokilpailuihin. Top-nelonen saa automaattisesti paikan Mestarien Liigan lohkovaiheeseen, ja viidenneksi sijoittunut selviytyy Eurooppa-liigan kekkereihin.

Valioliigan kolme viimeistä nippua putoavat kauden päätteeksi sarjaporrasta alemmaksi Championshipiin, josta vastaavasti nousee joka vuosi kolme joukkuetta tilalle pääsarjan parrasvaloihin.

Sarjasijoitusten perusteella jaetaan myös todella merkittäviä määriä palkintorahaa. Koko potti on nykyään jo yli 2,5 miljardia puntaa, ja suurin osa summista muodostuu TV-oikeuksista kerätyistä varoista.

Palkintorahoja kaudella 2022/23

 • Mestari, £170m
 • Kakkonen, £167,8m
 • Kolmas, £165,5m
 • Seitsemästoista (viimeinen säilyjä), £134,8m
 • Viimeinen, £128,2m

Menestyneimmät seurat

Ylivoimaisesti eniten Valioliigan mestaruuksia on korjannut Manchester United, jolla titteleitä löytyy peräti kolmetoista kappaletta.

Punapaidat dominoivat etenkin sarjan aikaisia vuosia vieden yhdeksällä ensimmäisellä kaudella hurjat seitsemän pyttyä. Red Devilsin edellinen Valioliigan pokaali on keväältä 2013, ja joka ikisen mestarijoukkueen peräsimessä hääräsi legendaarinen manageri Sir Alex Ferguson.

2010-luvun taitteessa voimasuhteet alkoivat rysähdellä, ja uusien rikkaiden omistajiensa johdolla mestaruustalkoisiin tunki mukaan Manchester City.

Seura nousi ryminällä Valioliigan taloudellisesti isoimpien tekijöiden kastiin, ja siniset naarasivat ensimmäisen mestaruutensa keväällä 2012. City on napannut edellisellä kuudella kaudella pokaalin kaappiinsa peräti viidesti, ja yhteensä seuralla on nyt mestaruuksia kasassa jo seitsemän.

Eniten Valioliigan mestaruuksia

Manchester United, 13 mestaruutta
Manchester City, 7 mestaruutta
Chelsea, 5 mestaruutta
Arsenal, 3 mestaruutta
Blackburn, Leicester ja Liverpool, 1 mestaruus

2000-luvun alkupuolella mestaruuskuvioihin ilmestyi mukaan Chelsea, joka rikkoi Manchester Unitedin ja Arsenalin dominanssin.

Blues vei Valioliigan ykköspaikan kaudella 2004/05 ja uusi mestaruutensa heti seuraavana keväänä.

Chelsea kiskaisi pokaalin itselleen vielä kolmesti 2010-luvulla, joten lontoolaisseuralla on mestaruuksia komerossaan yhteensä viisi.

Manchester Unitedin marssia tuli 1990-2000 luvun taitteessa häiritsemään Arsenal, ja seurat painiskeloivat usealla kaudella ikimuistoisia mestaruustaisteluita.

Gunners onnistui sysäämään ManU:n valtaistuimelta keväällä 1998, ja pohjoislontoolaiset punnersivat Valioliigan ykköseksi myös vuosina 2002 ja 2004.

Seura ei ole kuitenkaan onnistunut kasvattamaan kolmen mestaruuden saldoaan viimeisen lähes parinkymmenen vuoden aikana.

Valioliigan mestaruus on karannut ainoastaan kolmesti edellä mainitun nelikon ulkopuolelle. Kaudella 1994/95 Blackburn Rovers tarjoili Manchester Unitedille shokkihoitoa kiilaamassa sarjan ykköseksi yhden pisteen erolla punapaitoihin.

Valioliigan historian isoin pommi jysäytettiin keväällä 2016, kun Leicester livahti täysin pusikosta uskomattomaan mestaruuteen.

Englannin jalkapallon perinteisiin menestyjiin kuuluva ja pääsarjaa etenkin 1980-luvulla dominoinut Liverpool onnistui kääräisemään ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Valioliigan pokaalinsa kauden 2019/20 päätteeksi.

Menestyneimpiä pelaajia

Valioliigassa ovat viihdyttäneet vuosien varrella maailman suurimmat supertähdet, ja etenkin parin viimeisen vuosikymmenen aikana Englannin ylin liiga on paininut talouspuolella eurosarjoista täysin omassa sarjassaan.

Valioliigan imu on ollut valtava, ja etenkin kärkipään seurat ovat päässeet pullistelemaan lihaksiaan niin siirtosummien kuin palkkojenkin saralla.

Hyökkäyspään sankareista 1990-lukua ja 2000-luvun alkupuolta dominoi Alan Shearer, joka tykitti Newcastlen ja Blackburnin riveissä vuosina 1992-2006 rautaiset 260 liigaosumaa.

Mies pitää tällä saldolla edelleen nimissään sarjan kaikkien aikojen maaliennätystä. Muita Valioliigan alkuvuosien kovimpia tykkejä olivat muun muassa Andy Cole ja Robbie Fowler.

Cole on edelleen sarjan historiallisessa maalipörssissä nelosena 187 osumallaan, ja Fowler pommitti Valioliigaurallaan yhteensä 163 kaappia.

Valioliigan kaikkien aikojen maalipörssi

Alan Shearer, 260 maalia
Harry Kane, 213 maalia
Wayne Rooney, 208 maalia
Andy Cole, 187 maalia
Sergio Aguero, 184 maalia


2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä parrasvaloihin nousivat etenkin Thierry Henry ja Wayne Rooney. Henryä pidetään yleisesti Valioliigan historian parhaana ulkomaalaisena pelaajana, ja ranskalainen hurjasteli fantastisella urallaan Arsenalille 175 maalia 258 ottelussa.

Rooney puolestaan tahkosi Valioliigaa peräti 491 pelin verran ja kiskaisi näissä yhteensä rajut 208 osumaa. 2010-luvun puolella Valioliigassa aloittaneista maalipyssyistä kaksi on ylitse muiden.

Sergio Aguero kohosi Manchester Cityn legendaksi pommiteltuaan seuran väreissä 184 rysää 275 ottelussa.

Tottenhamin oma sankari Harry Kane on aktiivipelaajista korkeimmalla Valioliigan kaikkien aikojen pörssissä 213 maalillaan.

Eniten Valioliigan otteluita

Gareth Barry, 653 ottelua
Ryan Giggs, 632 ottelua
James Milner, 619 ottelua
Frank Lampard, 609 ottelua
David James, 572 ottelua


Pisimmät urat Valioliigassa ovat kestäneet yli kaksikymmentä vuotta, ja neljä pelaajaa ovat saaneet vyölleen yli kuusisataa peliä.

Kaikkien aikojen ykkönen pelatuissa otteluissa on Gareth Barry, joka väänsi neljässä eri seurassa yhteensä hurjat 653 peliä. Keskikentän jyrä taisteli Aston Villan paidassa 365 kertaa ennen kuin siirtyi Manchester Cityyn, jossa voitti Valioliigan mestaruuden keväällä 2012.

Eniten otteluita yhdessä seurassa on palloillut Ryan Giggs, joka edusti kentällä Manchester Unitedia peräti 632 Valioliigan väännössä.

Pääsarjan pelejä walesilaisella on kasassa vielä enemmän, sillä mies paineli ManU:ssa jo entisen Ensimmäisen Divisioonan aikana. Yli 600 otteluun ovat yltäneet lisäksi James Milner ja Frank Lampard.

Milnerillä on plakkarissa jo 619 peliä, ja mies jatkaa edelleen aktiiviuraansa siirryttyään kesällä 2023 Liverpoolista Brightoniin. Lampard kuuluu koko Valioliigan aikakauden merkittävimpiin keskikenttäpelaajiin, ja mies luuti urallaan Englannin pääsarjassa huikeat 177 maalia.

Eniten Valioliigan titteleitä pelaajana on napsinut juuri edellä mainittu Giggs, joka on ollut mukana jokaisessa Manchester Unitedin kolmessatoista mestaruusjoukkueessa.

Yksitoista kertaa pytyn on onnistunut ruuvaamaan niin ikään ManU:a koko uransa ajan edustanut Paul Scholes, ja kahdeksan kertaa pokaalia on nostellut saman seuran Gary Neville.

Eniten Valioliigan mestaruuksia pelaajana

 • Ryan Giggs, 13 mestaruutta
 • Paul Scholes, 11 mestaruutta
 • Gary Neville, 8 mestaruutta
Valioliigaa tähdittäneiden supermiesten lista on valtavan pitkä, ja kaikkia sankareita on mahdotonta mainita. Käykäämme kuitenkin lyhyesti läpi eri aikakausien ikimuistoisimpien tähtien saavutuksia.

Kuuluisimpiin Valioliigassa koko maailman tietoisuuteen nousseisiin pelaajiin kuuluu Cristiano Ronaldo, joka voitti Manchester Unitedin kanssa kolme mestaruutta vuosina 2007-2009. Toinen Valioliigan mainetta hurjasti nostanut taituri oli David Beckham, joka voitti ManU:ssa mestaruuden yhteensä kuudesti vuoden 2000 molemmin puolin.

Parhaana ilman Valioliigan mestaruutta jääneenä pelaajana pidetään Steven Gerrardia, joka taisteli seitsemäntoista kauden ajan Liverpoolin punanutussa.

Arsenalin 1990-luvun mestareista muistetaan Henryn lisäksi erityisesti Patrick Vieira sekä Dennis Bergkamp.

Valioliigan aktiivipelaajista legendojen joukkoon on noussut etenkin Kevin de Bruyne, joka on taiteillut Manchester Cityn keskikentällä huikeilla tehoilla jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Sarjan yhden kauden maaliennätys meni uusiksi kaudella 2022/23, kun niin ikään Manchesterin sinisiä edustava Erling Haaland pyssytti heti debyyttikaudellaan hirmuisen 36 liigamaalin saldon.

Valioliigan ennätyksiä

Valioliigan fanit ovat päässeet Yhteensä eniten Valioliigan otteluitten voittoja on kiskonut Manchester United, jolla niitä on kasassa rajut 726 kappaletta. Pisin voittoputki on peräti kahdeksantoista pelin mittainen, ja tähän lukemaan on yltänyt sarjan historiassa kaksi joukkuetta. sarjan kolmen vuosikymmenen aikana todistamaan huikeita otteluita, valtavia maalikarkeloita, supertiiviitä puolustuksia ja joitakin mitä erikoislaatuisimpia ilmiöitä.

Nyt muistelemme joitain liigan hurjimmista ja ällistyttävimmistä ennätyksistä.

Yhden kauden kovin pistesaldo on tasan sata, ja tämän saaliin metsästi Manchester City sesongin 2017/18 aikana. 

City kirjasi samalla nimiinsä kaikkien aikojen isoimman eron sarjan kakkoseksi sijoittuneeseen kilpailijaan, sillä Manchester United pokkasi tuolloin hopeamitalit 81 pisteellään. Vastaavasti yhden kauden heikoimman saldon on kellottanut Derby, joka jämähti keväällä 2008 varsin noloon yhteentoista pinnaan.

Yhteensä eniten Valioliigan otteluitten voittoja on kiskonut Manchester United, jolla niitä on kasassa rajut 726 kappaletta. Pisin voittoputki on peräti kahdeksantoista pelin mittainen, ja tähän lukemaan on yltänyt sarjan historiassa kaksi joukkuetta. 

Manchester City veivasi oman putkensa syyskaudella 2017, ja Liverpool sivusi ennätystä kahdeksallatoista peräkkäisellä voitollaan mestaruuskaudellaan 2019/20. 

Aiemmin mainittu Derby puolestaan ahersi 2007/08 faniensa riemuksi peräti 32 ottelua putkeen ilman ainuttakaan voittoa.

Pisin voittoputki, 18 ottelua, Manchester City 2017/18 ja Liverpool 2019/20
Pisin putki ilman voittoa, Derby 2007/08
Kausi ilman tappiota, Arsenal 2003/04


Kertaalleen Valioliigan aikakaudella joukkue on kyennyt surffaamaan koko kauden ilman ensimmäistäkään tappiota. Tämän jykevän suorituksen vei loppuun saakka Arsenal kaudella 2003/04. Ilman kotitappiota kauden ovat onnistuneet luovimaan läpi Tykkimiesten lisäksi Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool sekä Tottenham. 

Pisin tappiottomien kotipelien putki kuuluu Chelsealle, joka puristi Stamford Bridgellä rajut 86 ottelua peräkkäin ilman häviötä vuosina 2004-2008.

Yhden ottelun yleisöennätys on helmikuulta 2018, kun paikallisvihollisten Tottenhamin ja Arsenalin kohtaaminen houkutteli lehtereille 83,222 katsojaa. 

Ottelu käytiin Wembleyllä, jossa Spurs pelasi kyseisen kauden kotiottelunsa rakentaessaan omaa uutta Hotspur Stadiumiaan.

Suurimmat voittolukemat

Manchester United – Ipswich, 9-0, 1995
Southampton – Leicester, 0-9, 2019
Manchester United – Southampton, 9-0, 2021
Liverpool – Bournemouth, 9-0, 2022

Valioliigan yksittäisen ottelun isoimmat voittolukemat on kirjattu maalein 9-0, ja nämä murskajaiset on järjestetty neljä kertaa.

Manchester United nuiji Ipswichin keväällä 1995, ja seuraavan kerran yhdeksän maalin eron onnistui kiskaisemaan Leicester vieraillessaan Southamptonissa lokakuussa 2019. ManU nakutteli 9-0 voittoluvut uudelleen helmikuussa 2021 Southamptonia vastaan, ja samoihin numeroihin päättyi Liverpoolin löylytys Bournemouthin kustannuksella elokuussa 2022.

Kerran Valioliigan pelissä on nähty yhteensä yli kymmenen osumaa. Syyskuussa 2007 Portsmouth ja Reading hurjastelivat taululle ällistyttävät lukemat 7-4.


Valioliigaseurat Mestarien Liigassa

Valioliigan ystävät hehkuttavat usein sarjaa Euroopan laadukkaimpana, ja vertailua on tehty vuosien varrella etenkin Espanjan La Ligaan sekä Italian Serie A:han ja Saksan Bundesligaan.

Mittarina käytetään yleisimmin menestystä Mestarien Liigassa, ja tuossa kilpailussa Valioliigan seurat ovatkin menestyneet erinomaisesti.

Valioliigaseurojen mestaruudet Mestarien Liigassa

Manchester United, 1999 ja 2007
Liverpool, 2005 ja 2019
Chelsea, 2012 ja 2021
Manchester City, 2023

Valioliigan edustaja on voittanut nykyisellä nimellään kisaillun Mestarien Liigan seitsemän kertaa. Pokaalin on korjannut Manchester United vuosina 1999 ja 2007, Liverpool 2005 ja 2019, Chelsea 2012 ja 2021 sekä viimeksi Manchester City keväällä 2023.

Täysin englantilainen finaali on nähty kolmesti. Vuonna 2008 ManU löi loppuottelussa Chelsean, keväällä 2019 Liverpool oli Tottenhamia vahvempi ja vuoden 2021 huipennuksessa Chelsea yllätti Manchester Cityn.

La Liga on edellä sekä Mestarien Liigan mestaruuksissa että finaalipaikoissa, mutta Valioliiga markkinoi itseään Espanjan pääsarjaa tasaisempana ja kokonaisuutena tasokkaampana liigana.

Valioliiga vedonlyönnissä

Maailmalla huippusuosittu Valioliiga on luonnollisesti myös äärimmäisen kiinnostava veikkaajien keskuudessa.
Mittarina käytetään yleisimmin menestystä Mestarien Liigassa, ja tuossa kilpailussa Valioliigan seurat ovatkin menestyneet erinomaisesti.

Englannin pääsarja houkuttelee niin viihdepelaajia kuin ammattilaisia vedonlyöjiäkin, ja pelimuotojen ja kohteiden kirjo on valtava. Valioliiga tarjoaa järkipelaajalle ehdottomasti erinomaisen sauman mukaviin tuottoihin.

Sarjasta on saatavilla hengästyttävät määrät tietoa ja dataa, ja kilpailussa nähtävä todella laadukas futis tekee liigan seuraamisesta tietenkin hyvin miellyttävää.

Tuottavimpiin kohteisiin kuuluvat myös Valioliigan kohdalla tasoitukselliset kohteet ja etenkin aasialaiset tasoitukset. 

Näissä otteluissa on voimasuhteiden vertailun lisäksi syytä huomioida, että suureksi osaksi viihdepelaajista muodostuva markkina suosii tietyissä tapauksissa vahvasti niin sanottuja isoja seuroja. Näin ollen maistuvimmat tärpit löytyvät useimmiten altavastaajien venymisestä.

Plustasoituksilla pääsee säätämään vedon osumistodennäköisyyttä, ja lähes kaikilla bookkereilla tasoituksen määrän saa valita mieleisekseen.

Valioliigan tarjoamia erilaisia vedonlyöntimuotoja

Perinteiset 1X2-vedot
Aasialainen tasoitus
Ottelun maalimäärät – over/under
Monipuoliset livevedot
Kausivedot ja cashout


Maailman seuratuimpana jalkapallosarjana Valioliigaan on luonnollisesti tarjolla valtavasti livevetokohteita. Livessä voi kärkkyä lopputuloksen lisäksi lukuisia muita kohteita kuten seuraavan maalin tekijä, ottelun maalimäärä ja kulmapotkujen määrä.

Livevedossa bookkereitten tarjoamat palautusprosentit eivät ole yleensä aivan yhtä korkeita kuin ennen ottelua asetetuissa vedoissa. Livestä on kuitenkin mahdollista löytää mainiosti etua seuraamalla tarkasti pelitapahtumia, ennakoimalla ja tuntemalla joukkuekohtaisia trendejä.

Valioliigan osalta maistuvimmat tärpit löytyvät usein aivan kauden alku- ja loppupäistä. Syyspuolikkaan ensivaiheissa bookkereitten arviot joukkueitten voimasuhteista eivät ole välttämättä päässeet vielä viilautumaan aivan kohdilleen, kun kesän aikana joukkueissa on tapahtunut muutoksia pelaajistossa ja manageriosastolla.

Championshipistä nousseet joukkueet ovat normaalisti Valioliigassa putoajakandidaattien joukossa, mutta alkukaudesta tulokkailla on ollut tapana päästä naaraamaan positiivisia yllätyksiä etenkin kotikentällään.

Huomioitavaa Valioliigan vedonlyöntiin

Kesän aikana muuttuneet voimasuhteet – uudet pelaajat ja managerit
Joukkueitten materiaalin leveys kauden ruuhkaisina viikkoina
Loukkaantumistilanteiden ja pelikieltojen seuraaminen
Loppukauden motivaatiotekijät

Kun kierroksia alkaa keväällä olla enää vähän jäljellä, korostuvat motivaatiotekijät. Mestaruudesta, europaikoista ja säilymisestä kamppailevat joukkueet ovat usein vahvoilla, kun vastassa on sarjataulukon keskivaiheilla majailevia mutta sarjapaikkansa jo varmistaneita nippuja.

Bookkerit ovat tosin melko hyvin kartalla näistä faktoreista, joten käänteisesti panoksettomista joukkueista voi löytyä kevään korvilla myös mainioita ylikertoimia.

Elokuun puolivälistä toukokuun lopulle saakka kestävä Valioliigakausi on varsin pitkä ja raskas, ja useita joukkueita rasittavat lisäksi syksyn ja kevään europelit.

Vedonlyönnin kannalta on erittäin tärkeää olla tietoinen eri joukkueitten rostereitten leveydestä, ja siitä kuinka paljon taso putoaa loukkaantumisten ja pelikieltojen karsiessa rivistöjä.

Poissaoloista löytyy kattavasti tietoa eri verkkosivuilta, ja näiden huolellinen puntarointi on todella tärkeää voimasuhteita viilatessa.

Jännitystä koko kauden ajaksi tarjoavat erilaiset kausivedot. Näistä suosituimpia ovat mestaruus- ja maalikuninkuusveikkausten lisäksi head-to-head-vedot sekä veikkaukset joukkueen sijoittumisesta esimerkiksi top-neloseen, top-kymppiin tai kolmen viimeisen joukkoon.

Kausivetojen mielenkiintoinen erityispiirre on viime vuosina yleistynyt cashout-mahdollisuus. Siinä vedon voi lunastaa riskinhallinnan vuoksi kokonaan tai osittain ennen tuloksen ratkeamista bookkerin tarjoamalla madalletulla kertoimella.

Valioliigan televisiointi

Valioliigan televisioinnista Suomessa vastaa Viaplay. Se näyttää sarjan ottelut läpi kauden suorina lähetyksinä studio-osuuksien sekä kentän laidalta saatavien raporttien värittäminä.

Viime kaudella myös MTV Sub ja MTV Katsomo esittivät yhden Valioliigapelin viikossa, ja tästä mahdollisesta yhteistyöstä alkavalla kaudella saadaan lisätietoa talven aikana.

Valioliigakausi 2023/24

Valioliigakausi pyörähtää jälleen tuttuun tapaan käyntiin elokuussa, ja mestaruuttaan lähtee puolustamaan Manchester City. Joukkue on materiaaliltaan tälläkin kertaa paperilla selvästi vahvin, ja joukkue on upeasti yhteen hitsaantunut yksikkö.

City on vahvistanut kesällä puolustusosastoaan hankkimalla riveihinsä Kroatian maajoukkuetoppari Josko Gvardiolin.

Cityn ykköshaastajaksi ennakoidaan viime kaudella sarjassa toiseksi kivunnutta Arsenalia. Lontoolaiset ovat hääränneet ahkerina siirtomarkkinoilla ja ostaneet rosteriinsa jo Declan Ricen, Kai Havertzin ja Jurrien Timberin. Valioliigan kärkipäähän on tyrkyllä lisäksi Liverpool, joka on hankkinut vahvistuksiksi Dominik Szoboszlain ja Alexis MacAllisterin. 

Mestarien Liigaan oikeuttavasta top-nelosen paikasta tulee taistelemaan myös Manchester United, joka on naarannut markkinoilla verkkoihinsa jättisummilla Rasmus Højlundin ja Mason Mountin.

Valioliigaseurat ovat suorittaneet kesän mittaan muitakin isoja hankintoja. Chelsea osti Christopher Nkunkun sekä Nicolas Jacksonin, ja Newcastle puolestaan vahvisti miehistöään Harvey Barnesilla ja Sandro Tonalilla.

Tottenhamin kesän ykköshankinta on ollut James Maddison, ja Aston Villan paidassa nähdään alkavalla kaudella Moussa Diaby.

Nousijat kaudelle 2023/24

Burnley
Sheffield United
Luton

Championshipistä nousi Valioliigan kirkkaisiin valoihin kaudeksi 2022/23 viime kauden kärkikaksikko Burnley ja Sheffield United.

Burnley käväisi kakkostasolla vain yhden sesongin ajan, kun taas Sheffield United tahkosi divarissa kaksi kautta ennen paluutaan pääsarjaan. Kolmanneksi nousijaksi punnersi hieman yllättäen Luton, joka selviytyi Valioliigaan huikean nousukarsinnan kautta.

Juuri Burnley pääsee starttaamaan alkavan kauden maailmanlaajuisen TV-yleisön edessä, kun se saa avauskierroksella vastaansa hallitsevan mestarin Manchester Cityn.

Ottelu pelataan perjantaina 11.8, ja Valioliigan ensimmäisen kierroksen muut ottelut kamppaillaan seuraavan lauantain, sunnuntain ja maanantain aikana. Värikäs kausi päättyy toukokuun 19. päivä 2024, jolloin tiedossa on tuore Valioliigan kruunattu kuningas.