Ampumahiihto vedonlyönti 2024 - parhaat vihjeet ja aloittelijan opas

Suomi on lumisen talven ansiosta erittäin otollista maaperää hiihtämiseen ja hiihto on kuntoilumuotonakin suosittu harrastus. Onkin selvää, että huippu-urheilussakin hiihtolajeissa suomalaisia huippuja löytyy. Tämä pätee myös ampumahiihtoon, joka yhdistää hiihtämisen tarkkuusammuntaan. Kilpailureitin varrella on erillisiä ampumapaikkoja ja ohi menevistä laukauksista rangaistaan joko matkan lisäyksellä (ns. sakkokierros lyhyemmissä kilpailuissa) tai aikasakolla (pidemmissä kilpailussa). Lisäksi viestikisoissa pelaajalla on käytettävissä varapatruunoita joiden lataaminen vie huomattavasti vähemmän aikaa kuin sakkokierroksen kiertäminen ja vasta jos varapatruunoillakin ampuu ohi, niin joutuu sakkokierrokselle. Suomi ei olea mpumahiihdossa aivan yhtä menestynyt maa, kuin hiihdossa, mutta menestystä on tässäkin lajissa jonkun verran tuonut.

Viimeisimpänä juuri uransa lopettanut Kaisa Mäkäräinen, joka kuului vuosikaudet maailmancupin kärkinimiin ja vaikka arvokisoissa ei usein onnistunutkaan, niin pitkän uransa aikana MM-mitaleja kertyi kuitenkin useampia, vaikka olympiamitali jäikin valitettavasti ikuiseksi haaveeksi. Ampumahiihdon mm kisat jäivät hänen menestyksekkään uransa viimeisiksi arvokisoiksi. Ampumahiihdon ampumapaikoilla sijoitukset voivat ammuntamenestyksestä riippuen muuttua lajissa paljonkin, joten ampumahiihto vedonlyönti on tavalliseen hiihto vedonlyöntiin nähden huomattavasti tapahtumarikkaampaa.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Lajit ampumahiihdossa
 • Suosituimmat vetotyypit ampumahiihdossa
 • Ampumahiihto ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Lajit ampumahiihdossa

Ampumahiihdon säännöt eroavat murtomaahiihdosta ilmiselvän, eli ammuntapaikkojen, lisäksi siten, että kaikissa ampumahiihtokilpailuissa hiihtotyyli on vapaa, eli erillisiä perinteisen tyylin kilpailuja ei hiihdetä ollenkaan. Ampumahiihdon eri kilpailujen erot tulevat hiihtomatkassa, ampumapaikkojen määrässä sekä lähtötavassa. Monien mielestä ainoa oikea kilpailumuoto on väliaikalähtö, mutta nykyisin kilpaillaan myös takaa-ajokilpailussa ja yhteislähtökilpailussa. Aiemmin kilpailuihin kuului myös joukkuekilpailu, jossa hiihdettiin sotilaspartiotyyliin neljän hengen joukkueena yhtä aikaa, niin että kukin kilpailija ampui vuorollaan kerran. Tästä kuitenkin ollaan luovuttu, mutta nykyisin mukaan kilpailuohjelmaan on tullut sekaviestejä. Kaikkiaan MM-kilpailuissa hiihdetään nykyisin viisi kilpailua miehillä ja viisi naisilla, sekä kaksi sekaviestiä. Olympialaisissa kilpaillaan muuten samat matkat, mutta sprinttisekaviesti ei kuulu kilpailuohjelmaan.

Ampumahiihdon arvokisaohjelmassa tällä hetkellä olevat lajit:

 • Normaalimatka
 • Pikakilpailu
 • Takaa-ajokilpailu
 • Yhteislähtö-kilpailu
 • Viestikilpailu
 • Sekaviesti
 • Pariviesti (ei olympialaisten ohjelmassa)
 • 15 km / 20 km normaalimatka

  Ampumahiihdon normaalimatka on ampumahiihdon vanhin kilpailumuoto. Naiset hiihtävät 15 km ja miehet 20 km. Se kilpaillaan väliaikalähdöllä, eli kilpailijat lähetetään matkaan 30 sekunnin välein ja loppuaika ratkaisee järjestyksen. Kilpailussa on neljä ampumapaikkaa, kaksi makuupaikkaa ja kaksi pystypaikkaa vuorotellen, niin että ensimmäisenä ammutaan makuulta. Normaalimatkalla ei hiihdetä sakkokierroksia vaan jokaisesta ohiammutusta laukauksesta kilpailijan aikaan lisätään minuutti. Nykyisten sääntöjen mukaan normaalimatka voidaan hiihtää naisilla 12,5 kilometrin ja miehillä 15 kilometrin mittaisena, mikäli sääolosuhteet niin vaativat. Tällöin ohilaukauksesta seuraava aikasakko on 45 sekuntia.

 • 7,5 km / 10 km pikakilpailu

  Ampumahiihdon pikakilpailu on monelta osin kuin normaalimatka puolitettuna. Sekin kilpaillaan väliaikalähdöllä kilpailijoiden lähtiessä matkaan 30 sekunnin välein ja loppuajan ratkaistessa järjestyksen. Hiihtomatka on tasan puolet normaalimatkasta, eli 7.5 km naisilla ja 10 km miehillä. Ampumapaikkoja on normaalimatkasta poiketen vain kaksi, yksi makuupaikka ja yksi pystypaikka. Ohi ammutusta laukauksesta ei kuitenkaan saa esimerkiksi 30 sekunnin aikasakkoa vaan joutuu kiertämään ylimääräisen 150 metrin hiihtolenkin, tämä tuo ampumahiihto vedonlyöntiä ajatellen mielenkiintoisen aspektin kilpailuun, kuin kaikki kilpailijat eivät saa samanarvoista rangaistusta ja pitää ottaa myös huomioon väsymyksen vaikutukset jne., kun kilpailijat hiihtävät eripituisia matkoja. Pikakilpailun tulokset ovat sikälikin merkittävät, että vaikka kilpailusta jaetaan erikseen mitalit ja sijoituksen, niin kyseisistä asemista lähdetään takaa-ajokilpailuun, epäonnistuminen pikakilpailussa voi siis pilata kaksi kilpailua arvokisojen neljästä henkilökohtaisesta kilpailusta.

 • 10 km / 12,5 km takaa-ajokilpailu

  Takaa-ajokilpailuun lähdetään pikakilpailun tulosten mukaisessa järjestyksessä niin, että pikakilpailun voittaja lähtee ensimmäisenä ja muut aina sitten sen verran myöhemmin, mitä pikakisassa voittajalle hävisivät. Kisaan pääsee mukaan vain pikakilpailun 60 parasta. Matkan pituus on naisilla 10 kilometriä ja miehillä 12,5 kilometriä ja ampumapaikkoja on neljä. Kaksi ensimmäistä ammuntaa tapahtuu makuulta ja kaksi seuraavaa pystystä. Ohiammutusta laukauksesta seuraa 150 metrin sakkokierros, joten ensimmäisenä maaliin tuleva voittaa takaa-ajokilpailun.

  Ampumahiihto vedonlyöntiä ja kilpailijoiden tuoreutta ajatellen siis pitää ottaa huomioon useita asioita, kilpailijat ovat hiihtäneet eri matkan ja eri ajassa vaikka olisivat peräkkäin. Tämä voi tarkoittaa sitä, että toinen on nopeampi hiihtäjä tai vain tuoreempi, koska sakkokierroksia on ollut vähemmän.

 • 12,5 km / 15 km yhteislähtö - kilpailu

  Yhteislähtökilpailuun lähtevät nimensä mukaisesti kaikki ampumahiihtäjät samaan aikaan. Kisaan pääsee mukaan vain 30 kilpailijaa, maailman cupissa cupin 25 parasta ja lisäksi kyseisen kisaviikonlopun viisi parhaiten menestynyttä ja arvokisoissa maailmancupin 15 parasta, aiempien kolmen kilpailun mitalistit ja hallitseva yhteislähtökilpailun mestari. Loput paikat täytetään kyseisten arvokisojen aiempien suoritusten perusteella. Matkan pituus naisilla on 12,5 kilometriä ja miehillä 15 kilometriä ja ampumapaikkoja on neljä. Kaksi ensimmäistä ammuntaa tapahtuu makuulta ja kaksi viimeistä pystystä. Tämä kilpailija kilpailijaa vastaan eroaa huomattavasti esimerkiksi väliaikakilpailuista, kolmessa viimeisessä ammunnassa ampumapaikatkin menevät tulojärjestyksessä, joten kilpakumppanukset ampuvat vierekkäin, usein näkeekin epäonnistumisia ratkaisevissa ammunnoissa, kun ammunnassa tulee kiire kilpakumppanin jo lähtiessä viereltä.

  Ohi menevästä laukauksesta joutuu kiertämään 150 metrin mittaisen ylimääräisen hiihtolenkin, sakkokierroksen. Erittäin jännittävä laji ampumahiihto vedonlyöntiin.

 • 4 x 6 km / 4 x 7,5 km viestikilpailu

  Viestissä kilpaillaan neljän miehen tai naisen joukkueissa. Jokainen joukkueen jäsen hiihtää oman osuuden vuorotellen, naisten puolella 6 kilometriä ja miehissä 7,5 kilometriä. Hiihtolenkki sisältää kaksi ampumapaikkaa, yhden makuulta ja yhden pystystä, tässä järjestyksessä. Henkilökohtaisista kisoista poiketen, hiihtäjillä on jokaisella ampumapaikalla käytettävissä tarvittaessa kolme varapatruunaa. Nämä täytyy ladata yksi kerrallaan erikseen ja käytetään siis, mikäli ohilaukauksia sattuu alkuperäisellä viidellä patruunalla. Vasta jos kolmen varapatruunankaan jälkeen viittä osumaa ei ole saavutettu, joutuu kilpailija sakkokierrokselle tai sakkokierroksille. Kilpailun voittaa joukkue, jonka neljäs jäsen saapuu ensimmäisenä maaliin.

 • 2 x 6 km + 2 x 7,5 km sekaviestikilpailu

  Vuonna 2005 MM-kilpailujen kisaohjelmaan ja vuonna 2014 olympialaisten kisaohjelmaan tullut sekaviesti, koostuu viestikilpailun tavoin neljästä osuudesta. Erona on, että joukkueen jäsenistä kaksi on naisia ja kaksi miehiä. Näistä ensin hiihtävät naiset hiihtävät 6 kilometrin osuuden ja sitten hiihtävät miehet 7,5 kilometrin osuuden. Hiihtolenkki sisältää kaksi ampumapaikkaa, yhden makuulta ja yhden pystystä, tässä järjestyksessä. Viestin varapatruunasääntö pätee sellaisenaan ja mikäli varapatruunatkaan eivät auta, niin edessä on sakkokierros tai sakkokierroksia.

 • 3 x 3 km + 1 x 4,5 km pariviestikilpailu

  Vuonna 2019 MM-kilpailujen kisaohjelmaan tuli pariviesti, eli sprinttisekaviesti. Tässä kilpaillaan kahden kilpailijan joukkueissa, parin toinen osapuoli on nainen ja toinen mies. Naiset hiihtävät ensin 3 kilometrin osuuden, sitten miehet 3 kilometrin osuuden, naiset kolmen kilometrin osuuden ja lopuksi miehet päättävät kilpailun 4,5 kilometrin osuudella. Jokaisella osuudella on kaksi ampumapaikkaa, yksi makuulta ja yksi pystystä. Kilpailussa on sama varapatruunasääntö, kuin muissakin viesteissä, mutta sakkokierroksen pituus on vain puolikas normaalista, eli 75 metriä.

Suosituimmat vetotyypit ampumahiihdossa

Ampumahiihto vedonlyönti on suosittu laji. Tavallisesta hiihdosta poiketen tilanteet muuttuvat ammuntojen ansiosta nopeammin ja myös yllätyksiä tapahtuu tästä syystä enemmän. Jos keli on hiukankin haastavampi ammuntaa ajatellen, niin nolla-ammunnalla kymmenillä kilpailijoilla on mitalimahdollisuudet. Yhteen kilpailuun perustuvana yksilöurheilulajina suosituimmat vetotyypit liittyvät luonnollisesti kilpailujen kokonaisjärjestykseen. Koska ampumahiihto ei kuulu suosituimpiin lajeihin, niin siinä on usein löydettävissä ylikertoimia, sillä kertoimenlaskijat eivät ole hioneet arvioitaan huippuunsa, tämän vastineena ampumahiihto vedonlyönti usein sisältää valitettavasti matalamman palautusprosentin kuin monet muut lajit.

 • Voittajaveto
 • Kaksari -veto
 • Tripla -veto
 • H2H -pelimuoto
 • Ammuntaan liittyvät vedot
 • Kilpailukohtaiset vedot

Voittajaveto

Klassinen voittajaveto on suosittu pelimuoto kaikissa yksilöurheilulajeissa. Ampumahiihto vedonlyönti ei ole tässä asiassa poikkeus. Tavalliseen hiihtoon verrattuna ampumahiihdossa tulee ampumapaikkojen vuoksi enemmän yllätyksiä ja näin jopa kisojen ennakkosuosikkien kertoimet pysyvät melko korkeina, kun kilpailu voitosta on tiukempaa ja jännittävämpää.

Kaksari -veto

Kaksari -veto on yleinen pelimuoto ja yleensä sitä on mahdollista pelata kaikissa tapahtumissa, joissa voittajavetokin on mahdollista. Pelkän voittajan sijaan pitää veikata kilpailun voittajaa ja kakkoseksi sijoittuvaa. Ampumahiihdossa voittavien yhdistelmien kertoimet nousevat melko korkeaksi ja pelimuoto on suosittu ampumahiihto vedonlyöntiä harrastavien joukossa.

Tripla - veto

Tripla -veto toimii samalla periaatteella ampumahiihto vedonlyönnisssä, kuin Kaksari -vetokin. Ainoa ero löytyy jo pelimuodon nimessä, eli kahden parhaan sijaan yritetään veikata kilpailun kolmea parasta oikeassa järjestyksessä. Tässä pelimuodossa jopa suosituimminkien peliyhdistelmien kertoimet nousevat hyvin korkeiksi ja onkin viisasta pelata useampaa yhdistelmää, jotta voittoja esiintyisi useammissa kilpailuissa. Silti osuessa jää hyvä voitto käteen.

H2H -pelimuoto

H2H-, eli Head to Head -pelimuoto on ampumahiihto vedonlyöntiä harjoittavan väen keskuudessa erittäin suosittua. Ammunnat tuovat lajiin satunnaisvaihtelua ja suuren kilpailijamäärän ansiosta yksi kilpailu voi antaa jopa 30 H2H -pelikohdetta, joissa kaikissa molemmat lopputulokset ovat täysin mahdollisia. Ideana on siis kahdesta yhtiön määrittelemästä kilpailijasta veikata, että kumpi sijoittuu korkeammalle. Koska ampumahiihto vedonlyönti on melko pieni laji, niin H2H -pelimuodossa on silloin tällöin tarjolla meheviä kertoimia. H2H -muodon variaationa on H2H, jossa kilpaillaankin pelkästä ammunnasta ennalta määrättyjen kilpailijoiden kesken, eli kummalle tulee vähemmän hutilaukauksia. Haittapuolena pelimuodossa on usein melko matalat panosrajat ja pelkkään ammuntaan keskittyvässä variaatiossa vielä matalammat.

Ammuntaan liittyvät vedot

H2H -ammuntavedosta mainittiinkin jo edellisessä kappaleessa, mutta pelkkiä ammuntoja koskien on muitakin vetomuotoja. Yksittäisen kilpailijan ohilaukausten määrästä vedon lyöminen on yksi tällaisista ja H2H -ammuntavedoista on myös joskus tarjolla varsinkin palloilulajeista tuttuja tasoitusvetoja, eli vetoja, joissa toinen kilpailija saa vedonlyönti ajatellen etulyöntiaseman. Esimerkiksi handicap 0.5 tarkoittaisi, että tasoituksen saava pelaaja katsotaan voittajaksi tasatuloksessa.

Kilpailukohtaiset vedot

Arvokilpailuissa on aina mahdollista lyödä kilpailukohtaisia vetoja, sama toki pätee maailman cupin taulukkoonkin, mutta sen ratkeamista täytyy odottaa koko pitkä kausi. Sen sijaan arvokilpailut kestävät pari viikkoa ja niiden loppumisen odottelu on huomattavasti siedettävämpää. Kilpailukohtaisesti arvokisoissa voi veikata esimerkiksi jonkun tietyn maan mitalimäärää tai vaikka sitä, kumpi mitaleja nappaa enemmän Venäjä vai Norja. Suorat H2H -ottelutkin ovat silloin tällöin mahdollisia.

Ampumahiihto ja vedonlyönti - kiinnitä huomiota näihin

Ampumahiihto vedonlyöntiä pelaavan pitää ottaa erittäin monta asiaa huomioon. Jos hiihto vedonlyönti on tuttua, niin tietää, että jo hiihdossa on paljon tulokseen vaikuttavia asioita ja tässä lajissa lisäksi mukaan tulee vielä ammunta, jonka onnistuminen itsessään on monen asian summa. Analyyttinen ja kaikki aspektit huomioon ottava todennäköisyyksien arviontikin vaatii tässä kahden lajin yhdistävässä lajissa entistä enemmän työtä, joskin huolellisella analyysilla on mahdollisuudet päästä hyviin tuloksiin. Ampumahiihto vedonlyöntiä tarjoavat yhtiöt usein ottavat itselleen suuremman marginaalin, kuin muissa lajeissa, joten sitä suuremmalla syyllä pelaajalla ei ole varaa antaa yhtään lisää tasoitusta.

Näistä asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi lyhyesti:

 • Kilpailijan päivän kunto
 • Suksien voitelu
 • Radan kunto ja rataprofiili
 • Säätila
 • Lähtöjärjestys
 • Kilpailurasitus
 • Ampumahermot
 • Kilpailijan päivän kunto

  Kilpailijoiden kulloisenkin viretilan arviointi on ampumahiihto vedonlyöntianalyysin peruskallio. On tärkeää pystyä tunnistamaan kilpailijan kilpailukunnosta riippumattomat tekijät edellisissä tuloksissa, sillä ne tekijät voivat muuttua, mutta päivän peruskunto ei välttämättä niinkään paljon. Ja jos muuttuu, niin analyytikon pitää pystyä löytämään syyt ja tekijät siihen muutokseen. Pelkät tulokset eivät päivän kunnosta kerro, varsinkaan ampumahiihdossa, jossa pelkkään hiihtoon vaikuttaa niin monet tekijät ja sitten vielä ammunta päälle.

 • Suksien voitelu

  Voitelun onnistumisen merkitystä hiihtolajeissa, ampumahiihto mukaan lukien, ei voi liikaa korostaa. Mikäli voitelu menee täysin pieleen on hiihdossa onnistuminen mahdotonta ja ampumaosuuksissa sitä voi kompensoida vain tiettyyn rajaan asti. Huono voitelu voi vaikuttaa ammuntaankin, sillä silloin hiihtäjä voi joutua hiihtämään suunnittelemaansa isommalla työmäärällä jolloin ammuntatilanteessa syke ja väsymys ovat korkealla, joka vaikuttaa ammunnan laatuun. Analyyttinen vedonlyöjä pyrkii arvioimaan eri maiden huoltotiimien aikaisemman voiteluhistorian ja ottamaan analyysissaan huomioon todennäköisyydet voitelun onnistumiselle. Mitä vaikeampi voitelukeli, sitä todennäköisemmin eri tiimien välillä on selviä eroja.

 • Radan kunto ja rataprofiili

  Eri kilpailijoille sopivat eri tyyliset radat. Toinen loistaa "helpolla radalla" ja toinen pääsee erottumaan vasta kun rata on mahdollisimman haastava. Yleisesti ottaen helpommat radat suosivat hyviä ampujia, sillä silloin erityisesti hiihtoladulla eroa repivät kilpailijat eivät pysty erottumaan niin paljon joukosta. Takaa-ajokilpailuissa ja yhteislähdöissä tämä on erityisen merkittävää, kun hiihtäjät näkevät ja tietävät konkreettisesti toistensa väliset erot reaaliajassa. Ampumahiihto vedonlyöntianalyyseissa tämän huomioon ottaminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä.

 • Säätila

  Kilpailun säätila vaikuttaa hyvin paljon voitelutiimin haasteisiin. Jos radalla on paljon irtolunta ja lumen lämpötila on vaihtelevaa, ratkaisee suksen kunnossa hyvin paljon huoltotiimi. Mikäli kyseessä on väliaikalähtö, niin vaihteleva säätila kesken kilpailun voi antaa alkupäässä lähteville tyystin erilaiset olosuhteet kuin lopussa lähteville ja tehdä mahdottomaksi toisten menestymisen. Säätila vaikuttaa myös ammuntaan, sankassa lumisateessa on vaikeampi nähdä tauluja ja tuuli vaikuttaa tähtäykseen todella paljon, oikein tuulisella säällä ammunta nousee ratkaisevaan rooliin kilpailussa, kun sakkojen määrä on paljon normaalia korkeampi.

  Säätilan tutkiminen ja sen mahdollinen kilpailun aikainenvaihtelu ovat asioita joiden analysoinnissa ei ole syytä antaa tuumaakaan periksi, päinvastoin, ne saattavat olla avain ylikertoimien havaitsemiseen. Osa kilpailuista kilpaillaan myös korkeammalla ja siten ohuemmassa ilmanalassa, tällaiset olosuhteet vaikuttavat toisiin kilpailijoihin huomattavastikin suoritusta heikentävästi.

 • Lähtöjärjestys

  Lähtöjärjestys pätee väliaikalähtökilpailuihin, jolloin loppupäässä lähtevällä on lähtökohtaisesti etua, sillä hän tietää tilanteen ja eri sijoituksiin vaadittavat tapahtumat. Eri tilanne on tietenkin, jos säätila vaihtelee, esimerkiksi lumisade saattaa alkaa tai loppua kisan aikana ja silloin etua on niillä kilpailijoille, joiden suorituksen aikana lumisade oli vähäisintä. Säätiedotusten ja lähtöjärjestyksen yhteistutkiminen onkin tärkeää.

  Takaa-ajokilpailun lähtöjärjestys määräytyy edeltävän kisan perusteella ja siinä hyvä vedonlyöjä katsoo, onko takana hyviä hiihtäjiä, joilla on mahdollisesti mahdollisuuksia vuorovedon kautta napata edellä hiihtäviä kiinni entistä tehokkaammin. Hyvä peesi voi auttaa myös heikompia hiihtäjiä ja ampumahiihdossa voi sitten vaikka viimeisen ammunnan tarkalla ammunnalla karata niiltä paremmilta hiihtäjiltä voittoon.

 • Kilpailurasitus

  Arvokilpailuissa kisoja on tiheään tahtiin. Osa kilpailijoista urakoi kaikki kilpailut, mutta osa jättää joitakin väliin. Varsinkaan kaikkia viestejä harvoin parhaat sellaiset ampumahiihtäjät hiihtävät, joiden maajoukkueilla ei menestymismahdollisuuksia ole. On selvää, että vähemmän urakoineella on lähtökohtainen etu myöhemmissä kilpailuissa ja ampumahiihto vedonlyöntiarvioissa olennainen asia ottaa huomioon.

 • Ampumahermot

  Ammunta on monelta osin henkistä. Kuka kestää parhaiten paineet väsyneenä ja pystyy pitämään keskittymisen kohdallaan. Varsinkin yhteislähdöissä, viesteissä ja takaa -ajokilpailuissa kilpailuhermot korostuvat. Ampumahiihto vedonlyöntiä harrastava pelaaja tutkii tarkoin eri kilpailijoiden aiempaa ampumiskäyttäytymistä ja sisällyttää tuloksensa analyysiin. On tutkittu tosiasia, että yleisimmin huti tulee juuri viimeisellä laukauksella, tällöin kilpailija on jo kiirehtimässä ladulle ja keskittyminen herpaantuu ratkaisevasti, varsinkin jos vieressä kilpakumppani tekee juuri lähtöä, niin kiire voi koitua kohtaloksi.

Ampumahiihdon arvokisat sekä maailmancup

Arvokisat ovat ampumahiihtokauden kohokohta ja joka kausi sellaiset järjestetään. Olympialaiset on joka neljäs vuosi ja muina kausina järjestetään sitten ampumahiihdon MM-kilpailut. Vedonlyönti ampumahiihtokohteista käy arvokisojen aikaan kaikkein kuumimmillaan. Ampumahiihdossa järjestetään joka vuosi myös EM-kilpailut, joihin on osallistumisoikeus myös Euroopan ulkopuolisilla kilpailijoilla. Nämä eivät ole kuitenkaan kovin korkealle arvostettuja ja useat huippunimet jättävätkin ne väliin.

 • Maailman cup
 • Ampumahiihdon MM -kilpailut
 • Olympialaiset
 • Maailmancup

  Maailman cup koostuu monista kilpailuista läpi kauden. Kisoista jaetaan pisteitä ja rahapalkintoja. Taulukkoa pidetäänkokonaiscupista, sekä myös erikseen normaalimatkan cupista, yhteislähtöjen cupista, takaa-ajon cupista ja pikamatkojen cupista. Eri kilpailijat suhtautuvat maailmancupiin eri tavalla, joillekin se on lähes päätavoite, kun taas toiset keskittyvät kauden arvokilpailuihin. Esimerkiksi Paavo Puurunen ei urallaan ollut koskaan tavallisessa maailman cupin osakilpailussa kuudetta sijaa korkeammalla, mutta voitti silti MM-kultaa ja MM-pronssia, sekä sijoittui olympialaisissa neljänneksi. Kauden loppuvaiheessa on syytä ottaa ampumahiihto vedonlyöntiä arvioidessaan mukaan analyyseihin myös eri maailmancupin taulukot, sillä tilanteilla voi olla merkitystä yksittäisten kilpailujen lopputuloksiin

 • Ampumahiihdon MM-kilpailut

  Ampumahiihdossa kilpaillaan maailmanmestaruuksista joka vuosi, paitsi olympiavuosina. Yleisesti ottaen kyseessä on kaikkien päätapahtuma ja kun joka vuosi jaetaan neljä henkilökohtaista mestaruutta, niin parhaat ampumahiihtäjät kahmivat uransa aikana lukuisia arvokisamitaleja. Ampumahiihto vedonlyöntiä ajatellen on huomattavaa, että kaikki lajit hiihdetään samalla hiihtotyylillä ja vaikka lajeissa on eroa ammuntojen määrässä ja sitä kautta ammunnan painotuksessa lopputulokseen niin periaatteessa sama kilpailija voi aivan täysin hallita vaikka kaikkia kilpailuja. Ammunnan herkkyys kuitenkin takaa sen, että liika ylivoimaisuus ei keneltäkään onnistu.

 • Talviolympialaiset

  Ainoa MM-kilpailuja merkittävämpi tapahtuma on tietenkin urheilujuhla olympialaiset. Ne järjestetään joka neljäs vuosi ja ampumahiihtoon tietenkin mukana yhtenä kisojen jännittävimmistä lajeista. Vaikka mukana ovat samat kilpailijat, kuin MM-kilpailuissakin, niin olympiamitaleilla on silti enemmän arvoa tarunhohtoisen statuksensa ja harvinaisemman kilpailutahdin vuoksi. Esimerkiksi Suomen vuosia maailmanhuipulla ampumahiihtänyt Kaisa Mäkäräinen jäi ilman olympiamitalia, vaikka voitti kahtena olympiavuotena maailmancupin kokonaiskilpailun.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • Parhaat kampanjat ampumahiihtoon
  • Ammattina ampumahiihto vedonlyönti - opettele nämä konseptit
  • FAQ

Parhaat kampanjat ampumahiihtoon

Kuten suurimmassa osassa muistakin yksilölajeista, arvokisojen aikaan kampanjoita voi nähdä. Olympialaisissa ampumahiihto jää jääkiekon ja pohjoismaisten hiihtolajien jalkoihin Suomessa, mutta ampumahiihdon MM-kilpailuissa valokeila on yksin sillä ja talletusbonuksia ja riskittömiä vetoja saattaa olla tarjolla. Ampumahiihto on verraten pieni vedonlyöntilaji Suomessa, joten kovin yleisiä eivät ampumahiihto vedonlyöntiin räätälöidyt kampanjat ole.

Ammattina ampumahiihto vedonlyönti – opettele nämä konseptit

Jos olet ajatellut harjoittaa ampumahiihto vedonlyöntiä ammattimaisesti, on muutama asia mikä pitää ymmärtää. Ensinnäkin olosuhteiden vaihtelu vaikuttaa kilpailuun todella paljon, tämän jättäminen analyyseissa huomioimatta tarkoittaa varmaa tappiota pitkässä juoksussa. Toisekseen ampumahiihto vihjeet ovat harvassa, hyvät ampumahiihto vihjeet vielä harvemmassa. Lisäksi pienuutensa ja suhteellisen tuntemattomuutensa vuoksi vedonlyöntisivustot varmistelevat selustaansa pitämällä yleensä ampumahiihto vedonlyöntikohteissa isomman osuuden itsellään, kuin useimmissa muissa ja tulet myös törmäämään varmuudella panosrajoihin ainakin suositussa H2H -muodossa.

 • Arbitraasi

  Arbitraasilla tarkoitetaan varman voiton tilannetta, eli panostamalla tietty määrä rahaa tietyllä yhtiöllä kohteen yhdelle tulemalle ja tietyn määrän toisen yhtiön saman kohteen toiselle tulemalle jää voitolle. Monessa lajissa tämä on nykyisin lähinnä teoriaa, koska yhtiöiden kertoimet ovat niin saman kaltaisia ja harvoin eroavat niin paljon toisistaan. Ampumahiihto on vielä poikkeus, kovin monet yhtiöt eivät tarjoa H2H -pelimuotoa ampumahiihdosta, mutta tutkimalla niitä jotka tarjoavat, voi nopeasti toimimalla löytää silloin tällöin edelleen arbitraaseja. Yhtiöt korjaavat erot nopeasti, joten viivyttely tuhoaa mahdollisuuden. Huomaa, että H2H -muodossa on usein melko matalat panosrajat, joten kovin paljon ei varmalla voitollakaan pysty tienaamaan yhdellä kerralla.

 • Väliaikalähtö / Yhteislähtö

  Ampumahiihto eroaa hiihdosta sillä tavalla, että pelkkä peesaaminen ei ole niin helppoa, sillä ammuntapaikoilla tulee eroja jo ammunnan nopeudessa ja tietenkin myös sakkokierroksissa. Siitäkin huolimatta myös ampumahiihdossa väliaikalähtökilpailut eroavat yhteislähtökilpailuista. Yhteislähtökilpailun kilpailija vastaan kilpailija -aspekti puuttuu väliaikakisoista, joissa on mahdollista ampua paineettomammin ja tämä sopii tietyille kilpailijoille. Lisäksi omaan hiihtoon keskittyminen on helpompaa väliaikakisoissa. Yhteislähtökilpialuissa kilpailijat hiihtävät helposti tasolleen liian kovaa, koska muut kilpailijat näkyvät koko ajan ympärillä ja se voi kostautua ammunnassa.

  Ampumahiihto vedonlyöntiä analysoiva pelaaja ottaa nämä seikat huomioon ja vertailee eri kilpailijoiden menestystä eri kilpailumatkoja. Eroja on paljon.

 • Yksittäisen kisan merkitys

  Ampumahiihto on laji jossa yksittäinen kilpailu voi mennä lukuisista syistä mönkään. Yleisin virhe on yliarvostaa edellistä kilpailua ja tehdä sen perusteella vetoja. Varsinkin sitä on monien vaikea ymmärtää, että myös hiihtovauhdissa voi olla kilpailijalla eroja eri kilpailuissa. Ampumahiihtoon vaikuttaa esimerkiksi suksien voitelu aivan samalla tavalla kuin murtomaahiihdossakin ja lisäksi pelkkiä hiihtoaikoja vertaillessa tulee ottaa myös kilpailun tilanne huomioon. Jos kärkipäässä yleensä viihtynyt kilpailija epäonnistuu heti ensimmäisessä ammunnassa ja sijoittuu kilpailussa 31. sijalle eikä hiihtoajoissakaan ole kymmenen parhaan joukossa, niin se ei välttämättä kerro, että hiihtokunto olisi laskussa, vaan suksien voitelussa voi olla ollut vikaa tai sitten yksinkertaisesti 1. ammunta on latistanut koko kilpailumielialan. Yhden kisan yliarvioiminen johtaa vääriin analyyseihin ja todennäköisyysarvioihin.

FAQ

Tähän loppuun olemme vielä keränneet muutamia lukijoidemme lähettämiä kysymyksiä:

Voisiko hyvä hiihtäjä jättää ampumapaikat vain väliin ja kiertää ne sakkolenkit?
Kuinka pisteet jaetaan maailmancupissa?
Onko Live vedonlyönti mahdollista ampumahiihto vedonlyönnissä?
Kuinka kaukaa ampumahiihdossa ammutaan?