Jalkapallo vedonlyönti 2024 - parhaat vihjeet ja aloittelijan opas

Kuningas jalkapallo on maailman ylivoimaisesti suosituin laji ja sen myötä myös ylivoimaisesti suosituin vedonlyöntiaihe on jalkapallovedonlyönti. Maailmalla pelataan satoja suosittuja jalkapallosarjoja ja kausien ollessa käynnissä pelaajan on mahdollista valita tuhansista jalkapallokohteista lähes päivittäin. Todella suuri osa pelaajista ei koskaan pelaakaan muita kuin jalkapallovetoja ja koska tarjontaa riittää, ei välttämättä ole tarvettakaan. Jalkapallo tänään voi hyvin globaalisti.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimpia vetotyyppejä jalkapallossa
 • Suosituimmat jalkapallosarjat
 • Turnausmuotoinen vedonlyönti
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Suosituimmat vetotyypit jalkapallossa

Yhdessä ainoassa jalkapallo-ottelussa voi olla jopa satoja kohteita, joista lyödä vetoa. Varsinkin siinä tapauksessa, että laskee tähän mukaan myös nykyisin hyvin suositun LIVE -vedonlyönnin, jossa voi lyödä vetoa reaaliajassa esimerkiksi ottelun seuraavasta kulmapotkusta, rajaheitosta tai muista ottelun sisällä tapahtuvista pienistä hetkistä. Toiset jalkapallovedonlyönnin kohteista ovat luonnollisesti suositumpia kuin toiset. Joissakin kohteissa vedon voittaminen on enemmänkin onnesta kiinni ja toisissa taas taitoelementillä, eli kohteiden kertoimien ja voimasuhteiden huolellisella arvioinnilla ja analysoinnilla on oleellinen merkitys menestyksessä. Jalkapallovedonlyönti sinällään voi olla vain kevyttä viihdettäkin, eli mikään pakko ei ole aikaa käyttää analysointiin.

Seuraavaksi esittelemme pelaajien keskuudessa suosituimpia pelimuotoja jalkapallossa lyhyesti:

 • 1x2
 • O/U
 • Draw No Bet
 • Maalintekijä
 • Tulosveto
 • Asian Handicap
 • Player Specials
 • Vakio
 • Moniveto
 • 1X2

  Klassinen 1X2 -pelimuoto, eli Pitkäveto. Tässä pelimuodossa yritetään veikata ottelun voittajaa tai sitä päättyykö ottelu tasan. Pelaaja merkitsee kuponkiinsa "1" (kotijoukkue voittaa), "x" (ottelu päättyy tasan) tai "2" (vierasjoukkue voittaa). Pelimuodossa lyödään vetoa varsinaisen peliajan tuloksesta ellei muuta mainita. "1x2" Pitää edelleen itseoikeutetusti paikkaansa jalkapallo -vedonlyönnin selvästi suosituimpana pelimuotona. Jalkapallo vedonlyönti vihjeet usein keskittyvät tähän pelimuotoon. Mestarien Liiga vihjeet varsinkin ovat suosittuja kauden aikana.

 • O/U

  O/U, eli Over/Under -veto on varsin suosittu vetomuoto jalkapallossa. Siinä pelaaja yrittää veikata, ylittääkö ottelun joku tilastollisesti määriteltävä luku kohteessa määritellyn määrän vai jääkö se sen alle. Tasapelin mahdollisuuden eliminoimiseksi vedossa rajaksi asetetaan puolikkaat maalit jollaisia pelissä ei tietenkään voi tulla. Pelaaja siis yrittää veikata esimerkiksi, että tuleeko ottelussa yli vai alle 2,5 maalia. Tällöin 2 maalin pelissä oikea vastaus on "alle" ja 3 maalin pelissäoikea vastaus on "yli". Jalkapallossa veikataan useimmiten maalien määrää, mutta maalimäärä ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen Over/Under -vetojalkapallossa, vaan esimerkiksi kulmapotkujen tai keltaisten korttien määrästä voi usein pelata tätä pelimuotoa.

 • Draw No Bet

  Draw No Bet -vedolla, eli tasapelillä ei vetoa -vedolla, tarkoitetaan vetoa, jossa tasapelin vaikutus tulokseen on eliminoitu. Pelaaja siis veikkaa kuten "1x2" -pelimuodossa, mutta vaihtoehtoina ovat vain "1" ja "2". Mikäli ottelu päättyy tasan, niin panos palautetaan. Tämä on kerännyt suosiota maltillisten vedonlyöjien keskuudessa, kertoimet ovat tietenkin pienehköjä, mutta vastaavasti tappioita tulee harvemmin. Hyvä keino hakea esimerkiksi altavastaajan yllätysvoittoa, kun tasapelin tuoma panoksen palautus on vakuutena. Mikäli vedontarjoaja ei mahdollista tätä pelimuotoa, niin sopivalla panostuksella pelaaja voi itsekin valmistaa tämän pelimuodon. (Laittamalla "1x2" -vedossa sen verran panosta ristille, että se toteutuessaan kattaa sekä kyseisen panoksen, että myös pelaajan varsinaisen "1":lle tai "2":lle asettaman vedon panoksen.)

 • Maalintekijä

  Maalintekijä vedonlyönti on pelimuoto, jossa veikataan nimensä mukaisesti maalintekijää. Yleensä pelaajalistasta yritetään veikata ottelun ensimmäisen maalintekijää, mutta joskus myös viimeisen maalin tekijää. Jalkapallossa 0-0 on varsin tyypillinen tulos, joten yksi varteenotettava vaihtoehto on tietenkin "ei maalia". Tässä vedossa variaatioina ovat myös "Montako maalia pelaaja X tekee?" tai "Tekeekö pelaaja X maalin?" -tyyppiset vedot joissa pelaaja X:nä on tietysti jalkapallossa yleensä se joukkueen kovin maalinsylkijä.

 • Tulosveto

  Vedonlyönti ei olisi mitään ilman klassista tulosvetoa, joka on suomalaisille ehkä se kaikkein tutuin vedonlyönnin pelimuodoista, jos ei lasketa mukaan 1x2 -vetoa. Tässä pelimuodossa pelaajan pitää veikata ottelun tulos, eli jalkapallossa ottelun maalilukemat oikein. Tulosvedon pelaamisen suosio pysyy edelleen korkealla ja se on tänäkin päivänä yksi suosituimmista jalkapallo -vedon pelimuodoista, vaikka uusia pelimuotoja tulee markkinoille koko ajan lisää.

 • Asian Handicap

  Asian Handicapin, eli aasialaisen tasoitusvedon idea on samantyyppinen, kuin Draw No Betissä, eli tasapelin mahdollisuus eliminoidaan. Samassa kuitenkin toiselle joukkueista annetaan tasoitus, esimerkiksi yksi maali, jolloin peli ikään kuin alkaa vedonlyönnin näkökulmasta tilanteesta 1-0 tasoituksen saaneen joukkueen hyväksi. Mikäli tasoitus on kokonaisluku, niin tasapelin tullessa panos palautetaan. Vaihtoehtoisesti tasoitus voi olla myös puolikas, esim. 0.5 tai 1.5, jolloin tasapeli ei ole edes mahdollinen lopputulos, koska puolikasta maalia ei voi tehdä. Kolmantena vaihtoehtona on vielä neljäsosamaalien tasoitus, eli esimerkiksi 0.25, 0.75 tai 1.25. Tällaisessa tapauksessa pelaajan panos jaetaan kahteen vetoon, eli esimerkiksi 0.75 tapauksessa 0.5- ja 1.0 -tasoituksiin. Näistä sitten voitot jaetaan tuloksen mukaan normaalisti. Pelaajalle pelimuoto on riskien hallinnan kannalta maistuva, sillä kertoimiaan paremman altavastaajan puolesta vetoa lyödessä tulee voittoja useammin kuin tavallisesti. Vedonlyönti aasialaisella tasoitusvedolla on monien pelaajien suuressa suosiossa erityislaatuisuutensa ansiosta.

 • Player specials

  Player specials -vedoilla tarkoitetaan vetoja, jossa lyödään vetoa pelaajien menestyksestä. Tällaisia ovat esimerkiksi sarjaan parhaan maalintekijän tai parhaan nuoren pelaajan palkinto tai vaikkapa maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Ballon D'Orin, eli kultaisen pallon saava pelaaja. Tällaisia pelaajakohtaisia vetoja voi olla myös jonkun tietyn pelaajan menestyksen veikkaaminen, eli vaikkapa Teemu Pukin koko kauden maalimäärän veikkaus.

 • Vakio

  Vakio on suosittu peli, jossa yritetään veikata usean jalkapallo-ottelun tulosta ja tietyllä määrällä oikeita tuloksia pelaaja voittaa. Riippuen vedonlyöntisivustosta, kohteisiin voi laittaa vaihtelevan määrän apumerkkejä. Tunnetaan myös nimellä SuperToto. Suomessa jalkapallovedonlyönti alkoi jo ammoin tämän variaatiolla.

 • Jalkapallo moniveto

  Jalkapallo - monivedossa pelaaja pelaa kuin tulosvetoa, mutta yhden tuloksen sijaan hän yrittää arvata oikein useamman ottelun tulosta. Yleisimmin yritetään arvata kolmen ottelun tulosta, mutta myös kahden ottelun versiota on tarjolla. Voitot ovat melko harvinaisia, mutta kertoimetkin sitten kohdallaan. Tämä on melko suosittu pelimuoto suomalaisten keskuudessa, varsinkin suuria voittoja hakeville tämä on hyvin mieluisa pelimuoto.

Jalkapallo vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin

Kun lyöt vetoa jalkapallosta on todella paljon tekijöitä, jotka sinun pitää ottaa huomioon arvioidessasi ottelussa pelaamassa olevien joukkueiden voimasuhteita ja päästäksesi arvioissasi mahdollisimman tarkkaan lopputulokseen. Näiden vertaileminen ja arvioiminen on välttämätöntä, jos haluat menestyä vedonlyönnissä. Vedonlyönti ei ehkä ole rakettitiedettä, mutta ei myöskään niin helppoa kuin saattaisi luulla.

Näistä monista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.

 • Joukkueiden voimasuhteet
 • Kuntopuntari
 • Kotietu
 • Motivaatiotasot
 • Joukkueiden voimasuhteet
 • Kuntopuntari
 • Kotietu
 • Motivaatiotasot

Joukkueiden keskinäiset voimasuhteet

Joukkueiden keskinäisissä voimasuhteissa pitää vertailla joukkueiden pelaajamateriaalia, joissa luonnollisesti voi olla merkittäviä eroja, mutta tärkeää on ottaa huomioon myös aiemmat keskinäiset kohtaamiset. Toiselle kärkijoukkueelle helposti kumottavissa oleva alakastilainen saattaakin olla toiselle kuin terävin kivi kengässä. Materiaalin merkitystä ei ole vähätteleminen, onhan selvää, että seuralla jolla on mahdollisuus käyttää moninkertainen rahamäärä pelaajiin, on lähtökohtaisesti valtava etu. Se ei kuitenkaan pelkästään ratkaise, sillä monet nuoret tai läpimurtoa tekevät pelaajat saattavat olla vielä edullisia. Vedonlyöntiä pelaavan tehtävä on voimasuhteita arvioidessaan osata katsoa pelaajien hinnan taakse.

Kuntopuntari

Kuntopuntarilla tarkoitetaan joukkueen viimeisimpien otteluiden tuloksia, voidaan miettiä 5 ottelun kuntopuntaria, 10 ottelun kuntopuntaria tai 20 ottelun kuntopuntaria. Tämän tutkiminen on joka tapauksessa hyvin tärkeää, koska sarjataulukon tilannetta saattaa vääristää kauden aikaisempana tehdyt hyvät tai huonot esitykset. Tutkiessa kuntopuntaria, pitää kuitenkin nähdä sen taaksekin. Jos kuntopuntarin otos on lyhyt, kuten vaikka 5 ottelua, sen tilannetta saattaa vääristää otteluohjelman vaikeus. Jos vertailtavista joukkueista toinen on kohdannut vain kärkijoukkueita ja toinen häntäpään valvojia, ei ole ihmekään, jos jälkimmäinen on kuntopuntarissa selvästi edellä. Monet jalkapalloon keskittyvät sivustot usein unohtavatkin tämän aspektin.

Kotietu

Kotiedulla tarkoitetaan kotijoukkueen saamaa etua vierasjoukkuetta vastaan. Periaatteessa sellaista ei pitäisi olla, sillä sääntöjen mukaan kotijoukkue ei saa mitään etua vierasjoukkueeseen nähden. Tilastot kuitenkin osoittavat, että kotijoukkueet pärjäävät huomattavasti paremmin keskimäärin kuin vierasjoukkueet. Syinä voivat olla kotiyleisö tai tuttu ympäristö. Samoin tilastot todistavat, että eri sarjoissa kotiedun merkitys on eri suuruinen. Varsinkin Afrikan maiden sarjoissa kotiedulla saattaa ollauskomattoman suuri merkitys, mutta myös Euroopan sarjoissa eroja eri maiden välillä löytyy, mutta kaikissa kotietu on selvästi havaittava fakta. Jopa aivan huipulla.

Esimerkiksi The Timesin vuonna 2006 teettämä tutkimuskertoo, että maailman parhaaksi sarjaksi usein tituleeratussa Englannin Valioliigassa kotijoukkueella on 37.29 % suurempi maaliodottama kuin vierasjoukkueella. Vedonlyöntiä harjoittava hyvä vedonlyöjä tutkii tarkkaan, kuinka kohteen joukkueet ovat pelanneet kotipeleissä ja vieraissa ja tekee tarpeelliset johtopäätökset arvioidessaan heidän voimasuhteita.

Motivaatiotasot (taistelu putoamista vastaan, sarjan voittotaistelu jne.)

Mitä pidemmälle kausi etenee, sitä tärkeämmiksi ja merkityksellisimmiksi ottelun lopullisen tuloksen kannalta tulevat motivaatiotekijät. Tällöin ei ole enää niin paljon merkitystä edes joukkueen perustasolla. Jos vastakkain ovat keskikastin lopullisen sijoituksensa jo varmistanut joukkue ja joukkue, joka on putoamisuhan alla, niin hyvin usein tämä putoamista vastaantaisteleva joukkue ottaa sarjapisteet. Motivaatiotekijät tietenkin vaikuttavat sarjataulukon toisessakin päässä, mutta mestaruutta tai paikkaa Euroopan kentillä tavoittelevan joukkueen voittoa keskikastin porukasta on tietenkin vaikeaa laskea johtuvaksi motivaatiotekijöistä, kun kyseinen joukkue on jo perustasoltaankin parempi.

Joukkue jolle ottelulle ei ole sarjan kannalta merkitystä tulee otteluun hiukan heikommalla asenteella, kuin täyteensä latautunut vastustaja ja vaikka kukaan ei tahallaan halua hävitä, niin tämä lataus näkyy ottelun kulussa usein. Hyvä vedonlyöjä ottaa joukkueiden motivaatiotasot huomioon, toki muistaen, että joskus tällä panoksellisella joukkueella voi myös lataus mennä yli tai jännitys saada pelin tukkoiseksi vapautunutta ja panoksetta pelaavaa vastustajaa vastaan.

Valmennus / pelitapa

Jalkapallossa valmennus on erittäin tärkeä osa joukkueen menestystä. Olkoonkin, että seurajohdot välillä kuvittelevat valmennuksen vaihdon olevan taikanappi ja siksi liipasinsormi on herkässä. Jalkapallovedonlyöntiä pelaavan on kuitenkin syytä analysoida joukkueiden valmennukset tarkkaan ja ennen kaikkea niiden pelitavat. Joillekin joukkueille tietyt pelitavat voivat olla myrkkyä. Joku hyvin muuten pärjäävä joukkue esimerkiksi voi olla suunnattomissa vaikeuksissa taitavasti puolustavaa ja vastahyökkäyksiin ottelunsa perustavaa joukkuetta vastaan, vaikka menestyisi hyvin kovatasoisia kärkijoukkueita vastaan.

Kokoonpanot / loukkaantumistilanne

Ottelun kokoonpanoihin tutustuminen on tärkeää, mutta ei kuitenkaan pidä yliarvostaa loukkaantumistilannetta. Vedonlyöntiä arvioidessa täytyy muistaa, että huippujoukkueilla on laaja materiaali ja jokaiselle pelipaikalle löytyy lähes samaa tasoa oleva korvaaja loukkaantuneille. Nämä korvaajat saattavat jopa mahdollisuuden saatuaan esiintyä vakuuttavammin, kuin korvattavat pelaajat. Jos loukkaantunut pelaaja ei ole aivan maailman huipputasoa, kuten esimerkiksi Lionel Messi tai Cristiano Ronaldo, niin yksittäistä loukkaantumista ei tarvitse juurikaan ottaa huomioon arvioitaessa joukkueiden voimasuhteita. Eri asia sitten, jos joukkueelle iskee todellinen loukkaantumissuma, eritoten samalle pelipaikalle, silloin tarvitsee arvioida riittääkö joukkueen materiaalin leveys pitämään joukkueen perustason suunnilleen samalla korkeudella.

Maaliodottama

Maaliodottama, eli xG -laskenta, on nykyään hyvin tärkeä työkalu vedonlyönnissä, siinä siis arvioidaan ottelun maalitilanteet laadun mukaan ja annetaan niille maalitodennäköisyysarvo. Nämä sitten lasketaan yhteen ja voidaan ottelun jälkeen katsoa, että kuinka ottelussa olisi pitänyt käydä. Jalkapallossa yksittäinen ottelu voi ratketa sattuman vaikutuksesta, joten hyvävedonlyöjä käyttää xG -arvoja työkaluna joukkueiden voimasuhteita arvioidessaan. Tämänkin kohdalla on tärkeää muistaa, että kyseessä on vain apuväline, eikä suinkaan mikään ainoa totuus. Hyvä analyysi muodostuu useiden työkalujen kombinaatiosta yliarvostamatta niistä mitään. Monen pelaajan kohdalla jalkapallo vedonlyönti on suorastaan mullistunut, kun he ovat ottaneet xG -laskennan mukaan arvioihinsa.

Ottelun alkamisaika

Koska vedonlyönnissä menestyminen on vaikeaa, kannattaa pyrkiä kääntämään jokainen kivi siinä onnistumisessa. Useissa sarjoissa ottelut ripotellaan televisionnin vuoksi eri päiville ja eri kellonajoille. Jotkut pelit pelataan hyvinkin aikaisin ja joillakin joukkueilla saattaa olla vaikeuksia esimerkiksi tällaisissa otteluissa ja jos näin on, niin vedonlyöjän kannattaa tämä hyödyntää. Muiden työkalujen avulla pitää kuitenkin pystyä katsomaan tulokseen taakse, sillä se ei välttämättä vielä kerro aikaisten pelien vaikeudesta, jos joukkue häviää lauantai keskipäivän pelejä pari kappaletta putkeen maalein 0-1.

Suosituimmat jalkapallosarjat sekä niiden luonteenpiirteet

Maailman suosituimmat sarjat jalkapallossa ovat luonnollisesti myös suosituimpia sarjoja, kun ajatellaan jalkapallovedonlyöntiä. Miljoonat ihmiset seuraavat näitä sarjoja ympäri maailmaa ja lyövät myös vetoja suosikkiensa puolesta. Varjopuolena nämä sarjat ovat tietenkin erittäin tuttuja myös vedonvälittäjille ja niistä on vaikeaa löytää ylikertoimia, joskin vastapainoisesti ottelukohtaiset bonukset ovat usein nimenomaan näistä. Erityisesti Espanjassa pelattava "El Clasico", eli Real Madridin ja FC Barcelonan välinen ottelu saa usein vedonvälittäjiä tarjoamaan pelaajille bonuksia tarkoituksenaan aktivoida pelaajia.

Seuraavaksi esittelemme maailman viisi suosituinta kansallista jalkapallosarjaa lyhyesti, kaikki sarjat ovat eurooppalaisia:

 • Valioliiga
 • Bundesliga
 • La Liga
 • Serie A
 • Ligue 1
 • Valioliiga

  Englannin Valioliiga on nykyisin monen mielestä maailman paras jalkapallosarja ja vedonlyönti sarjasta onkin vilkasta. Tasokkuutta tukee myös sarjassa liikkuvan rahan määrä. Esimerkiksi TV -sopimuson Valioliigassa paljon suurempi kuin missään muussa liigassa maailmassa. Erityisesti ero muihin sarjoihin tulee kuitenkin keskikastin joukkueissa, Valioliigan kärkijoukkueet ovat todella kovia ja maailman parhaimmistoon kuuluvia, mutta muissakin kärkimaissa parhaat joukkueet ovat erinomaisia. Valioliigan mestaruudesta taistelee vuodesta toiseen muutama suurimmista joukkueista Manchester City on uusien arabiomistajien tulon jälkeen ollut vuodesta toiseen suurin ennakkosuosikki mestariksi ja useamman kerran napannutkin mestaruuden. Liverpool on viime vuosina ollut kovin haastaja ja kaudella 2020-2021 vihdoin Jürgen Kloppin johdolla onnistunut nousemaan sarjan kiistatta parhaaksi joukkueeksi.

  Sanansa on sanottavanaan myös Manchester Unitedilla, Tottenham Hotspurilla sekä Arsenalilla. Näitä pienemmillä seuroilla on harvoin asiaa aivan mestaruustaistoon asti, mutta paikasta Eurooppa -liigaan käydään kovaa taistelua. Silloin tällöin joku hyvin onnistuva pienempi seura taistelee jopa Mestareiden Liigan paikasta, kuten Leicester City kaudella 2019-20. Todella piristävä poikkeus nähtiin kaudella 2015-16, kun juuri edellä mainittu Leicester City yllätti kaikki ja voitti Valioliigan mestaruuden. Tällaista pidettiin mahdottomana nykyaikana, kun parhaat pelaajat menevät parhaiten maksaviin joukkueisiin ja niiden vaihtopelaajatkin ovat parempia kuin pienempien joukkueen avauskokoonpanossa pelaavat. Niin vaan Leicester kuitenkin teki mahdottomasta mahdollisen. Kyseistä temppua pidetään yhtenä jalkapallohistorian suurimmista yllätyksistä.

 • Bundesliga

  Saksan Bundesliga on yksi maailman parhaimmista sarjoista, mutta se eroaa Englannin Valioliigasta profiililtaan melko paljon. Siinä missä Valioliigassa on ainakin 3-5 melko tasaista mestarisuosikkia, niin Bundesligassa on aina vain yksi ehdoton ennakkosuosikki: tarunhohtoinen Bayern München. Se on 29 -kertainen Saksan mestari, mukaan lukien seitsemän viimeisintä mestaruutta ja tätä kirjoittaessa matkalla kohti 30. mestaruuttaan sarjakärjen paikalta. Bayernilla on kyllä haastajia, erityisesti arkkiviholliseksi on noussut Borussia Dortmund, mutta viimeistään kauden lopussa Bayern näyttää olevan vuodesta toiseen vahvempi ja kääntävän mestaruuden itselleen. Kilpailuasetelmaa myös syö, että viime vuosina useampi Dortmundin parhaimmista pelaajista on seuraavan askeleen urallaan ottaakseen siirtynyt Bayerniin. Tämäkin kertoo hyvin, että joukkueet ovat eri tasolla, vaikka sarjassa usein ovatkin numerot 1 ja 2.

  Energiajuomajätin omistama RB Leipzig on toinen Bayernin kovimmista haastajista. Tyhjästä polkaistu seura on vihattu Saksassa, mutta se ei menestystä estä, sillä taloudelliset resurssit ovat korkeita. Lienee vain ajan kysymys, kun koittaa sellainen kausi, että Bayern ei ole terävimmillään ja RB Leipzig onnistuu ottamaan himoitsemansa Saksan mestaruuden. Näiden lisäksi myös Bayer Leverkusen kuuluu kestomenestyjiin ja suomalaisittain tietenkin ilahduttavaa on, että joukkueen avainpelaajiin lukeutuu maalivahti Lukas Hradecky. Leverkusen taistelee kuitenkin yleensä viimeisimmistä Mestareiden Liiga -paikoista. Kärjen takana Bundesliga on usein erittäin tasainen ja hyvänä päivänä kuka tahansa muista voi voittaa kenet tahansa.

 • La Liga

  Kaikki jalkapallon ystävät tietävät, mitkä ovat asetelmat Espanjan La Ligassa. Ikuiset kiistakumppanukset ja maailman ehkä tunnetuimmat seurat Real Madrid ja FC Barcelona hallitsevat ja taistelevat mestaruuksista keskenään. Real Madrid on 33 -kertainen mestari ja FC Barcelona 26 -kertainen mestari. Onnistuneilla kausilla kiilaa lyö väliin myös Madridin toinen seura Atletico Madrid ja kaudella 2013-14 se onnistuikin valloittamaan Espanjan mestaruuden. Useimmiten Atletico kuitenkin putoaa kyydistä mestaruustaistoa ajatellen hyvissä ajoin ennen loppukautta. Sama kohtalo on ajoittaisilla muilla haastajilla, jossain vaiheessa kautta alkaa heikompi ajanjakso jonka johdosta Real Madrid ja Barcelona pääsevät karkuun. 2000 -luvun alussa nykyäänkin usein Mestareiden Liiga -paikoista kamppaileva Valencia voitti kaksi mestaruutta ja nykyisin alemmalle sarjatasolle vajonnut Deportivo La Coruna yhden.

  Kärkikaksikon takana myös La Liga on erittäin tasainen sarja ja yllätysmahdollisuudet ovat hyvät, vaikka vastakkain olisivat putoamistaistossa oleva joukkue ja kahden suuren takana muista Mestareiden Liigan paikoista kamppaileva joukkue. Ennakkoon on myös erittäin vaikea sanoa, että mitkä joukkueet milläkin kaudella ajautuvat putoamisrajan tuntumaan ja mitkä taas kilpailevat Eurooppa Liiga -paikoista.

 • Serie A

  Italian Serie A oli vielä 80 -luvulla ja 90 -luvulla useimpien asiantuntijoiden mielestä Euroopan ja sitä kautta maailman paras sarja. Siellä liikkui silloin eniten rahaa ja osin ulkomaalaiskiintiöiden ansiosta myös joukkueet olivat parhaimpia, sillä Italian omat pelaajat olivat maailman eliittiä, kuten arvokisamenestyskin osoitti. Nykyisin tilanne on kuitenkin toisenlainen. Sarja kuuluu edelleen Euroopan parhaisiin, mutta sen seurat eivät pysty kilpailemaan aivan maailman parhaista pelaajista lukuun ottamatta Italian Liigan ylivoimaiseksi hallitsijaksi noussutta "Vanhaa Rouvaa", eli Juventusta. Seura on voittanut jo kahdeksan mestaruutta peräkkäin ja on myös kaudella 2019-20 tätä kirjoittaessa sarjajohdossa. Juventuksen perinteiset haastajat ja maan jalkapallohistorian seuraavaksi menestyneimmät seurat Inter ja varsinkin AC Milan ovat olleet alamaissa ja näin Juventus on päässyt irtautumaan muista. Varsinkaan Milanilla ei näy edes lähitulevaisuudessa valoa tunnelin päässä. Sarjan muille joukkueille on siis viime aikoina jäänyt kamppailu Juventuksen jälkeen seuraavista sijoista, vaikka viime vuosina Napoli ja tällä kaudella Lazio ovatkin melko lähelle Juventusta päässeet. Juventuksen jälkeen tulee 6-8 joukkuetta, jotka ovat erittäin tasaisia ja kaikilla on mahdollisuus nousta Mestareiden Liigaan oikeuttaville paikoille. Tämän tempun teki juuri kaudella 2018-19 perinteisten menestyjien ulkopuolelta Atalanta Bergamo.

 • Ligue 1

  Ranskan Ligue 1 oli pitkään kärjen osalta tasainen sarja lukuunottamatta Lyonin 2000 -luvun alun mestaruusputkea. Ranskan liigaa pidetään yleisesti ottaen hieman heikkotasoisempana kuin neljää Euroopan kovinta liigaa, mutta nykyisin sieltä löytyy kuitenkin yksi jättiläinen Euroopankin tasolla. Vuonna 2011 nimittäin kaikki muuttui Ranskan liigassa, kun suurisijoitusyhtiö Qatar Sports Investments osti yhden liigan suurista joukkueista, Paris Saint-Germain FC:n. Paris SG:n resurssit suhteessa muihin ranskalaisjoukkueisiin nousivat aivan eri sfääreihin ja sarjamuotoisessa kilpailussa ei muilla seuroilla ole sen jälkeen ollut sanan sijaa.

  PSG on voittanut viimeiset kuusi mestaruutta ja on kaudella 2019-20 myös matkalla ylivoimaiseen mestaruuteen. Ennen omistajamuutosta Paris SG oli voittanut historiassaan vain kaksi mestaruutta. PSG:n takana sarja on hyvin samanlainen kuin se oli ennen mullistusta muutenkin. Tasainen sarja, jossa kuka tahansa voi pärjätä, vaikka muutamilla joukkueilla, kuten Olympiquede Marseillella ja AS Monacolla, muita isommat resurssit ovatkin. Juuri ennen PSG:n valtakautta jopa pienehkö Montpellier HSC onnistui valloittamaan Ranskan mestaruuden kaudella 2011-12.

Turnausmuotoinen jalkapallo vedonlyönti – jalkapallon arvokisat

Jalkapallon arvokisoja ovat esimerkiksi seuraavat:

 • MM -kisat
 • EM -kisat
 • Copa America
 • Gold Cup
 • Aasian mestaruuskisat
 • Afrikan mestaruuskisat

Monen jalkapallofanin kesän kohokohta on jalkapallon arvokisat ja useilla myös vedonlyönti niistä. Joka toinen vuosi on vuorossa joko EM -kisat tai sitten itse maailman seuratuin urheiluturnaus jalkapallon MM -kisat. Myös vedonlyönnissä tämä luonnollisesti näkyy, kuukauden aikana pelataan 51 (EM -kisoissa) tai 64 (MM -kisoissa) ottelua joista melkein jokaisessa on äärimmäisen kova panos (joskus alkulohkojen viimeisellä kierroksella voi jatkopaikat olla jo varmistuneet). Otteluita on lähes joka päivä useita, eli kuukauden voi viettää lähes tyystin ruudun ääressä jalkapallojuhlasta nauttien.

Suosituimpia vetotyyppejä

Jalkapallon arvokisoissa voi tietenkin lyödä vetoa yksittäisistä otteluista ja niiden liikevaihto onkin todella suuri, mutta turnauksiin liittyvän erityisluonteen ansiosta on paljon muitakin asioita joista vedonlyönti on mahdollista. Vaikka samankaltaisia kohteita on myös kansallisissa sarjoissa, niin ne eivät ole niin suosittuja niissä, koska vedon ratkeaminen tapahtuu usein vasta kauden päätyttyä, eli sitä joutuu odottamaan esimerkiksi yhdeksän kuukautta vedon lyömishetkestä. Jalkapallokisoissa riittää kuukausi tai lyhyempikin aika, jos lyö vetoa esimerkiksi alkulohkon voittajasta. Erilaisia mahdollisia vetoja on ilmiselvän turnauksen mestarin lisäksi esimerkiksi mitalijärjestys, maalikuningas (eli Kultainen Kenkä), paras pelaaja (eli Kultainen Pallo) ja vaikkapa jonkun tietyn joukkueen selviytyminen alkulohkosta jatkoon. Tällaiset vedot tuovat mukavasti lisäjännitystä turnauksen seuraamiseen.

Parhaat kampanjat jalkapalloon

Jalkapalloon vedonlyöntiyhtiöt antavat suosituimpana vedonlyöntimuotona usein erilaisia kampanjoita tai tarjouksia. Esimerkiksi suuriin otteluihin, kuten Mestareiden Liigan finaali tai edellä mainittujen arvokisojen ratkaisuottelut ovat sellaisia tapahtumia joihin vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat usein esimerkiksi ilmaisvetoja tai riskittömiä vetoja kyseiseen tapahtumaan. Ilmainen veto jalkapallo -otteluun tuo tietysti huomattavasti suuremman odotusarvon kuin tavallinen peli. Sama tilanne on, jos tarjotaan riskitön veto jalkapallo -otteluun. Jonkun suuren turnauksen tai sarjan alku saattaa tuoda myös herkullisia talletusbonuksia vedonlyönti -pelaajien ulottuville.

Ammattina jalkapallovedonlyönti – opettele nämä konseptit

Ammattimainen jalkapallo vedonlyönti on erittäin vaikeaa ja siinä onnistuminen on työlästä. Jalkapallosta vetoa lyödessäsi on tärkeää tietää tiettyjä perusasioita, joista tietämättömänä se olisi lähes mahdotonta. Seuraavassa muutama perustermi selitettynä:

 • Arbitraasi

  Arbitraasilla tarkoitetaan tilannetta, jossa vedonlyöjällä on mahdollisuus varmistaa voitto lyömällä vetoa molempien/kaikkien lopputulemien puolesta eri vedonlyöntiyhtiöillä tietyillä panoksilla. Yksinkertaisimmillaan vaikkapa koripallo -ottelussa yhdellä vedonlyöntiyhtiöllä toisen joukkueen kerroin on yli 2.00 ja toisella toisen. Nämä ovat hyvin harvinaisia, mutta löytyessään tietysti tuottoisia. Muista kuitenkin, että liian hyvältä näyttävä arbitraasi on yleensä juuri sitä. Vedonlyöntiyhtiöt varaavat oikeuden korjata ilmiselvät virheet ja jos esimerkiksi Liverpoolille tarjotaan Norwichia vastaan jollain vedonlyöntiyhtiöllä muista poiketen kerrointa 4.20, niin kyseessä on mitä ilmeisimmin virhe, jonka yhtiöllä on sääntöjensä perusteella oikeus korjata panos palauttamalla, vaikka pelaaja olisi ehtinyt tähän panostaa. Tällöin tietenkin arbitraasi menee myös myttyyn. Vedonlyöntiä ajatellen arbitraasit ovat tietenkin erinomaisia asioita pelaajan kannalta.

 • Odotusarvo

  Odotusarvolla tarkoitetaan sitä, kuinka paljon odotamme voittavamme jostain tietystä kohteesta oman arviomme perusteella. Tämä on tärkein tiedettävä asia koskien jalkapallo vedonlyöntiä. Perussääntönä, jos odotusarvo on yli 1.00, niin kohteesta kannattaa lyödä vetoa ja jos se on alles en, niin ei kannata. Odotusarvoa laskiessa sinun pitää analysointiesi perusteella määritellä prosentuaaliset todennäköisyydet ottelun eri tulosten todennäköisyydelle ja sen jälkeen verrata niitä tarjolla olevaan kertoimeen. Jos esimerkiksi uskot kotijoukkueen voittavan 50% todennäköisyydellä, niin sinun täytyy löytää vedonvälittäjä joka tarjoaa tälle lopputulokselle suuremman kertoimen kuin 2.00 (100/50 = 2), jolloin jakolasku esimerkiksi kerrointa 2.20 tarjottaessa tuottaa tulokseksi 2.20/2 = 1.10. Tässä tämä viimeinen numero on odotusarvo.

 • Kassanhallinta

  Vedonlyönti ei onnistu keneltäkään ilman onnistunutta kassanhallintaa. Väkisinkin tulee tappioputkia ja jos kassanhallinta ei ole kunnossa, niin pelikassa kuihtuu kokoon. Yksinkertaistettuna, liian suurta osaa pelikassasta ei pidä uhrata yhteen kohteeseen, vaikka odotusarvo olisi millainen. Pelaajat käyttävät yleensä apunaan amerikkalaisen matemaatikon John Kellyn johtamaa kaavaa: Panos = (p*k -1) / (k - 1) tässä p = pelaajan ja k= vedonvälittäjän antama kerroin. Vetoa lyödessä ei mistään voi tarkistaa ovatko omat todennäköisyysarviot tietyssä kohteessa tarkkoja, joten on viisasta vielä jakaa edellä saatu tulos ns. Kelly-jakajalla, joka entisestään pienentää riskiä. Kelly -jakajan voi itse määritellä sen mukaan, minkä katsoo tarpeelliseksi.

 • Voimaluvut sekä niiden laskenta

  Voimaluvuilla tarkoitetaan joukkueille etukäteen laskettuja voima-arvoja. Tämä vaatii huolellista paneutumista eri tilastoihin ja joukkueen eri osa-alueisiin. Koska aiemmin artikkelissa käsitelty kotietu on merkittävä tekijä, on hyvä myös erottaa koti- ja vieras-voimaluvut toisistaan. Tarkasti arvioidut voimaluvut ovat hyvä lähtökohta ja runko yksittäisiä otteluita arvioidessa, joiden ympärille lisätään sitten muut ottelutodennäköisyyksiin vaikuttavat tekijät ennen kuin saadaan aikaan prosentuaaliset todennäköisyydet ottelun tulokseen ja sitä kautta myös siihen kuinka jalkapallo vedonlyöntisi sujuu.

FAQ & Yhteenveto

Kuten artikkelista näette, jalkapallo vedonlyönti on laji, jossa on paljon huomioon otettavia asioita ja sen maailma on todella laaja. Lopuksi vastaamme vielä muutamaan meiltä kysyttyyn yleiseen kysymykseen:

Mitä vierasmaalisääntö tarkoittaa?
Miksi ylivertaiset joukkueet voittavat usein vain yhdellä maalilla?
Mitkä ovat tuottoisimmat jalkapallosarjat vedonlyönnissä?
Kuinka LIVE -vedonlyönnissä pitää reagoida ulosajoon?