NFL Vedonlyönti / amerikkalainen jalkapallo vedonlyönti 2024

Amerikkalainen jalkapallo on Yhdysvaltojen suosituin urheilulaji. Euroopassa sen suursarja NFL oli aiemmin tuttu lähinnä kauden päättävästä finaalista, eli Super Bowlista, mutta globalisoitumisen myötä myös runkosarja on nykyään kaikkien ulottuvilla ympäri maailmaa ja laji onkin lisännyt suosiota myös vanhalla mantereella ja Suomessa, eikä amerikkalainen jalkapallo vedonlyönti -kohteena rajoitu Suomessakaan enää pelkkään Super Bowliin vaan NFL vedonlyönti on luonnollisesti lisääntynyt kokonaisuudessaan. Laji sopii erittäin hyvin vedonlyöntiin lukemattomien tilastojensa ansiosta.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Suosituimmat vetotyypit NFL:ssä
 • NFL ja muut amerikkalaisen jalkapallon sarjat
 • NFL -pudotuspelit ja Super Bowl -vedonlyönti
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Suosituimmat vetotyypit NFL:ssä / amerikkalaisessa jalkapallossa

Kuten alustuksessa mainittiin, amerikkalaisessa jalkapallossa pidetään yllä lukemattomia määriä eri tilastoja. Suurimmasta osasta näitä tilastoja voi myös lyödä vetoa ja sillä tavoin NFL vedonlyönti poikkeaa monista muista lajeista. Yhdessä ottelussa riittääkin mahdollista pelattavaa valtavat määrät, jos on mahdollisuus pelata LIVE -vedonlyöntiä, niin mahdollisuudet kasvavat vielä runsaasti. Pitkässä juoksussa voittavaan NFL vedonlyöntiin päästäkseen pelaajan täytyy tehdä paljon töitä, mutta hauskaa voitoki pitää kevyemmälläkin suhtautumisella vedonlyöntiin.

Seuraavaksi esittelemme pelaajien keskuudessa suosituimpia pelimuotoja NFL vedonlyöntiin lyhyesti:

 • O/U
 • O/U Passing yards / rushing yards
 • Player Specials
 • QB rating ja muut pelinrakentajaan liittyvät vedot
 • Moneyline
 • LIVE -vedonlyönti
 • O/U

  O/U:lla tarkoitetaan Over/Under -vetoa. Amerikkalaisessa jalkapallossa tulee paljon pistesuorituksia, joten jenkkifutis vedonlyöntiin tämä pelimuoto sopii erittäin hyvin. Tässä pelimuodossa on yleensä tarkoitus veikata, tuleeko ottelussa (tai tietyn neljänneksen tai puoliajan aikana) pisteitä yli vai alle vedonlyöntikohteessa määritellyn rajan. Siksi yleensä, että periaatteessa Over/Under -vedossa voi veikata minkä tahansa tilastollisesti määriteltävissä olevan asian tulosta. Tasapeliä ei pelissä ole, sillä se mahdollisuus kierretään niin, että raja on kahden pistemäärän välissä. Esimerkiksi 38.5 pistettä, tällöin "yli" veikannut voittaa 39 pisteellä sen ylittävillä määrillä, mutta häviää 38 pisteellä ja sen alittavilla määrillä.

 • O/U passing yards / rushing yards

  Amerikkalaisen jalkapallon ehkä tärkein tilasto heti pisteiden jälkeen on edetyt jaardit. Laji on siis vuoropohjainen ja molemmat joukkueet yrittävät vuorollaan edetä vastustajan maalialueelle asti. Etenemistapoja on kaksi, heittohyökkäys ja juoksuhyökkäys. Heittohyökkäyksessä pelinrakentaja heittää pallon muille hyökkääjille ja juoksuhyökkäyksessä ojentaa tai lähtee itse juoksemaan pallon kanssa. NFL vedonlyönti O/U Passing Yardeista tai Rushing Yardeista toimii samalla periaatteella kuin pisteistä, eli vedonlyöjä veikkaa, ylittääkö vai alittaako joukkueen tai koko ottelun syöttö-tai juoksujaardimäärä määritellyn rajan.

 • Player Specials

  Player Specials -vedoilla tarkoitetaan yksittäisiä pelaajia koskevia vetoja. Nämä vedot tunnetaan myös NFL:n ollessa kyseessä Player Props-vetoina. Tällaisia voivat olla vaikka veikkaukset yksittäisen pelaajan touchdownien määrästä tai ylipäätään mistä tahansa eri asioista lähtien siitä, varataanko joku lupaus ensimmäisellä draft -kierroksella. Team Specials / Team Props toimii samalla tavalla koskien NFL:n joukkueita.

 • QB rating ja muut pelinrakentajaan liittyvät vedot

  Pelinrakentaja, eli quarterback on tosiaan amerikkalaisen jalkapallon ylivoimaisesti tärkein pelaaja. Sen vaihtuminen heikompaan voi muuttaa joukkueen suunnan dramaattisesti ja onkin usein nähty, että pelirakentajan loukkaantuminen suistaa joukkueen tappioputkeen. Vedonlyönnissä pelinrakentajaa koskevat vedot ovatkin hyvin suosittuja. Yksi suosituimmista quarterback -vedoista on QB ratingiin perustuvat vedot. QB rating on tilastoihin perustuva lukema jossa otetaan huomioon heittojen onnistumisprosentti, keskimäärin edetyt jaardit, touchdownit sekä harhasyötöt. Pelinrakentaja -vetoja on monenlaisia, kuten touchdownien määrän veikkailu, jaardimäärät, rähmäykset, säkitykset jne.

 • Moneyline

  NFL vedonlyönti vihjeet koskevat yleensä otteluiden voittajia ja Moneyline -muoto on enimmäkseen käytetty. NFL -ottelu päättyy hyvin harvoin tasapeliin, joten perinteinen 1x2 -muoto ei ole tarkoituksenmukainen vaan pelataan ottelun voittajasta, eli Moneyline -vetona, ja siinä harvinaisessa tapauksessa, että ottelu päättyy jatkoajankin jälkeen runkosarjassa tasapeliin, panokset palautetaan.

 • Live vedonlyönti

  Amerikkalaisen jalkapallon vuoropohjaisuus tarjoaa myös LIVE -vedonlyöntiin täysin suomalaisille tutummista lajeista poikkeavan mahdollisuuden. Pelaaja voi lyödä vetoa LIVEnä perinteisten vetotyyppien rinnalla vaikkapa yksittäisen hyökkäysvuoron tuloksesta, eli siitä, päättyykö vuoro touchdowniin, potkumaaliin, pallon menetykseen vai pallosta luopumiseen. Yhden ottelun aikana siis riittää pelattavaa, koska jokainen hyökkäysvuoro on periaatteessa aivan oma kokonaisuutensa ja vetoa lyödessä pitää ottaa huomioon monia asioita hyökkäyksen lähtöasema, pelikellossa jäljellä oleva aika ja ottelun tilanne muiden muassa huomioon ottaen.

Amerikkalainen jalkapallo ja vedonlyönti – kiinnitä huomioita näihin

Amerikkalainen jalkapallo vedonlyönti pitää sisällään monia nyansseja joiden täysi hallitseminen vaatii hyvin paljon paneutumista ja harjoittelua. Lähes kaikista muista lajeista poiketen, joukkueilla on erikseen joukkueet hyökkäyspeliä ja puolustuspeliä varten, joten voimasuhteita arvioidessaan nämä pitää täysin eritellä toisistaan. Lisäksi erikoistilanteissa on erilaiset kentälliset ja esimerkiksi potkaisijoilla on täysin uniikki rooli muihin pelaajiin nähden. Kaikkiin osa-alueisiin täytyy kiinnittää huomiota ja pyrkiä mahdollisimman kattavaan analyysiin. Pitkällä aikavälillä voi sitten nähdä kuinka hyvin oma arviointikyky riittää NFL vedonlyönti -kohteissa pärjäämiseen. Jos katsot jenkkifutis vedonlyönti vihjeet jostain lehdestä tai sivustolta, niin kiinnitä huomiota perusteluihin. Jos perusteet eivät vakuuta, niin kyseiset NFL vetovihjeet eivät välttämättä ole kovinkaan hyviä.

Näistä monista asioista käymme seuraavassa listauksessa läpi joitakin tärkeimpiä lyhyesti.

 • Otteluohjelma
 • Sarjataulukko ja pelatut ottelut
 • Divisioona-ottelu / muu ottelu
 • Motivaatiotasot, mahdollinen "tanking"
 • Kotiedun merkitys
 • Valmennuksen kyvykkyys ja pelitavan noudattaminen
 • Poissaolojen merkitys
 • Run game / passing game, pelityylien sopivuus
 • Säätila

Otteluohjelma

Amerikkalainen jalkapallo on erittäin rankka laji keholle ja siitä syystä esimerkiksi NFL:n runkosarjassa pelataan vain 16 ottelukierrosta verrattuna vaikkapa NHL:n 82 ottelukierrokseen. NFL:n otteluohjelmassa on kuitenkin 17 ottelukierrosta, eli jokaisella joukkueella on jossain kohdassa kautta vapaa viikko. NFL vedonlyönti -analyyseissa tämä on syytä ottaa huomioon, sillä vapaalta viikolta tulevalla joukkueella on huomattava etu edellisiviikolla urakoineeseen nähden. Toinen huomioitava asia on, että vaikka kierroksen pääpäivä on sunnuntai, niin yksi ottelu pelataan aina myös torstaisin ja yksi maanantaisin. Siinä on jo huomattava lepoetu, jos itse on pelannut edellisen kerran 1,5 viikkoa sitten torstaina ja toinen joukkue 7 päivää sitten sunnuntaina tai jopa 6 päivää sitten maanantaina. Torstai-otteluissa ei etua joukkueilla ole, sillä otteluohjelmaa laatiessa katsotaan, että molemmat joukkueet ovat aina pelanneet edellisen kerran sunnuntaina.

Sarjataulukko ja pelatut ottelut

NFL:ssä tosiaan pelataan ainoastaan 16 ottelun runkosarja,joten kuntopuntareilla ei kovin suurta merkitystä ole. Sarjataulukon tilanne itsessään on aika hyvä kuntopuntari. Sarjataulukon lisäksi on kuitenkin järkevää katsoa joukkueiden pelatut ottelut. Joukkueiden otteluohjelmat eroavat erisarjan vaiheissa suuresti toisistaan ja helpompi otteluohjelma voi näkyä sarjataulukossa. Valveutunut pelaaja ottaa NFL vedonlyöntiarvioissaan tämän seikan tarkasteluun ja osaksi analyysiaan koskien joukkueiden voimasuhteita.

Divisioona-ottelu / muu ottelu

NFL -sarja jaetaan 8 divisioonaan joista jokaisesta voittaja pääsee ainoastaan varmuudella pudotuspeleihin (tämän lisäksi kaksi muuta joukkuetta molemmista 4 divisioonan konferenssista). Näin ollen ylivoimaisesti tärkein sarjataulukko on divisioonan sisäinen ja siksipä divisioonan sisäiset ottelut ovat myös kaikkein tärkeimpiä, koska oman voittonsa lisäksi voi samalla aiheuttaa yhdelle kolmesta kilpailijastaan tappion, ja päinvastoin. Oman divisioonan sisällä jokainen pelaa kuusi ottelua kaikkiaan 16 ottelusta, joten näissä otteluissa menestymisellä on myös suuri prosentuaalinen merkitys.

Motivaatiotasot, mahdollinen "tanking"

Amerikkalaisessa jalkapallossa ainoastaan 12 joukkuetta 32 mukana olevasta selviytyy pudotuspeleihin. Tästä johtuen monen joukkueen kohtalo runkosarjaan jäämisestä on sinetöity jo hyvissä ajoin, jopa ennen kauden puoliväliä. Tämän jälkeen astuvat tietenkin peliin motivaatiotekijät. Vaikka vähäisen ottelumäärän vuoksi otteluihin ei tule leipääntymisefektiä, niin mahdollinen motivaation puute on luonnollista, kun on jo varmaa, että kaudesta ei jää mitään käteen. Oman mausteensa soppaan tuo, että NFL:ssä on käytössä Pohjois -Amerikkalaisille sarjoille tyypillisesti draft -systeemi. Siinä siis edellisen kauden huonoimmat joukkueet saavat ensin varata itselleen tulokaspelaajia. Toisin sanoen, seuran tulevaisuuden kannalta on järkevää menestyä mahdollisimman huonosti. Tahallinen häviäminen on tietenkin kiellettyä, mutta seurajohto tuskin panee pahakseen jos joukkue sijoittuukin viimeiseksi, eikä esimerkiksi seitsemänneksi viimeiseksi.

Kotiedun merkitys

Useimmissa palloilusarjassa kotijoukkueella on etu, jonka tarkkaa syytä ei tiedetä. Kyseessä lienee kombinaatio tuttua kotistadionia, yleisön pauhua ja matkustusrasitusta. NFL vedonlyöntiä pelaavan täytyy kuitenkin huomioida, että sellainen on kuitenkin olemassa ja se on tilastollisesti kiistaton. NFL -otteluista 55 - 60 % voittaa kotijoukkue. Kotieduilla on tietenkin joukkuekohtaisia eroja, mutta koska runkosarjassa on vain 8 kotiottelua per joukkue, ei joukkuekohtaisista kotieduista ole yhtä helppoa saada dataa kuin esimerkiksi NHL:ssä tai NBA:ssa. Turvallisinta on ehkä käyttää siis analyyseissaan sarjan yleistä kotietua.

Valmennuksen kyvykkyys ja pelitavan noudattaminen

Amerikkalaista jalkapalloa sanotaan maailman taktisimmaksi peliksi, eikä suotta. Ottelu on hyökkäysvuoroineen kuin valmennuksien välistä nurmikenttien shakkia. Erilaiset hyökkäyskuviot kohtaavat erilaiset puolustuskuviot kerta toisensa jälkeen. Tästä syystä valmennuksella on erittäin suuri merkitys tässä lajissa, hyvä valmentaja saa joukkueen noudattamaan pelikuvioita saumattomasti ja pystyy tekemään keskinkertaisesta pelaajasta hyvän käyttämällä tämän vahvuuksia. NFL vedonlyöntiä ajatellen, pelaajan on viisasta analysoida myös joukkueiden välisiä valmennusportaita tarkasti, sillä usein ottelut ratkaistaan vaihtopenkin puolella.

Poissaolojen merkitys

Amerikkalainen jalkapallo on fyysinen peli ja loukkaantumisia tulee todella paljon. Tähän on myös varauduttu jo pelaavassa kokoonpanossa. Otteluita on vain 16 juuri siitä syystä, että loukkaantumisvaara karkaisi kestämättömäksi tiheämmällä ohjelmalla. Joukkueiden voimasuhteisiin loukkaantumiset rupeavat vaikuttamaan vasta, kun niitä kertyy hyvin paljon. Tähän on tietenkin poikkeuksena joukkueen quarterback. Monissa joukkueissa pelinrakentajan loukkaantuessa voi joukkue yhtä hyvin unohtaa menestymisen kaudella. Nykyään pelinrakentajia suojellaan säännöillä tarkasti, eli myöhästynyt taklaus pelinrakentajaan johtaa 15 jaardin henkilökohtaiseen virheeseen.

Run game / passing game - pelityylien sopivuus

Hyökkäyspelissä on tosiaan kaksi tapaa edetä, juoksupeli ja heittopeli. Näitä on syytä vaihdella ottelun mittaan, että vastustajan puolustus ei pysty ennakoimaan liian helposti kumpi on milloinkin vuorossa. Hyvän pelinrakentajan joukkueet nojaavat kuitenkin enimmäkseen heittopeliin, koska sillä tavalla voi edetä nopeammin. Myös puolustuksissa on eroa, osa puolustuksista on parempia puolustamaan juoksupeliä hitaiden, mutta järkähtämättömien linjamiesten johdolla ja osa taas puolustaa paremmin heittopeliä. Nämä asiat on NFL vedonlyöntiä pelaavan analysoitava tarkasti voimasuhteita arvioidessaan.

Säätila

Amerikka on iso manner ja NFL:ää pelataan erilaisissa olosuhteissa. Esimerkiksi pohjoisen joukkueet ovat tottuneet talvikuukausina lumisateeseen ja pakkaseen jolloin heillä on selkeä etu etelän vieraita vastaan. Lämpötilaakin enemmän vaikuttaa kuitenkin tuuli, mikäli stadionilla vallitsee navakka tuuli, kärsii joukkueiden heittopeli todella olennaisesti ja myöskään potkumaaleja ei pysty tekemään samalla prosentilla kuin tyynessä kelissä. Vedonlyöjän täytyy aina ottaa huomioon tuuliolosuhteet arvioidessaan ottelua.

NFL ja muut amerikkalaisen jalkapallon sarjat

Vaikka NFL on ylivoimaisesti suosituin amerikkalaisen jalkapallon sarja, jopa siihen asti, että tavallinen tallaaja Suomessa ei tiedä muita sarjoja olevankaan, myös muualla pelataan jenkkifutista. Seuraavaksi lyhyt katsaus sarjoihin:

 • NFL
 • XFL
 • College Football
 • CFL
 • Vaahteraliiga
 • NFL

  NFL on suuri yksinäinen ja kaikkien jenkkifutaajien unelma. Siellä liikkuvat rahat ovat aivan muuta kuin muissa sarjoissa. Toisaalta pelaajien urat ovat lajin kuluttavuuden vuoksi melko lyhyitä lukuunottamatta huippu-quarterbackeja. NFL:ssä käytetään tosiaan draft -systeemiä, kuten muissakin Pohjois -Amerikan huippusarjoissa. Tasoerot eivät kuitenkaan vaihtele niin nopeasti johtuen pelinrakentajan suuresta vaikutuksesta joukkueelle. Huippupelinrakentajat pelaavatkin yleensä todella pitkään yhdessä joukkueessa ja tavallisesti kyseinen joukkue pysyykin huipulla koko sen ajan. Tuoreimpia esimerkkejä ovat Tom Brady ja Aaron Rodgers jotka vievät joukkueensa kaudesta toiseen pudotuspeleihin.

 • XFL

  Wrestling -moguli Vince McMahonin perustama jenkkifutis-sarja. Ensimmäinen kausi kisattiin edellisenä vuonna ja sen kilpailuvalttina on tuoda lisää jenkkifutista vuoteen. NFL:n kausi 2021 kun kestää vain noin 4 kuukautta. Lisäksi XFL on yrittänyt kosiskella ihmisiä peliä mielenkiintoisemmaksi tekevillä sääntömuutoksilla, kuten potkulisäpisteen korvaamisella valinnanvaraisilla lisäpisteyrityksillä ja tasapelin ratkaisevilla hyökkäysyrityskilpailuilla. Aika näyttää, miten tälle sarjalle käy. Edellinen XFL -viritelmä 2000 -luvun alussa päättyi totaaliseen epäonnistumiseen.

 • College Football

  College football eli yliopistojalkapallo kerää huikeita yleisömääriä Amerikassa sekä katsomoihin, että televisioiden ääreen. Nimensä mukaisesti sarjassa pelaavat eri yliopistojen oppilaat. Oppilaista suuri osa on yliopistoon päässyt jalkapallostipendin turvin ja tämä sarja toimii NFL:n pelaajahautomona, josta sitten varaukset draftissa pääosin tehdään. Amerikkalainen jalkapallo -vedonlyönti NFL:n ulkopuolella koskee useimmiten tätä sarjaa.

 • CFL

  CFL, eli Kanadan jalkapalloliiga. Ennen XFL:n tuloa oikeastaan ainoa paikka mistä pystyi jonkunlaisia tienestejä saamaan (toki Euroopassa on myös jonkun verran ammattilaispelaajia), kun NFL -portti meni kiinni. Kohtuullisen suosittu sarja, mutta on Kanadassa lapsipuolen asemassa urheilun nokkimisjärjestyksessä.

 • Vaahteraliiga

  Kotimaisella Vaahteraliigalla on pitkät perinteet, onhan Suomi yksi amerikkalaisen jalkapallon pioneereista ja menestysmaista Euroopassa. Kesäisin pelattava sarja on välillä mukana myös vedonlyönnissä, mutta ei ole jalkapallon ja pesäpallon varjossa kovin suurta suosiota pelaajien keskuudessa saanut. Helsinki Roosters on ikimenestyjä sarjassa.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • NFL pudotuspelit ja Super Bowl vedonlyönnissä
  • Erilaiset kampanjat ja tarjoukset NFL vedonlyöntiin
  • NFL vedonlyöntikonseptit

NFL pudotuspelit sekä Super Bowl -vedonlyönti

NFL vedonlyöntiä harrastavan ja ylipäätään sarjaa seuraavan kauden kohokohta on tietenkin pudotuspelit ja erityisesti kaiken huipentava Super Bowl. NFL eroaa muista huippusarjoista siinä, että jokainen kierros on pitkän ottelusarjan sijaan kerrasta poikki. Ensin on "Villi Kortti"-kierros, sitten konferenssivälierät, sitten konferenssifinaali ja sitten SuperBowl. Finalistitkin pelaavat kaudessa ainoastaan 3-4 pudotuspeliottelua. Kun tämän lisäksi pudotuspeleihin ylipäätään pääsee vain 12/32 joukkuetta, niin on selvää, että panokset ovat äärimmäisen kovat. Koska mukana ovat vain parhaista parhaat niin tasokin on kova.

Vedonlyöjälle nämä ovat vaikeita otteluita ennustaa, koska yleensä pudotuspeleissä molemmat joukkueista ovat voittaneet valtaosan runkosarjan peleistä ja esimerkiksi Super Bowlissa vastakkain saattavat olla joukkuee jotka molemmat ovat voittaneet esimerkiksi 14/16 runkosarjaottelua ja 2 pudotuspeliä, mutta eivät ole kohdanneet kauden aikana toisiaan ja muutenkin vain muutaman saman joukkueen. Super Bowl pelataan neutraalilla kentällä, mutta muuten pudotuspeleissä on kotiedulla selkeä merkitys ja se saattaa olla ratkaiseva tekijä joukkueiden välillä. Vedonlyöjän kannattaa kuitenkin suhtautua pudotuspeleihin varauksella, sillä niiden arvioiminen on hyvin vaikeaa, sillä dataa analysoitavaksi vertailua varten on vain rajoitettu määrä, ellei vastakkain ole saman divisioonan joukkueet.

Parhaat kampanjat amerikkalaiseen jalkapalloon

Super Bowl on todellinen Graalin malja NFL vedonlyönti-ihmisille, jotka yrittävät löytää bonuksia. Tuo on ainoa NFL -tapahtuma, joka kerää suuren yleisön mielenkiinnon Suomessa ja Euroopassa ja vedonlyöntisivustot toki näkevät siinä mahdollisuuden saada uusia asiakkaita ja aktivoida vanhoja. Jenkkifutis vetovihjeet löytyvät kauden ainoan kerran jokaisesta sanomalehdestä ja nettilehdestä, ihmiset kaduilla keskustelevat asiasta ja virittelevät Super Bowl -studioita ja jopa televisiosta tulee amerikkalaiseen jalkapalloon liittyvää ohjelmaa.
Kampanjat ovat yleensä tavanomaisia, eli pelaajia houkutellaan ilmaisvedoilla, talletusbonuksilla tai riskittömillä vedoilla. Niissä on tietenkin sopivasti ehtoja lieventämässä vedonlyöntiyhtiöiden riskiä. Näistä ehdoista huolimatta, viihdepelaajien lisäksi myös valveutuneilla pelaajilla on mahdollisuus hyötyä näistä bonuksista. Toinen kampanjahetki on kauden alku, silloin usein on tarjolla myös tarjouksia NFL vedonlyöntiin liittyen, joskin pienemmällä volyymilla kuin Super Bowlin lähestyessä.

Ammattina NFL vedonlyönti – opettele nämä konseptit

Aiemminkin on jo tässä artikkelissa mainittu, että NFL on todella taktinen laji, ehkä maailman taktisin ja lisäksi se sisältää lukemattomia tilastoja. Näihin sisäänpääseminen on äärimmäisen vaikeaa ja perehtyminen voi viedä paljon aikaa. Se on kuitenkin joka tapauksessa välttämätöntä, jos haluaa ryhtyä onnistuneesti NFL vedonlyönti-ammattilaiseksi. Aivan ensiksi on hyvä opetella hiukan perustermistöä:

 • Arbitraasi

  Arbitraasilla tarkoitetaan "varman voiton"-tilannetta. Pelaaja siis huomaa kerroinvertailuaan eri yhtiöillä tehdessään, että jossain kohteessa on mahdollista tehdä varmuudella voittoa pelaamalla eri yhtiöille. Yksinkertaisimmassa esimerkissä esimerkiksi Green Bay Packersin ja Chicago Bearsin paikalliskohtaamisessa molemmat joukkueet saavat Moneyline-voitolle yli kahden kertoimen eri vedonlyöntiyhtiöillä. Arbitraaseja näkyi takavuosina enemmän, mutta nykyään kerroinerot ovat harvinaisempia, saati niin suuret, että ajauduttaisiin arbitraasin mahdollisuuksiin. Kokonaan kadonneet ne eivät kuitenkaan ole ja vedonlyöjän on viisasta niitä yrittää metsästää. Vedonlyöntiyhtiöillä on kuitenkin hihassaan vielä valttikorttina ns. "inhimillinen erehdys" -pykälä, eli vetovoidaan lyömisenkin jälkeen perua, jos kertoimet on selvästi asetettu väärin. Tästä johtuen "liian hyvältä kuulostavia" arbitraaseja (eli jossa ennakkosuosikin ja selvän altavastaajan kertoimet ovat menneet vahingossa väärin päin jollain yhtiöllä) ei kannata edes lyödä.

 • Odotusarvo

  Odotusarvo on se mitä yksittäisen kohteen kerroinarviossa jav oimasuhtevertailussa loppujen lopuksi viivan alle jää. Jos se on alle 1.00,niin kohde pitää unohtaa tuottomielessä. Viihdemielessä tietenkin vetoa voi silloinkin lyödä, mutta pitää ymmärtää, että jos arvio on oikea, niin kohde tuottaa pitkässä juoksussa pelaajalle tappiota. Jos odotusarvo on yli 1.00, niin pelaaja tekee kohteella pidemmän päälle voittoa mikäli voimasuhdearvion tuottamat prosentit siis ovat alunperinkään kohdallaan. Odotusarvo lasketaan niin, että 100 jaetaan arvioimallasi tuloksen todennäköisyysprosentilla ja verrataan sitä vedonlyöntiyhtiön tarjoamaan kertoimeen, jos edellä mainittu luku on pienempi, niin odotusarvo on yli 1. (odotusarvon kaava on siis: vedonlyöntiyhtiön kerroin / (100/arvioitu t%).

 • Kassanhallinta

  NFL vedonlyönti ei ole missään tilanteessa helppoa, mutta jos pelaaja ei ymmärrä kassanhallinnan perusteita, siinä menestyminen on mahdotonta. Amerikkalaisessa jalkapallossa, kuten kaikissa lajeissa sattuman vaikutus otteluiden tuloksiin on suuri. Vaikka todennäköisyysarviosi olisivat täsmälleen oikeat (niitähän ei pysty mittaamaan varmuudella) ja sitä kautta myös odotusarvo-arviosi, niin huonolla kassanhallinnalla päädyt väistämättä rahattomaksi. Pelikassan hallinnalla tarkoitetaan sitä, että yhteen kohteeseen laitetaan rahaa vain niin pieni osa pelikassasta, että tappioputket eivät vaaranna kassan olemassaoloa. Yleisimmin käytetty kaava on amerikkalaisen matemaatikon John Kellyn johtama: Panos = (p*k - 1) / (k - 1) tässä p =pelaajan ja k= vedonvälittäjän antama kerroin. Kuten aiemmin mainittiin, pelaajan arvioimia voimasuhteiden todennäköisyyksiä ei voi mitenkään varmentaa tarkoiksi, joten varmemmaksi vakuudeksi usein suositellaan jakamaan vielä edellä mainitun laskutoimituksen tulos niin sanotulla Kelly -jakajalla. Se on kokonaisluku, jonka pelaaja voi itse määritellä ja tietenkin vaihdella tilanteen mukaan.

 • Voimaluvut sekä niiden laskenta

  Voimalukuja arvioidessasi otat huomioon kaikki mahdolliset asiat, jotka liittyvät joukkueen pelitasoon. Sinun täytyy olla arvioissasi johdonmukainen, koska joukkueiden kohdatessa otat lähtökohdaksi nämä suurella vaivalla ja tarkalla kammalla arvioimasi voimaluvut. Niitä voi sitten maustaa ajankohtaisilla tiedoilla, kuten otteluruuhkalla, viime aikaisilla otteilla jne. Erikseen kannattaa määritellä koti- ja vierasvoimaluvut ja koska amerikkalaisessa jalkapallossa täysin eri pelaajat puolustavat, kuin hyökkäävät, niin jokaiselle joukkueelle täytyy luonnollisesti määritellä sekä puolustusvoimaluku, että hyökkäysvoimaluku.

FAQ & Yhteenveto

Tässä on tehty vain pintaraapaisu ja NFL vedonlyönti on paljon muutakin. Tämän artikkelin tarkoitus on antaa kimmoke ja hiukan informaatiota ihmisille joille NFL ja amerikkalainen jalkapallo ovat vieraita tai sitten vain muistin virkistystä varten. Loppuun olemme keränneet muutaman usein meiltä kysytyn kysymyksen:

Miten amerikkalainen jalkapallo eroaa tavallisesta jalkapallosta?
Miten pistelasku menee amerikkalaisessa jalkapallossa?
Kuinka kaukaa potkumaali on mahdollista tehdä?
Kuka lasketaan touchdownin tekijäksi?