Liiga 2021-2022 | Ennakko,
Analyysit, Pelaajat

Lue kattava analyysi Liigakaudesta 2021-2022. Käymme lävitse tärkeimmät pelaajasiirrot, mestarisuosikit sekä mahdolliset yllättäjät.

suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

JYP

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Jan Scotka, Reid Gardiner, Braden Christoffer, Andrew O`Brien
Ulos: Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen, Robert Rooba, Miska Siikonen, Ossi Louhivaara, Mikko Kalteva
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 15
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 12-15

Jyväskylässä kurssi kohti parempaa

Jyväskylässä kausi 20-21 oli seurahistorian surkein. Seura kävi YT-neuvottelut heti kauden alkuun, jonka johdosta joukkue pelasikin pitkän aikaa ilman päävalmentajaa. Kaudesta 20-21 ei jäänyt jälkipolville muuta kerrottavaa, kuin jatkuva sekoilu kentällä ja sen ulkopuolella.Tulevaksi kaudeksi päävalmentajaksi on kuitenkin palkattu Jukka Ahvenjärvi, jolla on pitkäaikainen tausta Jyväskyläläisessä kiekkoilussa. Joukkueella on edessä suuria muutoksia, kun iso osa pelaajista vaihtoi maisemaa tai jätti kiekkokaukalot kokonaan taakseen. Nähtäväksi jää miten seuran uudet hankinnat korvaavat lähtijät ja saako Ahvenjärvi palautettua jälleen ilon joukkueen tekemiseen.

Tulevalle kaudelle joukkue valitsi kapteenikseen hieman yllättäen uuden hankintansa Jan Scotkan, ilman ensimmäistäkään ottelua liigassa. Uudet hankinnat ovat niminä ehkä suurelle kansalle hieman tuntemattomia, mutta etenkin Reid Gardiner ja Braden Christoffer ovat harjoitusotteluissa osoittaneet olevansa oiva lisä joukkueeseen. Pitkään jo Jyväskyläläisen kiekon kasvoina toimineiden Jarkko Immosen ja Jani Tuppuraisen lähtö Mikkelin Jukureihin tulevalle kaudelle ei voi olla näkymättä jokapäiväisessä tekemisessä. Joukkueen rakenne kokee isoja muutoksia tulevalle kaudelle, mutta onko se hyvä vai huono asia, jää nähtäväksi.

Edellisen kauden jälkeen suunta ei voi olla kuin ylöspäin. Jukka Ahvenjärven suojatit lähtevät tulevaan kauteen suurin kysymysmerkein. Joukkueessa ei ole tähtipelaajia, maalivahtitilanne on kyseenalainen ja uuden päävalmentajan vaikutus joukkueen tekemiseen on vielä pimennossa. Maalivahtipeli on todella suuressa roolissa tulevan kauden kohdalla, mutta Markus Ruusun onnistuessa, voi JYP yltää pudotuspeleihin.

Jukurit

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen, Petrus Palmu, Pekka Jormakka,  Oskari Salminen
Ulos: Jakub Galvas, Alexander Yakovenko, Pontus Netterberg, Sami Rajaniemi, Mikko Kokkonen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 14
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 12-15

Olli Jokisen luotsaama Mikkelin Jukurit lähtee metsästämään ensimmäistä pudotuspelipaikkaansa

Mikkelin Jukureiden kausi 20-21 päättyi jälleen pettymykseen. Viiden edellisen liigakautensa aikana Jukurit eivät ole vielä selvinneet pudotuspeleihin kertaakaan. Kauteen 2021-22 mikkeliläiset lähtevät tulevaan kauteen erittäin mielenkiintoisella ryhmällä. Kokemusta on Jarkko Immosen, Jani Tuppuraisen ja Pekka Jormakan johdolla runsaasti, puhumattakaan uuden päävalmentajan Olli Jokisen merkityksestä historiallista pudotuspelipaikkaa jahdatessa.

Tulevan kauden ylivoimaisesti suurin menetys joukkueessa on maalivahti Sami Rajaniemi, joka oli joukkueensa selkäranka seuran jokaisella liigakaudella. Nähtäväksi jää pystyykö Kookoosta hankittu Oskari Salminen astumaan Rajaniemen saappaisiin vai joutuuko Jukurit lähtemään ostoksille kesken kauden. Hyökkäys Jukureilla on varmasti seurahistoriansa kovin, mutta varsin kokematon valmennusjohto herättää vielä epäilyksiä. Onnistuuko Olli Jokinen apuvalmentajansa Sergei Krivokrasovin kanssa tuomaan jotain uutta mikkeliläisten joukkueeseen vai jatkuuko mikkeliläisittäin jo tuttu taaperrus tänäkin vuonna?

Tulevan kauden odotukset ovat Mikkelissä varmasti kovat. Joukkueeseen on palkattu isoja nimiä liigatasolle, mutta riittääkö se seuran ensimmäiseen pudotuspelipaikkaan? Onko tyytyminen jälleen runkosarjan viimeisille sijoille? Paljon on kokeneiden ja heikohkon edelliskauden pelanneiden Jarkko Immosen ja Jani Tuppuraisen harteilla Jukureiden menestyshaaveiden kohdalla. Nähtäväksi jää saako Olli Jokinen luotsattua joukkueensa heti ensimmäisellä kaudellaan pudotuspeleihin.

Saipa

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: David McIntyre, Dominik Lakatos, Kalle Maalahti, Oliver Okuliar, Filip Pyrochta
Ulos: Tomas Zaborsky, Joni Nikko, Mario Grman, David Bernhardt, Elmeri Kaksonen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 13
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 10-13

Pekka Virran johtama Saipa lähtee tulevaan kauteen pudotuspelipaikka silmissä

Kausi 20-21 oli Saipan kannalta taas murheellinen. Joukkue jäi jälleen ulos pudotuspeleistä, eikä valmentajanvaihdos tuonut joukkueeseen tarvittavaa muutosta pudotuspelipaikan kannalta. Tulevaan kauteen joukkue lähtee kuitenkin täysin eri asetelmista, kun päävalmentajaksi palkattiin Rauman Lukon monivuotinen, viime kauden mestarivalmentaja Pekka Virta. Mielenkiintoista on nähdä miten Pekka Virran pelikirja suoriutuu seurassa jossa on huomattavasti pienemmät rakennuspalikat kuin Lukolla.

Tulevalle kaudelle Saipa on hankkinut paljon mielenkiintoisia pelaajia. Liigassa ja nimenomaan Saipassa vuosia sitten ihastuttanut David McIntyre tekee pitkään odotetun paluun keltamustiin. Tsekeistä Tomas Zaborskyn saappaat täyttämään hankittu Dominik Lakatos on myös näyttänyt olevansa laadukas hankinta heti harjoitusotteluissa.

Puolustukseen uus vanhana miehenä paluun tekee Ilveksessä todellisen läpimurtonsa tehnyt Kalle Maalahti sekä erittäin mielenkiintoinen tsekkiläishaku Filip Pyrochta. Kapteeni Jarno Koskirannan lisäksi kannattaa laittaa mestiksen pudotuspelejä dominoineen Zdenek Sedlakin nimi muistiin.

Harjoitusotteluiden perusteella Pekka Virta on saanut joukkueen pelaamaan juuri haluamaansa kiekkoa ja uudet vahvistukset ovat osoittaneet heti kuuluvansa liigatasolle. Terävimmän kärjen takaa ei löydy kovin paljoa taustatukea, joten Saipa ei vielä tässä kohtaa Pekka Virran projektia yllä suoraan pudotuspelipaikkaan. Odotettavissa on kuitenkin uusi, hyvällä tapaa erilainen Saipa kuin aikaisempina vuosina, joka taistelee säälipleijariden viimeisistä paikoista.

Ässät

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Jarno Kärki, Eemil Erholtz, Alexander Ruuttu, Teemu Lepaus, Albin Eriksson, Santeri Lukka
Ulos: Sebastian Wännström, Jakob Stenqvist, Nicolai Meyer, Otto Kivenmäki, Kasper Kotkansalo, Roni Hirvonen, Peter Tiivola, Ty Rattie, Joe Morrow, Joonas Järvinen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 12
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 8-11

Jarno Kärjen paluu patapaitaan

Ari-Pekka Selinin patapakan toinenkaan kausi ei ollut toivotunlainen. Ässät jäi nimekkäästä joukkueestaan huolimatta kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Erinomaisesti kautensa aloittaneen Peter Tiivolan loukkaantuminen vaikeutti varmasti kauden kulkua, mutta parempaan olisi silti pitänyt yltää nimekkäitä pelaajia pursunneella porilaislaumalla. Tulevalle kaudelle Ässät lähtee mielenkiintoisella joukkueella. Paluun muutaman kauden jälkeen tekevä Jarno Kärki tulee olemaan Sakari Salmisen ohella liigan tehokkaimpia pelaajia.

Ari-Pekka Selinin viimeinen näytönpaikka. Ässät menetti tulevalle kaudella ison kasan avainpelaajia, joita on hyvin vaikea korvata. Edelliskauden maalipörssin ykkösnimi Sebastian Wännström, Jakob Stenqvist ja Peter Tiivola lähtivät kaikki vuolemaan ruplia KHL:ään. Joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja Nicolai Meyer on edelleen ilman seuraa.

Myös lupaavia otteita herättäneet Kasper Kotkansalo, Roni Hirvonen ja Otto Kivenmäki siirtyivät liigan sisällä uusiin seuroihin. Menetykset ovat valtaisat, mutta uudet hankinnat Jarno Kärjen, Eemil Erholtzin sekä Alexander Ruuttun ohella lupaavat hyvää. Etenkin Kärki on ollut joukkueessa jo viime kaudella pelanneen Sakari Salmisen ohella erittäin tehokas harjoituspeleissä.

Viimeksi kaudella 2017-2018 pudotuspeleissä esiintynyt Porin Ässät lähtee varmasti muuttamaan kurssinsa tulevalle kaudelle. Ari-Pekka Selin halunnee jättää porilaisille hyvän maun viimeisestä kaudestaan Ässien päävalmentajana. Ässien maalivahtitilanne on ainakin harjoituspelien perusteella hyvä. Linus Söderström on kunnossa pysyessään yksi liigan parhaita maalivahteja, sekä harjoitusotteluissa edukseen esiintynyt Konstantin Volkov kelpo varamies. Mikäli Ässät saa riittävästi taustatukea Kärjen ja Salmisen takaa, taistelee Ässät viimeisistä pudotuspelipaikoista.

HPK

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Antti Pihlström, Michael Joly, Philippe Cornet, Sean Collins, Mario Grman, Arttu Pelli, Ryan Johnston
Ulos: Petri Kontiola, Jere Innala, Valtteri Puustinen, Santeri Lukka, Elmeri Eronen, Joona Voutilainen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 11
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 8-10

Kuka täyttää Konnan saappaat?

HPK:n edellinen kausi oli vaikea, mutta myös toiveita herättävä. Petri Kontiolan ja Jere Innalan tähdittämä joukkue oli kauden alussa vaikeuksissa, mutta kesken kauden joukkueeseen liittynyt maalivahti Eetu Laurikainen käänsi kelkan täysin. Kontiolan, Innalan ja Laurikaisen otteet poikivat loppukauteen lähes pudotuspelipaikan, vaikka sen ei pitänyt olla mahdollista. Kontiola voitti liigan pistepörssin, Innala teki 20 maalia ja Laurikainen oli yksi liigan parhaita maalivahteja. Näistä ikävä kyllä vain Laurikainen jatkaa tulevan kauden HPK ryhmässä, mutta jää nähtäväksi onnistuvatko uudet hankinnat paikkaamaan edes kohtuullisesti Kontiolan ja Innalan panoksen.

Tulevalle kaudelle HPK on hankkinut paljon ulkomaista osaamista Michael Jolyn, Sean Collinsin ja jo hämeenlinnalaisille tutun Philippe Cornetin muodossa. Saipasta hankittu slovakialainen Mario Grman ja Kookoossa läpimurtonsa tehnyt Arttu Pelli tuovat puolustukseen juuri tarvittavaa osaamista. Viimekaudet KHL:ssä pelanneelta läpimurtoseuraansa palaavalta Antti Pihlströmiltä on lupa odottaa tulosta.

HPK lähtee varmasti metsästämään pudotuspelipaikkaa katkeran viimekauden jälkeen. Jos ulkomaalaishankinnat osuvat nappiin niin joukkueella on siihen täysi mahdollisuus. Liigan viime kauden parhaan pelaajan Petri Kontiolan lähtö ei tietenkään voi olla näkymättä, mutta uudet hankinnat ovat myös erittäin lupaavia harjoituspelien perusteella. Maalivahtitilanne on erinomainen, Eetu Laurikaisen ollessa selkeä ykkönen, mutta myös varamaalivahti Daniel Lebedeff esitti erinomaisia otteita viime kaudella. HPK tulee taistelemaan pudotuspelien viimeisistä paikoista.

Sport

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Shaun Heshka, Nicholas Canade, Axel Holmström, Henrik Eriksson, Emil Johansson, Joni Nikko
Ulos: Eemil Erholtz, Janne Keränen, Mika Partanen, Niclas Lucenius, Ari Gröndahl, Simon Suoranta
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 10
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 8-10

Risto Dufvan luotsaama Sport taistelee jälleen pudotuspelipaikasta

Vaasan Sportin edellinen kausi sujui yli odotusten. Risto Dufva sai selkeästi joukkueen pelaamaan haluamaansa kiekkoa ja se palkittiinkin seurahistorian toisilla pudotuspeleillä. Pudotuspelit kuitenkin päättyivät jo heti ensimmäisellä kierroksella. Seura on tehnyt useita uusia hankintoja, mutta myös poislähtijöiden lista on merkittävä. Mikäli uudet hankinnat osottautuvat pelimiehiksi, juhlitaan Vaasassa jälleen pudotuspelipaikkaa runkosarjan päätteeksi.

Shaun Heshka, Axel Holmström, Joni Nikko. Siinä muutama nimi hankintalistalla, joista tulee olemaan Sportille valtavasti iloa. Sportilla on yllättävänkin nimekäs joukkue pienemmän budjetin joukkueeksi, kun joukkueesta löytyy jo entuudestaan Michael Keräsen, Olavi Vauhkosen ja Sebastian Stålbergin kaltaisia pelimiehiä. Maalivahtipeli on Niko Hovisen ja läpimurtonsa edellisellä kaudella tehneen Rasmus Reijolan myötä hyvissä käsissä.

Jos Sport jatkaa siitä mihin viimekaudella jäi, ei olisi ihme jos joukkue pelaa jälleen pudotuspeleissä. Joukkue koki kauden päätteeksi pahoja menetyksiä pelaajarintamalla, mutta sisääntulijoiden lista on myös vakuuttava. Shaun Heshka tuo puolustukseen kaivattua voittamisen kulttuuria ja ykkössentteriksi hankittu Axel Holmström tulee olemaan suuressa roolissa tulevan kauden menestyksen kannalta. Mikäli uudet hankinnat osoittautuvat pelimiehiksi tulee Sport taistelemaan kynsin ja hampain säälipleijaripaikasta.

KooKoo

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Oskari Setänen, Ville Meskanen, Heikki Liedes, Kim Strömberg, Teemu Rautiainen, Petteri Nikkilä
Ulos: Christian Thomas, Ahti Oksanen, Trevor Mingoia, Joni Tuulola, Kyle Platzer, Arttu Pelli, Joonas Oden, Martin Berger, Vilmos Gallo
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 9
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 8-10

Uusi aika Ahokkaan jälkeen

Kouvolan ylpeyden Kookoon kausi 20-21 oli kohtalainen. Joukkue pelasi hyvää jääkiekkoa, mutta ylsi vasta sijalle 9. Pudotuspeleissä Ilves oli vahvempi heti avauskierroksella. Tulevaan kauteen joukkue lähtee uuden päävalmentajan Olli Salon johdolla, jolla päävalmentajakokemusta ei juuri ole.

Kookoo lähtee tulevaan kauteen hieman erilaisista asetelmista, kuin kahtena edelliskautena. Joukkue menetti paljon laatupelaajia kauden päätteeksi, eikä hankinnat ainakaan paperilla korvaa lähtijöiden tasoa. Ahti Oksanen, Trevor Mingoia, Joni Tuulola, Kyle Platzer ja Christian Thomas olivat liigatasolle erinomaisia pelaajia.

Nähtäväksi jää kuinka paljon menetykset näkyvät tulevan kauden pelaamisessa. Maalivahtiosasto laitettiin kokonaan uusiksi, kun maalille hankittiin Lukossa mestaruuden viime kaudella voittanut Oskari Setänen sekä nuori tsekkiläinen Nick Malik. Setäsen tason tietävät kaikki, mutta myös harjoituspeleissä hienosti esiintynyt Malik on varmasti kauden jälkeen kaikkien tiedossa. Joukkueen suurimmiksi syömähampaiksi hankitut, VIlle Meskanen, Kim Strömberg ja Petteri Nikkilä tulevat varmasti lunastamaan odotukset.

KooKoolla on nyt uuden ajan alku, kun liigan parhaaksi valmentajaksi kaksi kautta sitten valitun Jussi Ahokkaan valmennusurakka Kouvolassa päättyy. Kokemattomalla Olli Salolla on suuret saappaat täytettävänä, eikä joukkue ole yhtä hyvin kasattu kuin edellisillä kaudella. Mikäli Olli Salo saa onnistuneesti luotua tehokkaan pelitavan on Kouvolassa lupa odottaa pudotuspelejä jälleen.

Ilves

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Petri Kontiola, Marek Langhamer, Balazs Sebok, Joonas Oden, Les Lancaster, Nick Baptiste, Albin Grewe, Leo Lööf, Simon Johansson
Ulos: Ville Meskanen, Teemu Lepaus, Kalle Maalahti, Eetu Mäkiniemi, Joose Antonen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 8
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 5-8

Tupsukorvat Konnan johdolla suoraan pudotuspeleihin?

Kausi 2020-2021 oli Ilvekselle vaikeahko. Alkukausi sujui erittäin hyvin ja Tampereella odotettiin jo selkeästi suoraa pudotuspelipaikkaa. Kausi vaikeutui kuitenkin, kun kenties liigan paras maalivahti Lukas Dostal lähti takaisin rapakon taakse, eikä paikkaajaa hankittu. Eetu Mäkiniemi pelasi ihan hyvin tupsukorvien maalilla, mutta ei kuitenkaan yltänyt Dostalin tasolle. Uskon, että tämä vaikutti kauden asetelmiin enemmän kuin monet ymmärtävätkään. Tulevalle kaudelle on lupa odottaa Ilveksen uutta tulemista. Hankinnat on kovia eikä suuria menetyksiä ole koettu.

Ilves 2021-2022. Kovia hankintoja, vähän menetyksiä. Ilves sai naarattua edelliskauden pistepörssin voittajan Petri Kontiolan, KHL:ssä loistaneen maalivahti Marek Langhamerin, Kalpan ykkössentterin Balazs Sebokin ja paljon muita mainitsemisen arvoisia pelaajia. Tupsukorvat lähtevät tulevaan kauteen selkeästi kovat piipussa.

Mielenkiintoisimpia nimiä tietysti Kontiolan jälkeen on myös ECHL:stä hankittu kiekollinen puolustaja Les Lancaster joka takoi hurjia tehoja viime kaudella. Maalivahti Marek Langhamer tulee suurella todennäköisyydellä olemaan liigan parhaimpia maalivahteja. Ylivoimapeli tulee olemaan Ilveksen suurimpia valttikortteja tulevalla kaudella Kontiolan johdolla.

Mikäli ulkomaalaishankinnat osoittautuvat pelimiehiksi, ei Ilveksellä pitäisi olla mitään ongelmaa selvittää tietään suoraan pudotuspelipaikkaan. Muut hankinnat ovat jo osoittaneensa tasonsa liigassa.  Suurimpina kysymysmerkkeinä kenties ECHL hankinta Les Lancasterin tehojen siirtäminen tasokkaampaan sarjaan ja kenestä Kontiola saa uuden aisaparinsa.

Kärpät

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Atte Ohtamaa, Ville Leskinen, Casey Wellman, Troy Bourke, Saku Mäenalanen, Stanislav Galimov
Ulos: Shaun Heshka, Patrik Rybar, Cody Kunuyk, Jussi Jokinen, Otto Karvinen, Jari Sailio, Michal Kristof, Libor Sulak
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 7
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 4-6

Omien poikien kotiinpaluu

Kärppien edellinen kausi oli pettymys. Mikko Mannerin suojatit eivät saaneet peliään koko kautena kuntoon. Sekava kausi päättyi voitokkaan sääliplayoff sarjan jälkeen HIFK:n murskavoittoon semifinaaleissa. Mikko Mannerin aikakausi on päättynyt. Kolmas kausi Mannerilla ei mennyt kuten odotettiin, mutta ei sovi unohtaa, että Kärpät voitti mestaruuden Mannerin ensimmäisellä kaudella ja toisella kaudella joukkue ylsi hopeasijalle. Kolmas kausi näyttikin jo siltä, että nyt on aika vaihtaa maisemaa, Tulevaan kauteen Kärpät lähtee neljä kautta joukkueen apuvalmentajan toimineen Lauri Mikkolan alaisuudessa.

Tuleva kausi Lauri Mikkolan alaisuudessa herättää kysymysmerkkejä. Joukkue menetti paljon avainpelaajiaan, mutta korvaajaksi saatiin taattua “omat pojat” laatua, kun Atte Ohtamaa, Ville Leskinen ja Saku Mäenalanen tekevät paluun kärppänuttuun. Kaikki edellämainitsemat pelaajat ovat todistaneet tasonsa liigassa ja muissa sarjoissa. Joukkueen maalivahtipeli on selkein kysymysmerkki. Ykkösmaalivahdiksi hankittu venäläinen Stanislav Galimov on varmasti monelle tuttu nimi, mutta jo usean vuoden takaa. Venäläinen ei ole moneen vuoteen pystynyt pelaamaan KHL:ssä tasolla jota vaaditaan. Mikäli Galimov ei onnistu, joutunee Kärpät lähtemään kesken kauden maalivahtikaupoille. Ulkomaalaisvahvistukset Casey Wellman sekä Troy Bourke ovat todella mielenkiintoiset nimet hyökkäykseen ja heiltä odotetaan paljon.

Kärpillä on vahva ryhmä tulevalle kaudella. Lauri Mikkola on ollut Mikko Mannerin alaisuudessa jo pitkään, joten voisi kuvitella voittavan pelikirjan olevan hallussa. Mikäli näin tapahtuu, Kärpät taistelee kotiedusta, mutta on varmasti kuuden joukossa.

Pelicans

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Otto Kivenmäki, Henri Nikkanen, Emil Larmi, Lukas Jasek, Teemu Eronen, Jiri Smejkal
Ulos: Patrik Bartosak, Rudolf Cerveny, Casimir Jurgens, Filip Chlapik, Hannes Björninen, Jonatan Tanus, Waltteri Merelä
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 6
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 5-7

Kenestä uusi Hannes Björninen?

Tommi Niemelän ensimmäinen kausi Pelicansin päävalmentajana oli hieno. Pelicans pelasi erittäin raikasta kiekkoa ja selvisi suoraan pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä kuitenkin tie katkesi tulevalle hopeamitalistille TPS:lle, mutta kaudesta jäi silti todella positiivinen kuva. Tulevalle kaudelle lahtelaiset ovat hankkineet mielenkiintoisia ja tasokkaita pelaajia. Hannes Björnisen lähtö Jokereihin tietysti tulee näkymään väistämättä.

Tulevaan kauteen Pelicans lähtee kovin odotuksin. Maalivahtiosastolle hankittu Emil Larmi tulee olemaan joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja. Sisään on tullut myös paljon nuoria potentiaalisia pelaajia, kuten Henri Nikkanen, joka paukuttikin jo 20 pistettä viime kaudella Jukureissa sekä Niklas Nordgren, joka on valitettavasti kärsinyt loukkaantumisista viimeaikoina.

Puolustus tulee olemaan suuri kysymysmerkki tulevalla kaudella. Ykkösmieheksi hankittu Teemu Eronen on kova nimi tähän sarjaan, mutta hänen takaa ei hirveästi kiekollista osaamista löydy. Hyökkäykseen hankitut tsekkiläiset Jiri Smejkal ja Lukas Jasek tulevat muodostamaan Iikka Kangasniemen kanssa tehokkaan ykköskentällisen.

Pelicans taistelee varmasti tulevalla kaudella suorasta pudotuspelipaikasta. Tommi Niemelä toi jo viime kaudelle lahtelaisille erittäin raikkaan ja tehokkaan pelitavan, joten odotettavissa on samaa. Mikäli nuoret pelaajat nostavat vielä entisestään tasoaan ja uudet hankinnat osoittautuvat pelimiehiksi on Pelicansin kaudelta odotettavissa paljon hyvää.

Kalpa

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Matti Järvinen, Jaromir Pytlik, Jaakko Rissanen, Tuomas Kiiskinen, Gabe Bast
Ulos: Balazs Sebok, Alexander Ruuttu, Mikael Seppälä, Kai Kantola, Jesse Graham, Tommi Jokinen, Jeremy Bracco
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 5
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 5-7

Tuomas Kiiskisen kotiinpaluu

Kaudella 2020-2021 Tommi Miettisen suojatit pelasivat hienosti sijoittuen runkosarjan sijalle 5. Pudotuspeleissä kuitenkin Tappara oli vahvempi voitoin 3-1. Tulevaan kauteen Kalpa sai vihdoin houkuteltua Niiralan Maltsevin, Tuomas Kiiskisen takaisin kotiin.10 vuoden tauon jälkeen Kalpaan palaava Kiiskinen tuleekin olemaan suuressa roolissa menestystä saalistaessa.

Kalpa lähtee hyvin tulevaan kauteen hyvin samankaltaisista lähtökohdista kuin viime kaudella. Joukkue ei ole merkittävästi heikentynyt ja kotiin on saatu Jaakko Rissasen, Tuomas Kiiskisen ja Matti Järvisen kaltaisia pelimiehiä. Kalpan hyökkäysosasto on laadukas ja riittävä taistelemaan jopa kotiedusta. Puolustuksen nuoret Gabe Bast, Eric Hjorth ja Kasper Puutio saavat varmasti reilun näyttöpaikan, kun puolustuksen suurin tähti Kim Nousiainen on pitkään sairastuvalla. Kalpalla on todella mielenkiintoinen sekoitus kokemusta sekä nuoria erittäin lupaavia pelaajia tulevalle kaudelle.

Kim Nousiaisen paha loukkaantuminen pitää miehen poissa marraskuun loppuun. Tämä tulee näkymään varmasti eikä olisi ihme jos Kalpa hankkisi hänelle paikkaajan. Hyökkäyksessä Rissanen, Järvinen ja Kiiskinen tulevat olemaan kuopiolaisten sielu, mutta toivottavaa on että nuoret pelaajat nousevat myös esiin.  Mikäli näin tapahtuu, tulee Kalpa olemaan jälleen kuuden joukossa.

Tappara

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Veli-Matti Vittasmäki, Kyle Platzer, Casimir Jurgens, Mikael Seppälä, Waltteri Merelä, Joni Tuulola, Tyler Morley, Otso Rantakari, Brady Austin
Ulos: Teemu Suhonen, Jarkko Malinen, Jiri Smejkal, Michal Moravcik, Maksim Matushkin, Blake Parlett, Valtteri Kemiläinen, Ben Blood
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 4
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 1-3

Uutta mitaliputkea luomaan?

Tappara on tunnetusti kestomenestyjä. Viimeisin kausi kuitenki päättyi pronssiottelun häviöön ja sekavahko kausi sai myös sekavahkon päätöksen. Alkukausi oli Tapparalla todella vaikea, mutta tapansa mukaan joukkue paransi loppua kohden. Tulevalle kaudelle erittäin laadukkaalla joukkueella lähtevä Tappara on liigan suurimpia mestarisuosikkeja. Joukkue menetti paljon avainpelaajiaan, mutta uudet hankinnat eivät näille nimille kalpene.

Tapparalla on jälleen nimivahva nippu ja osaava valmennus. Varsinkin puolustus koki viime kauden jälkeen muutoksia, kun Teemu Suhonen, Valtteri Kemiläinen, Maksim Matushkin, Blake Parlett ja Ben Blood vaihtavat kaikki maisemaa. Tilalle kuitenkin on naarattu paluumuuttaja Veli-Matti Vittasmäki ja Otso Rantakari. Liigan sisältä Joni Tuulola. Casimir Jurgens, Mikael Seppälä sekä KHL:stä saapuva isokokoinen Brady Austin. Hyökkäys ei juuri kalpene puolustukselle. Paluun liigajäille tekevä Tyler Morley tulee taistelemaan pistepörssin voitosta.

Tapparalla on liigan paras puolustus ja yksi parhaista hyökkäysarsenaaleista. Se yhdistettynä Jussi Tapolan voittavaan pelitapaan, ei voi odottaa muuta kuin erittäin menestyksestä kautta. Otsikoissakin kohuttanut tilanne kapteenistossa ei toivottavasti vaikuta joukkueen yhteishenkeen, kun Jukka Peltolan syrjäyttänyt Otto Rauhala kipparoi kirvesrintoja tulevalla kaudella. Tappara taistelee runkosarjan voitosta, eikä mestaruuskaan olisi ihme tällä porukalla.

TPS

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Elmeri Eronen, Jonne Tammela, Niklas Arell, Jack Rodewall, Mitch Hults, Filip Sandberg, Tyler Steenbergen, Mikael Hakkarainen
Ulos: Josh Kestner, Lauri Pajuniemi, Henrik Larsson, Ruslan Ishakov, Karri Rämö, Petteri Wirtanen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 3
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 3-5

Korvaako Ahokas Raipen?

Sensaatiomaisesti TPS:n finaaleihin luotsanneen Raimo Helmisen kausi oli yllätyksiä täynnä. Turkuun saapuneelta Raipelta tuskin odotettiin urotekoja ja pitkään olikin tiedossa jo, että seuraavan kauden päävalmentaja on Jussi Ahokas. Helminen sai kuitenkin joukkueen pelaamaan todella pirteää ja tehokasta jääkiekkoa. Joukkue ylsi aina finaaleihin saakka, mutta siellä tuli tie vastaan Rauman Lukon muodossa. Kausi kuitenkin oli osoitus siitä, että TPS on palannut huippuseurojen joukkoon.

Tuleva kausi Turussa on varmasti kovia odotuksia täynnä. Valmentajaksi palkattu Jussi Ahokas on yksi suomen parhaita valmentajia ja on tehnyt Kookoossa, sekä Suomen junnu maajoukkueissa kovaa jälkeä. Tulevalle kaudelle lähes kaikki parhaat pelaajansa menettänyt TPS on kuitenkin saanut hankittua paikkaajiksi koviakin nimiä. Joukkueen rungosta esim. Ruslan Ishakov, Lauri Pajuniemi sekä Josh Kestner lähtivät isompiin liigoihin. Uusissa hankinnoissa on paljon kysymysmerkkejä Jack Rodewallin, Mitch Hultsin, Tyler Steenbergenin ja Mikael Hakkaraisen muodossa. Varmoja onnistuja lienee HPK:sta naarattu  Elmeri Eronen, Kalpasta Jonne Tammela sekä ruotsista saapuva potentiaalinen pistepörssin voittaja Filip Sandberg. Viimekaudella ihastuttanut maalivahti Andrei Kareyev jatkaa turkulaisten maalinsuulla, vaikka häntä oltiinkin jo viemässä takaisin KHL jäille.

Harjoituspelit ovat menneet TPS:ltä hieman penkin alle, mutta silti TPS:lle on odotettavissa vahvaa kautta. Mikäli uudet ulkomaalaishankinnat osuvat nappiin ja Ahokas saa joukkueensa pelaamaan edelliskauden tasoista kiekkoa, taistelee TPS kotiedusta. Finaalipaikkaan en usko turkulaisten tänä vuonna yltävän.

HIFK

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Eetu Koivistoinen, Jere Innala, Michael Garteig, Olli Palola, Jordan Schmaltz, Otto Paajanen, Roni Hirvonen, Otto Karvinen, Kasper Kotkansalo
Ulos: Anton Lundell, Jere Sallinen, Jesse Saarinen, Mikko Kousa, Juho Keränen, Ville Leskinen, Henrik Borgström, Frans Tuohimaa
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 2
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 1-3

HIFK jälleen yhtenä mestarisuosikkina kauteen

HIFK:n kausi 2020-2021 päättyi pettymykseen. Joukkue oli todella kovassa lennossa, kunnes korona iski joukkueeseen liigan loppupuolella. Tästä johtuen pudotuspeleissä Jarno Pikkaraisen luotsaama petolauma ei saanut enää parasta irti itsestään. Kausi kuitenkin päättyi pronssijuhliin. Kirkkainta kruunua lähdetään nyt tavoittelemaan HIFK-legenda Ville Peltosen alaisuudessa.

Tapansa mukaan nimekkäällä joukkueella lähtevä Helsingin IFK on jälleen yksi suurimpia mestarisuosikkeja. HIFK palkkasi tulevalle kaudella päävalmentajaksi Ville Peltosen. Stadilaiset menettivät jälleen kauden jälkeen paljon avainpelaajia, suurimpina tietysti NHL:ään lähtenyt Anton Lundell sekä sveitsiin lähtenyt Jere Sallinen. Puolustukseen hankitut Kasper Kotkansalo ja Jordan Schmaltz tulevat olemaan suuressa roolissa.

Hyökkäykseen hankitut Eetu Koivistoinen, Jere Innala, Olli Palola ja Otto Paajanen ovat jälleen osoitus, että HIFK tähtää menestykseen. Maalivahtiosasto näyttäisi harjoitusotteluiden ja CHL pelien perusteella olevan varsin hyvällä mallilla, kun Michael Garteig sekä Niilo Halonen ovat esittäneet erinomaisia otteita.

Ville Peltonen on vielä valmentajana katsomaton kortti liigakartalla, mutta liigakautta valmistelevat pelit ovat jo näyttäneet mitä tuleva pitää sisällään. Ikävä kyllä jo tavaksi muodostunut loukkaantumisten kierre saattaa pilata ainakin HIFK:n alkukautta, kun iso osa pelaajista on edelleen sairastuvalla. Mikäli loukkaantumiskierre saadaan loppumaan ja HIFK pääsee pelaamaan täydellä kokoonpanolla on HIFK vahva ehdokas runkosarjan, sekä mestaruuden voittamiseen.

Lukko

Merkittävimmät pelaajasiirrot:
Sisään: Arttu Ilomäki, Scott Pooley, Samuel jukuri, Michael Haga, Matthew Abt
Ulos: Robin Press, Toni Koivisto, Lukas Klok, Eetu Koivistoinen, Jonne Tammela, Heikkie Liedes, Daniel Audette, Aleksi Saarela, Oskari Setänen
Runkosarjan sijoitus kaudella 2020-2021: 1
Arvioitu runkosarjan sijoitus kaudella 2021-2022: 1-3

Raumalla lähdetään puolustamaan mestaruutta

Rauman Lukon kausi oli napakymppi. Pekka Virran projekti sai ansaitun palkinnon mestaruuden muodossa. Joukkue voitti runkosarjan, mestaruuden ja useampi pelaaja nousi henkilökohtaisella tasolla liigan huipulle. Tulevalle kaudella Pekka Virta vaihtaa maisemaa ja aloittaa uuden projektin Saipan peräsimessä. Tilalle astuvalla Marko Virtasella on isot saappaat täytettävänä mikäli raumalaiset haluavat pitää pytyn itsellään.

Isoja menetyksiä kokenut Rauman Lukko lähtee kuitenkin kauteen yhtenä mestarisuosikkina. Lukko on jo muutaman kauden ajan ollut liigan dominoivin joukkue, eikä ole syytä uskoa suureen muutokseen tulevaa kautta silmälläpitäen. Menetyksiä toki on paljon, mutta uudet hankinnat ovat jo  heti harjoitusotteluissa osoittaneet tasonsa riittäväksi. Paluun tekevä Arttu Ilomäki, AHL:ssä pisteitä takonut Scott Pooley ja Norjan maajoukkueen vakiokasvo Michael Haga ovat kaikki pelaajia, jotka tulevat tekemään kovaa jälkeä liigassa.

Suurin asia kuitenkin on liigan parhaaksi maalivahdiksi valitun Lassi Lehtisen jatko liigassa. Lehtisen tilastot viime kaudelta ovat täysin omaa luokkaansa, eikä vastaavaa ole moneen vuoteen nähty. Raumalaiset saavat siis olla onnellisia, että Lehtinen saatiin vielä yhdeksi kaudeksi pidettyä.

Lukko on jälleen yksi mestarisuosikeista tulevalle kaudelle. Kysymysmerkkinä tietysti miten joukkue pelaa uuden valmentajansa Marko Virtasen alaisuudessa, mutta harjoituspelien sekä CHL otteluiden perusteella voisi luvata, että siitä se ei ainakaan jää kiinni. Lukko taistelee sijoista 1-3.