Jalkapallon em 2020 / jalkapallon em 2021 - vedonlyönti

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut piti pelata alunperin kesällä -20, mutta kisat on nyt siirretty maailmaa koettelevan kulkutaudin vuoksi vuoteen 2021. Kilpailujen virallinen nimi on siitä huolimatta kuitenkin EURO 2020. Vaikka jalkapallon em kisat jäivät toteutumatta, niin Euroopassa ja varsinkin ensimmäistä kertaa mukana olevassa Suomessa odotetaan jo vesi kielellä seuraavaa vuotta, jolloin koittaa jalkapallon em kisat 2021. Ensimmäistä kertaa Euroopan mestaruus ratkaistaan peräti 12 eri maassa pelatuilla kisoilla, aiemmin lopputurnaus on aina kilpailtu korkeintaan kahdessa eri maassa.

Kilpailuja jalkapallon Euroopan mestaruudesta on järjestetty vuodesta 1960 lähtien, aina neljän vuoden välein. Menestynein maa on kolme mestaruutta ja kolme hopeaa napannut Saksa. Saksan lisäksi myös Espanja on valloittanut Euroopan mestaruuden kolmesti ja Ranska puolestaan kahteen kertaan. Yhden mestaruuden maita ovat Neuvostoliitto, Italia, Tshekkoslovakia, Alankomaat, Tanska, Kreikka ja hallitseva mestari, vuonna 2016 tittelin vienyt Portugali. Mestaruuksia voittaneiden maiden lisäksi finaaliin ovat myös yltäneet Jugoslavia kahdesti ja Belgia kertaalleen.

Edellisten Ranskassa pelattujen kisojen loppuottelussa tosiaan Portugali kukisti isäntämaa Ranskan jatkoajan jälkeen 1-0. Ottelun sankariksi nousi suurien tähtien ulkopuolelta turnauksen ainoan maalinsa finaalin jatkoajalla tehnyt seuratasolla ranskalaista Lilleä edustanut Eder. Koko turnauksen ylivoimainen hahmo oli peräti kuusi maalia viimeistellyt Ranskan silloin Atletico Madridissa pelannut Antoine Griezmann, hänet valittiin oikeutetusti myös turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

 • Jalkapallon em 2021 - näin pelataan
 • Jalkapallon EM vedonlyönti
 • Suomi EM kisoissa 2021
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€25 ILMAISVETO
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€100 RELOAD BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
EI REKISTERÖITYMISTÄ
KOTIUTUKSET 5MIN
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
30% CASHBACK
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
KOTIUTUKSET 5 MIN
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€400 FREE BET
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Jalkapallon em 2021 – näin pelataan

Jalkapallon EM-kilpailut laajenivat vuoden 2016 kisoihin 24 joukkueen kisoiksi ja nyt jalkapallon EM 2021 siis kilpaillaan tässä laajuudessa toista kertaa. Joukkueet on jaettu kuuteen neljän joukkueen lohkoon. Jokaisessa lohkossa pelataan yksinkertainen sarja, eli lohkon joukkueet kohtaavat kertaalleen toisensa. Jokaisen lohkon kaksi parasta selviytyy pudotuspeleihin ja sen lisäksi kuudesta lohkokolmosesta neljä eniten pisteitä kerännyttä. Pisteiden ollessa tasan ratkaisee kolmosien järjestyksen ensin maaliero ja sitten tehdyt maalit. Lohkon sisäistä järjestystä määritettäessä sen sijaan tasapisteissä ensin ratkaisee keskinäisen ottelun tulos (tai kolmen joukkueen ollessa tasapisteissä keskinäisten otteluiden sarjataulukko).

16 jatkoon selviytynyttä joukkuetta pelaavat pudotuspelit kerrasta poikki -systeemillä, niin, että lopulta on jäljellä vain kaksi finalistia. Loppuottelun voittaja nappaa mestaruuspokaalin ja kultamitalit, kun taas finaalin häviäjän on tyydyttävä hopeisiin mitaleihin. Erillistä pronssiottelua ei pelata, toisin kuin MM-kilpailuissa. Mikäli pudotuspeleissä ottelu on 90 minuutin pelin jälkeen tasatilanteessa, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Mikäli tämäkin päättyy tasapeliin, niin voittaja jatkoon pääsevä joukkue ratkaistaan dramaattisesti rangaistuspotkukilpailun perusteella.

Suomi EM kisoissa 2021

Suomen maajoukkue, eli "Huuhkajat" selvitti tosiaan historiassaan ensimmäistä kertaa tien jalkapallon EM 2021-kilpailuihin. Suomen karsintalohkossa ylivoimaisen Italian takana oli toisen kisoihin selviytyvän joukkueen paikka avoinna. Ennakkosuosikki sille paikalle oli jo monta kertaa kisoissa ollut Bosnia-Hertsegovina ja pienestä alakulostaan huolimatta myös vuoden 2004 Euroopan mestaria Kreikkaa pidettiin vähintään tasavertaisena taistelijana Suomen kanssa, Armeniaakaan ei etukäteen voinut sulkea pois kaavailuista. Suomi kuitenkin jatkoi siitä mihin aiemmin lohkovoittoon päättyneessä Kansojen Liigassa jäi. Lohkon kakkossija ja kisapaikka varmistui ikimuistoisesti Töölön jalkapallostadionilla 3-0 -voittoon päättyneessä ottelussa Liechtensteinia vastaan.

Kisapaikan varmistumisen jälkeen alettiin odottamaan itse lopputurnauksen lohkoarvontaa. Suomen lohkon kisaisänniksi arvottiin Tanska, sekä Venäjä ja neljänneksi joukkueeksi kivikova Belgia. Lohko on erittäin kova, sillä kaikki kolme edellä mainittua selvittivät tiensä alkulohkosta jatkoon edellisessä arvokisoissa, eli vuoden 2018 MM -kilpailuissa. Belgian kisat päättyivät lopulta upeasti pronssimitaliin taivuttuaan välieriessä maailmanmestaruuden voittanneelle Ranskalle. Kisoja isännöinyt Venäjä sekä Tanska putosivat molemmat lopulta hopeaa voittaneelle Kroatialle vasta rangaistuspotkukilpailujen jälkeen. 11. sijalle lopputaulukossa sijoittunut Tanska neljännesvälierissä ja kahdeksanneksi sijoittunut Venäjä seuraavalla kierroksella puolivälierissä. Venäjä oli yllättänyt neljännesvälierässä yhden kilpailun suurimmista suosikeista, eli Espanjan.

Tästä näkee, että Suomella on todella kovatasoinen lohko ja jatkoonpääsy vaatisi nappionnistumista. Kaiken lisäksi tosiaan Venäjä ja Tanska pääsevät pelaamaan Suomea vastaan kisojen jaon vuoksi kotikentillään. Ainoastaan Belgian Suomi kohtaa neutraalilla stadionilla, Venäjällä. Ensimmäinen esiintyminen tulee olemaan joka tapauksessa ainutlaatuinen kokemus, kävi miten kävi. Turnauksen formaatin ansiosta yksikin voitto saattaa jo riittää jatkopaikkaan ja sellainen on mahdollisuuksien rajoissa, vaikka varmasti kaikissa ennakoissa Suomelle ennustetaankin tylysti jumbosijaa. Tietysti toisin veikkaaville tämä antaa herkullisia mahdollisuuksia jalkapallovedonlyöntiin.

Jalkapallon EM vedonlyönti

Jalkapallon EM 2021 tulee olemaan varmuudella myös vedonlyönnin juhlaa, arvokisat ovat aina piikki vedonlyönnissä ja sarjoihin verrattuna lyhemmän keston ja uniikin luonteen vuoksi, houkuttelevat eri vetoihin eri tavalla pelaajia ja liikevaihtoa, kuin pitkät sarjat. Jalkapallon EM 2021 tuleekin olemaan vuoden suurin vedonlyöntitapahtuma ja vasta seuraavan vuoden jalkapallon MM 2022 tulee seuraavana olemaan suurempi. Pelkästään yksittäisten otteluiden liikevaihto tulee olemaan moninkertainen tavallisiin maaotteluihin verrattuna, puhumattakaan erikoisvedoista.

Seuraavassa suosituimpia vetomuotoja jalkapallon em 2021 -turnauksessa:

 • 1x2 -peli
 • Tulosveto
 • Lohkosta jatkoon
 • Lohkon voittaja
 • Lohkon pelaajavedot
 • Mestari / finaaliin selviytyvät joukkueet
 • Maalikuningas ja muut pelaajavedot
 • Head 2 Head -sijoitukset
 • 1x2 -peli

  Oli sitten kyseessä jalkapallon em 2021, Englannin Valioliiga, tai Suomen Kakkosdivisioonan kamppailu, niin 1x2 -pelimuoto on silti kaikkein suosituin pelimuoto. Siinä siis veikataan yksinkertaisesti, että kumpi ottelun joukkueista voittaa ottelun tai päättyykö ottelu tasatulokseen. Jalkapallon EM 2021 -turnauksessa otteluja on lähes päivittäin, joten se antaa hyvää materiaalia analysoida kohteita ja tietenkin paljon kohteita pelattavaksi ja yhdisteltäväksi.

 • Tulosveto

  Melkein yhtä klassinen pelimuoto ja todella suosittu myös arvokisojen aikaan. Eikä pelkästään koskien vedonlyöntiä eri toimistoille, vaan monissa työpaikkakimpoissa ja baarien sisäisissä kilpailuissa veikataan otteluiden tuloksia. Moni sitten innostuu veikkaamaan myös kimppaveikkauksessa veikkaamiaan tuloksia vedonlyöntisivustoille. Ottelun tuloksen oikein veikkaamisesta saa voiton mukavalla kertoimella, kun 1x2 -vedossa kerroin voi jäädä melko pieneksi.

 • Lohkosta jatkoon

  Erittäin paljon pelattu pelimuoto arvokisojen, ja tietysti siis myös jalkapallon EM 2021 -turnauksen, aikana on arviointi siitä, meneekö joukkue lohkosta jatkoon vai ei. Koska lohkoista menee kaksi parasta ja suurin osa kolmosistakin jatkoon, ei mikään joukkue ole missään tapauksessa etukäteen ulkona pelistä. Usein lohkosta jatkoon -vetoja pelataan yhdistelmävetoina, jolloin kertoimen saa korkeaksi ja jännitettävää riittää useassa lohkossa turnauksen alkulohkojen ajan. Esimerkiksi Suomella on melko pienet mahdollisuudet lohkovoittoon, saati turnausvoittoon, mutta lohkosta jatkoon Suomi saattaa kyllä edetä jalkapallon EM 2021 -turnauksessa. Myös muita joukkuekohtaisia vetoja on mahdollista lyödä, kuten vaikkapa yksittäisen joukkueen, esimerkiksi Suomen, alkulohkossa tekemien maalien määrää.

 • Lohkon voittaja

  Lohkovoittajan veikkaaminen (voittajaveto) tuo myös jännitystä lohkon seuraamiseen, mutta vedonlyöntiä harjoittavan pelaajan on syytä muistaa sen sisältämä sudenkuoppa. Joukkueet eivät välttämättä arvosta lohkon voittamista erityisen paljon, vaan tärkeintä on selviytyä turnauksessa jatkoon. Jos joukkueen jatkopaikka on jo varmistunut ennen viimeistä kierrosta, niin joukkueet usein lepuuttavat pelaajia joilla on päällä pelikiellon uhka tai jostain muusta syystä. Väsymyksen vuoksi tai siksi, että halutaan peliaikaa myös reservipelaajille. Tämä saattaa hyvin maksaa lohkovoiton ja vaikka se vedonlyöjää harmittaisi, niin joukkueelle se voi olla melko merkityksetöntä. Heidän jalkapallon em 2021 -turnauksensa ei kuitenkaan pääty lohkovoiton menettämiseen ja nämä lepuutukset voivat olla ratkaisevassa roolissa siinä vaiheessa, kun turnauksen mitaleja ratkaistaan.

 • Lohkon pelaajavedot

  Jalkapallon EM 2021 -kilpailuissa alkulohkot pelataan läpi suunnilleen kahdessa viikossa. Tämä tuskin on kenenkään mielestä liian pitkä aika odottaa vedon ratkeamista. Se näkyy myös eri lohkon kattavien vedonlyöntikohteiden suosiossa. Lohkon maalikuninkaan veikkaaminen esimerkiksi on mukavan jännittävä vedonlyöntimuoto, jossa pääsee toivomaan yksittäisen pelaajan menestystä. Mahdollista on myös lyödä vetoa siitä kuinka monta maalia yksittäinen pelaaja tekee. Sellaisiakin vetoja on, että saako tietty pelaaja alkulohkossa keltaista korttia vai ei. Mahdollisuus on hyviinkin kertoimiin.

 • Mestari / finaaliin selviytyvät joukkueet

  Kun puhutaan arvoturnauksista, niin koko turnauksin kattavista kohteista suosituin on tietenkin mestarin veikkaaminen. Siitähän koko turnauksessa on kyse, minkä joukkueen kapteeni saa kunnian nostaa hopeanvärisen mestaruuspokaalin suorille käsille. Toinen, isompia kertoimia tuottava, mutta koko turnauksen menestystä mittaava veto on finaaliin pääsevien joukkueiden ja niiden järjestyksen veikkaaminen. Tässä vedonlyöjän täytyy olla tarkkana, sillä vaikka kaikki finaaliparit ovat ennen turnausta mahdollisia, niin jotkut saattavat tarvita esimerkiksi toisen finalistin sijoittumista kolmanneksi alkulohkossaan. Toisaalta, näin juuri kävi viime EM-kilpailuissa, kun alkulohkossaan Unkarin ja Islannin taakse kolmanneksi jäänyt Portugali voitti lopulta koko turnauksen.

 • Maalikuningas ja muut pelaajavedot

  Arvokisojen maalikuninkuus on meriitti, joka muistetaan aina. Viime EM -kisoissa maalikuninkuuden tosiaan valloitti Ranskan Antoine Griezmann ja hän on yksi suosikeista voittamaan maalikuninkuuden myös jalkapallon EM 2021 -turnauksessa. Ei suinkaan läheskään ainoa kuitenkaan. Vedonlyöjän kannattaa muistaa, että mitä pidemmälle joukkue etenee, sitä enemmän otteluita sillä on ja sikäli myös maalintekijällä maalintekomahdollisuuksia. Muita pelaajavetoja ovat esimerkiksi yksittäisen pelaajan maalimäärät turnauksessa tai vaikka kahden eri pelaajan vertailu.

  Sitäkin voi veikata, että kuinka monta varoitusta joku tietty pelaaja onnistuu keräämään. Pelipaikkojen parhaat pelaajat palkitaan turnauksen päätteeksi ja myös siitä menestyksestä voi lyödä vetoa. Yleensä parhaat löytyvät parhaiten menestyneistä joukkueista, eli tämäkin on kytköksissä siihen, miten veikkaa joukkueiden menestyvän. Huomioitavaa on, että kisat ovat vasta vuonna 2021, joten on hyvin vaikea sanoa etukäteen mitään ensikauden komeetoista. Aika usein hyvän seurakauden pelanneet pelaajat loistavat myös itse arvokisoissa ja tuskinpa jalkapallon em 2021 -turnaus on tässä asiassa mikään poikkeus.

 • Head 2 Head -sijoitukset

  Jos sinulla on turnauksessa suosikkijoukkue ja inhokkijoukkue, niin mikäpä olisi parempaa, kuin lyödä vetoa siitä, että suosikki menestyy paremmin? Tai vaikka ei olisikaan, niin pelimuoto on jännittävä. Ja ainahan voi yhdistellä useampia pareja. Mikäli molemmat joukkueet putoavat samassa vaiheessa, niin panos palautetaan. Kisat kestävät kuukauden, joten mitenkään kohtuuttomasti ei joudu tuloksia ainakaan odottamaan.

  Tässä artikkelissa käsitellään vielä:

  • Jalkapallon EM 2021 - pudotuspelit
  • Ilmaiset vihjeet jalkapallon em 2021
  • Jalkapallon EM 2021 - suosikit
  • FAQ

Jalkapallon EM 2021 –pudotuspelit

Jalkapallon EM 2021 -turnaus huipentuu 16 joukkueen pudotuspeleihin. Näissä siis pelataan yksittäinen ottelu ja sen päättyessä tasan jatketaan heti 2 x 15 minuutin jatko -ottelulla ja senkin päättyessä tasan ratkaistaan voittaja hermoja raastavassa rangaistuspotkukilpailussa. Neljännesvälierien jälkeen mukana on vielä kahdeksan joukkuetta. Puolivälierien jälkeen neljä ja välierien jälkeen enää kaksi, jotka kohtaavat toisensa suuressa finaalissa. Pudotuspelien maailma on hyvin erilainen, kuin tavallisten alkulohkon otteluiden.

Jokaisessa ottelussa on selvä tilanne, että ottelun häviäjä putoaa jatkosta. Tämä muuttaa pelien luonnetta, osa tekee kaikkensa pitääkseen nollan mahdollisimman pitkään ja jotkut joukkueet haluavat nostaa maalintekomahdollisuuksiaan pyrkimällä luomaan mahdollisimman paljon maalintekotilanteita. Mikään ottelu pudotuspeleissä ei ole ennakkoon selvä, jonka muistaa ainakin Englanti vuoden 2016 EM -kisoista. Silloinhan Englanti putosi heti neljännesvälierävaiheessa kaikkien yllätykseksi piskuiselle Islannille maalein 1-2.

Seuraavissa kappaleissa käsitellään mm:

 • Ilmaisvedot talletuksella
 • Ilmaisvedot ilman talletusta
 • Ilmaisveto kierrätys
 • Vedonlyöjän kannalta

  Myös vedonlyöjän on syytä ottaa huomioon tämä erilaisuus. Tietenkin jo siksi, että Moneyline tarkoittaa pudotuspeleissä hyvin eri asiaa, kuin alkulohkon peleissä. Alkulohkon peleissä tasapeli palauttaa panoksen, mutta pudotuspeleissä ei tule panoksen palautusta millään tuloksella vaan joko voitto tai tappio. Tasaisia otteluita tällä pelimuodolla pelatessa on syytä ottaa analyyseihin mukaan myös kyvykkyys mahdollisessa rangaistuspotkukilpailussa.

 • Paineet ja niiden käsittely

  Pudotuspeleissä pelaajien paineet ovat myös aivan eri luokkaa kuin alkulohkon ensimmäisissä peleissä, joissa on "varaa" hävitä. Eri pelaajat käsittelevät nämä eri tavalla, jotkut parantavat peliään ja toiset vajoavat. Toki alkulohkojen lyhyyden vuoksi joillakin joukkueilla on jo alkulohkossa edessä joku peli, joka on pakko voittaa mikäli haluaa jatkoon, mutta EM -kilpailujen jatkoonpääsysysteemin vuoksi ei läheskään kaikilla. Nykyisellä systeemillä, millä myös parhaat lohkokolmoset pääsevät jatkoon esimerkiksi kolme pistettä voi hyvin riittää jatkopaikkaan. Tuleva Euroopan mestari Portugalihan pelasi vuoden 2016 alkulohkon voittamatta otteluakaan pelaten vain kolme tasapeliä ja myös Pohjois-Irlanti eteni pudotuspeleihin saavuttamalla vain 3 pistettä alkulohkosta. Toisaalta Albania ja Turkki jäivät heikoimpina lohkokolmosina ulos pudotuspeleistä maalieron perusteella saavutettuaan myös 3 pistettä alkulohkossa.

Ilmaisveto talletuksella

Tässä artikkelissa on jo aiemmin joitakin kertoja mainittu, että ilmaisvedon alkuehdoissa on kaksi olennaisesti toisistaan poikkeavaa yleistä ehtoa, jotka yhdessä muiden ehtojen kanssa vaikuttavat hyvin paljon vedon tuottomahdollisuuksiin. Jos ilmaisveto vaatii ennen lunastamistaan talletuksen, niin pelaajan täytyy tallettaa ensin ennalta määritetty summa ja mahdollisesti pelatakin se, ennen kuin ilmaisvedon pelaaminen on edes mahdollista. Ääritapauksessa tämä ennen ilmaisvedon saamista tehtävä veto on täytynyt hävitä, että ilmaisvetoon on edes oikeutettu.

Tällaisessa tapauksessa ilmaisvedolla kunnolla plussalle pääseminen on tietysti huomattavasti hankalampaa, kun sitä asettaessa ollaan jo lähtökohtaisesti tappiollisessa asemassa. Pelaajan on siis syytä käyttää tarkkaa harkintaa ja punnita eri todennäköisyyksiä, kun miettii tällaisen bonuksen vastaanottamista. On hyvä huomioida, että talletusta vaativat ilmaisvedot eivät välttämättä aina koske kaikkia talletustapoja (esim. jotkut nettilompakot on usein rajattu kampanjoiden ulkopuolelle) ja pelaajan on siis tärkeää varmistua ennakkoon, että myös hänen käyttämänsä talletustapa oikeuttaa tarjottuun ilmaisvedon antavaan bonukseen, eikä kyseistä tapaa ole rajattu bonuksen tuovan kampanjan ulkopuolelle.

 • Ranska

  Hallitseva maailmanmestari Ranska on tietenkin selvästi suurin ennakkosuosikki mestariksi. Lisää nälkää tuo, että neljä vuotta sitten kotikisoissaan Ranska hävisi loppuottelun karvaasti jatkoajalla Portugalille. Edellisessä EM-turnauksessa koko kisojen paras pelaaja oli Ranskan Antoine Griezmann ja nykyään hän pelaa monien mielestä maailman parhaassa joukkueessa, eli FC Barcelonassa. Ura on siis mennyt siitäkin eteenpäin. Voi silti hyvin sanoa, että Ranskan paras pelaaja ei Griezmann hyvin mahdollisesti enää ole. Vasta 21-vuotias Kylian Mbappe ei ollut mukana vielä neljä vuotta sitten kotikisoissa, mutta sen sijaan oli olennainen osa maailmanmestaruuden voittanutta joukkuetta kaksi vuotta sitten, teki neljä maalia, mukaan lukien yhden finaalissa ja valittiin turnauksen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi ja sen All Star -joukkueeseen. Ja tämä oli siis silloin, kun hän oli 19-vuotias.

  Tämä Paris Saint Germainin nuorukainen on siitä kehittynyt edelleen ja häntä pidetäänkin monien odotuksissa tulevien vuosien jalkapallon suurimpana ja kauneimpana. Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo eivät enää kauaa pysty pitämään parasta pelitasoa yllä ja Mbappe on heitä 10 vuotta nuorempi. Ranskan tähtien täyttämä joukkue ei jää Griezmanniin ja Mbappeen vaan huippupelaajia riittää jokaiselle pelipaikalle jo monelle niistä useampi kuin yksi. Ranska on ns. "varma veto", mutta jalkapallossa kaikkea voi tapahtua. Sen Ranska koki vuoden 2002 jalkapallon MM-kilpailuissa, kun se putosi hallitsevan maailman ja Euroopan mestarina heti alkulohkossa.

 • Portugali

  Portugali voitti vihdoin historiansa ensimmäiset arvokisat edellisissä EM-kilpailuissa ja on Cristiano Ronaldon johdolla tälläkin kertaa ehdokas menemään pitkälle. Viime kisat alkoivat kangerrellen ja joukkueen taival näytti jäävän lyhyeksi ja pelkkä pudotuspelipaikka vaati hiukan onnea, kun kolme tasapeliä etukäteen helposta lohkosta riitti kuin riittikin jatkoon. Finaalissa vielä joukkueen ehdoton supertähti Cristiano Ronaldo loukkaantui heti alkuvaiheessa, mutta jotenkin Portugali onnistui voittamaan ottelun Ederin jatkoaikamaalilla 1-0. Tässä välissä Portugali voitti myös historian ensimmäisen Kansojen Liigan vuonna 2019, toki tämä turnaus on vasta keräämässä arvostusta ja ainakaan vielä sitä ei voi nostaa läheskään EM- tai MM-menestyksen tasolle.

  Vuoden 2018 MM-kilpailut olivat pettymys, kun taival katkesi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Uruguayn käsittelyssä, joten sikäli nälkää riittää. Maailman parhaaksi pelaajaksi peräti viisi kertaa valittu Cristiano Ronaldo on kisojen alkaessa jo 36-vuotias, eli hyvin mahdollisesti kyseessä on hänen uransa viimeiset arvokisat. Ainakin on epätodennäköistä, että hän enää EM-kilpailuissa tämän jälkeen pelaa, vaikka jalkapallon MM 2022 vielä tulisikin pelattua.

 • Saksa

  Jalkapallon EM-kilpailujen menestyneintä ja MM-kilpailujen toiseksi menestyneintä maata Saksaa ei sovi näissä kaavailuissa koskaan unohtaa. Voittamisen kulttuuri on syvässä ja sitä ei yksi alkulohkoon päätynyt MM-epäonnistuminen muuksi muuta. Edellisissä EM-kilpailuissa Saksa raivasi tiensä välieriin asti, mutta siinä vaiheessa Ranska otti ansaitun voiton. Saksan peli on edellisten MM-kisojen lisäksi takunnut muutenkin, sillä Kansojen Liigassa Saksa putosi alunperin B-ryhmään, joskin A-ryhmän laajennuksen myötä sai pitää paikkansa. Itse karsinnan Saksa kuitenkin hoiti rutiinilla ja voitti lohkonsa. Hiukan kritisointia tuli kuitenkin lohkon kärkiotteluista Hollantia vastaan.
  Vaikka voitot jaettiin molempien ottaessa vierasvoiton, niin monien asiantuntijoiden arvion mukaan Hollanti oli otteluissa pelillisesti parempi. Tämä on huolestuttavaa, sillä vaikka Hollantikin kisoissa kuuluu koviin joukkueisiin, ei se aivan kirkkaimpia suosikkeja ole.

 • Englanti

  Ikuiseksi arvokisojen alisuorittajaksi tituleerattu Englanti, jalkapallon kotimaa, oli edellisissä MM-kilpailuissa jo päättämässä 52 vuoden kirouksen ja etenemässä finaaliin arvokisoissa ensi kertaa ainoan tähtihetkensä, eli 1966 MM-voiton jälkeen. Tämä kuitenkin sai tylyn lopun välierissä, kun altavastaaja Kroatia päätti Englannin unelman jatkoajalla. Tämän lisäksi Belgia jätti vielä pronssiottelussa Englannin kokonaan mitalitta. Tarkkaan ottaen, Englannilla on arvokisamitali saavutettuna vielä tuon 1966 menestyksen jälkeen, sillä vuonna 1968 se sai EM-pronssia, kun sen väriset mitalit vielä EM-kilpailuissa jaettiin. Monet nostavat näissä EM -kisoissa Englannin jopa suurimmaksi suosikiksi. Peli on parhaimmillaan erittäin näyttävää ja esimerkiksi menneissä karsinnoissa vastustajilla oli todella vaikeaa. Joukkueen ikärakenne on kohdillaan ja kaikki pelaajat pelaavat kärkirooleissa maailman parhaassa sarjassa Valioliigassa. This time we can go all the way... kesällä 2021 nähdään onko tällä jokaisissa arvokisoissa toistetulla fraasilla tälläkään kertaa katetta.

 • Belgia

  Belgian kultainen sukupolvi on täällä tänään ja nyt alkaa olemaan aika ottaa se suurvoitto tai se voi jäädä ikuiseksi haaveeksi, toki menestysikkunassa on vielä pari arvoturnausta, mutta kuitenkin. Belgia otti kaksi vuotta sitten MM-kilpailuissa pronssia ja se on toistaiseksi ainoa mitali joukkueelta jota on viime vuosina pidetty maailman parhaimpiin kuuluvana. Joukkueeseen kuuluvat mm. Thibaut Courtois, Kevin de Bruyne ja Eden Hazard, kaikki maailman parhaimpiin kuuluvia pelaajia. Suomalaisittain lisämielenkiintoa tuo, että Suomi ja Belgia kohtaavat alkulohkon päätösottelussa.

 • Italia

  Italia on perinteinen jalkapallomaa. Voi sanoa, että maa jopa hengittää jalkapalloa. Se on voittanut neljä kertaa maailmanmestaruuden ja voittanut myös Euroopan mestaruuden ja kaikkiaan 10 arvokisamitalia. Edellisissä EM-kisoissa sen tie tyssäsi karvaasti puolivälierien rangaistuspotkukilpailuun Saksaa vastaan, mutta vielä pahempaa oli luvassa. Vuoden 2018 MM -kilpailut jäivät kokonaan väliin, kun joukkue kompastui jatkokarsinnassa Ruotsiin. Sen jälkeen Italian maajoukkue on kuitenkin suorastaan raivonnut.

  Kansojen liigassa Italia jäi vielä alkulohkossa koko turnauksen voittaneen Portugalin taakse, mutta EM-karsinnassa Suomen lohkossa mukana ollut Italia voitti kaikki 10 otteluaan. Italialla on todella paljon hampaankolossa missatusta MM-turnauksestaja kaiken lisäksi se saa pelata kotikentällään alkulohko-ottelunsa. Hieman samankaltaisessa tilanteessa on toinen perinteinen suurmaa Hollanti, joka missasi sekä edelliset MM-kilpailut, että EM-kilpailut, mutta otti Kansojen Liigassa 2019 hopeaa.

 • Espanja

  Espanjan edellisistä suurvoitoista on jo jonkin aikaa ehtinyt vierähtämään, 2008-2012 -välillä maa voitti kolmet peräkkäiset arvokisat, mutta nykyjoukkue ei ole menestystä ehtinyt maistamaan, vaikka materiaali kuuluu maailman huippuihin. Edelliset arvokisat ovat päättyneet pettymyksiin ennen mitalipelejä ja siihen on tarkoitus saada muutos tällä kerralla. Joukkueesta puuttuvat aivan megatähdet ja se saattaa koitua kovassa kilpailussa kohtaloksi.

 • Kroatia

  Aivan kärjen takana Euroopassa on monta maata, jotka voivat onnistuessaan voittaa vaikka koko turnauksen. Näistä viimeisimpänä onnistui Kroatia, joka ensin edellisessä EM-kilpailuissa putosi lopulliselle voittajalle Portugalille vasta jatkoajan perusteella, mutta sitten MM-kilpailuissa eteni satumaisesti aina finaaliin asti. Kaikki on mahdollista ruutupaidoille myös tällä kertaa. Vastaavanlaiseen yllätysmenestykseen voivat materiaalinsa puolesta yltää myös esimerkiksi Venäjä, Tanska tai Ruotsi.

FAQ

Tähän loppuun olemme keränneet joitakin teiltä saamiamme kysymyksiä vastauksineen:

Miksi kilpailujen otteluohjelmassa ei ole kaikkia joukkueita?
Saako isäntäjoukkueet pelata pudotuspelitkin kotikentällään?
Onko mikään muu joukkue kuin Suomi ensikertalainen kisoissa?
Missä Suomi pelaa neljännesvälierän, jos se pääsee lohkosta jatkoon?