Jääkiekon MM kisat 2020 / Jääkiekon MM kisat 2021 vedonlyönti

Suomalaisten lempilapsi ja monen kotimaisen penkkiurheilijan vuoden kohokohta on toukokuussa pidettävät jääkiekon MM-kilpailut. Jääkiekon MM kisat jäivät valitettavasti väliin maailmaa koettelevan kulkutaudin vuoksi, joten jääkiekon ystävät joutuvat odottamaan vuoden kauemmin, kunnes lopulta alkaa jääkiekon MM kisat 2021 ja päästää kiekkoniilot pitkästä piinasta. Jääkiekon MM kisat -20 oli tarkoitus pitää Sveitsin Zürichissa ja Lausannessa 8. - 24. toukokuuta, mutta 21. 3. annettiin kulkutaudin vuoksi odotettu päätös, jonka perusteella kisat peruttiin. Jääkiekon MM-kilpailut pidetään joka vuosi, joten pelkkä siirto myöhempään ajankohtaan ei luonnollisesti ollut mahdollinen.

Tähän mennessä kisoja on myönnetty vuoteen 2025 asti, joten lienee kuitenkin selvää, että viimeistään vuonna 2026 maailmanmestaruudesta pelataan Sveitsissä. Tosin nyt on jo väläytelty, että jo jääkiekon MM kisat 2022 pelattaisiin Sveitsissä Suomen sijaan ja muita jo myönnettyjä kisoja siirrettäisiin vuodella eteenpäin, eli Suomessa pelattaisiinkin jääkiekon MM kisat 2023. Oli miten oli, seuraavat vuonna 2021 pelattavat jääkiekon MM-kilpailut järjestetään Latviassa ja Valko-Venäjällä ja kisakaupunkeina toimivat Valko-Venäjän Minsk ja Latvian Riika.

Tässä artikkelissa käsitellään esimerkiksi:

●    Jääkiekon MM-kilpailujen historia          

●    Jääkiekon MM 2021 - näin pelataan          

●    Suomi MM kisoissa 2021          

●    Jääkiekon MM kisat 2021 - muut suosikit

Jääkiekon MM-kilpailujen historia

Jääkiekon MM-kilpailuilla on pitkä ja värikäs historia, sillä niitä on heti ensimmäisestä erikoisturnauksesta (ensimmäiset kolme MM-arvon saanutta turnausta 1920, 1924 ja 1928 olivat olympialaisten jääkiekkoturnauksia) vuodelta 1930 lähtien pelattu vuosittain, joskin vuosina 1980, 1984 ja 1988 olympialaisilla ei ollut MM-arvoa. Sitä ennen vuoteen 1968 asti olympialaisten jääkiekko toimi samalla myös jääkiekon MM-kilpailuina, 1972 ja 1976 MM-kisat pelattiin olympiavuotena vielä erikseen ja samaan käytäntöön palattiin taas vuodesta 1992 lähtien. Toisen maailmansodan ja sen jälkimaininkien vuoksi myöskään vuosina 1940-46 ei pelattu MM-turnausta, kuten ei myöskään siis kulkutaudin vuoksi edellisenä vuonna. Jääkiekon MM kisat 2021 tulee olemaan 84. kerta, kun maailmanmestaruudesta pelataan ja 73. kerta, kun kyseessä on erikoisturnaus, eikä osa olympiakisoja.

    Jääkiekon MM-kilpailujen menestyneimmät maat          

●    Suomen tähtihetket

Jääkiekon MM-kilpailujen menestyneimmät maat

MM -kilpailujen menestynein maa on Venäjä, joka on tosin perinyt suurimman osan menestyksestään Neuvostoliitolta. Kaikkiaan mestaruuksia on kertynyt 27, joista Neuvostoliitto voitti 22 ja Venäjä 5. Kansainvälisen jääkiekkokomitean (IIHF) virallisissa tilastoissa nämä meriitit lasketaan yhteen. Viimeksi Venäjä juhli kultaa edellisissä ja toistaiseksi ainoissa Valko-Venäjällä pidetyissä MM-kilpailuissa vuonna 2014. Tämän lisäksi Venäjä/Neuvostoliitto on saavuttanut 20 himmeämpää mitalia. Muut Neuvostoliiton hajotessa syntyneet valtiot eivät ole pystyneet mitaleja voittamaan.

Mestaruuksien määrässä mitattuna niukasti kakkoseksi jää jääkiekon emämaa Kanada, joka on voittanut 26 kertaa maailmanmestaruuden. Kanada voitti edelliset mestaruudet vuosina 2015 ja 2016 ja koska sillä on enemmän hopeamitaleja (15), kuin Venäjällä (10), voi se nousta historian menestyksekkäimmäksi maaksi voittamalla jääkiekon MM kisat 2021.

Yli kymmeneen maailmanmestaruuteen ovat yltäneet myös 12 voittanut Tshekki/Tshekkoslovakia (6+6) sekä 11 kertaa kultaa juhlinut Ruotsi. Toinen Tshekkoslovakian hajoamisesta syntynyt maa Slovakia on voittanut 1 maailmanmestaruuden ja kaikkiaan neljä mitalia, mutta IIHF:n virallisissa tilastoissa yhteen lasketaan nimenomaan Tshekin ja Tshekkoslovakian meriitit.

Jääkiekossa puhutaan usein kuudesta suuresta. Hallitseva maailmanmestari Suomi on onnistunut voittamaan kolme kertaa maailmanmestaruuden, Suomihan sai ensimmäisen MM-mitalinsa verrattaen myöhään, vuonna 1992, siihen nähden, että oli pitkään jo mitaleista taistellut. Kaikkiaan Suomi on voittanut MM-tasolla jo 14 mitalia. Kuudenneksi suureksi laskettu Yhdysvallat on voittanut kaksi kertaa mestaruuden, mutta edellisestä kerrasta on jo yli 60 vuotta, kun se voitti Squaw Valleyn kisoissa olympiakultaa ja silloisten sääntöjen myötä samalla maailmanmestaruuden. Sen jälkeen Yhdysvallat on pystynyt voittamaan MM-kisoissa vain kuusi pronssia. USA voitti kuitenkin NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen järjestämän World Cupin vuonna 1996. Muista maista Iso-Britannia voitti 30-luvulla useamman mitalin, joista olympialaisten yhteydessä 1936 kultaisen.

Sittemmin Iso-Britannia vajosi vuosikymmeniksi marginaaliin, kunnes vuoden 2019 kisoihin nousi korkeimmalle sarjatasolle ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa. Mahdollisuudet viiden mitalin mitalitilin kartuttamiseen ovat kuitenkin minimaaliset.

Toisin voi sanoa Sveitsistä, joka on koko 2000-luvun tehnyt tuloaan kirkkaimpaan eliittiin ja vuosina 2013 ja 2018 ylsi aina finaaliin asti saaden hopeiset mitalit kaulaansa. Vuoden 2018 loppuottelu ratkesi Ruotsin eduksi vasta voittomaalilaukauskilpailun perusteella. Monien papereissa Sveitsi onkin piirretty seuraavaksi uudeksi maailmanmestariksi. Kaikkiaan maalla on jo 11 MM-mitalia, mutta noiden tuoreiden hopeiden jälkeen kolmanneksi tuorein mitali on vuoden 1953 MM-pronssi.

Muista maista mitaleille ovat yltäneet Saksa neljästi ja Itävalta kahdesti. Itävallan edellinen mitali on vuodelta 1947 ja Saksan vuodelta 1953. Saksa kuitenkin yllätti kaikki vuoden 2018 olympialaisissa ja eteni aina finaaliin asti missä taipui ylivoimaiselle ennakkosuosikki Venäjälle vasta jatkoajan perusteella. Se on siis yllätysvalmis myös MM-tasolla toisin kuin Itävalta, joka ei tällä hetkellä edes ylimmällä sarjatasolla ole.

Suomen tähtihetket

Kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, Suomi sai odottaa menestystä pitkään. Ensimmäistä kertaa Suomi oli mukana jo vuoden 1939 MM-kisoissa ja sijoittui peräti yhdeksän kertaa MM-kisoissa (ja kaksi kertaa olympialaisissa) neljänneksi, ennen kuin vihdoin vuoden 1992 MM-kisoissa tärppäsi ja Suomi nappasi hopeaa. Tätä ennen tosin mitalitili oli avattu jo vuoden 1988 ainoassa arvoturnauksessa, eli olympialaisissa voitetun hopean merkeissä. Tämän jälkeen Suomelle onkin sitten satanut mitaleja ja pisin mitaliton jakso jääkiekon MM-kisoissa on ollut vain neljän vuoden mittainen (2002-2005) ja tuonakin aikana Suomi sijoittui kuitenkin vuoden 2004 World Cupissa toiseksi.

Suomi on voittanut maailmanmestaruuden kolme kertaa:

●    Suomelle MM-kultaa 1995          

●    Suomelle MM-kultaa 2011          

●    Suomelle MM-kultaa 2019

1995

Oikeaa menestystä on kuitenkin vain mestaruus ja siitä saavutuksesta jaettava pokaali ja kultaiset mitalit. Tähän mennessä kolme vuosilukua on piirretty kultaisilla kirjaimilla Suomen jääkiekkohistoriaan. 1995, 2011 ja 2019. Vuoden 1988 olympialaisten ja vuoden 1992 MM-kilpailujen hopeajoukkueet eivät pystyneet kunnolla haastamaan kultaisista mitaleista, mutta vuonna 1993 Suomi teki ennakkoluulottoman tempun ja palkkasi valmentajakseen naapurimaasta Ruotsista meritoituneen Curt Lindströmin. Samalla Suomen edellinen huippusukupolvi, Raimo Helminen, Timo Jutila, Mika Nieminen, Esa Keskinen, Jarmo Myllys vain muutamia mainitakseni olivat parhaassa peli-iässä ja seuraava vielä kovempi sukupolvi Saku Koivun, Jere Lehtisen, Sami Kapasen ja Ville Peltosen johdolla lyömässä läpi. Suomi pelasi olympialaisissa ja MM-kilpailuissa 1994 uskomattoman hyvää jääkiekkoa, mutta molemmissa mestaruus jäi karvaasti saamatta. Ensin olympialaisten välierissä Suomelle sattui turnauksen ainoa huono erä Kanadaa vastaan ja käteen jäi vain pronssi ja sitten myöhemmin keväällä MM-kilpailuissa edes Suomen sen hetken parhaan pelaajan Jari Kurrin saaminen ei riittänyt aivan kultamitaleihin vaan Suomi hävisi loppuottelun Kanadalle vasta rangaistuslaukauskilpailun jatkokierroksen perusteella.

Voisi sanoa, että aika ei vielä näissä turnauksissa ollut kypsä, mutta seuraavana vuonna oli. Vuoden 1995 MM-kilpailuissa naapurimaa Ruotsissa Suomi hävisi avausottelun Tshekille, mutta sen jälkeen Suomi ei ollut enää pysäytettävissä ja kaiken kruunasi juuri arkkivihollisen Ruotsin selättäminen finaalissa suvereeninesityksen jälkeen maalein 4-1. Koko joukkue nousi kansallissankariksi, erityisesti hattutempun tehnyt Ville Peltonen. Kaikki tuon mestarijoukkueen jäsenet on nykyään valittu suomalaisen jääkiekkoilun kunniagalleriaan, eli Jääkiekkoleijoniksi.

2011

Kukaan tuskin odotti tuon huuman jälkeen, että seuraavaa kultaista hetkeä pitäisi odottaa aina vuoteen 2011 ja Bratislavan kevääseen asti. Näissä kisoissa Suomi ei ollut mitenkään vakuuttava alkuvaiheessa ja voitti esimerkiksi Latvian ja Saksan vasta voittomaalilaukauskilpailujen jälkeen. Pudotuspelivaiheeseen Suomi löysi kuitenkin uuden vaihteen, nollasi välierässä kisojen suurimman ennakkosuosikin Venäjän, tuosta ottelusta parhaiten muistetaan Mikael Granlundin ilmaveivimaali, ja loppuottelussa vastaan asettui jälleen Ruotsi. Kaksi erää ottelu eteni tasaisena, mutta kolmannessa erässä Suomi repäisi käsittämättömästi, voitti erän 5-0 ja ottelun ja sitä kautta maailmanmestaruuden maalein 6-1. Kisojen suurimpia suomalaissankareita olivat Jarkko Immonen ja edellä mainittu teinisensaatio Granlund.

Tämän jälkeen Suomi ylsi kahdesti finaaliin ja varsinkin vuonna 2016 oli lähellä mestaruutta voittaen kaikki 9 ensimmäistä ottelua, mukaan lukien tulevan finaalivastustajan Kanadan. Finaalissa Suomi ei kuitenkaan hallinnastaan huolimatta löytänyt keinoja Kanadan erinomaisen maalivahdin Cam Talbotin ohittamiseen ja hävisi 0-2, alkulohkon kohtaamisessa Suomi oli voittanut 4-0. Monien mielestä kisojen paras joukkue ei voittanut, mutta maalit ratkaisevat.

2019

Edellisissä kisoissa, eli vuonna 2019 oli takaisinmaksun aika. Suomen joukkue oli pelaajistoltaan harvinaisen nimetön ja kultaodotukset olivat hyvin pienet. Alkulohkossa Suomi onnistuikin jopa häviämään Saksalle ja Yhdysvalloille. Pudotuspeleissä esiin astui kuitenkin joukkueen kapteeniksi nostettu 34-vuotias työmies Marko "Mörkö" Anttila, joka ei ollut maalintekijätilastoissa tuttu vieras. Pudotuspelit näyttivät päättyvän jo lyhyeen todella kovaa Ruotsia vastaan, kun Anttila tasoitti ottelun lopussa ilman maalivahtia pelatessa ja Sakari Manninen ratkaisi jatkoajalla. Anttila teki ottelun ainoan maalin Venäjää vastaan välierässä ja kauniiksi lopuksi kaksi maalia, mukaan lukien voittomaalin, finaalissa Kanadaa vastaan. Kalavelat oli maksettu ja Suomi voitti kolmannen maailmanmestaruutensa ja ehdottomasti yllättävimmän etukäteisspekulaatioihin nähden.

Jääkiekon MM 2021 – näin pelataan

Kilpailujen pelisysteemi on pysynyt muuttumattomana vuodesta 2014 lähtien (ja sitä aikaisempina kahtena vuonna ainoa ero oli lohkojen sisäiset puolivälierät). Mukana on 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen alkulohkoon. Alkulohkot on jaettu maailman rankingin perusteella mahdollisimman tasaisesti. Uusina joukkueina mukana ovat vuoden 2019 1. divisioonan kaksi parasta, eli Kazakstan ja Valko-Venäjä. Tilaa joutuivat tekemään lohkojumboiksi jääneet Ranska ja Itävalta. Molemmissa alkulohkoissa kaikki joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kertaalleen, eli 7 ottelua. Sarjataulukon perusteella 4 parasta etenee puolivälieriin ja muiden kisat päättyvät. Lohkon viimeisiksi jäävät putoavat vuoden 2022 MM-kisojen 1. divisioonaan. Poikkeuksena vuoden 2022 kisaisäntä, joka tämän hetkisen tiedon mukaan Suomi, joka ei voi pudota näistä kisoista. Tässä tapauksessa vähemmän pisteitä kerännyt lohkossaan seitsemänneksi sijoittunut putoaa. Tasapisteissä joukkueiden järjestyksen ratkaisee keskinäisen ottelun tulos ja mikäli tasapisteissä on enemmän, kuin kaksi joukkuetta, niin tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden sarjataulukko.

Puolivälierissä toisen lohkon ykkönen, kohtaa toisen lohkon nelosen, kakkonen kolmosen, kolmonen kakkosen ja nelonen ykkösen. Pudotuspelit pelataan yksittäisinä otteluina, eli pidemmistä sarjoista tuttuja ottelusarjoja ei pelata missään pudotuspelivaiheessa. Puolivälierien voittajat etenevät välieriin ja välierien voittajat edelleen finaaliin. Välierien häviäjät kohtaavat toisensa pronssimitali-ottelussa. Puolivälierien häviäjien kisat päättyvät siihen.

Alkulohkossa ottelun ollessa tasan 60 minuutin jälkeen pelataan viiden minuutin jatkoaika kolmella kenttäpelaajalla kolmea vastaan ja äkkikuolema-periaatteella, eli ottelupäättyy heti, jos jompi kumpi joukkue tekee maalin. Mikäli kumpikaan ei tee maalia viiden minuutin jatkoajan aikana, niin seuraa voittomaalilaukauskilpailu, jossa molemmilla joukkueilla on viisi laukojaa käytettävissä ja mikäli tilanne senkin jälkeen on tasan, niin jatketaan pareittain, kunnes ratkaisu löytyy. Ottelut eivät siis voi päättyä alkulohkovaiheessakaan tasapeliin. Puolivälierissä, välierissä ja pronssiottelussa pelataan 60 minuuttia tasatulokseen, seuraa alkulohkosta poiketen 10 minuutin jatkoaika 3 vs. 3 -kenttämiehityksin. Tässäkin ottelu päättyy heti maalin syntyessä ja jos 10 minuuttia ei tuota tulosta seuraa voittomaalilaukauskilpailu samoin säännöin, kuin alkulohkossakin.

Loppuottelu on kuitenkin poikkeus, mikäli se on 60 minuutin jälkeen tasan, niin pelataan 3 vs 3 -jatkoaikaa niin pitkään, kunnes toinen joukkue tekee maalin. Mitään aikarajoitusta ei ole, eli finaalissa voittomaalilaukauskilpailu ei enää ole mahdollinen. Tähän sääntömuutokseen päädyttiin, kun vuoden 2018 MM-finaali ratkesi silloisten sääntöjen mukaisesti antiklimaattisesti voittomaalilaukauskilpailun perusteella Ruotsin hyväksi.

Suomi MM kisoissa 2021

Alustavien arvioiden mukaan jääkiekon MM  olisi esitellyt huomattavasti kovemman materiaalin Suomen joukkueen, kuin edeltävät kultaiset kisat. Tarunhohtoisesta NHL:stä olisi edellisen kevään menestyksen siivittämän ollut raporttien mukaan tulossa paljon apuja. Maailmanlaajuinen kulkutauti kuitenkin nämä mahdollisuudet tuhosi ja kukaan ei osaa vielä sanoa millainen joukkue Leijonat 2021 on. Se on kuitenkin varmaa, että nimistä riippumatta Suomi lähtee taistelemaan nykyisin aina kirkkaimmista mitaleista, viimeistään vuoden 2019 kisat sen osoitti. Jääkiekon MM 2021 tulee synnyttämään taas uusia sankaritarinoita, mutta mahdollisesti myös pettymyksen hetkiä.

Paljon riippuu NHL:n tilanteesta, mitkä joukkueet jäävät siinä sarjassa runkosarjaan ja ketkä pelaajat tästä johtuen vapautuvat Suomen maajoukkueen käyttöön. Kenellä on sopimus NHL:ssä katkolla ja kenellä riittää virtaa tulla taistelemaan MM-mitaleista. Jääkiekon MM Suomi -paidassa on ainutlaatuinen kokemus, mutta läheskään kaikki pelaajat eivät turnaukseen pääse erinäisistä syistä mukaan. Vahva runko joukkueelle löytyy kyllä Euroopastakin, mutta vaikka 2019-kisat menivätkin satumaisesti, niin yleisesti ottaen materiaali tarvitsee myös tähtiloistoa, sillä sitä ei aiempien kisojen perusteella tule puuttumaan Kanadan, Ruotsin ja Venäjän tähtisikermistä.

Suomen lohkon muut joukkueet ovat Venäjä, USA, Sveitsi, Latvia, Norja, Italia ja Kazakstan. Kolme ensin mainittua ovat kovia joukkueita ja ottelut ennakkoon tasaisia, mutta muita vastaan Suomella ei pitäisi ongelmia olla ja niiden voittaminen jo pelkästään riittää lähes varmasti puolivälieräpaikkaan. Suomi on silloin tällöin kangerrellut Latviaa tai Norjaa vastaan, mutta menetetyt pisteet on sitten kuitattu otteluissa kovempia joukkueita vastaan. Suomi on ollut mukana kahdeksan joukkueen puolivälierissä joka vuosi siitä lähtien, kun pudotuspelisysteemi vuoden 1992 kisoihin perustettiin.

Jääkiekon MM kisat 2021 - muut suosikit

Viime vuosina kisoilla on ollut kolme kestosuosikkia, Kanada, Venäjä ja Ruotsi. Sama pätee myös tällä kertaa, sillä jääkiekon MM kisat 2021 eivät ole poikkeus. Vai ovatko? Kulkutaudin vuoksi ei voida vielä varmaksi sanoa, että NHL alkaa ajallaan ja jos se ei ala ajallaan, niin runkosarjaa saatetaan vielä pelata silloin, kun alkamassa ovat jääkiekon MM kisat 2021.

Tämä olisi varsinkin Kanadan mahdollisuuksille suunnaton isku, sillä se joutuisi keräämään joukkueen NHL:n sijaan Euroopasta. Joukkueen materiaali kestäisi kyllä vertailun, mutta Kanada putoaisi kaavailuissa ennakkosuosikista haastajaksi. Ruotsin materiaali kärsisi tästä myös, mutta sillä riittää paljon myös Euroopassa pelaavia pelaajia. Venäjän suhteellinen asema sen sijaan parantuisi, venäläisiä supertähtiä pelaa kyllä NHL:ssä, esimerkiksi itse Gretzkyn maaliennätystä jahtaava Aleksandr Ovetshkin, mutta suuri osa maan tähtipelaajista pelaa KHL:ssä.

Näin ollen NHL-pelaajien poisjäänti ei iskisi siihen samalla tavalla kuin muihin ennakkosuosikkeihin ja voikin sanoa, että tällaisessa tapauksessa Venäjä olisi ylivoimainen ennakkosuosikki mestariksi. Varsinkin kun muistetaan, että turnauksen ratkaisupelit pelataan Valko-Venäjällä, jossa Venäjän maajoukkue nauttii suosiota ja pelaa lähes kotikentällään. Haastajista Tshekin, Suomen ja Sveitsin mahdollisuudet nousisivat NHL:n poisjäännistä ja muutenkin yhä ilman finaalipaikkaa olevan USA:n mahdollisuudet menestykseen suorastaan romahtaisivat.

Tässä artikkelissa käsitellään vielä seuraavia asioita:

●    Jääkiekon MM vedonlyönti          

●    Jääkiekon MM -pudotuspelit          

●    Ilmaiset vihjeet  jääkiekon MM 2021

Jääkiekon MM vedonlyönti

Suomalaisille vedonlyöjille jääkiekon MM -kisat ovat todellinen kulta-aitta ja jääkiekon MM kisat 2021 eivät tule olemaan tässä suhteessa poikkeus. Kaksi viikkoa kestävät MM-kisat ovat verrattuna esimerkiksi 8 kuukautta kestävään Liigaan lyhyt rykäys. Näin koko kilpailun kestävät vedot ovat mielekkäämpiä, kun niiden ratkeamista ei tarvitse odotella kuukausikaupalla. Otteluita pelataan päivittäin ja vaikka kiekkosarjoissakin pelataan tiheään tahtiin, niin MM -kisoissa pistetään vielä pykälää paremmaksi.

Seuraavassa suosituimpia vetomuotoja jääkiekon MM 2021 -turnauksessa:

●    1x2  ja Moneyline          

●    Tulosveto ja Moniveto          

●    Handicap -vedot          

●    Live-vedot          

●    Mestari- ja mitalivedot          

●    Pistepörssin voittaja ja muut pelaajavedot 

1x2 -peli ja Moneyline

1x2 -pelimuoto, tai Pitkäveto, on aina ja ikuisesti palloilulajien suosituin vetomuoto. Ainakin Suomessa. Vetomuoto keskittyy perusasioihin, kumpi ottelevista joukkueista voittaa vai päättyykö ottelu tasapeliin. Variaatiomuoto Moneyline sopii hyvin nykyisiin jääkiekkosääntöihin, siinä siis veikataan 60 minuutin tuloksen sijaan koko ottelun lopputulosta ja koska jääkiekko-ottelu ei näissäkään kilpailuissa voi päättyä tasapeliin, niin pelaajalla on vain kaksi vaihtoehtoa. Tietysti kertoimetkin ovat pienempiä, kuin 1x2 -pelissä. Molemmat ovat suosittuja pelimuotoja yhdistelmävedoissa.

Tulosveto ja Moniveto

Tulosveto jatkaa samalla tavalla keskittyen perusasioihin, kuin 1x2 -vetokin. Tässä vaan veikataan ottelun tulosta, joka tietenkin on huomattavasti vaikeampaa, mutta siten myös kertoimet ovat suurempia. Ison voiton metsästäjät voivat pelata myös Monivetoa, joka on toinen nimitys useampien, yleensä kahden, mutta joskus myös kolmen, Tulosvedon yhdistelmävedolle. Kertoimet voivat varsinkin kolmen kohteen Monivedossa nousta todella korkeiksi, vaikka pelaaja veikkaisi otteluiden lopputuloksiksi täysin realistisia tuloksia.

Handicap-vedot

Tasoitusvedot ovat hyvin suosittuja jääkiekossa muutenkin, mutta MM-kilpailuissa tasoerot voivat joissakin otteluissa olla korkeat, jolloin 1x2 -pelimuodon pelaaminen ei ole mielekästä. Suosikin kerroin siinä on hyvin matala ja altavastaajan mahdollisuudet taas minimaalisia. Kaikki kuitenkin korjaantuu tasoitusvedolla, jossa siis altavastaajalle annetaan muutama maali eteen. Esimerkiksi 3,5 maalia eteen annettaessa ennakkosuosikki tarvitseekin neljän maalin voiton "voittaakseen" myös tasoitusvedossa. Variantissa, Asian Handicapissa, tasoitukset asetetaan neljänneksittäin, jolloin pelaajan panos jaetaan kahdelle eri tasoitukselle, eli esimerkiksi 3.25 -handicapissa puolet panoksesta asetetaan 3.0 -tasoitukselle ja puolet 3.5 -tasoitukselle.

Live-vedot

Kuten jääkiekossa muutenkin, pelinaikainen vedonlyönti (liveveto)on hyvin jännittävää, sillä tilanteet vaihtelevat. Kumpi tekee seuraavan maalin tai kääntääkö ennakkosuosikki vielä ottelun edukseen. Jännitystä voi hakea vaikka sillä, että tuleeko tietyllä aikavälillä maalia ensinkään?

Mestari- ja mitalivedot

Turnausvedoista kuningas on tietenkin mestarin veikkaaminen. Kahden viikon turnauksessa ei joudu ratkeamista odottamaan liian pitkään, mutta voi jännittää suosikkiensa menestystä. Mitaliveikkauksissa tietenkin mahdollinen voittokerroin nousee suuremmaksi. Vaikka kisoissa ennakkoon jokainen finaalipari ja mitalikolmikko ovatkin mahdollisia, niin kannattaa kuitenkin tutkia mitaliveikkausta tehdessä hieman ottelukaaviota, sillä todennäköisyydet saattavat kaavion perusteella vaihdella.

Pistepörssin voittaja ja muut pelaajavedot

Pelaajakohtaiset vedot ovat niin ikään hyvin suosittuja koko turnauksen kattavia vedonlyöntikohteita. Kuka voittaa pistepörssin tai tekee eniten maaleja ovat yleisimmät vedot, mutta usein on mahdollista lyödä myös esimerkiksi jäähykuninkaasta tai kisojen MVP:ksi valittavasta pelaajasta. Joukkuekohtaisesti esimerkiksi Leijonien otteita jännittävä voi veikata Suomen sisäisen pistepörssin kärkinimeä.

Jääkiekon MM – pudotuspelit

Jääkiekon MM kisat 2021 ovat siitä tyly kilpailu, että turnauksen 8. ottelu ratkaisee kärkimaille ovatko kisat epäonnistuminen vai pettymys. Ei tule toista mahdollisuutta, vaan puolivälierän hävinneet lähtevät kotiin ja voittaneet mitalipeleihin. Kenelläkään ei tule olemaan asennevammoja vaan kaikki pelissä. On huomattavaa, että A-lohkosta puolivälieriin etenee yksi ennakkoon heikompi maa, tämän kohdalla on turha liikaa tuijottaa tämän joukkueen alkulohkovaiheessa tekemiä mahdollisia yllätyksiä, sillä B-lohkosta vastaan tuleva maa ei tule jättämään mitään sattuman varaan puolivälierässä.

Ilmaiset vihjeet Jääkiekon MM 2021

Jääkiekon MM kisat ennakko löytyy jokaiselta itseään kunnioittavalta suomalaiselta urheilulehdeltä tai -sivustolta. Kaikki tarjoavat myös jonkinlaisia vihjeitä, mutta vihjeiden taso vaihtelee. Ilmaisia vihjeitä lukiessa kannattaa kiinnittää huomiota perusteluihin. Onko vihjeitä tehdessä selvästi analysoitu voimasuhteita, pelaajamateriaaleja, pelityylejä, aikaisempia otteluita, mahdollista peliruuhkaa jne. Alkulohkossa on hyvä huomioida, että viimeisellä parilla kierroksella saattavat jatkopaikan varmistaneet joukkueet lepuuttaa joitain pelaajia, esimerkiksi ykkösmaalivahtia, jotta kyseiset pelaajat olisivat sitten puolivälierän kuolemanpelissä tuoreita. Välttämättä tällaisten joukkueiden asennekaan ei ole aivan 100% sinänsä merkityksettömässä alkulohkon päätöspelissä.

Yhteenveto & FAQ

Tässä artikkelissa on esitetty lyhyesti jääkiekon MM kisat 2021. Kaikki odotamme sitä innolla, kun jääkiekon MM kisat -20 jäi väliin, mutta kun kisat lopulta koittavat, on ilo ylimmillään. Tähän loppuun olemme keränneet muutaman teidän esittämämme kysymyksen ja vastanneet niihin:

>Pelaako Patrik Laine tai Sebastian Aho MM-kisoissa 2021?

>Tätä ei tässä vaiheessa voi tietää. Vaikka pelaajat olisivat terveinä ja valmennusjohto haluaisi pelaajat sinne, niin muuttujia on monta. Mikäli seurajoukkuekausi on kesken NHL:ssä, niin pelaajat eivät tietenkään ole mukana, mutta vaikka seurajoukkue kausi olisi päättynyt, niin pitkän kauden pelanneet NHL-pelaajat monesti kieltäytyvät kisapaikasta vedoten pieneen loukkaantumiseen, sopimusneuvotteluihin tai väsymykseen.

>Ovatko loppupelit Minskissä vai Riikassa?

>Sekä Minskissä, että Riikassa pelataan kaksi puolivälierää. Välierät ja mitalipelit pelataan Valko-Venäjän Minskissä.

>Kohtaavatko Suomi ja Ruotsi MM-kisoissa 2021?

>Suomi ja Ruotsi on sijoitettu eri alkulohkoihin, joten ne eivät välttämättä kohtaa toisiaan. Kohtaaminen on mahdollista puolivälierässä, välierässä tai mitalipelissä. Sen sijaan varmaa on, että kohtaamisia voi olla vain yksi, siinä missä esimerkiksi Venäjän Suomi saattaa kohdata kisoissa kahdesti.

>Pelataanko samoilla säännöillä, kuin Liigassa?

>Säännöt ovat pääpiirteittäin samat, kuin kotoisessa Liigassa. Pienet erot ovat lähinnä potkumaalien ja maalivahdin häirinnän tulkinnassa.