TOP 5: Euroopan sarjojen parhaat laiturit vuonna 2023

Kausi 2022-2023 on saatu pakettiin Euroopan huippusarjoissa. Mennyt piti sisällään paljon dramaattisia ja jännittäviä käänteitä maailman parhaissa liigoissa.

Laitureita voidaan pitää huomion kohteena, koska Euroopassa nähtiin monia uusia laitureita, jotka tekivät todellisen läpimurron kirkkaimmissa valoissa.

Laiturit ovat tänä päivänä erittäin tärkeä osa 11 pelaajan palettia. Heidän tärkein tehtävä on aiheuttaa uhkaa hyökkäyskolmanneksella monin eri tavoin.

Laiturille tärkeitä ominaisuuksia ovat siis haastokyky pallon kanssa, maalipaikkojen luominen ja oikea-aikainen liikkuminen. Laiturit liikkuvat useimmiten lähellä laitarajoja pitäen pelin leveänä. Pelitavasta riippuen heitä tarvitaan myös pelin ytimessä keskustassa

Laiturit osallistuvat nykyään myös paljon puolustamiseen. Monet joukkueet puolustavat syvällä pitäen pakan tiiviinä, ja siihen tarvitaan myös laiturien apuja.

Harvemmin näkee enää sellaisia laitureita, joilla ei ole puolustusvelvoitteita. Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi ovat viimeisimpiä tämän tyyppisiä pelaajia. 

Nyt on aika käydä läpi Euroopan sarjojen parhaat laiturit menneen kauden osalta.

#5 Bernardo Silva

 • Seura: Manchester City
 • Kansallisuus: Portugali
 • Ikä: 28

Bernardo Silvan kausi on ollut ilmiömäinen. Hän oli suuressa roolissa Manchester Cityn triplamestaruuteen päättyneellä kaudella. Varsinkin kauden loppupuoliskolla Bernardo oli mies paikallaan, kun ratkaisujen hetket olivat käsillä.

Cityssä Bernardo on usein nähty laiturina, ja ajoittain hänet on myös laitettu pelaamaan keskikentällä eri rooleissa. Monipuolisuus on siis yksi portugalilaisen ehdottomista vahvuuksista. 

Erityisesti Bernardo on hyvä haastamaan pallon kanssa. Hyökkäyskolmanneksella useimmiten tapahtuu hyviä asioita, kun pallo on Bernardolla. Lusitaanilta nähdään usein oivaltavia peliä edistäviä syöttäjä, jotka johtavat laadukkaisiin maalintekopaikkoihin.

Tilastojen valossa kausi oli ihan hyvä Bernardolta, kun Englannin Valioliigassa plakkariin kertyi neljä maalia ja kuusi syöttöä. Mestarien liigassa Bernardo osui kolmesti, joista kaksi syntyi välierissä Real Madridia vastaan. 

Kaiken kaikkiaan Bernardon ura on ollut erittäin nousujohteinen, ja hän on vakiinnuttanut avauskokoonpanon paikan Cityn kivikovassa rosterissa. 

#4 Rafael Leao

 • Seura: AC Milan
 • Kansallisuus: Portugali
 • Ikä: 24

Rafael Leao pelasi elämänsä kauden, ja teki todellisen läpimurron maailman huipulle. Lusitaanilaituri on ollut AC Milanin selvä ykköstykki viimeisen kahden kauden aikana. 

Tällä kaudella otteet olivat jo sitä luokkaa, että Leaota voidaan pitää yhtenä maailman parhaista laitureista. 15 maalia ja 11 syöttöä Italian Seria A:ssa on hieno suoritus. 

Edellisellä kaudella Leao johdatti joukkueensa Serie A:n mestaruuteen. Siinä on jo näyttöjä kerrassaan, kun AC Milanin rosteri ei ole kokonaisuudessaan Euroopan huippua.

Vasemmalla laidalla viihtyvä Leao tunnetaan erityisesti räjähtävästä nopeudestaan. Portugalilainen on myös erittäin hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa. Leao pystyy kyvyillään aiheuttamaan poikkeuksellista vaaraa, kun maaleja tarvitaan. 

Laukaukset lähtevät painavasti, ja pallo löytää usein verkon perukoille asti. Maalisyötöissäkin Leao on kunnostautunut, mutta tilastot olisivat luultavasti paremmat, jos Milanilla olisi tehokkaampia hyökkääjiä.

Ikää Leaolla on vasta 24-vuotta, joten tie tähtiin on auki. Leaolla on luultavasti vielä paljon varaa parantaa, ja ei ole ihme, jos lusitaani nähdään vielä kovemmissakin ympyröissä.

#3 Khvicha Kvaratskhelia

 • Seura: Napoli
 • Kansallisuus: Georgia
 • Ikä: 22

Khvicha Kvaratskhelia tuli Italian Seria A:han täysin tutkan takaa. Kukaan ei osannut odottaa, että tällaisesta komeetasta olisi kyse. Kvaratskhelia pelasi viime kaudella vielä Georgian pääsarjassa.

Halvalla hintalapulla Napoliin siirtynyt Kvaratskhelia yllätti kaikki futista seuraavat hänen mainoilla otteillaan. Kvara oli suuressa roolissa Napolin historialliseen mestaruuteen päättyneellä kaudella. 

Kvara muodosti tuhoisaa jälkeä tehneen duon yhdessä Victor Osimhenin kanssa Napolin hyökkäyksessä. Napolin monet hyökkäykset starttasivat usein vasemmalla laidalla viihtyvän Kvaran kautta.

Georgialaistähdelle kertyi tehoja mainio määrä debyyttikaudellaan. Maaleja Kvara tälläsi 12 ja maalisyöttöjä kertyi 13.

Kvara teki siis itsestään todellakin tähden. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, kuten tähänkin asti, voi Kvara saavuttaa vielä vaikka mitä. 

Mielenkiinnolla tosiaan seurataan, miten Kvaran seuraava kausi sujuu Napolissa. Monet muut Euroopan suurseurat ovat hänen perässään, koska sen verran kovasta laiturista on kyse.

Pelaajana Kvara on äärimmäisen juonikas ja vikkelä jaloistaan. Haastotilanteissa Kvara on erittäin vaikeasti pideltävä, koska kikka-arsenaalista löytyy jos jonkinlaista harhautusta. Näyttävä pelityyli on myös tuonut tehoja, mikä on tärkeää maailman huipulla ollessa.

#2 Vinícius Júnior

 • Seura: Real Madrid
 • Kansallisuus: Brasilia
 • Ikä: 22

Vinícius Júnior on tällä hetkellä heittämällä yksi maailman parhaista laitureista – ellei jopa paras. 

Brassilaituri on edustanut Real Madridia jo viiden kauden ajan, ja kehitys on ollut huimaa luokkaa jokaisella kaudella.

Aiemmin Vini tunnettiin erityisesti tuhlaajapoikana, kun tehot jäivät piippuun. Viimeisen parin kauden aikana Vini on kuitenkin löytänyt tehot. Tällä kaudella Vini keräsi 10 maalia ja maalisyöttöä Espanjan La Ligassa, ja Mestarien liigassa verkot heiluivat 7 kertaa.

Edellisellä kaudella Vini teki totaalisen läpimurtonsa, kun La Ligassa häkki heilui jopa 17 kertaa. Tuolla kaudella Vini oli suuressa roolissa, kun Real Madrid voitti Mestarien liigan ja La ligan mestaruudet.

Viimeisten kausien aikana Vini muodosti Karim Benzeman kanssa murhaavan parivaljakon. He olivat vastuussa suuresta osasta madridilaisten maaleista. Benzema kuitenkin poistui Realista, joten mielenkiinnolla tullaan seuraamaan sitä, nostaako Vini omia osakkeitaan entistä korkeammalle.

Parin viime kauden aikana Vini on ollut ajoittain lähes pysäyttämätön. Brassi on äärimmäisen nopea jaloistaan, ja siihen yhdistettynä erittäin taitavat harhautukset tekevät hänestä vaikeasti pideltävän pelaajan.

Vini pelaa useimmiten vasemmalla laidalla, ja hän leikkaa sieltä usein keskelle maalintekopaikoille. Usein hän on tässä vaiheessa ehtinyt huijaamaan pari puolustajaa tehden myös muille tilaa. 

Vinin taso on noussut uskomattomalla tavalla viime kausien aikana. Hän on monien papereissa jopa maailman paras omalla pelipaikallaan. 

Vini voi hyvinkin olla tulevien vuosien Ballon d'Or -palkinnon voittaja, jos kehitys jatkuu nähdynlaisena. 

#1 Kylian Mbappé

 • Seura: PSG
 • Kansallisuus: Ranska
 • Ikä: 25

Kylian Mbappé on yksi maailman parhaista pelaajista. Omalla pelipaikallaan hän on maailman paras. 

Mbappé on viettänyt PSG:ssä jo kuusi tehokasta kautta. Ranskan Ligue 1 -mestaruuksia on sadellut, mutta menestys Mestarien liigassa vielä odottaa itseään. 

Nuoresta iästä huolimatta Mbappé on ehtinyt jo kokea paljon urallaan. Plakkarissa on esimerkiksi yksi maailman mestaruus, eikä toinenkaan ollut kaukana Qatarin kisoissa. 

Maajoukkueessa 25-vuotias ranskalainen on pelannut jo melkein 70 kertaa, ja maaleja on syntynyt 38. On vain ajan kysymys, milloin Mbappé kiilaa kaikkien aikojen maalitykiksi maajoukkuessa.

Seurajoukkueura PSG:ssä on ollut tehokas ainakin henkilökohtaisella tasolla, kun maaleja on syntynyt kuin liukuhihnalta jo monen kauden ajan. 

Moni Ranskan liigan puolustaja varmasti toivoisi Mbappén siirtyvän Euroopan TOP 4 -sarjoihin, koska sen verran kova ylikylän mies Mbappé on Ranskassa. 

Mbappé pitää kuin pilkkanaan puolustajia usein hänen räjähtävää nopeutta hyödyntäen. Pallokin pysyy kovassa vauhdissa jalassa. Laukaukset ovat millintarkkoja, ja ne löytävät verkon perukoille uskomattomalla prosentilla. 

Moni futista seuraava onkin huudellut Mbappén siirtymisestä kovempiin ympyröihin. Tämä voisi tehdä hänestä yhden kaikkien aikojen pelaajista, koska siihen hänellä on eväät. 

Esimerkiksi Real Madrid on monien lähteiden mukaan Mbappén kintereillä. Los Blancosissa Mbappé voisi hyvinkin kirjoittaa itsensä historiankirjoihin. 

Mbappélla on siis varmasti vielä paljon annettavaa futiskentillä, ja on todellakin vain ajan kysymys, milloin siirto tapahtuu kovemmille pelikentille. Jo tällä tasolla Mbappé on joidenkin papereilla maailman paras pelaaja.

LUE KAIKKI UUTISET