Pekingin Talviolympialaiset 2022

Talven kohokohta on taas täällä! Vuoden 2022 talviolympialaiset käydään 4.-20. helmikuuta, ja nyt tarjoamme kattavan paketin Pekingin kisoihin. Luvassa on kaksi ja puoli viikkoa upeaa urheiluviihdettä ja draamaa, kun maailman huiput kilpailevat jälleen kiehtovissa lumi- ja jäälajeissa. Osallistujamaita on peräti 90, ja tapahtumien sekä urheilijoitten kirjo on valtavampi kuin koskaan aiemmin.

Ennakossamme katsastamme tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat tapahtumat sekä tietenkin suomalaisurheilijoitten lähtökohdat. Lisäksi muistelemme, kuinka olemme maana pärjänneet aikaisemmissa talvikisoissa. Ensimmäiset lajit pyörähtävät käyntiin keskiviikkona 2.2, ja avajaisseremoniaa juhlitaan perjantaina 4.2. Tervetuloa viihtymään timanttisen Olympiarupeaman parissa!

suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 NON-STICKY BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€600 CASINO BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€500 CASHBACK BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€500 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
10% CASHBACK
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€25 ILMAISVETO
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€100 RELOAD BONUS
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
EI REKISTERÖITYMISTÄ
KOTIUTUKSET 5MIN
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€200 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
30% CASHBACK
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
KOTIUTUKSET 5 MIN
-
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€100 BONUS
€25 ILMAISVETO
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT
suljettu
€400 FREE BET
LUE ARVOSTELU
PELAA NYT

Kisaisäntänä Peking

Alkavat kisat ovat järjestyksessään 24. talviolympialaiset. Ensimmäiset kilpailut pidettiin Ranskan Chamonix´ssa jo vuonna 1924, jolloin lajiryhmiä oli yhdeksän. Kiina järjestää talviolympialaiset nyt ensimmäistä kertaa. Pekingissä pidettiin kesäkisat vuonna 2008, ja nyt siitä tulee ensimmäiset sekä kesä- että talvikarkelot isännöinyt kaupunki.

Vuoden 2022 kilpailut myönnettiin Pekingille vuonna 2015 pidetyssä Kansainvälisen Olympiakomitean tilaisuudessa. Koronatilanteen takia yleisölle ei ole myyty lippuja kisoihin, mutta katsomoissa urheilijoita pääsee kannustamaan tietty määrä kutsuttuja vieraita.

Peking 2022 numeroina

24. talviolympialaiset

15 lajia

109 kilpailua

90 osallistujamaata

3 kisapaikkakuntaa

Kisoja otellaan kolmella eri paikkakunnalla. Pekingissä rymistellään jäälajit, eli jääkiekko, pikaluistelu ja curling. Alppihiihtoa ja kelkkailua varten ovat käytössä hulppeat laskettelu- ja kelkkailukeskukset Yanqingissä. Hiihtolajit, mäkihyppy, lumilautailu ja freestyle käydään Zhangjiakoun talviurheilukeskuksessa. Avajaiset, mitaliseremoniat sekä päättäjäiset juhlitaan Pekingin Kansallisella Stadionilla, joka rakennettiin vuoden 2008 kesäolympialaisia varten.

Huikeaa jännitystä 15 lajissa

Kisoissa urheillaan yhteensä 15 eri lajissa. Mukana ovat tuttuun tapaan talviolympialaisten perinteiset suurlajit kuten maastohiihto, mäkihyppy, alppihiihto ja pikaluistelu, sekä tietenkin jääkiekko. Uusia lajejakin on jälleen ohjelmassa mukana. Freestylehiihdon puolella mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Big Air -hypyissä. Lisäksi kalenteriin on lisätty uutuuksina mäkihypyn, kaukalopikaluistelun, freestylehiihdon sekä lumilautacrossin sekajoukkuekilpailut.

2022 kisojen Olympialajit
Alppihiihto
Ampumahiihto
Curling
Freestylehiihto
Jääkiekko
Kaukalopikaluistelu
Lumilautailu
Ohjaskelkkailu
Pikaluistelu
Maastohiihto
Mäkihyppy
Yhdistetty
Rattikelkkailu
Skeleton
Taitoluistelu

Mitaleista kilpaillaan joka päivä lauantaista lähtien, ja seurattavaa riittää kotikatsomoissa aikaisesta aamusta alkaen. Esimerkiksi maastohiihdossa, alppihiihdossa, kelkkailussa ja pikaluistelussa loppukilpailuita on jotakuinkin päivittäin, ja useat finaalit osuvat ajankohdaltaan aamu- tai iltapäivälle suomen aikaa. Jääkiekon ystäville on luvassa huikea rupeama, sillä tulisia pelejä on kalenterissa joka ikiselle kisapäivälle.

Suomen kisajoukkue Pekingissä

Suomi on jälleen vahvasti edustettuna kisoissa. Pekingiin matkaa meiltä yhteensä 95 urheilijaa, eli 47 yksilöurheilijaa ja kaksi jääkiekkojoukkuetta. Sinivalkoisia värejämme kannetaan yhteensä yhdeksässä eri lajissa, ja joukkueessa on useita potentiaalisia mitalitoivoja. Odotukset ovat tuttuun tapaan korkeimmalla maastohiihdossa ja jääkiekossa. Myös lumilautarinteessä mitalit ovat täyttä realismia. Sen sijaan takavuosien mitalilinkomme mäkihyppy kulkee pienessä suvantovaiheessa, ja kärkisijat jäänevät tällä kertaa kauas. Nyt katsastamme lajeittain Suomen Olympiaurheilijat.

 • Suurimmat odotukset jälleen maastohiihdossa

  Suomen maastohiihtojoukkue on 13 urheilijan vahvuinen, ja jännitettävää riittää kotikatsomoissa lähes kaikille kisapäiville. Miesten puolella ykkösnimi on ilman muuta Iivo Niskanen, joka ampaisee 15 kilometrin perinteisen kisaan ykkössuosikkina. Väliaikalähtönä käytävällä matkalla vähintäänkin mitali on hyvinkin haarukassa, ja vuoden 2018 kisojen sankari on ollut jälleen kuluvana talvena hyvässä tikissä.

  Myös Ristomatti Hakolan ja Perttu Hyvärisen otteita kannattaa pitää tarkasti silmällä. Muut joukkueen jäsenet ovat Lauri Vuorinen sekä Olympiadebytantit Joni Mäki ja Remi Lindholm. Suomi saa Pekingissä jalkeille hyvänä päivänä kärkikahinoihin tunkevan viestijoukkueen.

  Suomen hiihtojoukkueen kärkinimet

  • Iivo Niskanen
  • Kerttu Niskanen
  • Krista Pärmäkoski

  Naisista Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat väläytelleet Tour de Ski -osakilpailuissa, joten taistelua mitaleista voidaan odottaa Pekingistäkin. Molemmat ovat haalineet jo aiemmin Olympiamitaleita, ja Pärmäkosken kaksi pronssia ja hopea vuodelta 2018 on historiallinen suoritus.

  Niskasella on kokoelmassaan kaksi viestihopeaa vuoden 2014 kisoista. Naisten joukkueen muut jäsenet ovat vuoden 2014 Olympialaisten viestissä hopeaa voittanut Anne Kyllönen, Johanna Matinsalo sekä ensimmäisissä Olympialaisissaan hiihtävät Katri Lylynperä, Jasmin Kähärä ja Jasmi Joensuu. Myös naisten viesteistä voidaan hyvillä mielin odottaa menestystä.

 • Mitalisaumoja yhdistetyssä ja ampumahiihdossa

  Yhdistetyssä Suomea edustavat Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho, Otto Niittykoski ja Perttu Reponen. Joukon selkeä johtotähti on maailman nopeimpana yhdistetyn hiihtäjänä tunnettu Herola, jonka sijoitus voi hyvänä päivänä olla todella korkealla. Valmistautumista kisoihin on kuitenkin sotkenut koronatartunta, jonka jäljiltä mies ei ole päässyt kilpailemaan moneen viikkoon. Suomessa harjoittelun täytyy riittää pitämään kisakunto yllä, ja Pekingissä saatetaan nähdä sisuuntunut ja mitalista taisteleva Herola.

  Ampumahiihdossa Pekingiin valittiin jo aikaisessa vaiheessa kolmikko Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Maria Eder. Lisäksi tammikuun lopussa ryhmää täydennettiin niin, että sekä miehissä että naisissa jalkeilla on neljän hiihtäjän viestijoukkue. Ampumahiihtäjistä seurantaan kannattaa ehdottomasti ottaa etenkin Seppälä, jonka taannoinen maailmancupin takaa-ajokisan viides sija antaa pientä menestyksen toivonpilkettä. Olisiko tässä peräti yllätysmitalin paikka?

 • Venymistä mäkihypyssä ja alppihiihdossa

  Mäkihypyssä Suomelta kilpailevat jo kolmansiin Olympialaisiinsa matkaava Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho, Antti Aalto sekä Niko Kytösaho. Koko ryhmällä on ollut maailmancupissa vaikeuksia selvitä 20 parhaan joukkoon, joten mitalisijat ovat melko kaukainen haave. Nelikon otteet voi katsastaa kertaheitolla sekajoukkuekisassa.

  Myös alppihiihdossa lähetämme kisoihin neljä laskijaa. Naisten puolella urheilijamme ovat Rosa Pohjolainen, Erika Pykäläinen ja Riikka Honkanen, jotka kaikki lähtevät ensimmäisiin Olympialaisiinsa. Viime vuosien MM- ja maailmancupsijoitukset eivät lupaile tässäkään ryhmässä kärkipaikkojen hätyyttelyä Pekingissä. Miehissä Samu Torstilla on alla viime vuoden MM-kisojen paripujottelun 12. sija ja suurpujottelun 15. tila, joten hänen suorituksensa kannattaa ottaa alkavissa kisoissa seurantaan.

  Suomen kisajoukkue

  95 urheilijaa

  47 yksilöurheilijaa

  Miesten jääkiekkojoukkue,
  25 pelaajaa

  Naisten jääkiekkojoukkue,
  23 pelaajaa

 • Lumilautailun ja freestylen villit taiturit

  Lumilautarinteessä Suomea edustavat toisissa Olympialaisissaan laskevat Kalle Järvilehto ja Rene Rinnekangas, Olympiadebytantti Carola Niemelä sekä itseoikeutetusti kaksien viime kisojen mitalisti, kokenut Enni Rukajärvi. Rinnekankaalla on alla vuoden 2021 Slopestylen MM-pronssi, joten tavoitteita voidaan hilata Pekingissäkin korkealle. Rukajärvellä on palkintokaapissaan jo Slopestylen Olympiahopea vuodelta 2014 ja pronssi 2018 kisoista. Mitalikannassa jatkaminen olisi upea uroteko Suomen Olympiahistoriassa.

  Freestylehiihdossa värejämme kantavat kumparelaskussa kokenut Jimi Salonen sekä Severi Vierelä ja Olli Penttala. Salonen on jo kaksien edellisten talvikisojen konkari, ja vuonna 2018 sijoitus oli kuudestoista. Slopestyle- ja Big Air -kisoissa suomalaisista taitojaan näyttävät Olympiadebyyttinsä tekevät Anni Kärävä ja Simo Peltola. Kärävän parhaat arvokisasaavutukset ovat viime vuoden MM-kisojen Big Airin 12. sija ja Slopestylen 17. tila. Ryhmän täydentää Halfpipen erikoismies Jon Sallinen.

 • Taitoluistelun trio

  Jäätanssipari Matthias Versluis ja Juulia Turkkila nähdään molemmat ensimmäisissä Olympialaisissaan. Kumpikin on esiintynyt useissa MM- ja EM-kilpailuissa yksinluistelussa, ja nyt pari tarjoaa Pekingissä suomalaisyleisölle erittäin mielenkiintoista seurattavaa. Yksinluistelussa joukkueeseen valittiin niin ikään Olympiadebyyttinsä tekevä Jenni Saarinen, joka on hänkin edustanut Suomea aiemmin jo MM- ja EM-tasolla.

Vihdoin kultaa jääkiekosta?

Miesten jääkiekossa Suomella on kasassa todella kova joukkue – kenties jopa voittajasuosikki - kun NHL-miesten poissaolo on rokottanut Pekingissä rostereitten tasoa. Leijonien miehistö koostuu lähes kokonaan erittäin laadukkaista KHL-pelimiehistä höystettynä muutamalla Sveitsin liigan tähdellä, ja nippua tähdittävät muun muassa Sakari Manninen, Markus Granlund, Teemu Hartikainen, Miro Aaltonen, Mikko Lehtonen, Ville Pokka ja Harri Säteri.

Lisäksi hiljattain paluun leijonapaitaan tehnyt Leo Komarov on tervetullut ilmestys Suomen rivistöön. Naisten joukkue muun muassa Jenni Hiirikosken ja Michelle Karvisen johdolla kuuluu niin ikään turnauksen suosikkien joukkoon. Kaksi kiekkomitalia on ehdottomasti käden ulottuvilla.

Älä ohita näitä kuumia kohokohtia

Kisoissa riittää joka päivälle huikeasti jännitettävää, ja lajien kirjo on valtava. Nyt listaamme Pekingin tärkeimmät kohokohdat, joita et halua missata.

Maastohiihdossa nähdään tulikuumia mitalikamppailuita lähes päivittäin. Huikeita taisteluita voidaan odottaa etenkin perinteisen hiihtotavan kisoissa sekä pitkissä viesteissä, jotka ratkotaan 10.-13.2. Miesten ja naisten kuninkuusmatkat kilpaillaan päätösviikonloppuna, kun miehet repäisevät 50 kilometriä lauantaina ja naiset 30 kilometrin kisan sunnuntaina. Odotettavissa on jälleen mitalisadetta Norjan suuntaan, mutta uskomme vahvasti myös suomalaisten naaraavaan metallia – ja miksei jälleen kerran jopa kultaa.

Maastohiihdon kohokohtia (Suomen aikaa):
10.2. Naisten 10km perinteinen, klo 9:00
12.2. Naisten 4x5km viesti, klo 9:30
19.2. Miesten 50km vapaa yhteislähtö, klo 8:00
11.2. Miesten 15km perinteinen, klo 9:00
13.2. Miesten 4x10km viesti, klo 9:00
20.2. Naisten 30km vapaa yhteislähtö, klo 8:30

Mäkihypyssä katseet kohdistuvat etenkin miesten suurmäen kisaan, joka lasketaan lauantaina 12.2. Pystyvätkö muut laittamaan kampoihin huippuvireiselle Japanin Ryoyu Kobayashille? Mäkihypyn osalta kisat päättää miesten joukkuekilpailu, joka käydään 14.2.

Mäkihypyn kohokohtia:
12.2. Miesten suurmäki, klo 13:00
14.2. Miesten joukkuemäki, klo 13:00

Jääkiekko huipentuu ensin naisten finaaliin, joka kamppaillaan torstaina 17.2, ja kisojen päätösviikonloppuna hurjastellaan miesten välierät sekä huikea loppuottelu sunnuntaina 20.2. Jo alkulohkoissa on luvassa tulista vääntöä, kun A-ryhmässä iskevät yhteen Kanada ja USA. B-lohkon voitosta kamppailevat tiukimmin Venäjä ja Tshekki, ja C-lohkon huippupelissä Suomi kohtaa Ruotsin sunnuntaina 13.2.

Jääkiekon kohokohtia:
5.2. Suomi – Kanada, Naisten alkusarja, klo 6.10
12.12. Venäjä – Tshekki, Miesten alkusarja, klo 15.10
17.2. Naisten loppuottelu, klo 6.10
12.12. Kanada – USA, Miesten alkusarja, klo 6.10
13.2. Suomi – Ruotsi, Miesten alkusarja, klo 10.40
20.2. Miesten loppuottelu, klo 6.10

Alppihiihdossa riittää räiskyvää jännitystä lähes jokaisen kisapäivän iloksi. Heti avajaisviikolla pääsemme nauttimaan miesten syöksylaskun mitalitaistelusta, josta voidaan ennakoida Norjan Aleksander Aamodt Kilden ja Sveitsin Beat Feuzin välistä kuumaa mittelöä. Aamodt Kilde on suosikkien joukossa myös tiistaina 8.2 käytävässä huikeassa Super G:n kisassa. Alppihiihdon huippuhetkiin tulee kuulumaan myös 13.2 kisattava suurpujottelu, johon rajussa kunnossa jyräävä Sveitsin Marco Odermatt kiskaisee valtavana ennakkosuosikkina. Naisten kilpailuista odotetuimpia on 9.2 käytävä pujottelu, jossa on luvassa hurja jännitysnäytelmä maailmacupia dominoineen Slovakian Petra Vlhovan ja USA:n Mikaela Shiffrinin välillä.

Alppihiihdon kohokohtia:
6.2. Miesten syöksylasku, klo 5:00
9.2. Naisten pujottelu, klo 4:15
8.2. Miesten supersuurpujottelu, klo 5:00
13.2. Miesten suurpujottelu, klo 4:15

Pikaluisteluareenoilla päästään heti sunnuntaina 6.2 rajuun kyytiin, kun maailmanmestari ja MM-mies Nils van der Poel jahtaa Olympiakultaa miesten 5000 metrin kisassa. Ruotsalainen on valtava suosikki myös 11.2 luisteltavassa 10,000 metrin rykäisyssä, jossa pikakiiturille on vaikea löytää haastajia. Naisten matkoilla kisojen tähti on jälleen Ireen Wüst, joka on kahminut kaksista edellisistä talviolympialaisista yhteensä peräti kolme kultaa ja viisi hopeaa. Hollantilainen nähdään heti kisojen alkuun tulisilla 1500 ja 3000 metrin kiskaisuissa.

Pikaluistelun kohokohtia:
5.2. Naisten 3000 metriä, klo 10:30
7.2. Naisten 1500 metriä, klo 10:30
6.2. Miesten 5000 metriä, klo 10:30
11.2. Miesten 10,000 metriä, klo 10:00

Silaus suomalaista talviolympialaisten historiaa

Suomi on tunnetusti talviolympialaisten menestyjä ja talvilajien suurmaa. Parin viime vuosikymmenen aikana kultatahti on notkahtanut johtuen lähinnä mäkihypyn, maastohiihdon ja yhdistetyn tason putoamisesta. Suomi on kuitenkin päässyt nauttimaan kultamitalista kaksissa edellisissä kisoissa. Olemme kaikkien aikojen maailmantilastossa sijalla yksitoista haalittuamme yhteensä komeat 167 olympiamitalia talvikisoissa.

Suomen mitalit talviolympialaisissa kautta aikain

 • 43 kultaa
 • 63 hopeaa
 • 61 pronssia

Torinossa 2006 ja Vancouverissa 2010 Suomen joukkue joutui pettymään, sillä kisat eivät tarjonneet yhtäkään kultamitalia. Torinossa jäimme peräti kuudesti hopealle, ja etenkin miesten jääkiekon katkera finaalitappio on jäänyt monille mieleen. Vancouverin kisat olivat sinivalkoisesta näkökulmasta historiallisen huonot, kun parhaaksi saavutukseksi jäi Peetu Piiroisen lumilautakourussa taiteilema hopea.

Sotšissa vuonna 2014 maastohiihtojoukkueemme palasi ryminällä mitalijuhliin, kun sekä naisten parisprintistä että 4x5km vististä napattiin hopeaa. Jättipotti jysähti miesten parisprintissä, kun kansallissankarit Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi taistelivat ilmiömäisesti Olympiavoittoon. Myös miesten jääkiekon pronssi lämmitti kotiyleisön mieltä.

Suomen mitalit vuoden 2018 talvikisoista

 • 1 kulta
 • 1 hopea
 • 4 pronssia

Neljä vuotta sitten Pyeongchangin lumilla hiihtäjämme saalistivat jälleen menestystä. Huippuvireinen Krista Pärmäkoski uurasti peräti hopean ja kaksi pronssia henkilökohtaisilta matkoilta, ja Iivo Niskanen jatkoi kultaputkeaan raatamalla itsensä voittoon kuninkuusmatkalla 50 kilometrin perinteisen kilpailussa. Mukavan kuuden mitalin saldon täydensivät Enni Rukajärvi lumilautailun Slopestylessä sekä naisten jääkiekkojoukkue.

Uskomme vakaasti, että Pekingistäkin joukkueellamme on tuomisina useampi mitali. Joka tapauksessa kaikille kotimaisen ja kansainvälisen urheilun ystäville on luvassa mahtava talvilajien juhla. Lähdetään siis nauttimaan upeista suorituksista vuoden 2022 kisojen parissa