Nämä ovat Valioliigan historian kalleimmat megahankinnat

Kesän siirtorumba alkaa saada kierroksia Englannissa, ja Arsenal sai hinkattua läpi Declan Ricen oston West Hamista. Keskikenttäpelaajan hinta kipusi sovittujen lisien kanssa huikeaan 105 miljoonan punnan lukemaan, joten siirto meni summaltaan heittämällä aivan Valioliigan historian kärkipähän. Nyt käymme läpi sarjan kaikkien aikojen hintavimmat hankinnat ja katsastamme, saivatko seurat lopulta rahoilleen vastinetta.

5. Paul Pogba, Juventus – Manchester United, £93m

Manchester United jysäytti pöytään tuolloin kaikkien aikojen suurimman siirtohinnan, kun seura osti Paul Pogban Juventuksesta kesällä 2016. Summa kohosi lisineen peräti 93 miljoonan punnan yläpuolelle. Unitedin nuorisojoukkueessa aikanaan palloillut ranskalainen oli siirtynyt Italiaan ilmaisella siirrolla vuonna 2012, joten paluu Manchesteriin vaikutti tähän peilaten entistäkin kalliimmalta.

Pogba Manchester Unitedissa 2016-2022

 • 154 pelattua ottelua Valioliigassa
 • 29 maalia, 41 syöttöä Valioliigassa
 • Eurooppa-liigan mestaruus 2017
 • Liigacupin mestaruus 2017

Pogba voitti ManU:ssa Eurooppa-liigan mestaruuden sekä liigacupin pokaalin heti keväällä 2017, mutta Valioliigan puolella miehestä ei tullut toivottua sateentekijää. Valtava hintalappu nosti odotukset pilviin, ja keksikenttämies hiipui kolmen United-kauden jälkeen varjojen maille. Ura Manchesterissa kesti kuitenkin kuuden kokonaisen sesongin verran ennen kuin Pogba siirtyi ilmaiseksi takaisin Juventukseen heinäkuussa 2022. Siirtosummineen ja palkkoineen ranskalainen tuli ManU:lle erittäin kalliiksi, ja vaikka kyseessä on eittämättä hirmuinen talentti, jäi Pogban jaksosta punapaidoissa lopulta hyvinkin haalea kuva.

4. Romelu Lukaku, Inter Milan – Chelsea, £97,5m

Romelu Lukakun värikästä uraa ovat leimanneet miehestä useaan kertaan maksetut valtavat siirtosummat. Vuonna 2014 Everton nappasi hyökkääjän rosteriinsa 28 miljoonalla punnalla, ja kolme vuotta myöhemmin Manchester United maksoi belgialaisesta rajut 75 miljoonaa puntaa. Kesällä 2019 matka jatkui Inter Milaniin, ja tuolloin siirtosumma oli 65 miljoonaa euroa. Listamme top-viitoseen Lukaku pääsee vuoden 2021 diilillä, jossa Chelsea osti kolossin riveihinsä huikealla 97,5 miljoonan punnan hinnalla.

Lukaku Chelseassa 2021-22

 • 26 pelattua ottelua Valioliigassa
 • 8 maalia, 1 syöttö Valioliigassa
 • Seurajoukkueitten MM-turnauksen voitto 2022

Lukaku ei kuitenkaan osoittautunut ratkaisuksi Chelsean hyökkäyspään ongelmiin, ja miehelle ei tuntunut löytyvän sopivaa roolia lontoolaisten systeemissä. Manageri Thomas Tuchel ei suostunut peluuttamaan sentteriä vahvuuksillaan, ja luotsin ja Lukakun välit menivät lopulta pahasti poikki. Belgialainen palloili Lontoossa vain yhden kauden ennen kuin mies lähetettiin lainalle takaisin Interiin. Kahdeksan Valioliigaosumaa oli surkea saldo hyökkääjälle, josta piti tulla Chelsean ykköstykki. Lukaku on tällä hetkellä edelleen Bluesin kirjoilla, mutta pysyvä siirto Milanoon tai johonkin muuhun seuraan tullaan erittäin todennäköisesti näkemään tänä kesänä.

3. Jack Grealish, Aston Villa – Manchester City, £100m

Sadan miljoonan punnan haamuraja meni ensimmäistä kertaa rikki kesällä 2021, kun Manchester City aktivoi Aston Villan rustaaman ulosostopykälän ja naarasi Jack Grealishin riveihinsä. Manchesterilaiset näkivät Englannin maajoukkuepelaajan sopivan mukavasti manageri Pep Guardiolan systeemiin, ja miehelle iskettiin päälle sininen kymppipaita. Grealishilla oli takana vahva kausi Villassa, ja keskikenttämies oli antanut näyttönsä myös Englannin joukkueessa kesän EM-lopputurnauksessa.

Grealish Manchester Cityssä 2021-23

 • 54 pelattua ottelua Valioliigassa
 • 8 maalia, 10 syöttöä Valioliigassa
 • Valioliigan mestaruus 2022 ja 2023
 • Mestarien Liigan mestaruus 2023
 • FA Cupin mestaruus 2023

Cityn leirissä kovat siirtohinnat ovat olleet arkipäivää jo vuosien ajan, eikä sadan millin ennätyssumman pulittaminen juurikaan omistajia hetkauttanut. Grealishilta kesti kuitenkin melko pitkään päästä hallitsevan Valioliigamestarin kuvioihin sisään, ja mies haahuili ensimmäisen kauden hyvinkin heikoilla tehoilla. Aston Villan kasvatti neppaili ainoastaan kolme liigamaalia, ja isoissa peleissä rooli jäi pieneksi. Viime kaudellakaan Grealish ei onnistunut nousemaan vakioavaajaksi, mutta tehoja löytyi Valioliigassa jo viiden maalin ja seitsemän syötön verran.

2. Declan Rice, West Ham – Arsenal, £105m

West Hamin kapteeniksi ja Englannin maajoukkueen avainpelaajaksi vain hieman yli parikymppisenä noussut Declan Rice on kohonnut viime vuosina yhdeksi Englannin ylistetyimmäksi pelaajaksi. Keskikenttämies oli edustanut Hammersia koko uransa ajan ja ollut joukkueen kantavia voimia parin viime kauden mainioissa europeleissä. Oli jo pitkään selvää, että Rice tulee siirtymään kesällä johonkin Valioliigan jättiseuroista, ja tulevaksi osoitteeksi valikoitui Arsenal Manchester Cityn kilpailevan tarjouksen jäätyä hieman liian kauaksi West Hamin pyyntihinnasta.

Rice West Hamissa 2017-2023

 • 204 pelattua ottelua Valioliigassa
 • 10 maalia, 10 syöttöä Valioliigassa
 • Konferenssiliigan mestaruus 2023

Arsenal suoritti viime kaudella upean nousun takaisin Valioliigan kärkikahinoihin ja sijoittui sarjassa lopulta kakkoseksi. Pohjoislontoolaisten rakennusprojekti jatkuu yhä, ja Ricen kaappaus oli hintalapun ja miehen maajoukkuestatuksen siivittämänä melkoinen lihaksien pullistelu. Keskikentän jyrä on pelipaikallaan Euroopan eliittiä, ja Rice tulee olemaan ensi kaudella yksi Arsenalin ehdottomista avainpelaajista.

1. Enzo Fernandez, Benfica – Chelsea, £107m

Valioliigan kaikkien aikojen kallein hankinta kiskaistiin tammikuussa 2023, kun Enzo Fernandez liikahti Benficasta Chelseaan. Argentiinalainen saapui Lontooseen tuoreena maailmanmestarina operoituaan Qatarin kisoissa Albicelesten konehuoneessa rautaisella otteella. Vasta 22-vuotta täyttäneellä keskikenttämiehellä on lisäksi vielä potentiaalia kehittyä edelleen, joten Chelsea uskalsi laittaa rahapinkan palamaan.

Näin siitä huolimatta, että Fernandezin näytöt Euroopan kentiltä olivat hyvin vähäiset. Chelsea sorvasi Fernandezille valtavan peräti kahdeksan ja puolen vuoden sopimuksen, jonka ansiosta maksettu jättisumma voitiin jakaa useamman talouskauden ajalle. Benfica oli takuulla tyytyväinen kauppahintaan, sillä portugalilaisseura oli maksanut keskikentän taiturista vasta edellisenä kesänä vaivaiset 10 miljoonaa euroa.

Fernandez Chelseassa 2023

 • 18 ottelua Valioliigassa
 • 0 maalia, 2 syöttöä

Fernandez otti odotetusti heti paikkansa Chelsean avauskokoonpanossa, mutta joukkueen kausi meni megahankinnasta huolimatta pahasti metsään. River Platen kasvatti väläytteli ajoittain osaamistaan, eikä nuorelta pelaajalta voida odottaa täysin saumatonta sopeutumista Valioliigan hurjaan vauhtiin ja kovuuteen. Chelseassa on ollut kesästä 2022 lähtien menossa raju uudelleenrakentaminen, ja Fernandez tulee varmasti olemaan huipputärkeä palanen Bluesin tulevaisuuden suunnitelmissa.

LUE KAIKKI UUTISET