Kesän 2023 siirtoikkunassa nähty mielenkiintoisia kauppoja

Kesät ovat aina mielenkiintoista aikaa futiksessa, vaikka itse peliä ei juurikaan pelata. Kotimainen pääsarja Veikkausliiga toki pyörii myös kesällä, mutta Euroopan huippusarjat ovat kokonaan kesätauolla.

Kesäaikaan Euroopan joukkueet keskittyvät tulevaan kauteen, ja rakentavat joukkuettaan kohti seuraavan kauden menestystä. Tähän liittyy usein mielenkiintoisia pelaajakauppoja, siirtoja sekä pelaajasopimusten uusimisia.

Euroopan huippufutista seuraavat eivät voi välttyä median rummuttamista siirroista kesän aikana. Niihin liittyy usein myös paljon dramatiikkaa ja tiukkoja käänteitä. 

Siirtojen huhuja on mielenkiintoista seurata, ja niitä pääsee lukemaan jokaiselta futissivustolta pitkin kesää. 

Jotkut huhut ovat luokkaa “Esson baarin pisuaarilta kuultuja”, ja toisena ääripäänä voidaan pitää somevaikuttaja Fabrizio Romanon huhuja, jotka usein toteutuvat kovalla tarkkuudella.

Jalkapallon siirrot ja pelaajakaupat – miten ne toimivat?

Jalkapallossa nähdään usein pelaajakauppoja, joissa ostava osapuoli ostaa toisen joukkueen sopimuksen alaisen pelaajan sopimuksen ulos. Tällöin ostoaikeissa oleva joukkue pääsee neuvottelemaan toivotun pelaajan kanssa uudesta sopimuksesta, kun myyvä seura on hyväksynyt siirtosumman.
Pelaajakauppoja voidaan suorittaa ainoastaan siirtoikkunoiden aikana. Yleisimmin siirtoikkunat ovat auki kesällä kesäkuusta syyskuun alkuun. Talvella pelaajakauppoja voi toteuttaa kuuluisan tammikuun aikana.

Joissakin sarjoissa siirtoikkuna voi olla auki pidempään – esimerkiksi Saudi-Arabian siirtoikkuna päättyy vasta syyskuun puolen välin tienoilla.

Vapaina agentteina olevat pelaajat, eli pelaajat ilman sopimusta voivat siirtyä uuteen seuraan milloin tahansa. 

Saudi-Arabiaan on siirtynyt lukuisia huippupelaajia

Futista seuraava kansa ei ole voinut välttyä Saudi-Arabian merkityksestä futismaailman siirtoihin. 

Saudi-Arabia on lähtenyt toden teolla panostamaan omaan liigaansa. Heidän valttikortteina toimivat valtavat palkkasummat, joilla he pystyvät houkuttelemaan jopa maailman parhaita pelaajia.

Useimmiten Saudeihin lähtevät pelaajat ovat uransa ehtoopuolella, mutta tänä kesänä homman luonne on muuttunut. 

Cristiano Ronaldo kohautti futismaailmaa viime talvena ensimmäisenä päivänä tammikuussa, kun hänen siirto Saudeihin Al-Nassriin varmistui. Ronaldon siirto oli vasta alkusoittoa, sille mitä tuleman piti. 

Merkittävimmät siirrot Saudeihin kesällä 2023

Kesän siirtoikkuna on ollut täynnä yllättäviä siirtoja. Moni futisihminen on hieraissut silmiään, kun parhaassa iässä olevat huippupelaajat ovatkin valinneet suunnaksi Saudi-Arabian.

Kesän merkittävimmät siirrot Saudeihin on syytä listata eniten panostuksia tehneiden joukkueiden kesken.

Al Ahli SFC

 • Gabriel Veiga
 • Riyad Mahrez
 • Franck Kessie
 • Roberto Firmino
 • Edouard Mendy

Al-Ittihad Club

 • Karim Benzema
 • Ngolo Kante
 • Fabinho

Al-Nassr FC

 • Marcelo Brozovic
 • Alex Telles
 • Sadio Mane
 • Aymeric Laporte
 • Otavio

Al-Hilal SFC

 • Neymar
 • Ruben Neves
 • Sergej Milinkovic-Savic
 • Aleksandar Mitrovic
 • Kalidou Koulibaly

Al-Ettifaq FC

 • Jordan Henderson
 • Moussa Dembele
 • Georginio Wijnaldum

TOP 5: Merkittävimmät siirrot kesällä 2023

Kesä ei ole ollut pelkästään Saudien juhlaa. Kesällä ollaan nähty monia muitakin mielenkiintoisia ja merkittäviä siirtoja. 

Moni huippupelaaja on vaihtanut maisemaa, ja osa on lähtenyt vihreämmille laitumille valmistautumaan eläkepäiviä varten. 

Nyt on hyvä aika lähteä tutkailemaan tarkemmin kesän suurimpia ja merkittävimpiä siirtoja.

#5 Moises Caicedo

Moises Caicedon kesä oli yhtä vuoristorataa siirtohuhujen osalta. Moni Englannin huippuseura oli toden teolla ecuadorilaisen kintereillä. 

Yhdessä vaiheessa näytti selvältä, että Caicedo siirtyisi Liverpooliin. Lopulta Chelsea astui väliin, ja tarjosi Caicedosta Valioliigan ennätyssiirtosumman (115 miljoonaa euroa). Caiceodon entinen seura Brighton hyväksyi ennätyssumman, ja Chelsea tarjosi ecuadorilaiselle sopivan muhkean palkan, ja sopimus oli valmis. 

Brightonissa pelatessaan Caicedon näytti olevan yksi Valioliigan parhaita keskikenttäpelaajia. Chelseassa alku on kuitenkin ollut varsin kankea, eikä peliesityksissä ole kehumista.

Tulevaisuudessa on lupa odottaa parempia otteita. Eiköhän Caicedosta vielä kuoriudu Chelsean keskikentän kapellimestari. 

#4 Neymar

Neymar oli osallisena yhdessä kesän erikoisimmista siirroista. Kuuden PSG:ssä vietetyn kauden jälkeen Neymar siirtyi yllättäen Saudi-Arabian rahakentille Al-Hilalin riveihin.

Brasilialaisen siirtoa voidaan pitää myös yhtenä merkittävimmistä, koska Neymar on edelleen todellinen supertähti. Hän on pelannut jalkapallon absoluuttisella huipulla liki vuosikymmenen ajan.

Neymarilla olisi ollut ottajia kovemmissakin piireissä, mutta 31-vuotias kikkamaakari päätti jo nyt poistua kirkkaimpien valojen areenoilta. Neymar oli yhdistettynä esimerkiksi Chelseaan, Manchester Unitediin ja Barcelonaan.

Taikurimaisista otteista tunnettu Neymar tulee todennäköisesti olemaan yksi parhaista Saudi-liigan pelaajista. Dominanssia ja näyttäviä kikkoja on siis luvassa, kunhan Neymar saa itsensä pelikuntoon.

#3 Lionel Messi

Lionel Messi ei paljoa esittelyjä kaipaa. Argentiinalaisella supertähdellä olisi ollut monta ottajaa, joista esimerkkeinä mainittakoon FC Barcelona, Saudien öljysheikit ja Messin kotiseura Rosario Argentiinasta.

Moni futisromantikko olisi varmasti halunnut nähdä Messin paluun blaugranaan, eli Barcaan. Pitkien neuvottelujen jälkeen Messi kuitenkin valitsi suunnaksi MLS:n Inter Miamin, jonka omistaja on David Beckham. 

Messin alku on ollut murhaavaa taalakentillä. La Pulga on suorastaan dominoinut Amerikan kentillä. Välillä meno on näyttänyt siltä, että Messi pelaa pikkupoikien kanssa.

Messin siirto oli mielenkiintoinen myös suomalaisesta näkökulmasta katsottuna, sillä suomalaistaituri Robert Taylor on päässyt pelaamaan Messin kanssa. Kaksikko onkin muodostanut tehokkaan parivaljakon. Robert Taylorista pääset lukemaan lisää klikkaamalla tästä.

#2 Harry Kane

Harry Kane on pelannut pitkän uran Lontoossa Tottenhamissa. Tänä kesänä maisema kuitenkin vaihtui, ja Kane nähdään tällä kaudella Bundesliigassa Bayern Munchenin paidassa. 

Englannin maajoukkueen kapteeni ei ole vielä koskaan voittanut yhtäkään pokaalia. Hän vaikutti olevan kahleissa Tottenhamissa pelatessaan. Ex-seura ei koskaan kyennyt rakentamaan menestyksekästä joukkuetta.

Nyt Kanella on paras mahdollisuus päästä voittamaan jotakin, kun hänen ympärillä on menestystä janoava joukkue. 

Bayern Munchen on todella vahva joukkue joka osa-alueella, ja he ovat vahvin ennakkosuosikki Bundesliigan mestariksi. Bayernia ei voida myöskään unohtaa Mestarien liigan voittajien kandidaateista.

Josko tällä kaudella Kane saa vihdoin ansaitsemansa pokaalin. Tämän tasoista pelaajaa harvemmin näkee näin laihalla palkintokaapilla varustettuna.

#1 Jude Bellingham

Jude Bellingham on nuoresta iästään huolimatta jo varsin paljon kokenut pelaaja. 

Birminghamissa ensiaskeleet ottanut nuorukainen ehti pelata Saksan Bundesliigassa Borussia Dortmundissa usean kauden ajan ennen tämän kesän siirtoa suurempiin ympyröihin.

Bellingham on tämän hetken yksi lupaavimmista nuorista pelaajista. Jokainen Euroopan huippuseura oli hänen kintereillään.

Lopulta Bellinghamin osoitteeksi valikoitui Espanjan La Ligan ylpeys Real Madrid. 

Bellinghamin alku on ollut lupauksia herättelevä, sillä tehoja on syntynyt huimaan tahtiin ensimmäisissä otteluissa. 

20-vuotiasta englantilaista voidaan pitää Galactico-hankintana, joten hänestä odotetaan Realin seuraavaa johtotähteä. Tähän hänellä riittää eväät varmasti. 

Vain tulevaisuus näyttää mihin urotekoihin Bellingham yltää Los Blancos -paidassa.

Miltä tulevaisuus näyttää siirtojen osalta?

Kun Cristiano Ronaldo siirtyi Real Madridiin vuonna 2009, hänen siirtosummasta käytiin suurta kohinaa. Ronaldo siirtyi Realiin 100 miljoonan euron siirtosummalla, joka oli tuohon aikaan tähtitieteellinen summa. 

Nykyään 100 miljoonan siirrot ovat arkipäivää. Nykystandardeilla keskikertaisista pelaajista on maksettu 100 miljoonan euron summia. Tänä päivänä siirtosummat ovat kohonneet jopa 200 miljoonan euron luokkiin.

Tämän kesän siirtoikkunan suurimpia törsääjiä ovat olleet Englannin Valioliigan seurat. Toisena tulee yllättäen Saudi-Arabian liigan seurat. 

Saudi-Arabia on tehnyt mittavia panostuksia omaan pääsarjaansa. Jos sama meno jatkuu, voi Saudi-liiga kasvaa jopa yhdeksi maailman parhaimmiksi sarjoiksi.

Siirrot Saudi-Arabiaan ovat saaneet yleisöltä enemmän negatiivisia suhtautumisia, koska Saudi-Arabiasta voidaan olla montaa eri mieltä. Rahaa sieltä löytyy tuhlattavaksi melkein loputtomasti, joten siirrot eivät jääne tähän kesään. 

Futisromantikot haluavat, että parhaat pelaajat pelaavat parhaissa sarjoissa. Saudien maksamat palkat ovat kuitenkin sellaisia, että niistä voi olla vaikeaa kieltäytyä. 

Tulevaisuudessa seurataan myös mielenkiinnolla siirtosummien kehitystä. Nousevatko siirtosummat entistäkin suuremmiksi vai tekeekö FIFA ja muut järjestöt asiaan esimerkiksi sääntömuutoksia? Financial Fair Playt sekä muut säännöt ovat osittain rajoittaneet seurojen tuhlaamista. Näistäkin säännöistä ollaan montaa eri mieltä.

Yhteenveto

Kuten arvata saattaa, suurimpia yllättäjiä siirtomarkkinoilla ovat olleet Saudi-Arabian liigan seurat. 

Kesällä ollaan nähty muitakin merkittäviä siirtoja, eikä Saudit ainakaan vielä parin vuoden aikana tule ohittamaan Euroopan huippusarjoja. 

Usealla maailman huippupelaajalla on kunnianhimo tallella. He haluavat pelata parhaassa mahdollisessa ympäristössä voittaen suurimpia palkintoja seurajoukkuetasolla.

Kesä 2023 oli lopulta varsin mielenkiintoinen monella mittarilla. Suurseurat tekivät mielenkiintoisia pelaajakauppoja, ja odotettuja siirtoja saatiin maaliin. Moni lupaava pelaaja siirtyi suurseurojen riveihin, joten uusia suuruuksia tullaan näkemään Euroopan kentillä tulevien vuosien aikana.

Urheilullisesti mielenkiintoisimmat siirrot olivat Harry Kanen siirto Bayern Muncheniin ja Jude Bellinghamin siirto Real Madridiin.

LUE KAIKKI UUTISET