ASETA VETO

NHL

19.6.2022 klo 03:00

Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning

Stanley Cup-finaalit jatkuvat tänä yönä Bell Arenassa Denverissä. Sarja on Coloradon johdossa 1-0, kun joukkue otti maukkaan jatkoaikavoiton ensimmäisestä osaottelusta. Ensimmäinen ottelu oli tiukka, vaikka ensimmäisen erän jälkeen näyttikin, että Colorado menee menojaan, mutta Tampa nousi toisen erän salamamaalien johdosta tasoihin ja vei ottelun aina jatkoajalle asti. Jatkoaikaa ei ehditty kuitenkaan pelata kuin reilu minuutti kunnes Avs rankaisi ja otti ensimmäisen kiinnityksen.

Coloradolla oli pienimuotoinen lepoetu ensimmäiseen otteluun, kun se kaatoi omassa välierässään Edmontonin suoraan 4-0 voitoin ja sai levätä huomattavasti Tampaa pidempään. Nyt sarja on kuitenkin saatu polkaistua käyntiin ja odotettavissa on erittäin intensiivistä ja tiukkaa taistelua kummaltakin. Stanley Cupin voittoon vaaditaan neljä voittoa.

Colorado Avalanche

Coloradon pudotuspelit ovat tähän mennessä olleet jättimenestys. Joukkue kaatoi ensimmäisellä kierroksella Nashvillen suoraan 4-0, toisella kierroksella St.Louisin 4-2 ja välierissä Edmontonin myös suoraan 4-0 voitoin. Joukkue on selkeä ennakkosuosikki myös voittamaan kannun tänä vuonna, mutta sai vastaansa melkeinpä pahimman mahdollisen vastustajan, Tampa Bayn.

Välieristä saatu lepoetu näkyi ensimmäisen ottelun ensimmäisessä erässä jossa Colorado luisteli Tampan yli aivan totaalisesti. Näytti jo hetken siltä, että Tampalla ei ole mitään palaa tässä ottelussa tai kenties sarjassa, koska Colorado suorastaan lensi jäällä. Ensimmäisen erän jälkeen ottelu oli jo 3-1 Avsille, mutta toisen erän kahdella salamamaalilla Bolts tuli tasoihin. Jatkoaikaa ei kuitenkaan ehditty pelata kuin 1 min 23 sekuntia kunnes Andre Burakovsky iski kiekon vastuttamattomasti Andrei Vasilevskin selän taakse ja Avs otti sarjassa 1-0 johdon.

Avalanche sai ikäviä uutisia sarjaa edeltävinä päivinä, kun erinomaisen kauden pelannut Nazem Kadrin pelit ovat tältä keväältä pelattu. Kadri joutuu leikkauspöydälle ja odotettavissa on pitkä kuntoutusjakso. Coloradolla tilanne ei kuitenkaan pelkästään Kadria kaipaa, kun joukkueella on niin laaja runko ja tähtipelaajat jatkavat erinomaisia esityksiään.

Cale Makar, Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon ja Mikko Rantanen ovat olleet joukkueen kantavia voimia ja suurin syy jos Avs tästä kairaa itselleen mestaruuden. Maalivahtipeli on ehkä Avsin suurin kysymysmerkki, kun ykkösveskari Darcy Kuemper ei ole ollut pudotuspeleissä runkosarjan tasollaan. Odotettavissa oli, että Pavel Francouz olisi aloittanut ensimmäisen ottelun maalilla, mutta valmennus antoi Kuemperille uuden mahdollisuuden. Kumpi on maalilla tänä yönä? Se nähdään myöhemmin.

Seuraa heitä:

• Cale Makar
  • Mikko Rantanen
  • Nathan MacKinnon

Tampa Bay Lightning

Tampa Bayn pudotuspelitaival ei ole ollut yhtä helppo kuin Coloradolla. Ensimmäinen sarja Torontoa vastaan venyi aina seitsemänteen peliin asti, toinen Floridaa vastaan meni puhtaasti 4-0 Boltseille ja välieräsarja Rangersia vastaan venyi aina kuudenteen otteluun asti. Nyt Bolts on tappiolla 1-0, mutta se ei kerro vielä mitään. Rangersia vastaan Tampa oli tappiolla kahden ottelun jälkeen jo 2-0, mutta nousi neljän peräkkäisen voiton ansiosta 4-2 voittoon.

Tampa on rutinoitunut pudotuspelijoukkue ja on tottunut voittamaan. Kaksi Stanley Cupia putkeen voittaneet salamapaidat ovat omimmillaan tiukoissa peleissä ja ovat pystyneet ratkaisupaikoissa tekemään tarvittavat asiat voittoon. Kolmatta Stanley Cupia putkeen metsästävä Tampa on kuitenkin erilaisen haasteen edessä, kun vastassa on kenties sarjan paras joukkue, joka janoaa mestaruutta pitkän tauon jälkeen.

Tampan ehdotonta eliittiä on vähemmän yllättäen olleet Nikita Kucherov, Victor Hedman ja Steven Stamkos. Myös Ondrej Palat on noussut todelliseen pudotuspelivireeseen ollen Tampan toiseksi tehokkain hyökkääjä ja eniten maaleja (9) tehnyt hyökkääjä yhdessä Stamkosin kanssa. Kucherov on Tampan tehokkain pelaaja 24 tehopisteellään.

Maalilla Tampalla on todellinen mestari. Monien tituleeraama maailman paras maalivahti Andrei Vasilevski aloitti pudotuspelit heikohkosti, mutta on nostanut tasoaan joka otteluun. Pudotuspeleissä kiekko on tarttunut 92,59% varmuudella ja mies pysäytti lähes yksin esimerkiksi Florida Panthersin, eniten maaleja NHL:ssä tehneen joukkueen, joka sai ainoastaan kolme maalia neljään otteluun Vasilevskin selän taakse. Maalivahtipelissä Tampa pesee Coloradon noin 100-0 ja on yksi valttikortti tässä Stanley Cupin metsästyksessä.

• Andrei Vasilevski
  • Steven Stamkos
  • Nikita Kucherov

Tampa ottaa bounce backin

Colorado aloitti ensimmäisen ottelun vahvasti ja paremmin kuin Tampa, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sai Tampa enemmän juonen päästä kiinni. Loppu olikin pitkälti Tampan hallintaa, vaikka Colorado nappasikin tärkeän voiton itselleen jatkoerässä.

Tampan voittamisen kulttuuri ja maalivahtipeli tuovat tänään bounce backin heti toisessa ottelussa ja sarja tasoittuu lukemiin 1-1. Kertoimet Tampan ML voitolle ovat ns. pilvissä, joten suosittelen tarttumaan tähän vetokohteeseen.