13.5.2022
klo
20:20
MM-kisat
Suomi - Norja
Suomi -2,5
888 Sport 1,53
Oikein
ASETA VETO

MM-kisat

13.5.2022 klo 20:20

Suomi - Norja

Tänään avataan MM-kisat vuosimallia 2022 ja Suomen ensimmäinen koitos on klo 20:20 Norjaa vastaan. Ottelu pelataan upouudella Nokia Areenalla Tampereella. Suomi lähtee luonnollisesti otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta Norjalla on kuitenkin varmasti omat mahdollisuutensa. Kisojen avauspeleissä tuppaa aina tulemaan yllätyksiä ja leijonien täytyy pistää parasta pöytään heti avauspelissään. 

Norja ei ole voittanut Suomea sitten vuoden 2013, kun se kaatoi leijonat harjoituspelissä, joten siinä mielessä Norjalla olisi nyt oiva paikka kisojen isäntämaata vastaan näyttää kyntensä. 

Ottelu alkaa klo 20:20 Tampereen Nokia Arenalla. 

Suomi

Kotikisat ja paineet ovat kovat. Hallitseva olympiakulta taskussa ja kotikisoihin isoin odotuksin. Suomella on jälleen hyvä joukkue kasassa ja lisää vahvistuksia on todennäköisesti tulossa vielä parin päivän sisään NHL:n puolelta, kun odotellaan Carolinan Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen halukkuutta lähteä kotikisoihin. Myös Dallasista olisi tarjolla Miro Heiskasta, Esa Lindelliä tai Roope Hintziä joten joukkue vielä todennäköisesti muuttuu viikonlopun aikana. 

Suomen valmistavat ottelut ennen kisoja eivät sujuneet odotusten mukaisesti vaan leijonat lähtee kisojen avauspäivään neljän ottelun tappioputkessa. Joukkue hävisi ennen kisoja Ruotsille kaksi kertaa, Tshekille kerran ja Sveitsille kerran, joten parannettavaa on paljon. Jukka Jalosen koutsaama leijonalauma on kuitenkin lähestulkoon jokaisissa kisoissa menestynyt ja hoitanut alkulohkon ottelut rutiininomaisesti eikä “helpohkoissa” otteluissa ole löysäilty. 

Viime vuoden kisoissa Suomi ylsi jälleen finaaleihin asti, mutta Kanada oli vahvempi jatkoajan jälkeen ja hopeamitalit kaulassa lähdetään nyt omiin kotikisoihin. Joukkue on jälleen erittäin laadukas sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Maalivahtipeli on ensiluokkaista ja nyt on vain kyse kumpi ottaa ykköstorjujan viitan harteilleen, Jussi Olkinuora vai Harri Säteri. Olympialaisissa Säteri oli Olkinuoran koronaepisodin takia ykkösveskari ja se tietysti meni melko hienosti, kun olympiakultaa juhlittiin kisojen jälkeen. 

Mielenkiintoisimpia pelaajia leijonien joukkueessa on ensimmäisiin arvokisoihinsa lähtevä Joel Armia, joka on pitkästä NHL urastaan huolimatta tosiaan ensimmäistä kertaa maajoukkueen paita päällä arvokisoissa. Armialla on ollut aina NHL kauden jälkeen pientä loukkaantumista tai sopimus on ollut katkolla, joten nyt on mahtavaa nähdä Armia vihdoin leijonien paita päällä. Myös NHL:stä saatiin jo hyviä uutisia, kun Mikael Granlundin Nashville putosi ensimmäisellä kierroksella ja “MG” tulee edustamaan jälleen kerran leijonia. Vielä on epäselvää, onko Granlund jo tänään askissa vai liittyykö vasta myöhemmin ryhmään. 

Seuraa heitä:

  • Mikael Granlund
  • Joel Armia
  • Harri Säteri/Jussi Olkinuora

Norja

Norjan joukkue on paperilla kenties heikompi kuin viime vuonna jolloin joukkue jäi taas alkulohkoon ollen lohkonsa toiseksi viimeinen. Joukkue kuitenkin keräsi kahdeksan pistettä eikä jäänyt lohkon viimeisen jatkopaikan haalineesta Kanadasta kuin kaksi pistettä. Lohko oli suhteellisen tasainen, mutta tappiot kaikille ns. isoille maille maksoi jatkopaikan. 

Tämän vuoden lohkossa on vähän sama tilanne, eli myös isommista kiekkomaista täytyisi raapia vähintään piste tai kaksi jos meinaa jatkoon painua tästä vaikeimmasta lohkosta, joten helppo tilanne ei missään nimessä ole. Lähtökohtaisesti Norja lähtee taas kiusaamaan isompiaan, eikä jatkopaikka tule olemaan todennäköinen ellei isoja suonenvetoja nähdä heti kisojen alkuun. 

Maalivahtipeli on avainasemassa Norjan menestyksen kannalta. Suomalaisillekin tuttu Henrik Haukeland lienee itseoikeutettu ykkösveskari näissä kisoissa ja kiirettä tulee pitämään Norjan maalin suulla. Haukeland joutuu heti avauspelissään todelliseen koetukseen Suomen käsittelyssä ja joukkue lepää aika pitkälti hänen torjuntojensa takana. 

Norja on nuorentanut joukkuettaan huomattavasti, mutta kokenuttakin kaartia löytyy mukavasti, kun esimerkiksi monet arvokisat pelannut Martin Röymark on jälleen kisoissa mukana sekä toinen konkari Mathis Olimb. Molemmat heistä kuuluvat myös ratkaisuosastolle, joten heidän panostaan Norja tulee tarvitsemaan mikäli mielii pisteitä kerätä alkusarjassa tarpeeksi. Myös Frölundaa edustava Mats Rosseli Olsen on mielenkiintoinen seurattava näissä kisoissa. 

Seuraa heitä:

  • Mathis Olimb
  • Henrik Haukeland
  • Mats Rosseli Olsen 

Leijonat aloittaa räväkästi

Suomi lähtee otteluun niin selkeänä ennakkosuosikkina että voi hyvinkin paukuttaa isot lukemat taululle. Norja ei ole voittanut Suomea sitten vuoden 2013 ja lähes jokainen peli sen jälkeen on päättynyt isoin numeroin Suomen hyväksi. Suomi haluaa katkaista alustavien otteluiden aiheuttaman tappioputken heti kättelyssä ja aloittaa kisat ns. puhtaalta pöydältä. Materiaaliero on niin suuri, että Norjalla ei ole tässä ottelussa mitään jakoa. 

Suomen vähintään 3 maalin voitolle tarjotaan kohtuullisia kertoimia johon kannattaa tutustua tarkemmin.

Vihje: 
Suomi -2,5