31.1.2022
klo
18:30
Liiga
Ässät - JYP
2 ML (JA+RL)
Pinnacle 2,20
Oikein
ASETA VETO

Liiga

31.1.2022 klo 18:30

Ässät - JYP

Maanantain ainokaisessa ottelussa toisensa kohtaavat sarjataulukon kaksi viimeistä. Ässät on jumbona 37 pisteellä ja JYP edellä 40 pisteellä. Molemmat joukkueet ovat käytännössä ulkona pudotuspeleistä, eikä panosta juuri ole muuten kuin henkilökohtaiset suoritukset ja jumbopaikan karistaminen jaloista. 

Molempien joukkueiden kausi on ollut selkeä pettymys. Ässät teki muutoksia valmennukseen huonon alkukauden jälkeen, mutta ei ole kuitenkaan saanut tahtia sen paremmin muutettua. Nähtäväksi jää alkaako kummatkin joukkueet myymään kärkipelaajia taloutensa kohentamiseksi. Syytä kenties olisi mikäli valoisampaa tulevaisuutta on tarkoitus hakea. 

Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat tältä kaudelta tasan 1-1. JYP voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen Porissa lukemin 2-3 ja Ässät puolestaan Jyväskylässä lukemin 1-5. 

Ässät

Ässien taival on ollut yhtä vuoristorataa koko kauden. Alkukausi meni aivan penkin alle ja valmennus laitettiin uuteen uskoon ja tuttu Karri Kivi hyppäsi penkin taakse. Alkuvaikeuksien jälkeen Ässät otti Kiven alaisuudessa peräti 5 voittoa putkeen verrattain kovista päänahoista ja hetken aikaa näytti erittäin hyvältä. Nyt porilaisjoukkue on kuitenkin ajautunut jo 8 ottelun tappioputkeen, eikä pudotuspeleihin ole enää kuin teoreettinen mahdollisuus. 

Ässät hävisi viimeisimmän ottelunsa kotonaan SaiPalle lukemin 5-6. Maali-iloittelun ainoat positiiviset onnistujat olivat nuori Kalle Myllymaa, joka pelasi vasta uran neljännen liigaottelunsa. 19-vuotias laitahyökkääjä naputti tiskiin tehot 1+3. Myllymaa on pelannut alkukauden Ässien U20 joukkueessa erinomaisin tehoin ja päässyt haistelemaan myös Mestiksen tuulia Hermeksen paidassa. Näillä esityksillä vakiinnuttanee pelipaikkansa Ässien rosterissa. Myös Alexander Ruuttu oli erinomaisessa iskussa ja iski tehot 2+1, kaikki kolmannessa erässä Ässien takaa-ajon aikana. 

Ässät on synkässä tilanteessa. Seuran talous on kuralla eikä peliotteet vakuuta lainkaan. Yleisöä saa uusien rajoitusten mukaan ottaa 50% kapasiteetilla, mutta peliesitysten ansiosta tuskin kovin moni paikalle jaksaa raahautua. Ässät todennäköisesti aloittaa ns. tyhjennysmyynnit kärkipelaajiensa osalta melko piakkoin. Teemu Lepaus lähtikin jo Sveitsiin viime viikolla. 

Sakari Salminen on vain 2 pisteen päässä 300 runkosarjapisteen saavutuksesta. Todennäköisesti tämä toteutunee lähiviikkojen aikana helposti vaikka Salminen on muun jengin ohella ollut aivan syväjäässä. 

Seuraa heitä:

  • Sakari Salminen
  • Kalle Myllymaa
  • Alexander Ruuttu

JYP

JYP on hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin Ässät. Peliotteet ovat hirvittäneet katsojia kauden alusta asti eikä ilon aiheita juuri ole ollut. Talous tuntuu olevan kuralla ja tyhjennysmyynnitkin on jo aloitettu, joskin melko maltillisesti. Brad Lambert lähti kotiseudulleen Lahteen ja Andrew O'brienin sopimus purettiin ja mies siirtyi saksan DEL liigaan. 

JYP on kuitenkin kaikesta huolimatta nyt kahden ottelun voittoputkessa ja peli on ollut iloista, raikasta ja tehokasta. JYP otti ison päänahan Helsingin IFK:sta lukemin 6-7. Vaikka HIFK pelasikin ottelun kolmella ketjulla ja joukkueesta olivat poissa lähes kaksi ensimmäistä ketjua niin JYPin peli oli hienoa katseltavaa. Ylivoima toimi hienosti ja joukkue teki peräti viisi ylivoimamaalia. Seuraavassa ottelussa JYP otti hienon voiton Kalpasta lukemin 2-4 nousi voitollaan pois jumbopaikalta ja sysäsi illan vastustajansa Ässät pykälää alemmaksi. 

Alkukaudesta vielä liigakaukaloihin totuttautuneet ulkomaalaiset Reid Gardiner ja Braden Christoffer ovat olleet erinomaisessa iskussa viime aikoina ja nostaneet tasoaan huomattavasti. Gardiner on JYPin eniten maaleja tehnyt pelaaja 16 maalilla jolla hätyytellään jo maalipörssin kärkisijoja ja Christoffer on nakuttanut tehot 7+17=24. 

Myös Anttoni Honka on ollut JYPin alakerran isäntä, lähinnä hyökkäyspäähän kuitenkin. Honka on JYPin kultakypärä 26 pisteellä, mutta +- sarake näyttää pahasti pakkasen puolta lukemalla -21. Hongasta ollaan oltu huhujen mukaan kiinnostuneita jo SHL:n puolelta sekä ilmeisesti ihan liigan sisältäkin, mikäli JYP on valmis irrottamaan pörssiykkösensä. 

Mielenkiintoista on nähdä myös Joakim Kemellin panos tulevaisuudessa. Kemell oli alkusyksyn ylivoimainen yllättäjä oli pitkään maalipörssin ja pistepörssin kärkisijoilla, mutta ikävä loukkaantuminen pilasi pojan hienon alun. Nyt loukkaantumisen jälkeen Kemell ei ole päässyt samaan iskuun ja uudet loukkaantumiset ovat aiheuttaneet lisää harmaita hiuksia JYP valmennukselle. Kemell on pelannut lokakuun jälkeen vain 6 ottelua ilman pisteitä. Toivottavasti loukkaantumiset on nyt ohi ja Kemell pääsisi alkukauden vireeseen. 

Seuraa heitä:

  • Reid Gardiner
  • Braden Christoffer
  • Joakim Kemell

Vierailla parempi vaihe menossa

Ässillä on erittäin synkkä tilanne eikä joukkueen pelissä ole juuri mitään positiivista. Maalivahtipeli tökkii eikä kärkipelaajat ole ottaneet joukkuetta reppuselkään vaikeilla hetkillä. JYP taas on melko hyvässä vireessä kahden voitokkaan ottelun jälkeen. JYP on löytänyt peliinsä jälleen rentouden ja tehokkuuden.

JYP on hyvässä vireessä ja joukkueen kärkipelaajat ovat heränneet. Ylivoima on saatu kuntoon ja peli on rennon näköistä ja tehokasta. Pinnaclen tarjoama 2,20 kerroin vierasvoitolle (sis. JA+RL) on todella hyvä pelikohde.

Ässät - JYP  2 (Sis. JA+RL)

Pinnacle 2,20