20.4.2022
klo
18:30
Liiga
Tappara - TPS
TPS (Moneyline)
Mr Green 2,90
Hävitty
ASETA VETO

Liiga

20.4.2022 klo 18:30

Tappara - TPS 20.4.2022

Liigan finaalit starttaavat keskiviikkona tampereella Nokia Arenalla. Vastakkain ovat runkosarjan voittaja Tappara ja neljänneksi sijoittunut TPS. Historiaa kaivaessa nämä kaksi seuraa ovat kohdanneet toisensa finaaleissa neljä kertaa joissa voitot ovat kutkuttavasti 2-2. 

Tappara selvitti tiensä finaaliin kevyemmän kaavan kautta kuin TPS. Tappara sai runkosarjan voittajana vastaansa säälipleijarikierrokselta huonoiten sijoittuneen joukkueen vastaansa, eli tässä tapauksessa Lukon. Tappara kellisti raumalaiset suhteellisen kevyesti voitoin 4-1 ja jatkoi puolivälieriin jossa vastaan asettui todellinen yllättäjä KooKoo. KooKoollakaan ei ollut saumaa Tapparaa vastaan vaan kirvesrinnat marssivat jälleen jatkoon voitoin 4-1. 

TPS:n pudotuspelitaival oli rankempi. Avauskierroksella vastaan asettui stadin ylpeys HIFK, joka kaatui vasta seitsemännessä ottelussa. TPS sai tästä sarjasta tarvittavan itseluottamusboostin ja jatkoi hienoja otteitaan altavastaajana toista tampereen joukkuetta Ilvestä vastaan välierissä. TPS voitti sarjan 4-2 ja varmisti finaalipaikkansa. 

Tappara

Tapparan runkosarja sujui odotusten mukaisesti ja pudotuspelit ovat jatkuneet samalla kaavalla. Runkosarjan voittajaa ei ole pystytty kunnolla haastamaan pudotuspeleissä, mutta vastustajatkin ovat olleet sieltä heikommasta päästä pudotuspelikahdeksikkoa. Ailahtelevan kauden pelannut Lukko kaatui selkeästi 4-1 ja yllättäjä KooKoo samoin lukemin välierissä ja valmistautuminen finaaliin sai alkaa. 

Tapparan pudotuspelien sankari on ehdottomasti ollut Joona Luoto, joka on jo nyt tehnyt pudotuspeleissä enemmän pisteitä kuin runkosarjassa. Luoto on kasannut 9 pelaamassaan ottelussa peräti 15 tehopistettä. Toisena Tapparan pistepörssissä on siirtorajalla hankittu Veli-Matti Savinainen joka on viimeistellyt 7 maalia kymmeneen otteluun. Myös laajalta rintamalta on onnistujia löytynyt, kun kapteeni Otto Rauhalakin on jo tehtaillut kahdeksan tehopistettä ja Petteri Puhakka seitsemän. 

Hienohkoja pettymyksiä ovat olleet toistaiseksi maali ja pistepörssin voittanut Anton Levtchi joka ei ole vielä maaliakaan kahdessa sarjassa tehnyt vaikka syöttöjä on kuitenkin 7 kappaletta. Myös 20 maalin merkkipaalun runkosarjassa rikkonu Waltteri Merelä on edelleen maaleitta. Mikäli miehet saavat maalihanat auki viimeisellä hetkellä, on Tappara todella vahvassa asemassa. 

Maalivahtipeli on ollut pitkälti Christian Heljangon varassa eikä varaveskariksi siirtorajan lopussa hankittu Janis Kalnins ole päässyt aloittamaan vielä yhtään ottelua. Kerran Kalnins vaihdettiin maaliin otteluun alussa, kun Heljangolle ei koppi tarttunut. Todennäköisesti Tappara kuitenkin menee Heljangolla loppuun asti vaikka ohipelejä tulisikin. 

Seuraa heitä:

  • Anton Levtchi
  • Waltteri Merelä
  • Joona Luoto

TPS

TPS:n pudotuspelikevät on ollut hieno. Heti avaussarjassa puolivälierissä joukkue sai vastaansa HIFK:n joka venyi kuumien ja tasaisten otteluiden jälkeen aina seitsemänteen otteluun, jonka TPS kairasi kotiyleisönsä edessä 2-1 edeten välieriin. Välierissä vastaan asettui tosiaan Ilves, joka lähti ottelusarjaan selkeänä ennakkosuosikkina. TPS kuitenkin voitti tämänkin sarjan 4-2 ja eteni jo toista vuotta peräkkäin liigan finaaleihin. Kirkastuuko hopea tänä vuonna?

TPS:n ylivoimaisesti paras kolmikko on ollut joukkueen ykkösketju Pyyhtiä-Pärssinen-Nurmi, joka on pelistä toiseen vaarallinen ja lähes jokaisessa pelissä pisteillä. Nuorisoketju on noussut uskomattomaan iskuun pudotuspeleissä ja on suurin syy TPS:n finaalipaikkaan. Toki kolmikolla sujui myös runkosarjassa, mutta vastaavaa dominointia ei nähty kuin ajoittain. 

Nurmi johtaa pudotuspelien pistepörssiä 17 tehopisteellä, Pyyhtiä on jatkanut runkosarjan lopussa nähtyä maalitehtailuaan ja on tehnyt peräti 8 maalia ja 13 pistettä yhtä moneen otteluun. Pärssinen on 13 otteluun viimeistellyt 11 tehopistettä. Pudotuspelien paras ketju on ollut tässä ja jos sama tahti jatkuu on TPS:llä mahdollisuus kirkastaa viimevuotinen hopeamitali. 

Maalivahtipeli oli varsinkin Ilves sarjassa erinomaista. Andrei Kareevin pudotuspelit ovat toisaiseksi sujuneet hieman ailahtelevasti. HIFK:ta vastaan puolivälieräsarjassa oli superhetkiä ja sitten oli ei niin hyviä hetkiä, mutta voitot ratkaisevat ja siinä Kareev on onnistunut. Maalivahtiosasto menee melko tasan näiden kahden finalistin osalta, eikä siihen tule kumpikaan joukkue kaatumaan. 

Seuraa heitä:

  • Mikael Pyyhtiä
  • Juuso Pärssinen
  • Markus Nurmi

Avauspelin jännitystä

Finaalisarjan avausottelu on varmasti erittäin jännittynyt ja tasainen. Nokia Arenalla toivon mukaan olisi melkolailla häkki täynnä, jotta pelaajat saisivat nauttia täysin rinnoin. TPS:lle tarjotaan rajua ylikerrointa avausotteluun, koska ei Tappara niin suuri ennakkosuosikki ole tähän otteluun vaikka onkin saanut levätä hieman enemmän kuin TPS. 

TPS:llä on erittäin toimiva ykkösketju, joka tehoilee ottelusta toiseen ja nuoret pelaajat ovat nostaneet tasoaan pudotuspelien edetessä. Tapparalla ykkösketju on hieman valahtanut runkosarjasta ja nimimiehet loistaa poissaolollaan maalintekijätilastoissa, mutta laajan rosterin ansiosta Tappara on päässyt aika helpolla pudotuspeleissä. Nyt vastaan asettuu kuitenkin kovin mahdollinen vastus ja se voi tulla Tapparallekin yllätyksenä. 

Lähes kolmen kerrointa TPS:n ML voitolle voidaan pitää jättimäisenä ylikertoimena johon kannattaa kiinnittää katseensa.

Vihje: 
TPS (Moneyline)