Mitä suomalaiset ex-jääkiekkoilijat puuhaavat eläkepäivillä? 

Jokainen varmasti tietää, että NHL:ssä palkat ovat uskomattoman suuria. Moni suomalainen on tehnyt kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden NHL-uran aikana. Tässä artikkelissa käymme lävitse neljä (4) ex-jääkiekkoilijaa, jotka ovat menneet mukaan bisnesmaailmaan – eikä pikkurahasta ole edelleenkään puutetta. 

Ville Leino – oma vaatebrändi tahkoaa miljoonien eurojen liikevaihtoa vuosittain

Ville Leino, 38, pelasi jääkiekkoa pääsarjatasolla vuosina 2002 - 2017. Leino eläköityi täten 33-vuotiaana. Vaikka hyökkääjää ei koskaan varattu NHL:ään, kului miehen urasta kuitenkin kuusi (6) kautta taalaliigassa. Vyölle kertyi 286 ottelua, joissa kertyi tehot 40+79=119. Toki Leinon NHL-urasta tuli lopulta pannukakku – voit lukea tästä lisää meidän aikaisemmasta uutisesta

Kuten moni varmasti tietää, omistaa Leino oman vaatebrändin – Billebeinon. Yrityksen virallinen nimi on Billebeino Clothing and Accessories Oy. Ex-jääkiekkoilija toimii malliston pääasiallisena suunnittelijana sekä yrityksen toimitusjohtajana. Yritys on perustettu vuonna 2014, eli kohta juhlitaan brändin 10-vuotissyntymäpäiviä. 

Jos mietitään viime vuosia, on Billebeinon myynti ollut kunnossa. Vuonna 2020 yrityksen liikevaihto oli 2,7 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 liikevaihto oli 2,8 miljoonaa ja vuonna 2018 makeat 2,3 miljoonaa.

Teemu Selänne – ravintolatoimintaa Kalifornian lämmössä

Teemu Selänne, 51, ei jääkiekon saralla paljoakaan esittelyjä kaipaa. Selänne on historian menestynein suomalainen NHL-pelaaja. Legenda pelasi NHL:ssä jopa 21 kautta, joissa kertyi uskomattomat 1451 ottelua – ja tehot 684+773=1 457. NHL-uran kruunasi vuonna 2007 voitettu Stanley Cup, Anaheim Ducksin riveissä. 

Mitä Selänne oikein puuhaa eläkepäivillä, tenniksen ja golfin ohessa? Selänteellä on omistuksessa useita ravintoloita Kaliforniassa!

Yksi suosittu ravintola on vuonna 2014 avattu “Selanne Steak Tavern”. Kyseessä on arvokas ravintola, eikä sporttibaari Selänteen historiasta huolimatta. Esimerkiksi ravintolan halvin pihvi kustantaa yli 30 dollaria. Kalleimmat annokset ovat yli 100 dollaria. Vuosittainen liikevaihto pyörii 15 miljoonan dollarin kieppeillä. 

Kimmo Timonen – lukuisten yökerhojen omistajana omalla kotiseudulla Kuopiossa

Kimmo Timonen, 47, on vuonna 2015 uransa lopettanut ex-jääkiekkoilija. Timonen pelasi NHL:ssä yhteensä 15 kautta. Otteluita kertyi 1108, joissa syntyi tehot 117+454=571. Uran kruunasi vuonna 2015 voitettu Stanley Cup, Chicago Blackhawksin paidassa. Puolustaja keräsi vyölleen myös viisi (5) olympiamitalia sekä neljä (4) muuta arvokisamitalia. 

Timonen aloitti ravintola- ja yökerhobisneksen jo pelaajauransa aikana. Esimerkiksi vuonna 2011 kuopiolainen osti neljä (4) ravintolaa kotikonnuiltaan. Ostoslistalla oli Henry’s Pub, Ale Pub, Albatrossi sekä yökerho Passion.

Ravintolabisnekset ovat yhden yrityksen alla, joka on Vararengasravintolat Oy. Yhteensä firman alla on kuusi (6) sivutoimipaikkaa. Ennen pandemiaa liikevaihto oli vuosittain 6 - 10 miljoonan euron välissä. Luonnollisesti viimeiset pari vuotta ovat tehneet bisnekselle tappiota. 

Jari Kurri – kasvattiseuran osaomistajaksi vuonna 2019

Jari Kurri, 62, on meriittien perusteella Suomen menestynein jääkiekkoilija. Hyökkääjä nimittäin voitti peräti viisi (5) Stanley Cupia uransa aikana. Kurri pelasi NHL:ssä yhteensä 1 251 ottelua, tehden niissä tehot 601+797=1398. Kurri nimitettiin Hockey Hall of Famen jäseneksi vuonna 2001. Miehen vyölle mahtuu myös arvokisamitali olympialaisista, MM-kisoista, EM-kisoista sekä nuorten kisoista.

Vuonna 2019 Kurrin omistama Jack Promotions Oy osti Helsingin Jokerit Hjallis Harkimolta 4,064 miljoonalla eurolla. Tällä hetkellä Kurri on Jokereiden pääomistaja, General Manager sekä hallituksen puheenjohtaja. Täten viisinkertainen Stanley Cup-voittaja ei ole päässyt kauaksi pois jääkiekosta – todennäköisesti ura jatkuu tulevina vuosina SM-Liigassa.

Mainittakoon vielä, että vuodesta 2019 lähtien Jokereista 40% omisti Nornickel Harjavallalta, mutta tuokin osuus myydään/myytiin (ei tarkkaa tietoa) vuonna 2022 Kurrille. Sopimuksen yksityiskohdat ovat tosin pimennossa. Kerromme tästä lisää tuonnempana, kun voimme avata asiaa tarkemmin.

LUE KAIKKI UUTISET