NHL:n huonoimmat sopimukset

NHL:ssä tehdään massiivisia sopimuksia, joiden kokonaisarvot ovat jopa yli 100 miljoonaa dollaria. Yleensä joukkueiden johtajat osuvat kultasuoneen - mutta aina niin ei käy. Tämän artikkelin aiheena on huonoimmat NHL-sopimuksen 2000-luvulla. Käymme lävitse neljän (4) pelaajat sopimukset, jotka eivät täyttäneet odotuksia. Kärkipaikalla on Ville Leino, joka otti 1,2 miljoonan dollarin palkkaa kuusi vuotta - vaikka ei pelannut minuuttiakaan NHL:ssä. 

4. Jeff Skinner (Buffalo Sabres)

Jeff Skinner varattiin NHL:ään vuonna 2010, kun kanadalainen oli vasta 19-vuotias pojankloppi. Carolina Hurricanes varasi hyökkääjän ensimmäisen kierroksen 7. pelaajana. Ensimmäiset kahdeksan (8) kautta Skinner pelasi varausseurassaan. Tuloksena pari yli 60 tehopisteen kautta, ja 20 maalin raja meni rikki viisi kertaa. Parhaimmillaan hyökkääjä iski Carolinan paidassa 37 maalia runkosarjaan.

Kun Skinner siirtyi vapaaksi agentiksi vuonna 2018, tarjosi Buffalo Sabres miehelle 8-vuotisen sopimuksen, jonka arvo oli 72 miljoonaa dollaria. Hyökkääjä ottaa kaudesta peräti 9 miljoonaa dollaria vuoteen 2027 asti. Ensimmäinen kausi uudessa seurassa oli hyvä, ja 80 ottelussa kertyi tehot 40+23=63. Se oli Skinnerin uran paras kausi pisteiden valossa. Sen jälkeen odotukset eivät ole millään mittarilla täyttyneet.

Kaudella 2019/20 Skinner nakutti vain 23 pinnaa. Viime kaudella tehoja syntyi vieläkin huonommin, ainoastaan 7+7 (53 ottelua). Onko 9 miljoonaa dollaria kaudessa oikea palkka hyökkääjälle, joka tekee pisteitä keskiarvolla 0.33 ottelua kohden? Tässä kohtaa Buffalon johtoportaassa ei varmasti olla tyytyväisiä sopimukseen. 

3. Andrew Ladd (New York Islanders)

Andrew Ladd on kokenut pelaaja, joka varattiin NHL:ään koko liigan neljäntenä pelaajana vuonna 2004. Kanadalainen hyökkääjä on pelannut useassa seurassa, kuten Carolina Hurricanesissa, Chicago Blackhawksissa sekä Winnipeg Jetsissä. NHL-otteluita kertyi 950, joissa syntyi tehot 249+289=538. Runkosarjassa 40 pisteen raja meni rikki seitsemällä kaudella, ja yli 20 maalin raja rikottiin viisi kertaa. Vyöllä kaksi Stanley Cupia.

Siinä on kovia meriittejä, sitä ei voi kieltää. Juuri näiden seikkojen ansiosta (tai takia) New York Islanders solmi hyökkääjän kanssa 7-vuotisen sopimuksen vuonna 2016. Sopimuksen arvo 38,5 miljoonaa dollaria, eli 4,5 miljoonaa dollaria kaudessa. Sopimus on voimassa kauteen 2022/23 asti. Kun Ladd siirtyi sopimuksen myötä uuteen joukkueeseen, meni peli aivan jäihin. Otteluita kertyi neljän kauden aikana 181, mutta tehopisteitä vain 72. 

Viimeiset kolme kautta Ladd on pelannut pääasiassa AHL:ssä. Siitäkin huolimatta mies nettoaa yli 4 miljoonaa dollaria kaudessa. Tällä hetkellä 36-vuotias Ladd tulee todennäköisesti laittamaan hokkarit naulaan, kun tämä megasopimus loppuu. 

2. Loui Eriksson (Vancouver Canucks)

Loui Eriksson on kokenut pelaaja, lähes 1000 NHL-ottelulla varustettuna. Vuonna 2016 Vancouver Canucks teki ruotsalaisen kanssa 6-vuotisen sopimuksen, jonka arvo oli 36 miljoonaa dollaria. Vuosipalkka on täten ollut keskimäärin 6 miljoonaa dollaria. Ennen sopimusta Eriksson oli pelannut kaksi yli 30 maalin runkosarjaa, ja yli 70 pistettä oli mennyt kolmella kaudella rikki. Pitkälle sopimukselle oli hyvät perustelut, ja suuret odotukset.

Toisin kuitenkin kävi. Eriksson on tehnyt Vancouver Canucksin paidassa parhaimmillaan vain 29 tehopistettä, kaudella 2018/19. Otteluita kuitenkin kertyi tuollakin kaudella 81. Pistetahti suorastaan romahti uudessa seurassa. Siitäkin huolimatta hyökkääjä tulee pelaamaan koko sopimuksen loppuun asti - eli ruotsalaista ei olla ostettu ulos. On kuitenkin melko varmaa, että jatkopahvia Eriksson ei tule saamaan. 

Uransa aikana ruotsalaisen pistesaldo on 944 ottelussa 250+344=594. Huonosta pelaajasta ei voida millään tasolla puhua, mutta 6 miljoonaa dollaria kaudessa on liikaa nykyisellä pelillä ja pistetahdilla. 

1. Ville Leino (Buffalo Sabres)

Ville Leino on ansaitusti tämän listan ykköspaikalla. Vuonna 2011 Leino allekirjoitti Buffalo Sabresin kanssa 6-vuotisen sopimuksen. Sopimuksen arvo oli komeat 27 miljoonaa dollaria, eli 4,5 miljoonaa dollaria kaudessa. Sen jälkeen savonlinnalainen hyökkääjä pelasi joukkueessa vain kaksi kautta, yhteensä 66 ottelun verran. Pisteitä kertyi vaatimattomat 2+19=21. Tämän jälkeen Leino ostettiin ulos joukkueesta.

Vaikka ura NHL:ssä päättyi, ei rahahanoja laitettu kiinni. Seuraavat kuusi (6) vuotta Leino sai ex-seuraltaan 1,2 miljoonaa dollaria vuodessa. Yhteensä tilipussi koheni 7,3 miljoonaa dollaria, vaikka hyökkääjä ei pelannut sekuntiakaan Buffalon paidassa. Viimeisen miljoonan Leino otti vuonna 2020 - tämä sopimus on varmasti ärsyttänyt joukkueen entistä General Manageria Darcy Regieriä.

Leino pelasi viimeiset vuodet (2015 - 2017) SHL:ssä, Växjö Lakersin joukkueessa. Koska mies sai palkkaa NHL:stä, oli Leino hetken aikaa Ruotsin liigan parhaiten palkattu pelaaja - tosin aika kyseenalaisella tavalla. Vuonna 2014 Leino perusti vaatemerkin, BilleBeinon. Sitä kautta miljoonatulot ovat saaneet jatkoa, vaikka jääkiekkoura on takanapäin. 


LUE KAIKKI UUTISET