Korkeimmin varatut suomalaiset NHL:ssä 2000-luvulla

NHL:ssä varataan vuosittain satoja lupaavia jääkiekkoilijoita taalaliigaan. Suomalaisia lupauksia on totuttu näkemään pienillä varausnumeroilla. Vuonna 2021 ensimmäisellä kierroksella ei kuitenkaan varattu yhtään suomalaispelaajaa. Korkein varaus oli Porin Ässissä pelaava puolustaja, Aleksi Heimosalmi (44.varaus).

Tässä artikkelissa emme kuitenkaan kerro tämän kesän varaustilaisuudesta. Nostamme esille 2000-luvun korkeimmin varatut suomalaiset pelaajat. Upean tästä listauksesta tekee se, että peräti neljä viidestä on nuoria ja nälkäisiä aktiivipelaajia - mahtavat urat ovat vasta alkuvaiheessa!

Kari Lehtonen

NHL-varaus: 2. varaus, 2002 (Atlanta Thrashers)

Torjunta%, nollapelit ja PMK (NHL-ottelut): 0,912%, 38, 2.71 (649)

NHL-seura kaudella 2021/22: Lopetti kauden 2017/18 jälkeen

Lehtonen on historian korkeimmin varattu suomalaisveskari NHL:ssä

Kari Lehtonen pelasi pitkän ja hienon uran NHL:ssä. Ensimmäiset viisi kautta meni Atlanta Trashersin paidassa, joka nykyään tunnetaan nimellä Winnipeg Jets. Tulokaskaudella 2003/04 suomalaisveskari pelasi neljä ottelua, kaikki voitokkaasti. Seuraavat neljä kautta meni suurella vastuulla, keskimäärin otteluita kertyi 50 kauden aikana. 

Kaudeksi 2009/10 Lehtonen vaihtoi Dallas Starsin joukkueeseen, jossa mies pelasi NHL-uransa viimeiset yhdeksän (9) kautta. Pitkä ura kuitenkin päättyi kauden 2017/18 jälkeen, kun veskari ei saanut mieleistään sopimusta. Lehtonen palkittiin kertaalleen viikon pelaajana NHL:ssä. Helsinkiläinen ex-maalivahti on edelleenkin korkeimmin varattu suomalainen maalivahti NHL:ssä.

Jos mietitään tunnustuksia NHL:n ulkopuolella, niitä riittää. Lehtonen on valittu pariin otteeseen SM-Liigan parhaaksi maalivahdiksi, valinta AHL:n tähdistöotteluun sekä palkitseminen MM-kisojen parhaana maalivahtina vuonna 2007. Maajoukkueessa Lehtonen on voittanut Olympiapronssia sekä hopeaa MM-kisoista ja World Cupista. Alle 18-vuotiaista löytyy MM-kultaa.

Aleksander Barkov

NHL-varaus: 2. varaus, 2013 (Florida Panthers)

Tehopisteet runkosarjassa (NHL-ottelut): 190+292=482 (544)

NHL-seura kaudella 2021/22: Florida Panthers

Barkov on alusta saakka ollut yksi NHL:n parhaista puolustavista hyökkääjistä

Aleksander Barkov on yksi harvoista suomalaispelaajista, joka “lunasti” varausnumeronsa välittömästi siirtyessään NHL:ään. Tulokaskaudella 2013/14 Barkov pelasi yli 50 ottelua, joissa kertyi keskimäärin 0.50 pistettä ottelua kohden. Toisesta kaudesta lähtien hyökkääjä on pelannut täyttä kautta varausseurassaan. Vuonna 2017 Barkovista tehtiin joukkueen varakapteeni (A), ja seuraavalla kaudella kapteeni (C).

Sitä ei voi kieltää, etteikö Barkov olisi yksi NHL:n parhaimmista pelaajista. Tässä lauseessa ei olla käytetty edes sinivalkoisia laseja. Siitä tunnustuksena Florida Panthersin kapteeni sai viime kaudella arvostetun Frank J. Selke Trophyn. Palkinto annetaan runkosarjan päätteeksi NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle. Suomalaisista ainoastaan Jere Lehtinen on voittanut kyseisen palkinnon ennen Barkovia.

Barkov teki tuhoa kaukalossa jo ennen NHL:ää. Ennätyksiä on muun muassa: nuorin SM-Liigassa pisteen ja maalin tehnyt pelaaja, nuorin Liigassa yli 30 tehopistettä tehnyt pelaaja, nuorin NHL:ssä maalin tehnyt pelaaja (nykymuodossa) ja niin edelleen. Taskussa on myös Olympiapronssia sekä MM-hopeaa. Barkov on historian nuorin suomalainen, joka on voittanut Olympiamitalin jääkiekossa.

Patrik Laine

NHL-varaus: 2. varaus, 2016 (Winnipeg Jets)

Tehopisteet runkosarjassa (NHL-ottelut): 153+128=281 (360)

NHL-seura kaudella 2021/22: Columbus Blue Jackets

Laineella on realistiset mahdollisuudet rikkoa maaginen 50 maalin raja yhden kauden aikana NHL:ssä

Jokainen jääkiekkofani muistaa NHL:n varaustilaisuuden kesältä 2016. Silloin käytiin kovaa vääntöä, varataanko suomalaispelaaja varausnumerolla 1. ensimmäistä kertaa historiassa - niin siinä ei kuitenkaan käynyt. Patrik Laine varattiin kakkosena, ja ykkösenä varattiin yhdysvaltalainen Auston Matthews. Vuonna 2016 varattiin myös Jesse Puljujärvi (4.varaus).

Laineen tulokaskausi 2016/17 oli upea. Runkosarjassa syntyi huikeat 36 maalia, ja yhteensä 64 tehopistettä. Seuraavalla kaudella maaleja syntyi 44 kappaletta, jolla nuori hyökkääjä oli runkosarjan jälkeen NHL:n toiseksi paras maalintekijä. Maalikuninkuuden vei muutaman maalin erolla venäläinen Alex Ovechkin. Kaudella 2020/21 Laine kuitenkin kaupattiin uuteen seuraan, Columbus Blue Jacketsiin - siitä se “alamäki” sitten alkoi.

“Tesoman tykki” joutui heti huonoon valoon Blue Jacketsin päävalmentajan kanssa. Viime kaudella Laine teki vain 10 maalia (21 pistettä) pelatussa 45 ottelussa. Kausi 2021/22 on kuitenkin alkanut paremmin, kuin edelliskausi uudessa seurassa. Pelatun 9 ottelun jälkeen kasassa on 10 tehopistettä. Sitäkin tärkeämpää on pelihuumori, joka näyttäisi olevan suhteellisen hyvällä tasolla.

Vaikka Laine on kokenut paljon kritiikkiä viimeisen vuoden aikana, ei sovi unohtaa yhtä tärkeää asiaa - nuorukaisella on yli 20 upeaa ennätystä tilillään. Laine on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka teki 30 maalia NHL:ssä alle 20-vuotiaana. Laine on maailman ensimmäinen pelaaja, joka teki kolme hattutemppua alle 19-vuotiaana. Tätä listaa voi jatkaa loputtomiin asti. Patrik Laine on poikkeuksellinen pelaaja, viime kaudesta huolimatta.  

Miro Heiskanen

NHL-varaus: 3. varaus, 2017 (Dallas Stars)

Tehopisteet runkosarjassa (NHL-ottelut): 31+79=110 (223)

NHL-seura kaudella 2021/22: Dallas Stars

Heiskasen ura on jatkuvassa nousussa - vain taivas on rajana menestykselle!

Miro Heiskanen on pelaaja, josta ei mediassa vouhoteta. Muiden supertähtien uutisoinnin varjolla unohdetaan, että Heiskanen on Dallas Starsin yksi johtavista pelaajista. Vuonna 2021 nuorukainen solmi 8-vuotisen sopimuksen Dallasin kanssa, jonka arvo on huikeat 67,5 miljoonaa euroa. Ura on jatkuvasti nousukiidossa. Meille ei tulisi yllätyksenä, jos Heiskasesta tulisi joukkueen kapteeni seuraavan parin vuoden aikana.

Tulokaskaudella 2018/19 Heiskanen pelasi täyden 82 ottelun kauden. Pisteitä kertyi 21, eli alussa ei vielä lähdetty mopolla moottoritielle. Seuraavat kaksi kautta mentiin samalla linjalla, eli tehopisteitä kertyi keskimäärin joka toisessa ottelussa. Kausi 2021/22 on lähtenyt todella vahvasti liikkeelle - pelatussa 19 ottelussa on kertynyt jo 15 tehopistettä. Vuonna 2020 hyökkääjästä tuli tehokkain Dallas Starsin pelaaja pudotuspeleissä kautta historian. Silloin nuorukainen paukutti 16 tehopinnaa

Mainittakoon vielä, että hyökkääjältä löytyy alle 18-vuotiaiden MM-kisoista sekä kultaa, että hopeaa. On sanomattakin selvää, että tästä suomailaispelaajasta tullaan vielä kuulemaan jatkossa - ura on vasta alkutaipaleella

Jesperi Kotkaniemi

NHL-varaus: 3. varaus, 2018 (Montreal Canadiens)

Tehopisteet runkosarjassa (NHL-ottelut): 26+42=68 (190)

NHL-seura kaudella 2021/22: Carolina Hurricanes

Kotkaniemi hakee uutta vauhtia nuorelle NHL-uralleen uudesta seurasta

Moni ei varmasti tiedä, että Jesperi Kotkaniemi on varattu NHL:ään ensimmäisen kierroksen kolmantena pelaajana. Hyökkääjä pelasi tulokaskauden 2018/19, joka oli kaikin puolin onnistunut. Pelejä kertyi 79, joissa tehoja saatiin 34 pistettä (11+23). Kotkaniemi tunnetaan NHL-kaukalon aurinkona, joka on aina hyvällä pelipäällä. 

Harmillisesti toinen kausi meni hieman penkin alle. Kotkaniemi kärsi kauden aikana useammasta loukkaantumisesta - ensin tuli nivusvamma, jonka jälkeen sairastupa kutsui aivotärähdyksen takia. Otteluita kertyi vain 36 koko kaudella. Viime vuoden tynkäkausi oli jälleen ihan hyvä, kun pisteitä kertyi 20 pelatussa 56 ottelussa. Kausi 2020/21 meinasi päättyä Stanley Cupiin, mutta kakkoseksi kuitenkin jäätiin.

Täksi kaudeksi Kotkaniemi vaihtoi Carolina Hurricanesin riveihin. Hyökkääjä pelaa yhden kauden kattavalla sopimuksella, jonka arvo on reilu 6 miljoonaa dollaria. Tällä hetkellä menossa on pieni murrosaika. Yhden vuoden mittainen sopimus ei koskaan ole sitä, mitä pelaaja haluaa - joukkue voi vaihtua taas ensi syksynä. Odotamme kuitenkin innolla porilaisen hyökkääjän otteita, mahdollisuuksia on vaikka mihin. 

Miten suomalaiset varattiin NHL:ään 1990-luvulla?

Historian saatossa lähes 20 suomalaispelaajaa on varattu NHL:ään ensimmäisen kymmenen pelaajan joukossa. Suurin osa on 2000-luvulta, mutta kyllä muutama jokaisen tuntema pelaaja on aloittanut pelaamisen taalaliigassa edellisellä vuosikymmenellä.

Tässä 1990-luvun korkeimmin varatut suomalaiset NHL:ssä:

  • Aki-Petteri Berg (3.varaus): Los Angeles Kings varasi Bergin vuonna 1995, ensimmäisen kierroksen kolmantena pelaajana. Puolustaja pelasi NHL:ssä yhteensä yhdeksän (9) kautta, joissa kertyi 606 ottelua. Pisteitä NHL:ssä synti komeat 70+85=374. Uran viimeiset viisi kautta meni kuitenkin kasvattiseurassa, TPS:n riveissä. Berg lopetti uransa vuonna 2011.
  • Olli Jokinen (3.varaus): Los Angeles Kings varasi myös Olli Jokisen, pari vuotta Bergin jälkeen vuonna 1997. Jokinen kuuluu suomalaisittain harvinaiseen kerhoon, eli yli 1000 NHL-ottelun joukkoon. Yhteensä pelejä kertyi rapakon takana 1231, ja tehopisteitä 321+429=750. Hyökkääjä edusti useaa NHL-seuraa uransa aikana, kuten Florida Panthersia, Calgary Flamesia, NY Rangersia sekä Winnipeg Jetsiä. 
  • Teemu Selänne (10.varaus): Kaikkien aikojen suomalaispelaaja varattiin NHL:ään “vasta” kymmenentenä pelaajana. Teemu Selänne ei paljoa esittelyjä kaipaa. Heti tulokaskaudella 1992/93 Selänne teki Winnipeg Jetsin riveissä historiaa - peräti 76 maalia. Se on edelleenkin ennätysten kirjoissa. Yhteensä vyölle kertyi 1451 NHL-ottelua, ja 1457 tehopistettä. Uran kruunasi vuonna 2007 voitettu Stanley Cup, Anaheim Ducksin joukkueessa.

Ensimmäisellä kierroksella varattiin monia muitakin suomalaispelaajia 90-luvulla. Tunnetuimmat nimet ovat Teemu Riihijärvi (12.varaus), Jani Rita (13.), Saku Koivu (21.) sekä Mika Noronen (21.).

LUE KAIKKI UUTISET