Pitääkö Novak Djokovic vielä paikkansa maailmanlistan ykkösenä?

Vuosi on vaihtunut, ja se tarkoittaa sitä, että tenniskausi starttaa jälleen. Artikkelissa tarkastelemme tulevan kauden suurimpia turnauksia, sekä otamme tarkasteluun kauden kovimpia pelaajia unohtamatta Suomen Emil Ruusuvuorta. 

Hyppää mukaan kanssamme Suomen kovimpaan tenniskatsaukseen, ja poimi kullanarvoisia tipsejä tuleviin tennismatseihin.

Australian Avoimet

Vuoden ensimmäinen Grand Slam turnaus - Australian avoimet starttaa tänä vuonna hieman normaalia myöhemmin, 8. helmikuuta. Ennen turnausta pelataan muutamia pienempiä turnauksia, joissa pelaajat pääsevät hakemaan tuntumaa parin kuukauden tauon jälkeen.

Australian Avoimet pelataan kovalla kentällä ulkotiloissa, mutta erittäin kuumissa olosuhteissa. Ottelut pelataan paras viidestä -menetelmällä, joten pelaajille kertyy erittäin kovaa rasitusta läpi turnauksen. Vedonlyönnin kannalta kannattaa ehdottomasti seurata edellisten pelien kestoa, sillä rasitus tulee varmasti näkymään peliotteissa turnauksen myötä.

Kova kenttä tarkoittaa sitä, että pallo liikkuu kovaa vauhtia, mikä suosii erityisesti kovasyöttöisiä ja -lyöntisiä pelaajia. Kovia syöttäjiä ovat esimerkiksi John Isner, Nick Kyrgios, ja Milos Raonic. Heidän peleissä nähdäänkin usein tie-breakiin asti eteneviä eriä. Kovat peruslyönnit omaavia pelaajia ovat lisäksi mm. Daniil Medvedev, Stanislas Wawrinka, Roger Federer ja Andrey Rublev.

Suomen Emil Ruusuvuorella on oivat mahdollisuudet edetä myös ensimmäistä kierrosta pidemmälle, sillä Emil omaa hyvin painavat peruslyönnit.

Turnauksen ennustaminen on hankalaa, sillä alla on pitkä tauko, joten yllätyksiäkin voi olla luvassa. Uskon, että neljän parhaan joukosta tulevat löytymään nimet Dominic Thiem, Novak Djokovic, Danii Medvedev sekä yllätyskorttina valitaan Stefanos Tsitsipas.

Finaaliin etenee Dominic Thiem ja Novak Djokovic, ja vuoden ensimmäisen Grand Slam tittelin nappaa itselleen Dominic Thiem.

Ranskan Avoimet

Roland Garros eli Ranskan Avoimet palaa takaisin tutulle paikalleen touko- kesäkuun vaihteeseen, jossa se on totuttu pelaamaan. Viime vuonna turnaus pelattiin myöhään syksyllä koronapandemian takia, mutta se ei Nadalin tahtia haitannut, vaan espanjalainen marssi vakuuttavaan voittoon.

Massalla peli on huomattavasti hitaampaa, ja pelaajilla on enemmän aikaa juosta palloihin, kun kovilla kentillä. Massakentällä parhaiten toimii voimakkaasti yläkierteiset lyönnit, sillä pallo pomppaa kovaa kenttä korkeammalle. Massakentällä vahvoja pelaajia ovat mm. Rafael Nadal, Diego Schwartzman, Dominic Thiem ja nuori Jannik Sinner. Lisäksi lähes poikkeuksetta espanjalaiset ja italialaiset ovat vahvoja massalla, sillä se on heidän kotimaissaan se pääalusta.

Tämä turnaus on Emil Ruusuvuorelle haastavin, sillä hänen pelityylinsä ei sovi massakentälle. Viime vuonna Emil putosikin jo ensimmäisellä kierroksella.

Turnauksessa TOP-4:stä uskon koostuvan  nimistä Rafael Nadal, Diego Schwartzman, Novak Djokovic, Dominic Thiem ja otetaan vielä villinä korttina italialainen Jannik Sinner.

Finaaliin etenee Dominic Thiem ja Rafael Nadal, joista Nadal edelleen pitää Roland Garrosin kuninkaan kruunun itsellään ja ottaa 14. voittonsa Ranskan Avoimissa.

 Tennis 2021 | Miltä maailmanlistan top10 näyttää? | 7.1.2021

Wimbledon

Keskellä kesää kesä- heinäkuun vaihteessa pelataan se kaikista legendaarisin Grand Slam turnaus - Wimbledon. Viime vuonna turnaus jäi kokonaan väliin, joten lähtökohdat turnaukseen ovat varsin mielenkiintoiset.

WImbledon pelataan ruoholla, joka on alustoista kaikkein nopein, ja vähiten kimmoisa. Pallo kulkee tajutonta vauhtia ja ei pomppaa kovinkaan korkealle. Parhaiten tällä alustalla pärjää kovasyöttöiset, sekä painavat ja matalat peruslyönnit omaavat pelaajat. Kaikista vahvimmiksi pelaajiksi alustalla voi lukea ehdottomasta Roger Federerin, Novak Djokovicin sekä Daniil Medvedevin.

Ruusuvuorta ei turnauksessa miesten tasolla olla nähty, mutta alustan pitäisi sopia Emilin pelityylille, kuin nenä päähän. Kesä näyttää miten suomalainen tulee alustalla pärjäämään.

Turnauksen top 4:stä voisi kuvitella löytyvän nimet Roger Federer (mikäli on kunnossa ja pelaa), Novak Djokovic, Daniil Medvedev ja Dominic Thiem.

Finaaliin laitetaan Novak Djokovic ja Daniil Medvedev, joista Djokovic vie turnauksen nimiinsä. 

US Open

Vuoden viimeinen Grand Slam turnaus - US open pelataan syksyllä elo- syyskuun vaihteessa.

US Open on lähtökohtaisesti hyvin samanlainen alusta Australian Avointen kanssa, mutta ilmasto ei ole samaa luokkaa, vaan turnaus pelataan hieman koleammissa olosuhteissa. Tässä turnauksessa pärjäävät siis myös kovasyöttöiset ja -lyöntiset pelaajat. 

Neljän joukosta uskon löytyvän ainakin Novak Djokovicin, Dominic Thiemin ja Daniil Medvedevin. Nostetaan tähän vielä Roger Federer, jonka uskon parantavan peliä vuoden mittaa pitkän tauon jälkeen. 

Finaalissa kohtaa Dominic Thiem ja Daniil Medvedev, joista Thiem nappaa vuoden toisen Grand Slam -voittonsa.

ATP listan TOP-10 pelaajat

Seuraavaksi käymme läpi pelaaja pelaajalta ATP-listan kärkikymmenikön, sekä heidän tulevaisuuden näkymät.

Tämän hetken ATP TOP-10

 1. Novak Djokovic
 2. Rafael Nadal
 3. Dominic Thiem
 4. Daniil Medvedev
 5. Roger Federer
 6. Stefanos Tsitsipas
 7. Alexander Zverev
 8. Andrey Rublev
 9. Diego Schwartzman
 10. Matteo Berrettini

ATP-10 Matteo Berrettini

Italialainen Matteo Berrettini on toden teolla lyönyt läpi viimeisten kahden vuoden aikana. Berrettini oli ensimmäinen pelaaja, joka jäi ulos vuoden 2020 ATP-finals turnauksesta.

24-vuotias Berrettini pärjää hyvin jokaisella alustalla, mikä tekee siitä vaarallisen pelaajan läpi kauden. Italialainen mieltää kuitenkin kovan alustan lempialustakseen. Berrettini on mielestäni kuitenkin jo aivan potentiaalinsa ylärajoilla, enkä usko hänen yltävän juurikaan nykyistä sijoitusta korkeammalle, mutta erittäin potentiaalinen haastaja kelle tahansa yksittäisissä otteluissa. Uskon Berrettinini ottavan tittelin jos toisenkin pienemmistä turnauksista, mutta ei ole haastajaksi maailman kärjelle.

ATP-9 Diego Schwartzman

Argentiinalainen Diego Schwartzman pelasi loistavan viime kauden, mikä oikeutti kauden päätteeksi sijalle 9 ATP-listalla. 28-vuotias Argentiinalainen oli lähinnä turistin roolissa vuoden 2020 finaaliturnauksessa Lontoossa.

Schwartzman on melko puhtaasti massaspesialisti, jolla ei riitä ominaisuudet haastamaan kärkipelaajia muilla alustoilla. Schwartzman on aivan potentiaalinsa ylärajoilla, jos katsotaan ATP-rankingia. Massalla suht kokenut argentiinalainen kykenee kuitenkin voittamaan kenet tahansa, ja parhaana päivänä hänet voidaan jopa nähdä Roland Garrosin finaalissa. Schwartzman ottanee jonkun tittelin massaturnauksesta, mutta siihen jäänee turnausvoitot vuonna 2021.

ATP-8 Andrey Rublev

Andrey Rublev pelasi loistavan viime kauden, ja hän olikin eniten titteleitä voittanut pelaaja vuonna 2020. ATP-finaaliturnauksessa raja tuli kuitenkin vastaan, jossa tie katkesi jo alkulohkoon.

23-vuotias venäläinen omaa erittäin kovat peruslyönnit, joilla moukaroida vastustajaa, kuin vastustajaa. Peli on kuitenkin toistaiseksi ainakin liian yksitoikkoista mättämistä, johon maailman parhaat pystyvät vastaamaan. Rublev kaipaa monipuolisuutta peliinsä, jotta mahdollisuudet korkeampaan ATP-sijoitukseen olisivat realistisemmat. Potentiaalia löytyy murtautua tulevaisuudessa jopa TOP-5:een. Rubleville sopii parhaiten kovat alustat ja etenkin sisäkentät, joissa venäläinen ottanee ensi kaudellakin pari titteliä.

ATP-7 Alexander Zverev

23-vuotias saksalainen pelasi kohtalaisen viime kauden, joka päättyi ATP-finaaliturnauksen kivenkovaan alkulohkoon.

Zverevillä on potentiaalia nousta ATP-listan ihan terävimpään kärkeen. Nuoren isokokoisen saksalaisen vahvuuksia ovat ehdottomasti kovat peruslyönnit, sekä toisinaan hyvin kulkeva kova syöttö. Peliä leimaa kuitenkin kova ailahtelevuus, joka näkyy myös ATP-listan sijoituksessa. Etenkin syöttötekniikka on takkuillut Zverevillä viime vuodet, mikä vaikeuttaa hänen peliään huomattavasti. Hiomalla tekniikan kuntoon, ja saavuttamalla tasaisuuden on Zverevillä mahdollisuudet nousta jopa ATP-listan TOP-3:een. Tullee voittamaan muutaman tittelin ensi kaudella.

ATP-6 Stefanos Tsitsipas 

22-vuotias kreikkalainen on noussut nuoresta iästään huolimatta aivan maailman terävimmän kärjen kantaan. Lontoon finaaliturnauksessa jäi luu käteen kohtalaisen helposta alkulohkosta huolimatta.

Tsitsipaksen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti monipuolisuus. Kreikkalainen omaa erittäin monipuolisen lyöntivaraston, jolla on saumat kaataa kenet tahansa hyvänä päivänä. Tsitsipas pystyy pelaamaan terävimmän kärjen tasolla alustalla, kuin alustalla. Kuten Zverevillä - Tsitsipaksen heikkoutena on ollut tasaisuuden puuttuminen. Tämän saavuttamalla nuorella kreikkalaisella on myös mahdollisuudet nostaa sijoitustaan listalla parilla pykälällä.

ATP-5 Roger Federer

Lajilegenda Roger Federer missasi käytännössä melkein koko kauden 2020. Korona keskeytti kauden ja sen jälkeen Federer kävi kahdessa polvileikkauksessa vuoden aikana.

Federer on ehdottomasti koko kiertueen kovimpia pelaajia kunnossa ollessaan. Iästään huolimatta monipuolinen Federer pystyy voittamaan kenet tahansa, mutta massalla Federer ei ole vahvimmillaan. Kokenut sveitsiläinen tuleekin todennäköisesti skippaamaan massakauden ja keskittymään täysillä Wimbledoniin, sekä loppukauteen. Federer on vahvimmillaan ruohokentällä, mutta kovilla kentilläkin potentiaalinen voittaja turnaukseen kuin turnaukseen. 

Federer on ilmoittanut jäävänsä pois Australian Avoimista, sillä polven kunto ei anna mahdollisuutta kilpailla vielä helmikuussa. Nähtäväksi jääkin, kuinka hyvin sveitsiläinen saa itsensä kuntoutettua ja kuinka pahasti pitkä pelitauko tulee näkymään. Pelaa varmasti viimeisiä vuosiaan.

ATP-4 Daniil Medvedev

Venäjän Daniil Medvedev oli loppukauden komeettoja. Tästä osoituksena Lontoon Finaaliturnauksen voitto erittäin vakuuttavilla esityksillä.

24-vuotias venäläinen on noussut raketin lailla terävimpään kärkeen. Isokokoinen Medvedev on vahvimmillaan kovilla alustoilla, sillä venäläisen lyönnit ovat erittäin painavia ja matalia. Moodiin päästyään erittäin hankala voitettava kelle tahansa. Peliä leimaa vielä kuitenkin pieni epätasaisuus, joka saattaa korjaantua iän myötä. Nyt vuoden kokeneempi Medvedev on potentiaalinen mies nousemaan jopa aivan terävimpään kärkeen kauden aikana. Tulee voittamaan useampia titteleitä, eikä Grand Slam -turnauksen voittokaan ole kaukaa haettua.

ATP-3 Dominic Thiem

27-vuotias itävaltalainen on kypsynyt erittäin kovaksi pelaajaksi. Viime kaudella uran ensimmäinen Grand Slam -voitto US openista, sekä finaalitappio kauden päättäneessä finaaliturnauksessa.

Thiem on kypsynyt vuosi vuodelta ja on valmis näyttämään Djokovicille ja kumppaneille kaapin paikan. Sitkeä, fyysisesti kovakuntoinen Thiem on myös mentaalisesti paljon aikaisempaa vahvempi. Thiem on saanut peliin paljon lisää monipuolisuutta, ja hän pystyykin voittamaan tulevalla kaudella kenet tahansa, millä alustalla tahansa. Tulee ottamaan kauden aikana ainakin yhden Grand Slam -tittelin, ja jopa mahdollisesti nousee maailmanlistan ykköseksi.

ATP-2 Rafael Nadal

Kokenut espanjalainen pelasi loistavan kauden 2020, vaikka moni muuta kaavailikin. Voitti ennakoista huolimatta Roland Garrosin täysin suvereenisti, ja eteni finaaliturnauksessakin välieriin asti.

Nadal on näyttänyt kyntensä kaikille joka vuosi, enkä usko vuoden 2021 olevan erilainen. Huikea massaspesialisti, joka pystyy pelaamaan laadukkaasti myös muilla alustoilla. Nadalin vahvuuksiin kuuluu poikkeuksellinen fysiikka, sekä erittäin vahva mentaalipuoli. Nadal pelaa usein sitä paremmin, mitä tiukempi paikka on. Ranskan Avoimissa espanjalainen saavutti jo sadannen voittonsa, sekä 13. Roland Garrosin tittelin. Tullee ensi kaudellakin vielä hallitsemaan massakenttiä, ja ottamaan vielä ainakin yhden Ranskan Avointen voiton. Dominic Thiem lienee kovin haastaja.

ATP-1 Novak Djokovic

Djokovic muistetaan kaudesta 2021 lähinnä diskaamisesta, sekä koronatartunnasta. Pelasi kuitenkin huikean kauden häviämättä otteluakaan ennen diskaamista US Openissa. Finaaliturnaus Lontoossa katkesi välieriin.

Kokenut serbi on parhaimmillaan kuin seinä, jota ei vain pysty ohittamaan. Mentaalisesti erittäin vahva Djokovic pelaa äärimmäisen hyvin kaikilla alustoilla, eikä koskaan ole helppo pala purtavaksi kenellekään. Vahvuuksiin kuuluu Nadalin tapaan poikkeuksellisen kova fysiikka, sekä loistavat peruslyönnit - etenkin rystypuolelta. Ensimmäinen kausi, kun Serbi toden teolla joutuu puolustamaan ATP-listan ykkössijaa. Voittanee useampia titteleitä ja todennäköisesti jonkun Grand Slam -turnauksista.

Emil Ruusuvuori

Nuori suomalainen Emil Ruusuvuori pelasi kokonaisuudessaan erittäin hyvän debyyttikautensa miesten ATP-tasolla. ATP-listan sijalta 87 löytyvä Ruusuvuori omaa erittäin painavat ja kovat peruslyönnit, joiden varaan hän peliä rakentaa. Ruusuvuori on parhaimmillaan kovilla kentillä, ja erityisesti sisäkentillä.

Ruusuvuoren syöttötyöskentely oli ailahtelevaa läpi kauden, mihin toivottavasti saamme muutosta tulevalla kaudella. Kaiken loksahtaessa kohdallaan on Ruusuvuorella mahdollisuudet nostaa sijoitustaan vielä roimasti ylöspäin. Onhan Emil myös onnistunut voittamaan Dominic Thiemin, joten potentiaalia löytyy roimasti.

Uskon, että Ruusuvuori tulee kauden mittaa etenemään pienemmissä turnauksissa pitkälle, ja kaiken loksahtaessa todella kohdalleen, voi hän ottaa jopa turnausvoiton.

Ruusuvuori nostaa itsensä ATP-listalla 50:n paremmalle puolelle.

Muita huomionarvoisia pelaajia

ATP-listan TOP-10:n ulkopuolelta löytyy muutamia mielenkiintoisia nimiä, jotka voivat nostaa itsensä lähelle terävintä kärkeä.

Nuori italialainen Jannik Sinner kuuluu tähän osastoon. Sinner haastoi Ranskan Avoimissa Nadalin erittäin hyvin, ja näytti että potentiaalia löytyy vaikka kuinka paljon. Sinner pystyy pelaamaan monipuolisesti kaikilla alustoilla, ja uskonkin hänen kolkuttelevan TOP-10:ä jo ensi kauden aikana.

Kanadan Shapovalov kuuluu samaan kastiin. Nuori kanadalainen omaa valtavan potentiaalin, jonka hän on vasta osittain käyttänyt hyväkseen. Tällä hetkellä sijalla 12 oleva Shapovalov pelaa parhaiten kovilla alustoilla, ja onkin potentiaalinen mies voittamaan turnauksia tulevalla kaudella. Tullee nousemaan listalla kymmenen parhaan joukkoon. 

Kolmantena nostetaan vielä toinen kanadalainen lupaus Felix Auger-Aliassime, joka löytyy ATP-listalta sijalta 21. Vasta 20-vuotias isokokoinen kanadalainen omaa todella kovat peruslyönnit, joilla on mahdollisuus murtautua aivan terävimpään kärkeen. Noussee ensi kauden aikana ainakin lähelle kärkikymmenikköä.

Yhteenveto

Kausi 2021 saattaa hyvinkin olla kausi, jolloin kokeneet ja pitkään listaa hallinneet pelaajat saavat väistyä nuorempien tieltä. Thiem, Medvedev, Tsitsipas ja Zverev ovat osoittaneet vaarallisuutensa, ja voikin olla, että tällä kaudella valta vaihtuu.

Uskon Thiemin vievän Djokovicilta ykköspaikan, ja Medvedev murtautuu ainakin TOP-3:een. Nadal pudonnee muutaman sijan, sillä pelkät massakauden suoritukset eivät riitä häntä pitämään enää TOP-3:ssa. 

Tuleva kausi kuitenkin vasta näyttää, onko kirjoittaja vielä etuajassa. Mielenkiintoinen kausi joka tapauksessa luvassa, jota tuskin malttaa odottaa.

Ennustus TOP-10:stä kauden päätteeksi

 1. Dominic Thiem
 2. Novak Djokovic
 3. Daniil Medvedev
 4. Stefanos Tsitsipas
 5. Rafael Nadal
 6. Alexander Zverev 
 7. Andrey Rublev
 8. Denis Shapovalov
 9. Jannik Sinner
 10. Felix Auger-Aliassime
LUE KAIKKI UUTISET