Tässä ovat Valioliigan historian kovimmat yhden kauden maalisaldot

Manchester Cityn Erling Haaland nykäisi viime kierroksella hattutempun Wolverhamptonin verkkoon ja kasvatti koko kauden maalisaldonsa jo lukemaan kaksikymmentäviisi. Norjalainen on sesongin puolivälissä lähes viidenkymmenen liigaosuman tahdissa, ja Valioliigan yhden kauden maaliennätys on menossa jo hyvissä ajoin päreiksi.

Normaalikaudella kolmenkymmenen maalin rajapyykki on ollut sarjassa kova saavutus, joten Haaland on tykittelemässä kohti aivan omia kymmenlukujaan. Tässä välissä vilkaisemme, ketkä sankarit ovat pommitelleen tähän saakka kovimmat yhden kauden maalilukemat.

6. Luis Suarez

 • 31 maalia
 • Liverpool 2013/14

Luis Suarez painoi ensimmäisellä kokonaisella Valioliigakaudellaan 2012/13 Liverpoolille tyylikkäät 23 osumaa ja kipusi maalipörssin kakkoseksi. Seuraavalla kaudella Uruguayn supermies johti punaisten ryntäystä sarjan mestaruustaistelussa ja pyssytti peräti 31 kaappia.

Suarez latoi ensimmäiset kaksikymmentä maaliaan vain viidessätoista ottelussa ja rikkoi täten Valioliigan edellisen nopeusennätyksen. Liverpool jäi lopulta liigassa kakkoseksi, mutta 31 maaliansa vain 33 ottelussa takonut joukkueen ykköstykki valittiin Valioliigan vuoden pelaajaksi. Mies voitti kauden päätteeksi myös Euroopan Kultainen Kenkä -palkinnon yhdessä Cristiano Ronaldon kanssa.

5. Cristiano Ronaldo

 • 31 maalia
 • Manchester United 2007/08

Cristiano Ronaldo hurjasteli upealla Manchester United -urallaan yhteensä huikeat 103 osumaa, ja mies vei Valioliigan maalikuninkuuden kertaalleen nimiinsä. Portugalilainen oli joukkueensa tärkeimpiä vastuunkantajia jo mestaruuteen päättyneellä kaudella 2006/07 tehtailtuaan napakat 17 liigamaalia.

Ronaldo niittasi seuraavalla kaudella 2007/08 hurjat 31 rysää ja voitti maalipörssin ylivoimaisella seitsemän maalin erolla ennen Fernando Torresia ja Emmanuel Adebayoria. Kausi oli Ronaldolle ja ManU:lle napakymppi, sillä joukkue marssi toiseen peräkkäiseen Valioliigan mestaruuteensa ja korjasi siinä sivussa talteen myös Mestarien Liigan pystin.

4. Alan Shearer

 • 31 maalia
 • Blackburn 1995/96

Yksi mies dominoi Valioliigan maalipörssiä varsin suvereenisti 1990-luvun puolivälissä. Alan Shearer nappasi kuninkuuden nimiinsä peräti kolmella peräkkäisellä kaudella, ja 30 maalia oli sentterille peruskauraa useamman sesongin ajan. Toiseksi kovimman kokonaissaldonsa 31 kaappia Shearer pommitti kaudella 1995/96, kun Blackburn Rovers puolusti mestaruuttaan.

Joukkue jäi kuitenkin tällä kertaa parikymmentä pinnaa Valioliigan pytyn korjanneesta Manchester Unitedista, mutta Shearer osoitti olevansa edelleen sarjan vaarallisin maalitykki. Joulukuussa 1995 miehestä tuli ensimmäinen sata Valioliigamaalia nakutellut pelaaja. Kausi 1995/96 jäi Shearerin viimeiseksi Blackburnin paidassa, ja kesällä hyökkääjä siirtyi jatkamaan hurjaa tehtailuaan Newcastlen riveihin.

3. Mohamed Salah

 • 32 maalia
 • Liverpool 2017/18

Edellinen Valioliigan maalikuningas, joka on onnistunut neppaamaan yli 30 häkkiä, on Liverpoolin tehomies Mohamed Salah. Mies oli siirtynyt Poolin rosteriin kesällä 2017, ja heti ensimmäisellä kaudellaan egyptiläinen osoitti olevansa jättihintansa arvoinen. Salah voitti maalipörssin viimeisteltyään Liverpoolin 84 osumasta komeat 32.

Reds jäi kyseisellä kaudella kuitenkin sarjataulukossa vasta neljänneksi. Salah voitti Valioliigan maalikuninkuuden vielä kahdesti myöhemmin kausilla 2018/19 ja 2021/22, mutta nuo saavutukset irtosivat huomattavasti vaatimattomimmilla 22 ja 23 osuman saldoilla.

2. Alan Shearer

 • 34 maalia
 • Blackburn 1994/95

Jo aiemmin esitellyn Alan Shearerin todellinen nappisuoritus osui kaudelle 1994/95, kun mies hurjasteli Blackburnille huikeat 34 kaappia ja sivusi tällä lukemalla Valioliigan yhden kauden ennätystä. Sentteri oli siirtynyt Roversiin Southamptonista kesällä 1992 ja sivaltanut kahdella ensimmäisellä kaudellaan joukkueelle komeat 16 ja 31 osumaa.

Blackburn oli samalla noussut taistelemaan Valioliigan herruudesta, ja keväällä 1994 Rovers sijoittui sarjassa toiseksi Manchester Unitedin vanavedessä. Kaudella 1994/95 Shearerin huikea maalimäärä nosti Blackburnin mestaruuteen saakka, ja legendan 34 osuman saldo on edelleen jaettu yhden kauden maaliennätys. Shearer raapaisi koko urallaan kasaan peräti 260 Valioliigarysää ja on edelleen sarjan historian ylivoimaisesti tehokkain maalintekijä.

1. Andy Cole

 • 34 maalia
 • Newcastle 1993/94

Shearer ei siis onnistunut takomaan yksin nimiinsä yhden Valioliigakauden maaliennätystä, sillä eräs sankari oli jo aiemmin tehtaillut rajun 34 täysosuman kauden. Vuonna 1992 perustetun Valioliigan ensimmäinen maalikuningas oli Teddy Sheringham 22 häkillään, mutta heti seuraavalla kaudella Cole latoi ennätyksen uudelle kymmenluvulle. Sarjanousija Newcastle kipusi tähtihyökkääjänsä maalien siivittämänä Valioliigassa keväällä 1994 peräti kolmanneksi.

Cole siirtyi tammikuussa 1995 Manchester Unitediin, ja miehen ura jatkui myöhemmin vielä useissa eri seuroissa. Cole paukutti urallaan vielä kuusi vähintään kymmenen maalin kautta, ja tehohyökkääjä on 187 osumallaan Valioliigan historian neljänneksi paras maalintekijä. Miehen lähes kaksikymmentä vuotta vanha ennätys on siis edelleen voimassa, kunnes Erling Haaland tulee sen lähikuukausina eittämättä murskaamaan.

LUE KAIKKI UUTISET