Tässä ovat Valioliigan historian komeimmat murskavoitot

Liverpool murjoi viime viikonloppuna Manchester Unitedin Valioliigassa hurjin lukemin 7-0. Kyseessä oli ManU:n historian suurinumeroisin tappio, mutta onpa Englannin kentillä nähty vuosien varrella rumempiakin kylvetyksiä. Nyt listaamme Valioliigan historian viisi isointa murskavoittoa.

Tottenham – Wigan 9-1, 22.11.2009

Marraskuussa 2009 Valioliigassa nähtiin yksi sen historian erikoisimmista otteluista, kun homma lähti toisella jaksolla täysin lapasesta. Tottenham oli aloittanut kautensa melko väkevästi, ja joukkue sai syksyn maaottelutauon jälkeisessä pelissä vastaansa Wiganin.

Spurs oli avauspuolikkaalla niskan päällä, ja isännät pääsivät tauolle 1-0 johdossa Peter Crouchin kiskaistua avausosuman pelin yhdeksännellä minuutilla.

Pian paussin jälkeen sekava Wiganin nippu luisui Tottenhamin kyydistä, ja jälki oli seuraavan nelivitosen aikana varsin rumaa. Spursin sankariksi nousi Crouchin legendaarinen aisapari Jermain Defoe, joka pommitti seitsemän minuutin sisään tulikuuman hattutempun ja lähetti pohjoislontoolaiset tavoittamattomalle karkumatkalle.

Aaron Lennon veivasi Tottenhamin viidennen ennen kuin Defoe hurjasteli kaksi henkilökohtaista osumaa lisää täydentäen harvinaisen viiden liigamaalin iltapuhteensa.

• Laukaukset 27:12
  • Jermain Defoe 5 maalia

Valkopaitojen juhlat jatkuivat ottelun loppuhetkille saakka, kun David Bentley ja Niko Kranjcar tykittelivät Spursin saldon huikeaan yhdeksään rysään.

Wigan oli kuitenkin onnistunut sivaltamaan kavennusosuman vajaan tunnin kohdalla, joten turpiin tuli lopulta ainoastaan kahdeksalla maalilla. Näin ollen surullinen 9-1 tappio ei pääse aivan piikkipaikalle kaikkien aikojen löylytysten listalla.

Manchester United – Ipswich 9-0, 4.3.1995

Manchester United kävi alkukeväästä 1995 tiukkaa mestaruustaistelua Blackburnin kanssa, ja punaiset järjestivät maaliskuun alussa hurjan turpasaunan Ipswich Townin kustannuksella. Maalitykki Andy Colesta tuli Valioliigan ensimmäinen viisi kaappia yhdessä ottelussa viimeistellyt pelaaja, kun mies painoi Unitedin yhdeksännen osuman parisen minuuttia ennen loppuvihellystä.

• Laukaukset 21:6
  • Andy Cole 5 maalia

ManU:n muista maaleista vastasivat Roy Keane, Paul Ince sekä Mark Hughes, joka osui kahdesti. Vaikka Unitedin tähtisikermä takoi Ipswich-pelissä tauluun hurjat ennätyslukemat, jäi Red Devils kuitenkin kevään päätteeksi sarjassa kakkoseksi. 9-0 ryvetyksessä ladotut osumat edustivat yli kymmentä prosenttia Unitedin koko kauden maalisaldosta.

Voittomarginaali oli hurja, ja kesti lähes viisitoista vuotta ennen kuin Valioliigassa nähtiin seuraava yhdeksän maalin kylvetys.

Southampton – Leicester 0-9, 25.10.2019

Valioliigan syksy 2019 oli alkanut maalirikkaissa tunnelmissa, kun Manchester City nuiji syyskuun lopulla Watfordin Etihad Stadiumilla railakkain luvuin 8-0.

Vain kuukautta myöhemmin Leicester pisti vielä pykälää paremmaksi, kun se tarjoili Southamptonille ennätyksellisen selkäsaunan.

Saintsin kausi oli startannut melko nihkeästi, mutta harva osasi odottaa sen katkeavan nähdyllä tavalla. Tuona sateisena ja viileänä lokakuun iltana Southamptonilla meni St Mary´sin valojen alla alusta saakka kaikki pieleen.

• Laukaukset 6:25
  • Jamie Vardy 3 maalia
  • Ayoze Perez 3 maalia

Sirkus pyörähti käyntiin vain kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Ben Chilwell niittasi Leicesterin johtoon. Southamptonin Ryan Bertrandille tuomittiin maalia edeltäneestä taklauksesta punainen kortti, joten isännät joutuivat taistelemaan peräti 80 minuutin ajan miesvajaalla. Foxes käytti tilaisuuden terävästi hyväkseen, ja Youri Tielemansin ja Jamie Vardyn osumat sekä Ayoze Perezin tupla siirsivät sinipaidat 5-0 johtoon jo ennen taukoa.

Toisella puolikkaalla James Maddison maalasi kertaalleen ja Perez täydensi hattutemppunsa.

Myös Vardylle saatiin lopulta knalli päähän, kun mies neppasi lisäajan viime hetkillä pilkulta Leicesterin yhdeksännen rysän. Kettujen iskemä 9-0 tulos sivusi Valioliigan ennätystä ja on Englannin pääsarjan kaikkien aikojen suurinumeroisin vierasvoitto.

Manchester United – Southampton 9-0, 2.2.2021

Southamptonin kannattajien ei tarvinnut odotella seuraavaa yhdeksän maalin höyhennystä kuin reilut viisitoista kuukautta. Saints souteli alkuvuodesta 2021 kolmen liigaottelun tappioputkessa, kun se saapui helmikuisena tiistai-iltana Old Traffordille Manchester Unitedin vieraaksi.

Southamptonin homma romahti heti toisella peliminuutilla, kun nuori Alexandre Jankewitz hölmöili itselleen ulosajon. ManU kiitti runnomalla itsensä 4-0 johtoon jo ennen kuin kellossa oli 40 minuuttia täynnä. Ja lisää löylyä oli tarjolla toisella nelivitosella.

• Laukaukset 24:3
  • Yhdeksän eri maalintekijää

United kruisaili ennen normaalin peliajan täyttymistä 7-0 johtoon, ja 86. minuutilla myös Southamptonin Jan Bednarek hankki itselleen punaisen kortin. Isännät veivasivat ottelun viime minuuteilla vielä illan kahdeksannen ja yhdeksännen maalinsa, mutta kymppiä Red Devils ei kyennyt saamaan täyteen.

Huomattavaa 9-0 voitossa oli se, että ManU:n ryhmästä peräti kahdeksan eri pelaajaa onnistui maalinteossa, ja yksi osuma merkattiin omaksi maaliksi. Ottelu on tähän mennessä toiseksi tuorein Valioliigassa nähty yhdeksän kaapin ilottelu.

Liverpool – Bournemouth 9-0, 27.8.2022

Liverpool oli aloittanut kauden 2022/23 vaisusti, ja sillä oli kolmen kierroksen jälkeen plakkarissa vasta kaksi pistettä.

Punanutut saivat oivallisen mahdollisuuden avausvoiton nappaamiseen, kun vieraaksi Anfieldille saapui sarjanousija Bournemouth. Ottelu olikin varsin nopeasti taputeltu, ja Cherriesin kannattajat haluavat varmasti pyyhkiä kyseisen iltapäivän tapahtumat nopeasti mielistään.

• Laukaukset 19:5
  • Roberto Firmino 2 maalia
  • Luis Diaz 2 maalia

Pool marssi puolessa tunnissa 4-0 johtoon heikon Bournemouthin jäätyä täysin telineisiin. Hyökkäyksen kolmikosta Roberto Firmino ja Luis Diaz osuivat kumpikin kertaalleen, ja avausjakson lisäajalla myös toppari Virgil van Dijk kävi osallistumassa maalitalkoisiin. Liverpool ei nostanut saapasta kaasulta toisellakaan puolikkaalla, ja 85 minuutin kohdalla taululla komeilivat lukemat 9-0.

Isännillä oli monta minuuttia aikaa rikkoa Valioliigan kaikkien aikojen yhden ottelun maaliennätys, mutta Bournemouth onnistui välttymään tuolta lisänöyryytykseltä.

Liverpoolin kannattajat pääsivät siis juhlimaan Valioliigan historian neljättä 9-0 löylytystä.

Merkillepantavaa ottelussa oli myös se, että Poolin kaikkien aikojen parhaaksi Valioliiga-ajan maalintekijäksi juuri alussa mainitussa ManU-voitossa noussut Mohamed Salah ei Bournemouthin pöllytyksessä osunut kertaakaan. Päätämme listauksemme näihin muisteluihin ja jäämme innolla odottelemaan mikä joukkue rysäyttää ensimmäisenä ottelussa kymmenen maalin maagisen rajan puhki.