Tässä ovat Suomen jalkapallomaajoukkueen kovimmat maalitykit

Suomen jalkapallomaajoukkue on jälleen tulessa, kun Kansojen Liigan lohkovaihe puristetaan päätökseen tulevan viikonlopun ympärillä. Huuhkajilla on edessään tärkeät ottelut Romaniaa ja Montenegroa vastaan, ja hyökkäyksessä suurin vastuu on jälleen kerran Teemu Pukin harteilla. Pukki on takonut urallaan jo huikeat 36 A-maaotteluosumaa ja lähtee hyvässä vireessä parantelemaan saldoaan syyskuun peleissä. Nyt listaamme Suomen maajoukkueen historian kovimmat maalitykit. Kuinka monta top-vitosen sankaria osaisit nimetä?

5. Ari Hjelm, 20 maalia

Suomifutiksen legendoihin lukeutuva Ari Hjelm debytoi maajoukkueessa keväällä 1983, ja mies aloitti maalitehtailunsa heti ensimmäisessä ottelussaan Itä-Saksan verkkoon.

Hjelmin huippuhetkiin kuuluvat muun muassa osuma upeassa vierasvoitossa Turkista MM-karsinassa syksyltä -84, vuonna -87 Helsingin Olympiastadionilla harjoituspelissä Brasilian verkkoon kiskaistu häkki sekä uran loppupuolelta kesällä -95 niin ikään Stadikalla Kreikan rysään EM-karsinnassa täräytetty voittomaali.

 • 100 maaottelua (1983-1996)
 • Ensimmäinen maaottelumaali 16.3.1983
 • Viimeinen maaottelumaali 11.6.1995

Tuo miehen kahdeskymmenes osuma Suomen paidassa oli myös Zicon viimeinen maaottelumaali.

Saldoksi jäi siis komea ja pyöreä lukema, jolla mies kiilaa listallemme sijalle viisi. Saalis on kova ajalta, jolloin maajoukkueemme oli vielä varsin pieni tekijä Euroopan ja maailman futiksessa.

4. Jonatan Johansson, 22 maalia

Myös rankingimme seuraava pelimies osui heti maajoukkuedebyytissään. Jonatan Johansson puki Suomi-paidan ylleen ensimmäisen kerran 20 vuoden ikäisenä ystävyysottelussa Kuwaitia vastaan keväällä 1996 ja nykäisi pelin ainoan täysosuman.

Johansson oli avainpelaajia 90-luvun lopun kivikovassa A-maajoukkueessa, ja mies oli maalintekijöiden joukossa fantastisessa syksyn -98 EM-karsinnan vierasvoitossa Turkkia vastaan.

Johanssonin maalitehtailu maajoukkueessa jatkui aina vuoteen 2009 saakka, ja matkalle mahtui usea muukin ikimuistoinen ottelu. Maaliskuussa 2005 mies pamautti 3-3 tasoituksen kiihkeässä MM-karsintapelissä Teplicessä Tshekin verkkoon, mutta Suomi hävisi tuon taiston lopulta surullisesti lukemin 4-3.

 • 105 maaottelua (1996-2010)
 • Ensimmäinen maaottelumaali 16.3.1996
 • Viimeinen maaottelumaali 14.10.2009

Vuoden 2008 MM-karsinnassa Johansson avasi Suomen tilin Saksaa vastaan Olympiastadionilla käydyssä huikeassa trillerissä, jossa pisteet tasattiin lopulta maalein 3-3.

Maalitykki venytti Saksan verkkoa myös karsinnan päätöspelissä Hampurissa. Tuo kaappi oli miehen kahdeskymmenestoinen ja jäi myös maajoukkueuran viimeiseksi. Yksi Johanssonin ikimuistoisimmista maaleista syntyi Belgiaa vastaan käydyssä legendaarisessa EM-karsintapelissä kesäkuussa 2007 vain hetki sen jälkeen, kun Bubi-pöllö oli tehnyt omat kierroksensa Stadikan nurmen yllä.

Miehen nimiin menee siis ensimmäinen Huuhkaja-aikakauden täysosuma.

3. Mikael Forssell, 29 maalia

Johanssonin kanssa samoille vuosille osuvat myös listamme kolmosen tehokkaimmat pelivuodet. Mikael Forssell tehtaili 2000-luvun alkupuolella hurjia tehoja, ja yli viisitoista vuotta kestäneen maajoukkueuran aikana osumia syntyi yhteensä rajut 29 kappaletta.

Miklu oli liekeissä heti ensimmäisessä MM-karsinnassaan juuri 20 vuotta täyttäneenä nuorukaisena.

Forssell viimeisteli Suomen molemmat maalit Saksaa vastaan 2-2 päättyneessä kamppailussa Helsingissä kesäkuussa 2001. Saman vuoden syyskuussa mies osui jälleen kahdesti, kun Kreikka murjottiin Stadikalla peräti lukemin 5-1.

 • 87 maaottelua (1999-2014)
 • Ensimmäinen maaottelumaali 28.2.2001
 • Viimeinen maaottelumaali 26.3.2013

Forssell on nakutellut Suomen paidassa myös kaksi hattutemppua. Ensimmäinen pommitettiin Makedonian rysään vuoden 2005 MM-karsinnassa ja toinen San Marinon verkkoon EM-karsintapelissä syksyllä 2010.

Tuossa karsinnassa vuoden 2012 EM-turnaukseen Miklu maalasi peräti neljässä peräkkäisessä ottelussa. Forssell tullaankin muistamaan yhtenä kaikkien aikojen kliinisimmistä suomalaisista viimeistelijöistä.

2. Jari Litmanen, 32 maalia

Suomalaisen jalkapallon ylivertainen legenda Jari Litmanen on myös kaikkien aikojen eniten maaotteluita tahkonnut sinivalkoisten pelaaja.

Kuninkaalla on pelejä plakkarissa kaikkiaan 137, ja maaleja niissä on syntynyt upeat 32 kappaletta. Litti paukutti ensimmäisen maalinsa Suomelle jo vuonna 1991, kun Malta meni nurin 2-0 EM-karsintapelissä Helsingissä. Litmanen johti maajoukkueen orkesteria 90-luvun alusta lukien parinkymmenen vuoden ajan, ja mies oli pääarkkitehtina huikeassa karsintarutistuksessa, jossa Suomi oli erittäin lähellä paikkaa vuoden 2008 EM-kisoihin.

Monet muistavat etenkin Litin kaksi upeaa maalia mahtavassa 3-1 vierasvoitossa Puolasta syksyltä 2006.

 • 137 maaottelua (1989-2010)
 • Ensimmäinen maaottelumaali 16.5.1991
 • Viimeinen maaottelumaali 17.11.2010

Litmasen merkitys Suomen jalkapallomaajoukkueelle on ollut valtava. Se ei ollut vain huikea määrä maaleja ja syöttöjä, vaan myös rautainen työ koko lajin rakentamisessa maassamme vuodesta toiseen.

Viimeisen maaottelumaalinsa Litmanen tykitti syksyllä 2010 San Marinoa vastaan. Samoihin aikoihin omaa uraansa Huuhkajissa oli aloittelemassa kotkalaislähtöinen nuorukainen, joka reilu vuosikymmen myöhemmin tulisi kampeamaan Kuninkaan maaottelumaalien listan ykköspaikalta.

1. Teemu Pukki, 36 maalia

Teemu Pukki debytoi maajoukkueessa 18-vuotiaana jo helmikuussa 2009, ja ensimmäiset maalinsa Suomelle mies nakutteli vuoden 2012 harjoituspeleissä.

Pukin ensimmäinen arvokisakarsintaosuma onkin sitten yksi ikimuistoisimmista osista Huuhkajien historiaa. Sentteri nimittäin meni ja neppasi Suomen tasoituksen 1-1 päättyneessä MM-karsintaottelussa Espanjaa vastaan Gijonissa maaliskuussa 2013.

2010-luvun puoliväli oli Pukille ja koko maajoukkueelle erittäin vaikeaa aikaa, ja Huuhkajaparvi räpiköi tuolloin hirvittävässä voitottomien otteluitten putkessa.

Pukki oli valtaisassa roolissa, kun tuo vaellus päättyi, ja Suomen futis nousi jaloilleen. Kotkalainen maalasi Kansojen Liigassa kolmessa peräkkäisessä pelissä syksyllä 2018, ja seuraava EM-karsinta olikin mieheltä jo sellaista tykitystä, jota maamme jalkapallossa ei ollut ennen nähty.

 • 106 maaottelua (2009-)
 • Ensimmäinen maaottelumaali 26.5.2012

Pukki hurjasteli ällistyttävät kymmenen karsintamaalia, kun Huuhkajat liiteli ensimmäisiin arvokisoihinsa.

EM-kisojen jälkeen syksyllä 2021 mies murjoi kaksi osumaa Kazakstania vastaan ja ohitti Litmasen kaikkien aikojen rankingissa. Kuluvassa Kansojen Liigan B-tason kisassa Pukki on lisännyt saldoaan jo kahdella maalilla, ja jäämme innolla odottamaan upeita lisäosumia maajoukkueemme kaikkien aikojen kovimmalta maalipyssyltä.

LUE KAIKKI UUTISET