Miten päädyimme tähän?

256 peliä runkosarjassa ja kaksitoista playoff peliä myöhemmin olemme taas pisteessä, kun jäljellä on enää kaksi joukkuetta. Kaikkien aikojen parhaan pelaajan Tom Bradyn johtama Tampa Bay Buccaneers saa vieraaksensa kaikkien aikojen lahjakkaimman pelaajan Patrick Mahomesin johtaman Kansas City Chiefsin. Super Bowl LV lunastaa ennakkoon jo ne odotukset mitä siltä odotimme kauden alla. Ennen kuin sukellamme tarkemmin tähän otteluun, niin käydään lyhyesti läpi, miten tähän päädyimme. 

Konferenssifinaaleissa Kansas City Chiefs kohtasi Buffalo Billsin ja ennakkoon tämä oli ottelu mitä moni odotti. Buffalon loppukauden nousukiito antoi heille aidon mahdollisuuden haastaa Kansaksen jättiläisen. Ottelu oli kuitenkin käytännössä ohi jo ensimmäisen puoliajan jälkeen, kun kävi selväksi, ettei Buffalo pysty pysäyttämään, saati hidastamaan Mahomesin johtamaa hyökkäystä. 

Lisäksi KC:n puolustus pelasi juuri riittävän hyvin kriittisissä paikoissa ja piti Buffalon pääasiassa potkumaalien varassa. Kansasta ei pysty voittamaan kauden isoimmassa pelissä potkumaaleja tekemällä ja näin ottelu päättyi ylivoimaiseen Kansas Cityn voittoon luvuin 38-24. 

Tampa Bay saapui konferenssifinaaleissa Green Bay Packerssien vieraaksi kylmälle Lambo Fieldille. Ottelu pelattiin noin -10 asteen pakkasessa mikä selvästi muistutti Tom Bradya ajastaan New Englandissa sillä ensimmäisellä puoliajalla Brady näytti lähes virheettömältä. Tampa karkasi jo 11 pisteen karkumatkalle, mutta käsittämättömät ratkaisut hyökkäykseltä antoi Green Bay:lle vielä täyden mahdollisuuden comebackkiin. 

Brady heitti ottelussa lopulta 3 syötönkatkoa, mutta Tampan puolustus pelasi erittäin hyvin loppua kohden ja sai käännettyä pallon aina takaisin vierasjoukkueelle. Green Bayn konservatiivinen lähestyminen lopussa löi lopulta viimeisen naulan Cheese Headien arkkuun ja Tampa Bay eteni ansaitusti finaaleihin luvuin 26-31.

 Super Bowl LV | 7.2.2021 | Tampa Bay vs. Kansas City Chiefs

Ennakkoasetelmat

Toistamiseen tällä kaudella vastakkain asettuvat Kansas City Chiefs ja Tampa Bay Buccaneers, mutta tällä kertaa panoksena on Lombardi Trophy ja mestaruus. Ottelu on monellakin mittarilla historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin ei ole Super Bowlia pelattu jommankumman joukkueen kotikentällä. Tampa Bayn kotikenttä Raymond James Stadium toimii näyttämönä tälle kohtaamiselle ja luonnollisesti tästä seuraa pienehkö kotietu Buccaneerssille. Tämä on neljäs kerta KC:lle Super Bowlissa ja toinen perättäinen Patrick Mahomesille. Mikäli KC voittaa ottelun, tulee Mahomesista NFL:n historian nuorin pelinrakentaja, joka on voittanut back-to-back mestaruudet. Tampa Bayn kohdalla tämä on vasta toinen kerta, kun seura esiintyy mestaruusottelussa ja voittoprosentti on yhden ottelun perusteella täydet 100. Vaikka Tampa Bay seurana ei ole menestynyt vuosien saatossa usein on heillä siitä huolimatta pelinrakentaja, joka tietää mitä näissä paikoissa tulee tehdä voittaakseen. Tom Bradylle tämä on jo ennätyksellinen kymmenes kerta Super Bowlissa ja kuusi kertaa aikaisemmin hän on poistunut voittajana ottelusta. 

• Tom Brady Super Bowlissa: -01 / -03 / -04 / -07 / -11 / -14 / -16 / -17 / -18 / -20

• Tom Brady SB-mestaruudet: 2001 / 2003 / 2004 / 2014 / 2016 / 2018

• Tom Brady SB-MVP: 2001 / 2003 / 2014 / 2016

• Tom Brady kausi 2020 tilastot: 401 Comp. (65,7%) / 4633 Yds / 40 TDs / 12 INTs 

Tom Bradyn uraa voidaan pitää yhtenä nykyurheilun merkittävimpänä. Jo pelkästään fakta, että Brady on 43-vuotias pelinrakentaja, joka pystyy johtamaan joukkueensa missä hän pelaa ensimmäistä kautta Super Bowliin ansaitsisi oman lukunsa urheilun historiassa. Tällainen suoritus ansaitsee hatun noston jokaiselta, joka seuraa lajia ja myös niiltä ketkä eivät seuraa. 

Päättyy ottelu miten tahansa on Brady ansainnut tittelin GOAT (The Greatest of All Time) ja siitä ei tarvitse edes väitellä. Brady itse kommentoi valmistumistaan otteluun seuraavasti: ”olen ollut yksin kotona 12 päivää eristyksissä, kun sunnuntai koittaa. En ole katsonut tällaista määrää filmiä vastustajasta aikaisemmin ja koen olevani valmistautuneempi kuin koskaan”. Psykologista sodankäyntiä tai ei, niin tulemme sunnuntaina näkemään erittäin keskittyneen pelinrakentajan, joka tietää, ettei mahdollisuus taistella Super Bowlista 43-vuoden iässä ole itsestäänselvyys. 

Kansas City on hyökkäyksen osalta todella lähellä parasta joukkuetta mitä NFL:ssä olemme nähneet viimeisen 20 vuoden aikana. Heillä on pelinrakentajana Patrick Mahomes (2020 tilastot: 390 Comp.(66%) / 4740 Yds / 38 TDs / 6 INTs), joka on lyönyt lähes kaikki ennätykset uusiksi uransa ensimmäisten vuosien aikana mitä NFL:ssä mitataan. En ole vielä itse nähnyt heittoa mistä hän ei suoriutuisi. Vaarallisimmillaan hän on pocketin ulkopuolella, kun alkuperäinen peli on heitetty roskikseen ja on lupa luoda pelejä.

Mahomesin pelinlukutaito korostuu erityisesti näissä tilanteissa ja kyky heittää pallo mitä pienimpiin rakoihin mahdollistaa highlightit mitä olemme tottuneet katsomaan. Iso osa KC:n hyökkäystä on heidän tähtipelaajansa TE Travis Kelce sekä WR Tyreek Hill. Molemmat ovat oman pelipaikkansa ehdotonta kärkeä ja Andy Reidin tavat käyttää heitä ovat todella uniikkeja. Välillä he palvelevat täysin houkutuslintuina, kun peli suuntautuu muualle ja taas välillä pallo lähes annetaan heille syliin, jotta saavat tehdä pelejä juosten. 

Tilastot

Tilastojen valossa näemme kaksi erittäin hyvää joukkuetta. Hyökkäyksen osalta etu menee KC:n hyväksi ja mielestäni vielä melko selkeästi. Kansas on joukkue mitä ei ole pystytty pysäyttämään koko pelin ajaksi kertaakaan edellisen kahden kauden aikana, jos Mahomes on pelannut ja se kertoo jo melko paljon. 

Puolustuksen osalta etu on taas selkeästi Tampa Bayn puolella. Tampan puolustus on iso syy miksi joukkue taistelee mestaruudesta ja katsoessani heidän rosteria ymmärrän miksi. Heiltä löytyy pelintekijöitä jokaiselta tasolta. TB:n puolustuksen linjasta löytyy mm. Shaquil Barrett (27,5 säkitystä kahden kauden aikana), Jason Pierre-Paul, Ndamukong Suh & Vita Vea. Tämä linja pärjää vertailussa kenelle tahansa. Seuraavalla tasolla pelaavat kaksi erittäin hyvää tukimiestä, Lavonte David & Devin White jotka täydentävät mainiosti toisiaan. Secondarysta löytyy nuoria ja erittäin lahjakkaita pelaajia kuten safety duo Antoine Winfield Jr sekä Jordan Whitehead. Molemmilla on pieniä loukkaantumisia ja pelaaminen sunnuntaina on vaakalaudalla. 

Aloittavat CB:t ovat myös tehneet pelejä läpi kauden. Davis ja Murphy-Bunting ovat pelanneet sellaisella tasolla, että Tampa pystyy tarvittaessa jättämään heidät 1vs1 tilanteisiin mikä vapauttaa safetyt boxiin ja blitzeihin. Vanha sanonta kuuluu, että puolustuksella voitetaan mestaruuksia ja nähtäväksi jää, mikäli Tampa Bayn puolustus pystyy pysäyttämään Kansaksen jättiläisen.  

• Offense: KC 1st / TB: 7th 

• Defense: KC 16th / TB 6th 

• Passing: KC 1st / TB 2nd 

• Rushing: KC 16th / TB 28th 

Tällä kaudella Kansas on keskiarvollisesti tehnyt 3,75 pistettä per hyökkäysvuoro (pl. kneel down pelien lopussa) ja tämä luku on käsittämätön, kun miettii mitä se tarkoittaa pelin kannalta. Kansaksen vastustaja häviää joka kerta 0,75 pistettä, kun potkaisee FG:n. En usko, että Kansas pystyy pitämään yllä näin kovaa tahtia pisteiden osalta sunnuntaina, mutta se kertoo pelottavaa totuutta KC:n hyökkäyksen tehokkuudesta. 

KC:n puolustus on liigan keskikastia tilastoja katsottaessa, mutta se pystyy pelaamaan erittäin hyviä yksittäisiä otteluita ja sieltä myös löytyy pelaajia, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia vastustajien valmentajille. Linjassa pelaavat Chris Jones ja Frank Clark pystyvät yksinään tuhoamaan minkä pelin tahansa ja erityisesti Jones on noussut esiin juuri niillä isoimmilla hetkillä. 

Secondayssa heillä on yksi kentän dynaamisimpia pelaajia ja sveitsiläisenä linkkuveitsenä tunnettu Tyrann ”Honey Badger” Mathieu. Mathieu on pelaaja keneen Brady tulee varmasti kiinnittämään huomiota jokaisessa pelissä, ja heittopelit suuntautuvat hänestä poispäin mikäli mahdollista. 

Super Bowl LV

Kansas saapuu otteluun kolmen pisteen suosikkina ja tämä kuvastaa kuinka tiukka peli sunnuntaina on luvassa. Ottelusta on odotettavissa taistelua, jossa lopputuloksen voi ratkaista, niin puolustus kuin hyökkäys ja tämä pätee molempiin joukkueisiin. Kummankin joukkueen voittoa voi perustella, mutta ennakkoon Kansaksen hyökkäys tekee eron omissa papereissani ja vaakakuppi kallistuu hieman heidän suuntaansa.

Rakastan kuitenkin yli kaiken isoja urheilutarinoita ja tämän takia Tom Bradyn seitsemäs mestaruus uudessa seurassa olisi vähintäänkin eeppistä ja sen näkeminen olisi ikimuistoista. Päättyi finaali miten tahansa uskon, että tulemme näkemään jotakin ainutlaatuista sillä kentällä kohtaavat kaksi pelinrakentajaa jotka ovat tarjonneet NFL:n ystäville suuria tunteita aina, kun ovat pukeneet pelipaidan päälleen.

Valmistelkaa kisastudio, laittakaa wingsit tulille ja avatkaa lähetykset hyvissä ajoin! It’s Super Bowl Time!

LUE KAIKKI UUTISET