Suomalaistähdillä vaikea syyskauden alku jalkapallon eurosarjoissa

Euroopan jalkapallosarjat ovat pyörähtäneet vauhdikkaasti käyntiin, ja syyskautensa aloittaneissa liigoissa on päästy potkimaan jo pari-kolme kierrosta.

Suomalaiset ovat jälleen edustettuna usean maan sarjoissa, ja nyt katsastamme kuinka muutamat ykköspelaajamme ovat kautensa ulkomailla starttailleet. Useimpien kohdalla alku on toistaiseksi ollut vielä varsin vaatimaton. Pari sinivalkoisten sivaltamaa maalia on kuitenkin jo nähty sekä lisäksi yksi varsin piristävä seuranvaihto, kun Joel Pohjanpalo siirtyi venyttelemään verkkoja Italian kentille.

Lukas Hradecky, Bayer Leverkusen

Huuhkajien luottomaalivahti Lukas Hradeckyn alkukausi Leverkusenissa on ollut erittäin vaikea.

Saksan Cupissa tuli lähtö heti ensimmäisellä kierroksella, kun kolmannen sarjatason Elversberg löylytti Bayerin maalein 4-3.

Bundesligan avauksessa Hradecky sai ottelun lisäajalla suoran punaisen kortin pelattuaan palloa kädellä rangaistusalueen ulkopuolella. Borussia Dortmund johti peliä tuolloin maalein 1-0, ja tämä jäi myös ottelun lopputulokseksi.

  • Bundesliga, 2 ottelua, 180 peliminuuttia, 4 päästettyä maalia
  • Cup, 1 ottelu, 90 minuuttia, 4 päästettyä maalia

Suomalaisvahti huilasi seuraavan liigapelin, jossa Leverkusen otti kotonaan kuokkaan Augsburgin käsittelyssä.

Hradecky palasi tolppien väliin viime lauantaina. Tuloksena oli kaksi torjuntaa ja kolme päästettyä maalia, kun Bayerin karmaiseva kauden alku sai jatkoa 0-3 tappiolla Hoffenheimia vastaan. Viime kaudella Leverkusenin upeasti Bundesligan kolmoseksi auttanut Hradecky on ajautunut tukalaan tilanteeseen, kun joukkue kyntää kolmen kierroksen jälkeen sarjan jumbosijalla.

Teemu Pukki, Norwich

Viime kaudella Valioliigassa yksitoista maalia painaneen Teemu Pukin meno Championshipissä on ollut toistaiseksi hyvin tahmeaa.

Sentteri ei ole viimeistellyt vielä ainuttakaan osumaa, kun Norwich on kerännyt viidestä ottelustaan seitsemän pistettä. Pukin ollessa avauskokoonpanossa Canaries on napannut kolmesta pelistä ainoastaan yhden tasuripisteen.

Pukki on kärsinyt alkukaudesta harmillisesta jalkavammasta, ja reilun viikon takainen Huddersfield-ottelu jäi mieheltä kokonaan väliin.

  • 4 ottelua, 268 peliminuuttia, 0 maalia

Viime viikonlopun voitokkaassa kamppailussa Millwallia vastaan Pukki palasi kokoonpanoon mutta aloitti penkin puolelta ja pääsi kentälle vain lopun jämäminuuttien ajaksi.

Huuhkajien maalitykin puolustukseksi on todettava, että Norwichissa palvelu ei ole juurikaan pelannut, ja lisäksi vastustajat ovat ottaneet kotkalaisen jatkuvasti erityisvartiointiin. Championshipin kausi puksuttaa eteenpäin kovalla ottelutahdilla, ja pienen huilin jälkeen Pukin nimi tullaan varmasti pian näkemään maalintekijöiden sarakkeessa.

Joel Pohjanpalo, Bayer Leverkusen ja Venezia

Joel Pohjanpalo palasi kesällä lainalta takaisin Bayer Leverkuseniin. Miehen lähes kymmenen vuotta saksalaisseuran kirjoilla kestänyt erittäin katkonainen pesti päättyi kuitenkin vihdoin viime viikolla.

Hyökkääjä myytiin Serie B:n Veneziaan, jossa peliaikaa pitäisi olla mukavasti luvassa. Leverkusenissa Pohjanpalo ehti pelata alkaneella kaudella kahdessa ottelussa.

Cupin yllätystappiossa alasarjan Elversbergiä vastaan minuutteja tuli neljätoista, ja Bundesligassa 1-2 häviöön Augsburgia vastaan päättyneessä väännössä Pohjanpalo sai vyölleen muutaman minuutin ottelun lopulla.

  • Bundesliga, 1 ottelu, 11 peliminuuttia, 0 maalia
  • Cup, 1 ottelu, 14 peliminuuttia, 0 maalia
  • Serie B, 1 ottelu, 27 peliminuuttia, 0 maalia

Pohjanpalon ura Serie B:ssä alkoi viime sunnuntaina vaihtopenkin puolella, kun Venezia taisteli Südtirolin vieraana upean 2-1 voiton.

Suomalainen tuli kentälle tunnin kohdalla joukkueen ollessa maalin tappioasemassa, ja kärkimies pohjusti tärkeän tasoitusosuman ennen kuin Venezia käänsi lopulta ottelun itselleen lisäajan viimeisillä sekunneilla.

Pohjanpalo pääsee palloilemaan Italiassa kahden muun suomalaisen kanssa, sillä Venezian riveistä löytyvät jo valmiiksi maalivahdit Jesse Joronen ja Niki Mäenpää.

Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen siirto miehen uran kannalta, kun viime kauden päätteeksi Serie A:sta pudonnut joukkue pyrkii nousemaan takaisin pääsarjan parrasvaloihin.

Marcus Forss, Middlesbrough

Kesällä Middlesbroughin riveihin siirtynyt Marcus Forss on raivannut tiensä joukkueen avauskokoonpanoon.

Tehot ovat kuitenkin toistaiseksi olleet varsin vaalimattomat. Miehen ainoa maali syntyi toisen kierroksen tappiopelissä Queens Park Rangersin vieraana. Forss on ollut avauksessa kolmessa Boron viidestä ottelusta ja tullut kaksi kertaa vaihdosta sisään.

  • Championship, 5 ottelua, 245 peliminuuttia, 1 maali
  • EFL Cup, 1 ottelu, 30 peliminuuttia, 0 maalia

Middlesbroughin alkukausi on ollut kokonaisuudessaan hyvin nihkeä. Joukkue hakee edelleen avausvoittoaan, ja saldona on viiden kierroksen jälkeen vasta kolme tasuripistettä.

Liigacupissa Barnsley heivasi Boron lauluun heti ensimmäisellä kierroksella maalein 0-1.

Tuossa väännössä Forss tuli kehiin tunnin kohdalla mutta ei onnistunut tuomaan säpinää joukkueen hyökkäykseen.

Middlesbrough-luotsi Chris Wilder kierrättää hyökkääjiään ahkerasti, ja Forssille on jatkossakin luvassa mukavasti vastuuta, kun joukkue lähtee kipuamaan Championshipin taulukossa ylöspäin.

Fredrik Jensen, Augsburg

Parin vaikean kauden jälkeen Fredrik Jensenin meno Augsburgissa vaikuttaa tällä hetkellä erittäin pirteältä.

Aiemmin paikka avauskokoonpanossa on ollut kiven alla, mutta nyt mies on aloittanut kahdessa joukkueen kolmesta Bundesligan ottelusta.

Cup-urakkansa Augsburg aloitti jo heinäkuussa voitolla Regionalligan Lohnea vastaan. Penkillä aloittanut Jensen päästettiin irti tunnin jälkeen, ja mies pommitti heti joukkueensa kolmannen osuman ja teki esityön 4-0 maaliin.

Kauden ensimmäisessä liigapelissä Freiburgia vastaan Jensen tuli vaihdosta kehiin 0-2 tappiotilanteessa, ja vaikka Augsburg otti lopulta käkeen rumasti 0-4, ansaitsi porvoolainen yritteliäillä otteillaan paikan avauksessa seuraavan kierroksen Leverkusen-peliin.

  • Bundesliga, 3 ottelua, 164 peliminuuttia, 1 maali
  • Cup, 1 ottelu, 29 peliminuuttia, 1 maali

Siinä mieheltä meni vain vartti ennen kuin kauden ensimmäinen liigamaali näki päivänvalon.

Augsburg otti Leverkusenista lopulta mahtavan 2-1 voiton. Viime lauantain Mainz-tappiossa Jensen oli jälleen avauskokoonpanossa ja pelasi 68 minuuttia, mutta tällä kertaa tehot olivat kateissa.

Maalitili on nyt kuitenkin avattu, ja Jensen vaikuttaa vihdoin olevan tärkeä palanen joukkueensa hyökkäyskuvioissa.

LUE KAIKKI UUTISET