Pitsiturnaus 2022

Raumalla pelataan jälleen perinteikäs Pitsiturnaus. Tämän vuoden turnaus on peräti jo 29:s kerta. 

Turnauksessa on kaksi lohkoa joista molemmista lohkoista kaksi parasta etenee välieriin. Ottelut ovat 2 x 15 minuuttia pitkiä ja tappiosta saa 0 pistettä, tasapelistä 1 ja voitosta 2 pistettä. Jokaisen lohkovaiheen ottelun jälkeen pelataan vielä rankkarikilpailu, joka vaikuttaa lopullisiin sijoituksiin mikäli lohkovaiheessa on monta joukkuetta samoissa pistemäärissä. 

Tämän vuoden turnauksessa lohkossa A pelaa isäntäjoukkue Rauman Lukko, Porin Ässät sekä mestistä pelaava TuTo. Lohko B:tä isännöi edellisvuoden mestari Lappeenrannan Saipa jonka seurana lohkossa kamppailee Sport sekä TPS. 

Pitsiturnaus alkaa perjantaina 5.8.2022 klo 8:45 aamulla ja päättyy klo 20:15 alkavaan finaaliin. 

Käydään seuraavaksi pikaisesti läpi turnaukseen osallistuvien joukkueiden uusia hankintoja joita kansa pääsee nyt seuraamaan jäällä ensimmäistä kertaa. 

Rauman Lukko

Lukko teki hienoja jatkosopimuksia edelliskauden jälkeen ja sai pidettyä esimerkiksi Sebastian Revon vielä ainakin yhden kauden ajan sekä yhden liigan parhaimpiin pakkeihin kuuluvan Thomas Gregoiren vuoden sopimuksella. Myös monta mielenkiintoista uutta hankintaa on tehty kesän aikana, kuten tsekkipuolustaja Tomas Pavelka, joka saapui Raumalle tsekin sarjasta Sparta Prahan joukkueesta jossa tehtaili mukavat 26 tehopistettä. 

Mielenkiintoisin uusi hankinta kohdistuu kuitenkin hyökkäysosastolle, johon Lukko sai liigassa toissakaudella TPS:n paidassa ihastuttaneen Josh Kestnerin kirjoittamaan nimensä vuoden mittaiseen sopimukseen. 

Kestner teki edellisellä liigavisiitillään 24 maalia ja antoi 25 maaliin johtanutta syöttöä. Kestner valittiin liigan tähdistökentälliseen ja kausi päättyi hopeisiin mitalijuhliin. Mielenkiintoista on nähdä kohtaako Kestner tässä turnauksessa jo edellisen joukkueensa TPS:n, joka pelaa toisessa lohkossa.

Myös isoon ruutuun hankittu, monelle tuntematon Otto Somppi on mielenkiintoinen hankinta. Pääosin ulkomailla pelannut 24-vuotias Jokereiden kasvatti on pelannut kaksi edellistä kautta AHL:ssä Syracuse Crunchin riveissä, poikkeuksena 9 ottelun pikainen stintti Pelicansin paidassa. 

Kahtena edelliskautena Somppi teki AHL:ssä 32 otteluun 26 tehopistettä ja viime kaudella 50 otteluun 23 tehopistettä. Edelliskausi oli siis pisteiden valossa hieman heikompi, mutta kuitenkin Somppi on liigatasolle erittäin potentiaalinen pisteiden tekijä. Suosittelen seuraamaan. 

Porin Ässät

Ässien joukkueenrakennus on ainakin pakiston osalta vielä pahasti kesken, ellei nuorisolle anneta todella isoa näyttöpaikkaa kauden avaukseen. Viime kausina pahasti rämpinyt Ässät on vahvistanut hyökkäystään mukavasti, mutta pakiston osalta ollaan liigan heikoimpien joukossa. 

Pakistoa ei ole vahvistettu kesän aikana kuin Aleksi Laaksolla, joka ei missään nimessä ole kuin täytepuolustaja pitkään runkosarjaan. Vahvistuksia voidaan siis vielä odottaa lähiaikoina tälle osastolle. 

Uskottavuutta hankittiin, kun oma kasvatti ja lähes seuralegenda Jesse Joensuu palaa pitkän kierroksen jälkeen kotiin. Joensuu on pelannut viimeiset vuoden KHL:ää Jokereissa ja tulee olemaan ilman muuta Ässien suurin tähti ja mielenkiintoisin seurattava. 

Viime kausi oli pisteiden valossa heikohko KHL:ssä, mutta sitä edellisinä kausina Joensuu on pystynyt tekemään hyvää tulosta kovassa sarjassa, joten odotettavissa on pisteitä ja suurta johtajuutta muuten hyvin kokemattomaan Ässät -ryhmään. 

Muita hyökkäyksen mielenkiintoisia seurattavia on ehdottomasti ECHL:stä saapuva Will Graber, joka voitti viime kaudella lähes jokaisen kategorian palkinnot. Graber tehtaili 59 otteluun 83 tehopistettä ja voitti +- tilaston, eniten syöttöjä, eniten pisteitä, tähdistöjoukkueeseen pääsy, sekä sarjan MVP:n. 

Graber on tämän myötä todella mielenkiintoinen kaveri. Pystyykö siirtämään tehoilut astetta kovempaan sarjaan? 

Ässät hankki myös takavuosien Tappara-tähden Jan-Mikael Järvisen sentteröimään, Roope Talajan sekä Jukureissa pari kautta ihastuttaneen Joachim Rohdinin. Maalinsuulle joukkue hankki ruotsalaisen Niklas Rubinin, joka on myös hyvä palanen joukkueeseen. 

TuTo

Tutosta ei allekirjoittaneella ole hirveästi pohjaa kirjoittaa, mutta viime kausi ei missään nimessä ollut legendaariselle liigassakin joskus käyneelle joukkueelle menestyksellinen. Joukkue joutui karsintoihin, jossa kuitenkin sai pelastettua nahkansa ja jatkaa tulevallakin kaudella Mestiksessä. 

TuTo lähtee pitsiturnaukseen selkeänä haastajana ja hakemaan kokemuksia liigajoukkueita vastaan. Pelkkää liigaa seuraaville ei joukkueesta löydy juurikaan tuttuja pelaajia, osin johtuen myös melko heikosta sopimustilanteesta tällä hetkellä, kun joukkueessa ei ole kuin 10 hyökkääjää ja 8 puolustajaa. 

TuTo pelaa ensimmäisen ottelunsa perjantaina klo 12:30 Porin Ässiä vastaan ja seuraavan klo 15:00 Lukkoa vastaan. Pystyykö TuTo horjuttamaan isompiaan ja menemään peräti jatkoon vai onko roolina olla vain heittopussina?

Lappeenrannan SaiPa

Edellisen Pitsiturnauksen voittajan SaiPan joukkueenrakennus alkaa olemaan valmis. Edelliskausi oli selkeä pettymys Pekka Virran suojateille, ja tulevakin kausi herättää useita kysymysmerkkejä. Joukkueeseen on hankittu paljon pelaajia, mutta selkeitä onnistujia ja ns. varmoja pelaajia ei juurikaan. 

Saipaan on saapunut kesän aikana puolustukseen Aaron Irving, Seamus Donahue ja Greg Moro. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän kysymysmerkkejä, mutta näistä kenties Aaron Irving kiekollisesti pätevin kaveri. 

Hyökkäykseen on tullut sellaisia nimiä kuin, Jaedon Descheneau, Gustav Olhaver, Ville Meskanen, Kristian Pospisil, Kevin Fitzgerald sekä Nicolas Werbik. Näistä ehdottomasti varmimmat onnistujat ovat Ville Meskanen, joka on useampana vuonna ihastuttanut niin KooKoossa kuin Ilveksessäkin. Meskanen hakee selkeästi uutta nostetta uralleen isossa roolissa, ja voi siinä hyvinkin onnistua. 

Kristian Pospisil on ainakin allekirjoittaneelle mielenkiintoisin hankinta SaiPan paidassa. Lukosta kesken edellisen kauden lähtenyt tulisieluinen voimahyökkääjä osaa tehdä pisteitä, on taitava, mutta omaa myös todella rämäpäisen ja kiivaan luonteen. Kaukalossa sattuu ja tapahtuu yleensä kun Pospisil on kentällä.

Mestiksessä tolkuttoman kovaa jälkeä tehnyt Nicolas Werbik on myös erittäin mielenkiintoinen seurattava. Werbik paukutti 47 otteluun 58 tehopistettä ja saa nyt mahdollisuuden nousta liigaseuraajien tietoisuuteen. Kovin moni ei ole tähän mennessä pystynyt siirtämään mestistehoilujaan liigakartalle, joten jännä nähdä mitä käy Werbikin kohdalla. 

Vaasan Sport

Vaasan Sport. Liigan “ruotsalaisin” seura. Joukkueessa pelaa tulevalla kaudella peräti kuusi ruotsalaista pelaajaa ja muitakin mielenkiintoisia hankintoja on kesän aikana tehty. 

Huhtikuun puolivälissä joukkueeseen liittyi ruotsalaiskaksikko Jens Lööke sekä Simon Hjalmarsson, joista molemmista voidaan odottaa joukkueen kantavia voimia. Muita mainitsemisen arvoisia hankintoja ovat JYPistä saapuva Mikko Salmio sekä paluun Sport-paitaan tekevä konkari Janne Keränen, joka saapuu kotkapaitaan slovakiasta. 

Tosiaan ulkomaalaisvahvistuksia Sportista löytyy paljon, joista suurin osa on ruotsalaisia, joiden sopeutuminen Vaasaan pitäisi olla suhteellisen helppoa vahvasti ruotsinkielisenä kaupunkina tunnettuun paikkaan. Joukkueen ruotsalaiset ovat samalla myös joukkueen mielenkiintoisimmat seurattavat sillä jokainen on hankittu tuloksentekoyksikköön ja vahvaan oman pään pelaamiseen.

Emil Johansson, Henrik Eriksson, Simon Hjalmarsson, Jens Lööke, Axel Holmström ja Sebastian Stålberg ovat kaikki isossa osassa mikäli Sport meinaa tällä kaudella pärjätä. 

Sportilla ei ole pelaajaluettelossa niitä kirkkaimpia tähtiä, ainakaan vielä, mutta tasaisuutta löytyy. Puolustuksessa on kiekollista osaamista Valtteri Viljasen ja Shaun Heshkan muodossa ja kokemusta myöskin Heshkan ollessa alakerran isäntänä. 

Janne Keränen on nimenä hieno hankinta hyökkäykseen, mutta auttamatta tulee mieleen onko Keräsen parhaimmat vuodet jo kaukana takana vai nouseeko Keränen vielä liigan mittapuulla tekijämieheksi?

Turun Palloseura

Viime vuoden hopeamitalisti TPS on menettänyt paljon avainpelaajiaan, mutta myös hankkinut laadukkaita pelaajia tilalle. TPS rokotti Pitsiturnauksen isäntää Lukkoa oikein todenteolla, kun se hankki maalilleen Lukon mestarivahti Lassi Lehtisen ja hyökkäykseen Lukon tehokaksikon Arttu Ilomäen sekä Pavol Skalickyn. 

Näiden kärkihankintojen lisäksi TPS hankki kansainvälistäkin kokemusta, kun Ranskan maajoukkueestakin monilta vuosilta tuttu Anthony Rech saapuu vahvistamaan joukkuetta DEL-liigasta. Rech tehtaili 53 peliin 31 tehopistettä viime kaudella. 

ICEHL:stä joukkueeseen saapuu Scott Kosmachuk joka oli erittäin tehokas tehden 46 peliin 50 tehopistettä. Toki Kosmachukin kohdalla kysymysmerkkinä on edelliskauden sarjatason pelillinen taso, kun nyt siirrytään huomattavasti tasokkaampaan sarjaan. Kuitenkin erittäin potentiaalinen pelaaja turkulaisten rosteriin. 

Mielenkiintoisin hankinta omaan silmään on kuitenkin puolustukseen hankittu nuori Antti Tuomisto, josta suurin osa kiekkoa seuraavista ei varmasti ole kuullutkaan. 21-vuotias Porin Ässien kasvatti on pelannut kaksi edellistä kautta yhdysvalloissa juniorisarjoissa hyvällä menestyksellä. 

Kaudella 2019-2020 Tuomisto pelasi vielä Ässissä A-junioreissa ja tehtaili 48 peliin peräti 49 tehopistettä. Tuomisto on isokokoinen, taitava, hyvin liikkuva ja omaa erittäin hyvän laukauksen, joten mielenkiintoista on nähdä mihin rooliin Jussi Ahokas on Tuomistoa sijoittamassa. Ylivoimavastuuta tulee varmasti ja on yksi potentiaalisin vuoden tulokas palkinnon saaja tulevalla kaudella. 

LUE KAIKKI UUTISET