NHL:n runkosarja lähentelee loppuaan – miten suomalaispelaajat ovat pärjänneet?

Tässä uutisartikkelissa teemme pienen koosteen NHL:n runkosarjasta, jota on joukkueesta riippuen jäljellä noin 10 ottelua. Miten suomalaiset ovat pelanneet? Tai miltä NHL:n pistepörssi näyttää? Esimerkiksi näitä asioita avaamme tuota pikaa. Otamme myös pienen pohdiskelun Jesse Puljujärven nykytilanteesta uudessa seurassaan.

Suomalaisten pistepörssin top 10

Suomalaisia jääkiekkoilijoita on aina ollut maailman parhaimpien pelaajien joukossa, eikä tänäkään vuonna nähdä poikkeusta. Toisaalta suomalaispörssin kymmenen parhaan sakissa ei yllätyksiä nähdä – Matias Maccelli ainoana hieman tuntemattomampaa nimenä.

Otamme muutaman suomalaispelaajan vielä tarkempaan syyniin, joko erinomaisista tai hieman vaatimattomammista suorituksista johtuen.

Suomalaisten pistepörssi (23.3.2023):

  1. Mikko Rantanen, 47+38=85
  2. Roope Hintz, 32+34=66
  3. Aleksander Barkov, 18+45=63
  4. Miro Heiskanen, 11+50=61
  5. Sebastian Aho, 30+28=58
  6. Patrik Laine, 22+30=52
  7. Artturi Lehkonen, 20+29=49
  8. Matias Maccelli, 7+33=43
  9. Eetu Luostarinen, 16+23=39
  10. Mikael Granlund, 10+28=38

Mikko Rantanen (Colorado Avalanche)

Mikko Rantanen on eittämättä paras suomalaispelaaja tällä hetkellä – tai ainakin tehokkain sekä paras maalintekijä. Absoluuttinen parhaus on tietysti hankala todentaa. Rantanen on tehnyt huikeat 47 maalia, ja maaginen 50 maalin rajapyykki lähestyy.

Suomalaisista pelaajista 50 maalia on latonut vain Teemu Selänne ja Jari Kurri. Rantanen voi täten nousta historialliseen joukkoon. Eikä ole täysin mahdottomuus ylittää 100 pisteen runkosarjaa, mutta se edellyttää yli piste per peli tahtia loppukaudelle.

Piste per ottelu ei tosin ole Rantaselle ongelma, sillä NHL-uran saldona on 493 pistettä pelatussa 478 ottelussa.

Roope Hintz (Dallas Stars)

Roope Hintz solmi Dallas Starsin kanssa huikean 67 miljoonan dollarin sopimuksen joulukuussa 2022 – odotukset olivat siis hurjan kovat. Hintz on kuitenkin lunastanut lupaukset, kun kasassa on 66 pinnaa pelatun 63 ottelun ajalta. 

Hintz on joukkueen sisäisen pistepörssin kolmantena, edellä ainoastaan nuori supertähti Jason Robertson sekä Jamie Benn.

Edellisellä kaudella Hintz oli kerännyt 72 pistettä runkosarjan päätteeksi. Tällä kaudella tuo lukema näyttäisi olevan paperia, jos mies pysyy terveenä. Vähintäänkin 80 pisteen kautta voimme Hintzin kaltaiselta taiturilta odottaa.

Aleksander Barkov (Florida Panthers)

Aleksander Barkov ei patsastele iltapäivälehtien kansissa – mies tekee tulosta. Barkov taistelee joukkueensa puolesta jokaisessa ottelussa, ja samalla pisteitäkin on kertynyt piste per peli tahdilla. Pisteet tulevat aivan huomaamatta.

Vajaa viikko sitten Barkovista tuli Florida Panthersin paras pistemies kautta historian. Barkov on tehnyt 653 ottelun aikana tehot 238+378=616. Kukaan muu pelaaja ei ole siis tehnyt yhtä paljon pisteitä Panthersin paidassa.

Harmillisesti Panthers ei näytä antavan Barkoville mahdollisuutta Stanley Cupiin. Toivottavasti tilaisuus vielä tulee – tai sitten toivomme Barkoville uutta seuraa 1–2 vuotta ennen eläkeikää, ja sitä kautta pokaalia kotiin.

Patrik Laine (Columbus Blue Jackets)

Patrik Laine on pelannut viimeiset kaksi kautta hyvin Columbuksessa. Tiedämme, että Lainetta kritisoidaan joka tuutista – maaleja ei tule NHL-uran alun tahtiin, mutta mies pelaa nyt joukkueen puolesta. Tällä kaudella on kasassa 52 pinnaa pelatussa 55 ottelussa.

Viime kaudella 55 otteluun syntyi 55 pistettä. Laine on vakiinnuttamassa piste per peli tahtia, ja maalimäärä on 30 maalin kieppeillä.

Mikäli Laine pysyy terveenä, on 80 pisteen runkosarjat hyvinkin mahdollisia. Toki Columbus ei ole paras mahdollinen joukkue pisteiden nakuttamiseen, mutta Laine on edelleenkin hyvä jääkiekkoilija – ei taidot ole mihinkään hävinneet.

Jesse Puljujärvi (Carolina Hurricanes)

Jesse Puljujärvi – tuo menetetty potentiaali? Nyt Puljujärvi saa uuden mahdollisuuden uralleen, kun Edmonton Oilers antoi miehen viimeinkin mennä. Puljun uusi osoite on Carolina Hurricanes, jossa vieläpä on tarjolla hurjan suuret vastuut.

Puljujärvelle annetaan mahdollisuus istua Sebastian Ahon syöttötuoliin – joko nyt alkaisi tulosta tulemaan? Aika näyttää. Puljulla on Carolinassa edelleenkin kiikaritehot, vaikka otteluita on takana jo kuusi (6).

Kannattaa toki muistaa, että Puljujärvi sai aikoinaan pelata Connor McDavidin rinnalla, ja sen parempaa syöttökonetta ei maailmasta löydy. Toivomme Puljulle hienoa menestystä Carolinassa, mutta todennäköisempää on matka kohti Oulun Kärppiä.

NHL:n pistepörssi – Connor McDavid lyönyt kaikki modernit ennätykset uusiksi

Kun jo päästiin puhumaan maailman parhaasta jääkiekkoilijasta Connor McDavidista, niin otetaan vielä nopea yhteenveto NHL:n pistepörssin kärkipelaajasta.

McDavid on nimittäin iskenyt 72 otteluun uskomattomat tehot 60+78=138. Tuollaista lukemaa ei olla nähty kymmeniin vuosiin, sitten Jaromir Jagrin aikakauden. McDavidin pistekeskiarvo on huikea 1.92 pistettä/ottelu.

On hyvä muistaa, että 2000-luvulla yli 60 maalia on rikkonut vain kaksi pelaajaa – Alex Ovechkin sekä Steven Stamkos. Ja nyt tietysti myös McDavid.

McDavidin tutkapari Leon Draisaitl on kerännyt 110 pistettä, mikä on myös uskomaton lukema – mutta se ei tunnu miltään Oilersin kapteenin rinnalla. Pistepörssin kolmosena on Nikita Kucherov tehoilla 28+72=100.

LUE KAIKKI UUTISET