NHL-kausi 2021/22 lähentelee puolta väliä

NHL-kausi 2021/22 on hyvää vauhtia ylittämässä puolen välin. Useat joukkueet ovat pelanneet 40 ottelua, kun runkosarjassa pelataan 82 ottelua. Tosin maailmalla jyrisevä pandemia on aiheuttanut otteluiden siirtymisiä ja muuta ikävää oheistoimintaa. Me kuitenkin uskomme, että kausi pelataan alustavan suunnitelman mukaisesti loppuun.

Tämän uutisen aiheena on suitsia suomalaisia pelaajia. Miten suomalaiset hyökkääjät ovat tällä kaudella pärjänneet? Lähdetään pohtimaan asiaa tarkemmin. Kirjoitamme uutisen suomalaisista maalivahdeista hieman tuonnempana. 

Mikko Rantanen on ilmiliekeissä

Mikko Rantanen on NHL:n kuumin hyökkääjä. Rantanen on latonut 35 otteluun tehot 21+27=48. Viimeisen parin kuukauden ajalta suomalainen pesee muut NHL:n tähtipelaajat mennen tullen pisteiden valossa. Pistepörssistä irtoaa 6.sija, vaikka otteluita on vähemmän kuin monella muulla kärkipelaajalla. 

Mikäli pistetahti jatkuu samanlaisena, voi 100 pisteen raja rikkoutua ensimmäistä kertaa runkosarjassa. Rantanen on tehnyt uransa aikana 364 tehopistettä, pelatun 368 ottelun aikana. Oletettavasti kohta mennään yli 1.00 piste/ottelu paremman puolelle. Tuolla listalla ei kovinkaan monta suomalaista pelaajaa ole. 

Colorado Avalanche on oman divisioonan ykkönen, ja koko liigan kolmantena. Onko kaudella 2021/22 “Avsin” vuoro nostaa Stanley Cup? Se on oikeasti mahdollista. 

Carolina Hurricanesin tehoduo ei petä

Suomalaisten pistepörssissä Rantasen takana keikkuu Sebastian Aho. Aho on latonut 33 otteluun pisteet 16+23=39. Parhaimmillaan suomalainen on nakuttanut runkosarjassa 83 tehopistettä kaudella 2018/19. Tämä kausi enteilee uutta henkilökohtaista ennätystä, jos loppukausi menee terveenä - ilman karanteenia. 

Carolina Hurricanesin toinen suomalaistähti, Teuvo Teräväinen on omalta osaltaan löytänyt pelivireen. Teräväinen on latonut 36 otteluun tehot 11+19=30. Joukkueen päävalmentaja Rod Brind’Amour on välillä peluuttanut tehoduoa erillään - silloin Teräväisen peli ei ole ollut odotetulla tasolla. Kun Aho laitetaan rinnalle, pelihuumori on huipussaan. 

Kulta-Mikke löytänyt uuden nousun uralleen

Suomalaisista suurin yllätys on ollut Mikael Granlund. Nyt on menossa miehen 11. kausi NHL:ssä, ja tulossa on henkilökohtainen piste-ennätys. Pelatun 40 ottelun saldona on komeat tehot 6+29=35. Tämä enteilee yli 70 pisteen runkosarjaa - sitä Granlund ei ole vielä uransa aikana rikkonut. Yli 600 NHL-ottelun “veteraani” lämpiää selvästi vanhetessaan.

Nashville Predators on oman divisioonan kakkonen, ja koko liigan 8.sijalla. Oletettavasti Mikke johdattaa joukkueensa pudotuspeleihin asti. Joukkue ei ole 23-vuotisen historiansa aikana voittanut kertaakaan Stanley Cupia. Onko tässä kuluvan kauden suurin yllättäjä?

Barkov johtamassa panttereita päätyyn asti

Florida Panthersin kapteeni Aleksander Barkov on aina vireessä. Barkov kärsi harmillisesti loukkaantumisesta alkukaudella. Siitäkin huolimatta 27 ottelussa on kertynyt 17+15=32 tehopistettä. Sillä irtoaa suomalaisten pistepörssin 4.sija. Loukkaantumisen takia pistetahti enteilee 70 pinnan runkosarjaa. 

Barkovin pisteitäkin tärkeämpi asia on Florida Panthersin lentävä meno. Pantterit ovat koko liigan kärjessä. Maaliero on 49 astetta plussalla. Kotona tilastot ovat hurjat, 21-3-0. Vaikka joukkueen päävalmentaja erosi alkukaudella, ei meno ole hiipunut yhtään. Me toivomme Barkoville vihdoinkin uran ensimmäistä Stanley Cupia - koko joukkue olisi sen ansainnut. 

Kourallinen muita suomalaisia hyvässä pistetahdissa

Tällä hetkellä kymmenen (10) suomalaista pelaajaa on rikkonut 20 pisteen rajan. Käydään seuraavaksi lävitse kärkikymmenikön viisi muuta pelaajaa. Parhaat pistemiehet tuli äsken koluttua lävitse, pienen kehumisen kera. 

Kaudella 2021/22 hyvin pelanneita suomalaisia:

  • Roope Hintz: 16+14=30 (36 ottelua)
  • Jesse Puljujärvi: 10+15=25 (34)
  • Anton Lundell: 9+15=24 (36)
  • Kasperi Kapanen: 8+15=23 (38)
  • Miro Heiskanen: 4+18=22 (36)

Näistä pelaajista haluamme nostaa esille Puljujärven. Jokainen tietää, että nuorukaisen NHL-ura ei lähtenyt halutulla tavalla käyntiin. Vauhtia haettiin jopa kasvatti seurasta, Oulun Kärpistä. Nyt mies pelaa kahden vuoden mittaisen sopimuksen jälkimmäistä puolikasta. Nykyisen pahvin arvo on “vain” 2,25 miljoonaa dollaria. 

Tällä kaudella oma henkilökohtainen piste-ennätys tullaan rikkomaan. Viime kaudella Pulju teki 25 pistettä, mutta 55 ottelun aikana. Nykyinen pistetahti enteilee yli 50 pisteen runkosarjaa, jos mies pysyy terveenä. Pelihuumori on muutenkin parantunut - sekä paljon kritisoitu kielitaito. Odotamme, että Edmonton Oilers tulee tarjoamaan jatkopahvia. Palkka tulee varmasti nousemaan jokusen miljoonan kaudessa. 

Keillä suomalaisilla pelihuumori on hukassa?

Kauden suurin “floppi” on ollut Jesperi Kotkaniemi. Kotkaniemi on pelannut ihan hyvin, tehden 36 otteluun 18 tehopistettä. Tulee kuitenkin muistaa, että Carolina Hurricanes maksaa nuorukaiselle peräti 6,1 miljoonaa dollaria tästä kaudesta. Hurricanes näpäytti Montreal Canadiensia, mutta tässä tapauksessa viimeisenä nauraa Canadiensin GM Kent Hughes.

Kahdeksan kautta Buffalo Sabresissa pelannut Rasmus Ristolainen siirtyi täksi kaudeksi Philadelphia Flyersiin. Puolustaja on tehnyt 36 peliin vain yhdeksän (9) pistettä. Tilastot näyttävät plus/miinuksen suhteen lukemaa -10. Ristolainen ei ole lunastanut asetettuja odotuksia. Toki siihen voi vaikuttaa harvinaisen rajusti sairastettu korona viime kauden lopulla. 
Viimeisimpänä mainittakoon pari sanaa Patrik Laineesta. Laineen alkukausi on mennyt penkin alle loukkaantumisen takia. Tesoman tykki on pelannut vain 18 ottelua. Niissä on kertynyt tehot 6+8=14. Peli on ajoittain hyvää, mutta sopeutuminen Blue Jacketsiin vaatii näköjään aikansa. Viime kaudella pelistä tuli kritiikkiä John Tortorellalta, ja tällä kaudella päävalmentaja Brad Larsenilta.

LUE KAIKKI UUTISET