Lionel Messi sivusi ennätystä - Tässä ovat eniten jalkapallon MM-kisamatseja tahkonneet supertähdet

Argentiina eteni tiistaina MM-turnauksen finaaliin, ja samalla joukkueen kapteeni Lionel Messi otti ison askeleen kohti yhtä uutta ennätystä. Maalipyssyllä on nyt vyöllään yhteensä jo peräti kaksikymmentäviisi MM-kisapeliä, ja edessä on vielä sunnuntain huikea loppuottelu. Kun Messi kantaa Albicelesten värejä vielä tuossa finaalissa, nousee hän yksin kaikkien aikojen ykköseksi MM-otteluitten listalla. Katsotaanpa tässä välissä ketkä sankarit miehittävät top-viitosen tällä hetkellä.

5. Cristiano Ronaldo, 22 ottelua (2006 – 2022)

Cristiano Ronaldolla oli ennen Qatarin turnausta alla seitsemäntoista MM-kisapeliä, ja 37-vuotias taituri lähti kekkereihin tavoittelemaan ensimmäistä MM-mitaliaan.

Portugalilainen veivasi jo vuoden 2006 kisoissa kuusi peliä ja johdatti maansa aina välieriin saakka.

Saksasta jäi kuitenkin lopulta käteen vain pronssiottelun tappio. Kolmessa seuraavassa lopputurnauksessa Portugalin taival katkesi viimeistään ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, ja Ronaldolle kertyi näistä kisoista yhteensä yksitoista MM-ottelua lisää. 2022 kisat olisivat supertähden viimeinen näytös MM-viheriöillä.

  • 2006, 6 ottelua
  • 2010, 4 ottelua
  • 2014, 3 ottelua
  • 2018, 4 ottelua
  • 2022, 5 ottelua

Qatarissa Ronaldo oli avauskokoonpanossa Portugalin kolmessa alkulohkon ottelussa ja tuli vaihdosta sisään kahdessa jatkopelissä.

Puolivälierän karvas tappio Marokkoa vastaan oli legendan kahdeskymmenestoinen esiintyminen MM-kisoissa, ja tämä jäi myös miehen viimeiseksi. Ronaldon nimi löytyy lukemattomien ennätysten listoilta, ja MM-otteluitten rankingissa maalitykki komeilee ainakin seuraavan neljän vuoden ajan sijalla viisi.

4. Paolo Maldini, 23 ottelua (1990 – 2002)

Yksi kaikkien aikojen parhaista laitapakeista Paolo Maldini taisteli Italian väreissä neljässä eri MM-turnauksessa.

Mies ei hävinnyt urallaan yhtäkään MM-pudotuspeliä varsinaisella peliajalla, mutta maailmanmestaruutta ei palkintokaappiin kuitenkaan koskaan napsahtanut.

Maldini uurasti vuoden 1990 kotikisoissa seitsemän peliä, kun Italia korjasi lopulta pronssit. USA:n turnauksessa 1994 vyölle tuli seitsemän peliä lisää, mutta Azzurrin kisat päättyivät kyyneliin loppuottelussa Brasilialle kärsityn rankkarikisan tappion jälkeen.

  • 1990, 7 ottelua (MM-pronssia)
  • 1994, 7 ottelua (MM-hopeaa)
  • 1998, 5 ottelua
  • 2002, 4 ottelua

Kesällä 1998 Ranskan kisoissa Italialle tuli lähtö puolivälierässä, kun isäntämaa voitti maalitonta tasapeliä seuranneen pilkkukisan. Maldinille kertyi näistä karkeloista tilastoihin viisi MM-ottelua.

Neljä vuotta myöhemmin Japanin ja Etelä-Korean kisoissa Italia putosi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Etelä-Korea vei kiistellyn kamppailun nimiinsä jatkoajalla.

Tämän surullisen häviön jälkeen Maldini sai tarpeekseen maajoukkuehommista, joten MM-otteluiden saldoksi jäi komea 23. Ilman tätä päätöstä, olisiko miehellä ollut vielä bensaa tankissa taistella Italian paidassa ja kasvattaa saldoaan vuoden 2006 kisoissa, joissa siniset marssivat vihdoin aina maailmanmestaruuteen saakka?

3. Miroslav Klose, 24 ottelua (2002 – 2014)

Neljät MM-kisat ja joka ikisellä kerralla tämän sankarin kaulaan on pujotettu mitali. Tämä on Miroslav Klosen ällistyttävä saldo Saksan riveissä.

Homma alkoi vuonna 2002, kun Japanin ja Etelä-Korean turnauksesta käteen jäi kirvelevä kakkossija Brasilian oltua finaalissa vahvempi.

2006 kotikisoissa latu oli auki maailmanmestaruuteen, mutta Saksan ja Klosen oli tyydyttävä kolmanteen sijaan.

Pronssia napsahti myös Etelä-Afrikan karkeloista kesällä 2010, ja ennen vuoden 2014 kisoja Klose ilmoitti alkavan turnauksen olevan hänen viimeisensä. Miehellä oli plakkarissa yhdeksäntoista MM-kisaottelua ja hulppeat neljätoista MM-kisamaalia, joten Brasilian kentille lähdettiin kirjoittelemaan historian kirjoja uusiksi.

  • 2002, 7 ottelua (MM-hopeaa)
  • 2006, 7 ottelua (MM-pronssia)
  • 2010, 5 ottelua (MM-pronssia)
  • 2014, 5 ottelua (MM-kultaa)

Klose ei ollut vuoden 2014 kisoissa vakioavaaja, ja mies pelasi Saksan seitsemästä ottelusta viidessä. Näin ollen hyökkääjä nousi kaikkien aikojen MM-pelien rankingissa kakkoseksi yhden ottelun päähän Lothar Matthäusista.

Kisamaalien ennätys meni kuitenkin Brasiliassa päreiksi, kun Klose osui kertaalleen alkulohkossa ja uudestaan ikimuistoisessa isäntämaalle välierässä tarjoillussa 7-1 löylytyksessä. Maali oli saksalaiselle jo kuudestoista täysosuma MM-nurmilla, ja brassilegenda Ronaldon edellinen ennätys oli historiaa. Klose lopetti fantastisen maajoukkueuransa voitokkaaseen finaaliin, joka oli miehen kahdeskymmenesneljäs MM-ottelu.

2. Lothar Matthäus, 25 ottelua (1982 – 1998)

Lothar Matthäus punnersi huikean uransa aikana viisissä eri MM-kisoissa. Mies tuli vaihdosta kehiin vuoden 1982 turnauksen kahdessa alkusarjan ottelussa, ja kesään 1986 mennessä keskikentän luuta oli jo maajoukkueensa avainpelaajia.

Meksikon kisoissa hän tahkosi täydet seitsemän ottelua, kun Länsi-Saksa kairasi toisen peräkkäisen MM-hopeansa. Matthäusin uran kuudestoista MM-ottelu oli Argentiinaa vastaan hävitty finaali, jossa miehen tehtävänä oli roikkua Diego Maradonan päällystakkina.

  • 1982, 2 ottelua (MM-hopeaa)
  • 1986, 7 ottelua (MM-hopeaa)
  • 1990, 7 ottelua (MM-kultaa)
  • 1994, 5 ottelua
  • 1998, 4 ottelua

Matthäusin uran huippuhetki nähtiin vuoden 1990 MM-kisoissa, joissa Länsi-Saksan huikea nippu sai jälleen loppuottelussa vastaansa Argentiinan.

Tällä kertaa saksalaiset veivät kultaa, ja Matthäus nosteli pyttyä joukkueen kapteenina.

MM-menestys kuitenkin tyssäsi tähän saavutukseen, sillä vuosien 1994 ja 1998 kisoissa Saksa ei yltänyt mitalipeleihin. Matthäus sai noissa lopputurnauksissa kuitenkin vyölleen vielä yhteensä yhdeksän peliä lisää, ja miehen upea ennätyssaldo 25 onkin pitänyt pintansa aina tähän päivään saakka.

1. Lionel Messi, 25 ottelua (2006 – 2022)

Lionel Messistä tuli nuorin Argentiinaa MM-kisoissa edustanut pelaaja, kun vasta 18-vuotias nuorukainen asteli vaihdosta kentälle vuoden 2006 kisojen alkusarjan ottelussa.

Joukkueen matka päättyi tuona kesänä puolivälieriin, eikä Messille annettu pudotuspeleissä vielä vastuuta. Vuoden 2010 turnauksessa mies olikin jo avauskokoonpanossa Argentiinan jokaisessa ottelussa, mutta joukkue putosi jälleen toisella jatkopelikierroksella.

Ennen kesän 2014 Brasilian kisoja Albiceleste oli Messin johdolla valmis taistelemaan tosissaan maailmanmestaruudesta.

  • 2006, 3 ottelua
  • 2010, 5 ottelua
  • 2014, 7 ottelua (MM-hopeaa)
  • 2018, 4 ottelua
  • 2022, 6 ottelua ennen finaalia

Messi johdattikin joukkonsa turnauksessa aina finaaliin saakka, mutta siinä tuloksena oli kirvelevä jatkoaikatappio Saksaa vastaan. Kapteenin ensimmäinen maailmanmestaruus oli hilkulla, ja uusi yritys neljä vuotta myöhemmin Venäjän kisoissa tyssäsi jo neljännesvälieriin.

Qatarin lopputurnaukseen Messi lähti 35-vuotiaana järjestämään viimeistä rynnäkköään kohti kauan himoitsemaansa pokaalia. Mies onkin ollut kisoissa toistaiseksi pysäyttämätön, ja Argentiina on kivunnut askel askeleelta kohti maaliviivaa.

Tuleva finaali on Messille historiallinen hetki ja fantastinen tapa kirjoittaa nimensä kaikkien aikojen MM-otteluitten rankingin ykköseksi.

LUE KAIKKI UUTISET