LIIGAN PISTEPÖRSSIN VOITTAJA KAUDELLA 2022-2023

#1 - Jori Lehterä, Tappara

Jori Lehterä on allekirjoittaneen selkeä ykkösvalinta pörssin voittajaksi. 34-vuotias Lehterä palasi liigaan pitkän kierroksen jälkeen johon on mahtunut reilut 300 NHL-ottelua ja reilu 300 KHL-ottelua. 

Pisteitä on kummassakin sarjassa tehtailtu hyvään tahtiin. Nyt Lehterä tekee paluun Tapparan paitaan, josta lähti maailmalle kauden 2009-2010 jälkeen voitettuaan liigan pistepörssin tehoilla 19+50=69. 

Lehterä valittiin myös liigan parhaaksi pelaajaksi. 

Lehterän paluussa “kotiin” ei missään nimessä ole kyse jäähdyttelystä vaan Lehterä teki edelliselläkin kaudella KHL:ssä kovaa jälkeä. Spartakin paidassa tehoja kertyi 45 otteluun 39 pisteen verran. 

Tapparan kopissa vilisee tähtipelaajia ja hyviä maalintekijöitä, jotka pääsevät nyt nauttimaan Lehterän oivalluksista etenkin ylivoimalla.

Nykyistä maailmantilannetta peilaten, ei Lehterän tasoista pelaajaa pitäisi olla mahdollista kotiuttaa vielä tässä vaiheessa, joten nautitaan nyt ainakin tämä kausi miehen peliotteista. 

#2 - Lukas Jasek, Pelicans

24-vuotias tsekki nousi viime kaudella kaikkien tietoisuuteen tehtailtuaan 54 otteluun 51 tehopistettä ja ollen pistepörssin kolmas. 

Jasek on edelliskaudesta liigaan jääneistä pelaajista paras pistemies, kun Anton Levtchi ja Petrus Palmu vaihtoivat maisemaa kauden päätteeksi. 

Pelicans sai kuin ihmeen kaupalla pidettyä Jasekin vielä yhden vuoden Lahdessa ja hän tulee muodostamaan Iikka Kangasniemen kanssa jälleen vaarallisen duon. 

Viime kaudella Jasek tehtaili ruotsiin siirtyneen Jiri Smejkalin kanssa lukemattomia maaleja, joten nähtäväksi jää kuka nousee ketjun kolmanneksi lenkiksi Smejkalin tilalle. 

Kuitenkin varmaa on, että Jasek tulee olemaan korkealla pistepörssissä.

Pelicansin joukkue ei ole paperilla tänä vuonna yhtä vahva kuin viime kaudella, joten Jasek saanee jälleen hyvinkin paljon peliaikaa varsinkin erikoistilanteissa. 

#3 - Teemu Turunen, Kärpät

Turunen on varmasti kaikille tuttu pelimies. HPK:ssa suomenmestaruuden voittanut taitava laitahyökkääjä palaa muutaman kauden tauon jälkeen takaisin Liigaan ja tulee olemaan varmasti Kärppien tehokkain pelaaja jos on täydessä kunnossa. Turunen toki pelasi jo viime kaudella 11 ottelun ajan HIFK:ssa Jokereiden kauden päättymisen takia, mutta ei ollut täydessä pelikunnossa eikä päässyt parhaalle tasolleen. 

Turunen siirtyi mestaruuteen päättyneen HPK kauden jälkeen HIFK:hon kaudeksi 19-20 ja oli matkalla pistepörssin voittoon kunnes ikävä loukkaantuminen sotki sen hetkiset kuviot.

Turunen tehtaili lopulta 43 otteluun peräti 51 tehopistettä ja sijoittui pörssin seitsemänneksi, vain 9 pistettä pistepörssin voittaneesta Justin Danforthista, 13 ottelua vähemmän pelanneena. 

#4 - Henrik Haapala, Ilves

Edellisellä täydellä liigakaudellaan 2016-2017 Haapala voitti pistepörssin Tapparan paidassa 60 tehopisteellä ja voitti suomenmestaruuden. 

Haapala siirtyi Ilvekseen viime kaudella KHL:stä vetäytyneestä Jokereista, mutta oli vielä kovin keskenkuntoinen. Haapala ei pelannut viime kaudella peliäkään KHL:ssä loukkaantumisen takia, mutta palasi liigaan tehokkaasti lyhyellä visiitillään, joka päättyi lopulta pronssijuhliin. 

Haapala tehtaili 9 runkosarjaottelussa 6 tehopistettä ja 11 pudotuspeliottelussa 9 pistettä. 

Nyt Haapalan ollessa kunnossa tulee hän olemaan Ilveksen ylivoiman moottori ja potentiaalinen pistepörssin voittaja. 

Haapalalla on kokemusta myös NHL:stä viiden ottelun verran, Sveitsistä 21 ottelun verran ja KHL:stä Jokereiden paidasta 106 ottelua. Odotettavissa on, että Haapala on Ilveksen paras pistemies jos pysyy kasassa koko kauden. 

#5 - Michael Joly, HPK

Joly on kenties monille edellisestä kaudesta huolimatta hieman tuntemattomampi nimi tähän listaan, vaikka mies sijoittui viime kaudellakin pistepörssin neljänneksi. 

Taiturimainen hyökkääjä nousi alkukauden vaikeuksien jälkeen HPK:n pelilliseksi johtajaksi ottelusta toiseen tehtaillen mainiot 50 tehopistettä 58 otteluun (21+29).  

Joly on erittäin juonikas, taitava sekä hyvin viimeistelevä pelaaja ja tulee varmasti olemaan HPK:n johtavin pelaaja hyökkäyspäähän. 

Varsinkin ylivoimalla. Puolustuspäähän Jolylla on paljon parannettavaa, mutta puhtaasti pisteitä ajatellen Joly on varmasti korkealla pörssissä kauden päätteeksi.

Haastajat

Julius Nättinen, HIFK

Nättinen on kovan profiilin hankinta HIFK:lta. Nättinen siirtyy liigaan SHL seura Växjöstä jossa 33 otteluun syntyi 20 tehopistettä. 

Sitä edellinen kausi sujui NLA:ssa Ambri Piotan paidassa jossa tehoja tuli 32 otteluun 25 kappaletta. 

Edellisen kerran Nättinen viiletti liigakaukaloissa kaudella 2019-2020 JYP:n paidassa ennen siirtymistään sveitsiin. 

Nättinen voitti tuolloin liigan maalipörssin 33 osumalla ja keräsi yhtensä 55 tehopistettä. 

Nättinen tulee olemaan HIFK:n ylivoiman vastuunkantaja ja astuu HIFK:n jättäneen Jere Innalan saappaisiin. 

Joonas Kemppainen, Kärpät

Kemppainen tekee paluun liigaan pitkän kierroksen jälkeen ja moni varmasti odotti Kemppaisen nimen löytyvät TOP-5 osastolta, mutta Kemppaisen vahvuudet eivät ole välttämättä pisteiden teossa vaan tasaisessa suorittamisessa ja hyvässä puolustuspelaamisessa. 

Kemppainen on kuitenkin ulkomaankierroksellaan osoittanut pystyvänsä myös pisteiden tekoon, astetta kovemmissa sarjoissa kuten KHL:ssä.

Viime kaudella Kemppainen teki SKA:n paidassa 40 otteluun 27 pistettä ja koko KHL uran pistesaldo on 324 ottelussa 78+84=162. 

Kemppainen tulee saamaan vastuuta liigassa varmasti ylivoimalla ja alivoimalla ja voi yllättää kauden päätteeksi pistesaldollaan monet. 

Niko Ojamäki, Tappara

Tapparan tämän kauden toinen superhankinta on Niko Ojamäki. Kovana maalintekijänä aiemminkin tunnettu Ojamäki on viime kausina noussut todella kovalle tasolle. 

Ojamäki voitti viime kaudella koko KHL:n maalipörssin 29 osumalla ja tehtaili yhteensä 43 tehopistettä 48 otteluun. 

Edellisellä visiitillään liigassa Ojamäki tehtaili Tapparan paidassa 19 maalia ja 35 tehopistettä ennen siirtymistään ruotsin SHL:ssä pelaavaan Linköpingiin, jossa kausi sujui odotuksiin nähden hieman pettymyksellisesti, kun pisteitä kertyi vain 16.

Siitä huolimatta Ojamäki sorvasi sopimuksen KHL:ään jossa pankki ns. räjähti. 

Yhteenvetona voisi todeta, että moni erittäin hyvä pelaaja jää uupumaan tältä listalta. 

Tuleva kausi on varmasti tasokkain liigakausi vuosiin. Maailmantilanteen vuoksi liigaan on saatu houkuteltua todella kovia pelaajia, joita ei missään nimessä olisi vielä tässä vaiheessa uraa saatu kotiutettua suomeen. 

LUE KAIKKI UUTISET