Liigan U20 pelaajat

Kauden 2021-2022 Liigassa pelaa monta erittäin mielenkiintoista nuorta pelaajaa. Osa nuorista on lunastanut paikkansa jo tulosyksiköistä ja osa taas yrittää vasta murtautumista. 

Tässä artikkelissa käsitellään tällä kaudella läpimurtonsa tehneitä sekä odotuksiin ja peliaikaan nähden epäonnistuneita U20-pelaajia. 

Onnistujat:

  • Topi Niemelä, Oulun Kärpät
  • Ville Koivunen, Oulun Kärpät
  • Joakim Kemell, JYP
  • Roni Hirvonen, HIFK
  • Juuso Mäenpää, Kalpa

Yllämainitut viisi pelaajaa nousee omissa papereissa selkeiksi onnistujiksi tämän kauden liigassa. 

Topi Niemelä on noussut Kärppien ykköspariin yhdessä Atte Ohtamaan kanssa ja on vastannut huutoon. Niemelä on tämän artikkelin kirjoitushetkellä joukkueensa paras pistemies sekä koko liigan puolustajien pistepörssin ykkönen. Niemelä on jo muutaman kauden kuulunut Kärppien edustusjoukkueeseen, mutta ei ole pystynyt aiemmilla kausilla nousemaan tulosyksikköön. Pakkipari Atte Ohtamaan panos on ollut varmasti erittäin opettava Niemelän nousussa puolustajien kirkkaimpaan kastiin. 

Ville Koivunen on ehkä hieman yllättäen pystynyt murtautumaan Kärppien melko laadukkaaseen hyökkäysarsenaaliin sisään. Koivunen ei ole aiemmin pelannut Liigaa, mutta Kärppien U20 joukkueessa ja U18  maajoukkueessa hän on kylvänyt tuhojaan. Koivunen on esittänyt poikkeuksellista rohkeutta ja röyhkeyttä maalipaikoissa ja onkin tehnyt kaikista U20 pelaajista eniten maaleja alkukaudesta. Koivunen on vahvasti matkalla noin. 30 pisteen debyyttikauteen. 

Joakim Kemell on noussut kohisten liigan parhaimpiin maalintekijöihin. Kemell teki debyyttinsä liigassa jo viime kaudella, kun hän pääsi pelaamaan yhden ottelun. Enempää vastuuta ei kuitenkaan tullut vaan Kemell laitettiin takaisin kehittymään JYP:n U20 joukkueen matkaan. JYPin joukkueessa pelaa monta lupaavaa nuorta, mutta ehkä kaikista vähiten odotettiin Kemellin nousevan heistä ylivoimaisimmaksi nuoreksi pelaajaksi. Kemell on yli piste per peli tahdissa ja on toistaiseksi vielä koko liigan maalipörssin ykkönen. Ensi vuoden varaustilaisuudesta tulee varmasti mielenkiintoinen.

Roni Hirvonen lähti kahden Porissa vietetyn kauden jälkeen stadin kirkkaisiin valoihin HIFK:hon. Hirvonen on saanut vastuuta niin ylivoimalla kuin tasakentällisin hyvin ja on pystynyt murtautumaan HIFK:n erittäin leveään kokoonpanoon. Kausi alkoi hieman tahmeasti, vaikka Hirvonen pääsi jatkuvasti maalipaikoille. Nyt paikoista on alkanut menemään sisään ja pisteitäkin on ropissut mukavasti. Hirvonen on jo tosiaan kaksi kautta pystynyt pelaamaan liigatasolla tasaisesti, mutta tälle kaudelle Hirvonen haluaa varmasti sen viimeisen stepin todelliselle läpimurrolle. 

Juuso Mäenpää on noussut KalPan sentteristössä kohisten. Pienikokoinen Mäenpää on nimellisen ykkösketjun moottori ja joukkueensa neljänneksi paras pistemies. Kukaan ei varmasti odottanut Mäenpään nousevan näin nopeasti kenties jopa KalPan parhaaksi keskushyökkääjäksi. Viimekaudella jo debyyttinsä tehneen Mäenpään kehitys toivottavasti jatkuu samanlaisena, jos näin, on odotettavissa jopa 30 pisteen kautta. Mäenpään pieni koko saattaa olla este NHL-unelmalle, mutta kotoisessa liigassa on takuuvarma keskushyökkääjä useammaksi vuodeksi. 

Epäonnistujat: 

  • Brad Lambert
  • Samuel Helenius
  • Eemil Viro
  • Ruben Rafkin

Brad Lambert on ollut otsikoissa paljonkin. Lambert lähti superlupauksena Pelicansin junnuista HIFK:hon, jossa vastuuta ei ilmeisesti tullut halutunlaisesti, ja matka jatkui jo yhden kauden jälkeen jyväskylään. Ensimmäinen kausi JYP:ssä oli kohtuullinen, mutta kuitenkin erittäin epätasainen. Huhuja liikkui jo alkukaudesta, että Lambert olisi siirtymässä Pohjois-Amerikkaan junnusarjoihin, mutta ilmeisesti kuitenkin on jatkamassa liigassa. Lambertista odotetaan tai odotettiin tulevan draftin suomalaisten ykkösnimeä, mutta jo pitkään kestäneet huonot otteet ovat pudottaneet odotuksia huomattavasti. Ikää Lambertilla on vasta 17-vuotta, joten ei tässä mitään ole menetetty. Kehitystä on kuitenkin tultava kokonaisvaltaiseen peliin. 

Samuel Helenius pelasi viime kaudella jo debyyttikautensa ja vetikin hienon kauden. 14 pistettä ja vahvaa, voimakasta, sekä röyhkeää pelaamista. Tällä kaudella isokokoinen Helenius ei ole päässyt samaan, Helenius ei ole vielä onnistunut maalinteossa ollenkaan ja peliaika on vähentynyt jatkuvasti. Heleniuksella on kaikki eväät nousta kansainvälisellekin tasolle, mutta nyt on aika parantaa ja nopeasti. Toki myös Lambertin tapaan todella heikosti esiintyneessä JYPissä on aika vaikea saada omaa peliä kasaan. 

Eemil Viro nousi viime kaudella TPS:n hopeajoukkueessa isoon asemaan. Hienosti mennyt kausi ja isot pudotuspelit nostivat varmasti odotuksia tähän kauteen. Viro ei ole kuitenkaan jatkuvasta peliajasta huolimatta nousemaan viime kauden tasolleen. Viro ei tietysti ole mikään pistetehtailija luonnostaan, mutta tasainen suorittaminen omassa päässäkin tuntuu olevan tällä hetkellä hankalaa. Viime kaudella 14 pistettä runkosarjassa tehtaillut Viro on tällä hetkellä noin 10 pisteen kausivauhdissa. 

Ruben Rafkin tuli viime kaudella Liigaan pelattuaan monta vuotta Pohjois-Amerikan junnusarjoissa ja tuli ryminällä kaikkien tietoon. Rafkin teki debyyttikaudellaan 16 tehopistettä ja kausi päättyi hopeamitaleihin TPS:n paidassa. Tähän kauteen Rafkin ei kuitenkaan ole saanut haluamaansa starttia. TPS:n maalinteko on ollut hankalaa alkukaudesta, joka tietysti vaikuttaa mahdolliseen pistesarakkeeseen, mutta silti n. 10 pisteen kautta pelaavan Rafkinin pitäisi pystyä parempaan.

LUE KAIKKI UUTISET