Liigan parhaat puolustajat kaudella 2022-2023

Tulevalle liigakaudelle sarjaamme on rantautunut lukematon määrä huippupuolustajia ja monta huippupelaajaa on saatu kirjoittamaan nimensä jatkosopimukseen vielä ainakin yhden kauden ajaksi. Käydään tässä artikkelissa läpi puolustajien pistepörssin kärkinimiä. 

#1 - Sami Niku, JYP

Niku palaa liigaan viiden vuoden ulkomaan reissun jälkeen kasvattajaseuransa JYPin paitaan. Niku lähti yrittämään NHL:n valloitusta 2016-2017 läpimurtokautensa jälkeen, jolloin mies tehtaili erinomaiset 27 tehopistettä JYP:n paidassa. 

Ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa sujui AHL:n puolella jossa Niku valittiin kauden päätteeksi AHL:n parhaaksi puolustajaksi, tähdistöjoukkueeseen sekä tulokastähdistöön.

Niku tehtaili ensimmäisellä kaudellaan peräti 54 tehopistettä ja pääsi kertaalleen pelaamaan NHL:n puolellakin Winnipegin paidassa.

Seuraavat vuodet mies seilasi NHL:n ja AHL:n väliä melko tasaväkisesti, mutta ei ole pystynyt vakiinnuttamaan rooliaan NHL:n puolella. Jets treidasi Nikun Montrealiin viime kaudella josta hän matkaa nyt takaisin kotiin JYP:n paitaan. 

Omissa papereissani Niku on erittäin vahva kandidaatti liigan pakkien pistepörssin voittajaksi. Nikun luistelu, kiekonkäsittely ja pelikäsitys on aivan omalla tasollaan ja mies tulee saamaan erittäin paljon peliaikaa niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissakin. 

#2 - Valtteri Kemiläinen, Tappara

Kemiläinen on myös yksi paluumuuttajista, joskaan ei pitkän ajan takaa. Kemiläinen tekee paluun liigaan ja Tapparan paitaan yhden kauden KHL-reissun jälkeen. Kemiläinen on varmasti kaikille tuttu puolustaja usealta vuodelta ja tulee tekemään kovaa jälkeä varsinkin ylivoimalla.

Kemiläinen teki edellisellä kaudellaan Tapparan paidassa 31 otteluun 25 tehopistettä ja viime kaudella Vityazin paidassa komeat 27 tehopistettä ennen siirtymistään SHL:ään Röglen nuttuun. 

Röglessä 8 otteluun Kemiläinen saalisti 5 tehopistettä ja 13 pudotuspeliotteluun 9 pistettä. 

Liigasta Kemiläisellä on entuudestaan 303 runkosarjaottelun kokemus, joissa pisteitä on karttunut yhteensä 165. Kemiläinen oli myös voittamassa historiallista olympiakultaa leijonien mukana ja on kertaalleen voittanut myös suomenmestaruuden. 

Kemiläinen taistelee varmasti puolustajien pistepörssin kärkipaikoista. 

#3 - Jyrki Jokipakka, Ilves

Jyrki Jokipakka palaa liigaan ja kasvattajaseuraansa Ilvekseen pitkän tauon jälkeen. Jokipakka esiintyi liigassa viimeksi kaudella 2012-2013 jolloin mies iski tehot 5+13=18.

Kauden jälkeen Jokipakka siirtyi taalajäille Dallasiin. Ensimmäinen kausi meni kokonaan AHL:n puolella mutta seuraavalla kaudella Jokipakka alkoi vakiinnuttamaan rooliaan NHL:n puolella ja pelejä kertyi lopulta kolmen kauden aikana 150 kappaletta. 

Kaudeksi 2017-2018 Jokipakka solmi KHL sopimuksen Sochiin ja viihtyi sarjassa aina viime kauteen asti. KHL:ssä Jokipakka löysi myös tehoilun erinomaisen omaan pään puolustuksen lisäksi ja tehtaili esimerkiksi toisella Sochi kaudellaan 24 tehopistettä ennen siirtymistä Sibiriin. Sibrissä pisteitä syntyi ensimmäisellä kaudella 32 ja toisella kaudella 24. 

Jokipakka on kotoiseen sarjaamme erittäin laadukas vahvistus ja tulee varmasti löytymään myös pistepörssin kärkipaikoilla. Jokipakka tunnetaankin ehkä enemmän laadukkaana oman pään luutana, mutta KHL vuodet näyttivät miehen pystyvän ottamaan myös kiekollisempaa roolia. 

#4 - Thomas Gregoire, Lukko

Gregoire aloittaa kolmannen kautensa liigassa ja Lukon paidassa. Gregoire oli hyvä jo ensimmäisellä kaudellaan tehden 19 tehopistettä 28 ottelussa, mutta viime kausi räjäytti ns. pankin ja taitava puolustaja iski peräti 34 tehopistettä sijoittuen pakkien pistepörssin kuudenneksi. 

Gregoire voitti suomenmestaruuden Lukon paidassa heti ensimmäisellä kaudellaan liigassa. Gregoiren vahvuudet ovat ilman muuta kiekollisena liiderinä ja tulevalla kaudella mies saanee entistä enemmän vastuuta Vili Saarijärven poistuttua viime kauden rosterista Sveitsiin. 

Gregoirella on hyvä laukaus ja erinomainen pelisilmä joten odotettavissa on ainakin ylivoimapeliin paljon tehoja. 

#5 - Les Lancaster, Ilves

Lancaster tuli ryminällä liigaan iskettyään 57 otteluun heti 35 tehopistettä. Lancaster sijoittui viime kaudella puolustajien pistepörssin neljänneksi ja kausi päättyi pronssijuhliin. 

Ennen siirtymistä Ilvekseen Lancaster pelasi ECHL:ssä Allen Americansin paidassa ja tehtaili puolustajalle melko uskomattomat 64 tehopistettä 72 otteluun. Lancaster valittiin myös ECHL:n vuoden puolustajaksi samana vuonna. 

Lancaster tulee pelaamaan viime kauden tapaan ainakin toisessa ylivoimamiehityksessä ellei jopa molemmissa. Lancaster elää pisteistä ja niitä on jälleen tänä vuonna luvassa entistä kovemmassa Ilves ryhmässä. 

Muut: 

Tänä vuonna listalle olisi varmasti voinut laittaa monta muutakin nimeä, kun taso on niin korkealla tulevalla kaudella. 

Liigaan on rantautunut esimerkiksi konkaripuolustaja Juuso Hietanen (HPK), David Rundblad (Kärpät), Tommi Kivistö (Kärpät) sekä Ilari Melart (HIFK). Näistä kukaan ei välttämättä pistepörssin kärkisijoille yllä, mutta laadukasta ja varmaa tekemistä on luvassa. 

Liigassa jatkaneista puolustajista Teemu Eronen (Pelicans), Lasse Lappalainen (Kalpa) sekä Shaun Heshka (Sport) ovat myös varmasti korkealla pörssissä ja oman joukkueensa kiekollisia johtajia. 

Yksi mielenkiintoisimmista hankinnoista tulevalla kaudella on KooKoon värväämä Charles-Edouard D`Astous, joka saapuu liigaan ECHL:stä hyvin samankaltaista polkua kuin listan viidenneksi laittamani Les Lancaster. 

D`Astous tehtaili pisteitä vielä kovempaan tahtiin kuin Lancaster kun 52 runkosarja otteluun syntyi tehot 26+31=57 ja pudotuspeleihin käsittämättömät 30 tehopistettä vain 18 otteluun. Noista pudotuspelin pisteistä peräti 19 olivat maaleja.

LUE KAIKKI UUTISET