Liigan kovimmat hankinnat 2022-2023

Tulevalle kaudelle liigaan saapuu lukematon määrä laadukkaita pelaajia, mutta tähän listalle listataan viisi parasta ja vaikuttavinta hankintaa. 

Liiga 2022-2023 on mielenkiintoisin kausi pitkään aikaan juurikin laadukkaiden pelaajien ansiosta, eikä hankinnat varmasti jää vielä tähän. 

1. Jori Lehterä, Tappara

Lehterä on kiistatta kovin hankinta tähän mennessä millä mittarilla tahansa mitattuna. Lehterä pelasi juurikin Tapparassa viimeksi liigaa kaudella 2009-2010 ja teki uskomattomat 69 tehopistettä ennen maailmalle siirtymistä. 

Lehterä on pelannut yli 300 ottelua NHL:ssä ja yli 300 ottelua KHL:ssä. Molemmissa sarjoissa onnistumisia on tullut tehojen valossa, mutta KHL:ssä Lehterä on ollut omimmillaan. 

KHL:ssä pisteitä on kertynyt 315 ottelussa 266, joka on todella kova saldo. Viime kaudella Lehterä saalisti Spartakissa 45 otteluun 39 tehopistettä, joten mistään jäähdyttelystä ei ole kysymys. 

Erilaisessa maailmantilanteessa Lehterän “kotiuttaminen” ei varmasti olisi ollut mahdollista, mutta kaikille liigaa seuraaville tämä on hieno kiinnitys tulevalle kaudella. Lehterä tulee olemaan liigan valovoimaisin hyökkääjä.

2. Joonas Kemppainen, Kärpät

Synnyinseuduilleen palaava Kemppainen on toinen kovista sentterikiinnityksistä tulevalle kaudelle. Lehterän tapaan ei olisi ollut ilman nykyistä tilanne minkäänlaista mahdollisuutta kiinnittää tätä luotettavaa kahdensuunnan sentteriä kotoiseen liigaamme. 

Kemppainen pelasi viimeksi Kärpissä kaudella 2014-2015 ja teki 59 runkosarjan otteluun 32 tehopistettä. Pudotuspeleissä Kemppainen yltyi ilmiömäiseen vireeseen ja teki 19 otteluun 24 tehopistettä, joka lopulta siivitti miehen NHL-sopimukseen Boston Bruinsin kanssa.

Kokemus NHL-kaukaloista jäi kuitenkin vain yhden kauden mittaiseksi ja Kemppainen siirtyi KHL:ään josta löysi välittömästi paikkansa. 

Luotettavana kahden suunnan sentterinä joka pystyy myös tekemään tehoja Kemppainen on todella iso hankinta tulevalle kaudelle. Kemppainen tehtaili viime kaudella KHL:ssä 40 otteluun 27 tehopistettä. 

3. Niko Ojamäki, Tappara

Niko Ojamäki on tämän listan kolmas, vaikka voisi käytännössä olla jopa ensimmäinenkin edelliskauden meriiteillä. 

Ojamäki voitti koko KHL:n maalipörssin viime kaudella 29 osumallaan ja tehtaili kokonaisuudessa 43 tehopistettä 48 otteluun. Ojamäki pelasi Tapparassa aiemmin kolme kautta kaudesta 2017-2018 kauteen 2019-2020, jossa nousi koko liigaväen tietoisuuteen.

Kolmella kaudella Ojamäki teki Tapparassa 50 maalia, jonka jälkeen tie kävi Ruotsin SHL.ssä pelaavaan Linköpingiin. Kausi SHL:ssä ei sujunut pisteiden valossa kovinkaan hyvin ja Ojamäki siirtyi kauden jälkeen hieman yllätyksellisesti KHL:ään, jossa pankki niin sanotusti räjähti. Ojamäki on myös voittanut MM-kultaa sekä Olympiakultaa. 

Ojamäki on varmasti kaikkien asiantuntijoiden listalla potentiaalisin maalipörssin voittaja tulevalle kaudella ja hänet todennäköisesti istutetaan Jori Lehterän viereen jossa tarjoilu on luokkaa mahtava. Hieno hankinta koko liigaa ajatellen. 

4. Jyrki Jokipakka, Ilves

Jokipakka on listan ensimmäinen puolustaja. Jokipakan hankinta on Ilvekselle valtavan iso asia ja kuten listan aiemmatkin pelaajat, todella iso hankinta liigan mittapuulla. 

Ilveksen oma kasvatti palaa 10 vuoden kiertueeltaan takaisin. Jokipakka pelasi viimeksi Ilveksen paidassa kaudella 2012-2013 jolloin teki 18 tehopistettä. Hieman yllättäen Jokipakka sai kauden jälkeen NHL-sopimuksen rustattua ja jälki on sen jälkeen ollutkin vakuuttavaa.

NHL:ssä Jokipakka pelasi 150 ottelua tehden 28 tehopistettä, jonka jälkeen tie kävi kaikkien edellä mainittujen tapaan KHL:ään, jossa mies puhkesi kukkaan. 

Luotettavana Stay-at-home tyylisenä puolustajana tunnettu Jokipakka sai KHL:ssä myös enemmän kiekollista vastuuta ja paukutti oikein komeita pistemääriä. KHL.ssä 242 ottelua ja 105 tehopistettä tehtaillut Jokipakka on liigaan erinomainen hankinta ja jopa todennäköisesti paras puolustaja nimenomaan omassa päässä. 

5. Valtteri Kemiläinen, Tappara

Kemiläinen on jo listan kolmas Tapparan pelaaja, mutta syystä. Kemiläinen palaa Tapparaan yhden välikauden jälkeen. Kemiläisen KHL visiitti oli erinomainen kun puolustaja iski 37 otteluun komeat 26 tehopistettä. 

Loppukaudesta ruotsiin siirtynyt puolustaja voitti Röglen paidassa CHL mestaruuden. SHL runkosarjassa Kemiläinen teki 8 otteluun 5 tehopistettä ja 13 pudotuspeliotteluun 9 pinnaa.

Kemiläinen oli myös voittamassa historiallista olympiakultaa Suomen paidassa pelaten 6 ottelua tehoin 0+1. Kemiläinen on hyvin suurella todennäköisyydellä tulevan kauden pakkien pistepörssissä korkealla ja ylivoimalla liigan pelätyin ase. Edellisellä liigakaudella Kemiläinen Tapparan paidassa 31 otteluun 25 tehopistettä. 

Muita mainitsemisen arvoisia siirtoja: 

Liigassa on tulevalla kaudella todella paljon mielenkiintoisia pelaajia jotka eivät luonnollisesti mahdu tähän listalle ja niistä hyviä esimerkkejä ovat Teemu Turusen siirto Oulun Kärppiin, muutaman kauden takainen maalipörssin voittaja Julius Nättisen siirto HIFK:hon, sekä tietysti koko kansan Marko Anttilan siirtyminen myös Oulun Kärppiin. 

Myös JYP:iin palaava Juuso Puustinen, HPK:hon pitkän kierroksen jälkeen palaava konkaripakki Juuso Hietanen kuuluu tähän mielenkiintoisten pelaajien seurantalistaan. 

Mitä vielä on tulossa? Tuleeko rapakon takaa vielä kovempia nimiä vai onko tässä sarjan kovimmat pelaajat? Se nähdään viimeistään ennen sarjan alkua. 

LUE KAIKKI UUTISET