Liigakausi 2022 - 2023 - Mitä Tulevaisuus Tuo Tullessaan?

Tässä artikkelissa pohditaan ja ihmetellään mitä tuleva kausi tuo tullessaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi liigaan on saapunut lukematon määrä tähtipelaajia ja useita nuoria lupauksia on lähes jokaisessa joukkueessa ja tämä jos jokin tekee tulevasta kaudesta kenties mielenkiintoisimman kauden 2000-luvulla. 

Pelaajabudjetit ovat nousseet kärkijoukkueilla huomattavasti, mutta myös samalla alemman kastin joukkueet ovat nostaneet osakkeitaan pelaajamarkkinoilla ja odotettavissa on hyvinkin tasainen runkosarja varsinkin sijoista 5-10 taistellessa. 

Edellisvuosien epäonnistujat kuten esimerkiksi Ässät ja JYP ovat hankkineet ison kaliiberin pelaajia ja ovat palaamassa pudotuspelijoukkueiksi pitkän korpivaelluksen jälkeen. 

Viime kaudella sensaatiomaisesti runkosarjan kakkoseksi selviytynyt Jukurit on Olli Jokisen johdolla kenties se mielenkiintoisin seurattava. Jatkuuko Jukureiden lento vai oliko Jokisen debyyttikausi päävalmentajana vain suonenveto? 

Tappara ja Kärpät ylivoimaisia?

Tappara ja Kärpät ovat olleet siirtojen suhteen täysin ylivoimaisia ja tehneet lähestulkoon pilkkaa muiden joukkueiden kustannuksella pelaajahankinnoillaan.

Molempien pelaajabudjetit ovat suuressa nousussa ja varsinkin Kärpät havittelee nousua kärkikahinoihin muutaman vuoden heikomman menestyksen jälkeen. 

Tappara on saanut todella kovia paluumuuttajia tulevalle kaudelle:

  • Jori Lehterä
  • Niko Ojamäki
  • Valtteri Kemiläinen
  • Maksim Matushkin

Kärpät taas on muutaman vuoden heikomman kauden jälkeen panostanut joukkueeseen kunnolla. Viime kauden katastrofaalisen alun jälkeen joukkue palkkasi Jokereista vapautuneen Lauri Marjamäen joukkueen perämiseen ja nyt kaikki työkalut menestyksen takaamiseksi on hankittu.

Joonas Kemppainen, Teemu Turunen, David Rundblad, Cody Kunyk sekä Marko Anttila ja Tommi Kivistö ovat hankintoina aivan terävintä kärkeä liigaan. 

Ilves ja TPS, mitalia kirkastamassa?

Ilves lähtee kirkastamaan viime kauden pronssimitalia varsin nimekkäällä joukkueella. Uusina pelaajina tupsukorviin ovat liittyneet Eetu Tuulola, Aku Räty, Jyrki Jokipakka, Kevin Czuczman, Otto Latvala ja maalivahti Jakub Malek joka täydentää toisen tsekin Marek Langhamerin kanssa hyvän maalivahtitandemin. 

Varsinkin Jyrki Jokipakan hankinta on Ilvekselle valtavan iso asia. Jokipakka on kenties liigan paras puolustaja nimenomaan puolustuspäähän, mutta on osoittanut myös potentiaalinsa pisteiden tekoon pelatessaan ulkomailla. 

Ilves tulee olemaan jälleen kova ja taistelee pudotuspelien kotiedusta yhdessä Tapparan, Kärppien, TPS:n sekä Lukon kanssa. Toki myös monen muunkin joukkueen kanssa, mutta isoimmat haastajat löytyvät tästä nelikosta. 

TPS on kaksi vuotta putkeen ollut ehkä hieman yllättäen finaalissa. Molempina vuosina häviävänä osapuolena, mutta suunta on selkeä ja oikea.

Joukkue on kasvattanut omista junioreista vastuunkantajia ja onkin mielenkiintoista nähdä nouseeko uusia nuoria esiin taas tänäkin vuonna. 

Uusina pelaajina TPS:n joukkueeseen on liittynyt maalivahti Lassi Lehtinen, Teemu Kivihalme, Antti Tuomisto, Arttu Ilomäki, Pavol Skalicky, Anthony Rech sekä Scott Kosmachuk.

Jukurit ja Olli Jokisen toinen kausi - Tuhkimotarinan toinen osa?

Olli Jokisen debyyttikausi Jukureiden päävalmentajana sujui vastoin kaikkia odotuksia. Jukurit sijoittui runkosarjan toiseksi ja nappasi seurahistorian ensimmäisen pudotuspelipaikan. 

Jatkuuko Jukureiden lento tulevallakin kaudella vai oliko kyseessä vain suonenveto? Aika näyttää. Jukurit ovat satsanneet pelaajapuolelle ja hankkinut lisää kokemusta konkari Juhamatti Aaltosen muodossa. 

Myös tsekkiveljekset Ondrej ja Michal Kovarcik tuovat kokemusta ja taitoa joukkueeseen. Harjoituspeleissä veljekset ovat osoittaneet olevansa hyvät hankinnat liigaan.

Jukurit hankki kokeneen Frans Tuohimaan maalinsuulle jonka perässä tiettävästi oli myös moni muu joukkue, mutta Tuohimaa päätti valita Mikkelin sekä Olli Jokisen valmennuksen.

Rauman Lukko - Takaisin kärkikahinoihin?

Lukon mestaruuskauden 2020-2021 jälkeinen kausi ei sujunut odotusten mukaisesti vaan kausi alkoi mestaruuskrapulaa potien. Lukko oli suurissa vaikeuksissa eikä edelliskauden ylivoimaisesta esityksestä ollut pienintäkään merkkiä. Loppua kohden peliin löytyi kuitenki punainen lanka ja Lukko kampesi pudotuspelien viimeisellä paikalle. 

Kausi jätti kuitenkin paljon kysymysmerkkejä johon on nyt löydetty mukavasti vastauksia uusien pelaajien toimesta. Nimet kuten Josh Kestner, Jere Karjalainen sekä Tarmo Reunanen ovat liigatasolle erinomaisia hankintoja. 

Lukko sai myös pidettyä puolustuksessaan Thomas Gregoiren, joka tulee olemaan liigan parhaita puolustajia tulevalla kaudella. Lukko on yksi suurista haastajista kärkinelikolle ja tulee suurella todennäköisyydellä olemaan kuuden joukossa. 

HIFK - Ville Peltosen toinen kausi

Ville Peltonen saapui isoin odotuksin stadilaisten peräsimeen viime kaudeksi, mutta esitykset jäivät lopulta melko laihaksi kenties liigan nimekkäimmällä rosterilla. Joukkue tippui jo puolivälierissä TPS:ää vastaan ja kausi päättyi järisyttävään pettymykseen. 

Nyt mitataan Ville Peltosen kyky nostaa joukkue taas sinne minne se kuuluu. Odotukset ovat jälleen kovat, mutta joukkue on pidetty aiempiin vuosiin nähden hyvinkin maltillisena. 

Joukkue on toki nimekäs, mutta nyt joukkuetta ei ole ahdettu täyteen tähtipelaajia vaan runko on saatu pidettyä edelliskaudesta hyvin kasassa ja höystetty muutamalla uudella pelaajalla. 

Julius Nättinen on varmasti nimekkäin hankinta, mutta myös puolustukseen on saatu laatua paluumuuttaja Ilari Melartin ja Otso Rantakarin myötä. Hankinnoilla on myös pieni kääntöpuoli, kun kaikilla on ollut terveyden kanssa ongelmia enemmän tai vähemmän muutaman kauden ajan. 

Jokereista kesken viime kauden saapunut paluumuuttaja Iiro Pakarinen saatiin myös pidettyä stadissa seuraavat kaksi vuotta, joka on iso asia niin liigalle kuin HIFK:llekin. 

Ässät, JYP ja HPK - Uutta nousua hakemassa?

Ässät, JYP ja HPK ovat kaikki viime vuodet rämpineet ja menettäneet asemaansa jopa liigan keskikastin joukkueena.

JYP on kaksi edellistä kautta kärsinyt talousvaikeuksista ja urheilullisesta menestyksestä ollen kerran viidestoista ja viime kaudella kolmastoista. JYP on tehnyt tälle kaudella ryhtiliikkeen ja hankki valmennukseen Jukka Rautakorven sekä apuvalmentajaksi Ville Niemisen. 

Valmennuksen lisäksi joukkue on lisännyt pelaajabudjettiaan huomattavasti ja tehnyt ison kaliiberin hankintoja jokaiselle osa-alueelle.

Nimet kuten Juuso Puustinen, Kyle Platzer, Sami Niku, Geoff Platt, Robert Rooba sekä Eetu Laurikainen ovat todella isoja nimiä. Nyt vain aika näyttää miten Rautakorpi ja Nieminen saa JYPin kurssin käännettyä pohjamudista kohti menestystä. 

Ässien taival on viimeiset neljä vuotta ollut karmivaa katseltavaa. Valmentajavaihdoksia ja huonoa tulosta eikä pudotuspelien tunnelmaa ole Porissa päästy haistelemaan peräti neljään vuoteen lainkaan.

Viime kaudella joukkue oli katastrofaalisesti sarjan jumbo eikä pelistä löytynyt punaista lankaa missään kohtaa kautta. Ässät palkkasi vanhan mestarivalmentajansa Karri Kiven kesken viime kauden mutta edes Kivi ei saanut kurssia käännettyä vaikka peli hieman parempaan suuntaan menikin.

Uusina hankintoina Ässät on saanut Jesse Joensuun, viime kaudella Jukureissa ihastuttaneen Joachim Rohdinin, ECHL:ssä dominoineen Will Graberin, Jan-Mikael Järvisen sekä muutaman Pohjois-Amerikan arvan, jotka ovat kuitenkin näyttäneet harjoituspeleissä olevansa liigatasolle riittäviä vahvistuksia.

Maalille Ässät sai ruotsin SHL:ssä ihastuttaneen Nick Rubinin, joka on esittänyt harjoitusotteluissa erittäin mainioita otteita. Ässät tulee taistelemaan tänä vuonna pitkästä aikaa pudotuspelipaikasta. Ei suorasta, mutta vähintään 10 parhaan joukossa Ässät on tänä vuonna. 

HPK:n viime kausi oli mielenkiintoinen. Kausi alkoi todella heikosti ja vasta kesken kauden joukkueeseen palkattu valmentaja Jarno Pikkarainen sai joukkueen pelaamaan siedettävällä tasolla. Lopulta aika ei riittänyt kuitenkaan kuin säälipleijareihin, josta edelliskevään mestari Lukko pudotti HPK:n jatkosta. 

Hyökkäyksessä saatiin jatkamaan yksi liigan parhaimpiin pelaajiin lukeutuva Michael Joly, joka on jo harjoituspeleissä jatkanut siitä mihin homma viime kaudella jäi. Jolyn ja Hietasen yhteispeliä on varsinkin ylivoimalla mielenkiintoista seurata. 

Hyvää alkavaa kiekkokautta 2022-2023 kaikille.

LUE KAIKKI UUTISET