Esittelyssä futiksen kuumimmat derbyt

Jalkapallon derby-otteluissa on aina erityisiä elementtejä. Ne ovat aina futiskauden odotetuimpia yksittäisiä otteluita. Tunnelma yleensä kohoaa kattoon.

Futismaailma on täynnä derbyjä. Niitä pelataan jokaisessa maassa. Usein derbyt ovat paikalliskamppailuja eli vastakkain olevat seurat ovat samasta kaupungista. Toisissa tapauksissa seuroille on kehittynyt viha-rakkaussuhde, vaikka ne ovat eri kaupungeista.

Derbyillä on usein mittava historia, kun tiettyjen seurojen välille on kehittynyt erityislaatuisia suhteita. Historia ja jopa politiikka on usein läsnä derbyissä.

AC Milan vs. Inter Milan (Italia)

Derby della Madonnina eli Milanon derby on tunnetuin Italian Serie A:n yksittäinen ottelu. AC Milan ja Inter Milan pitävät molemmat majaa pohjoisen Italian Milanossa, joten kuumasta paikalliskamppailusta on kyse.

Otteluista ei puutu draamaa, eikä magiaa. Katsomossa nähdään usein näyttäviä tifoja, koreografioita ja laulu raikaa molemmissa ultras-päädyissä.

Inter ja AC Milan pelaavat molemmat samalla stadionilla. Kun Inter pelaa, stadionia kutsutaan nimellä Giuseppe Meazza. Stadikka tottelee nimeä San Siro, kun AC Milan pelaa. 

 • Kohtaamiset: 238
 • Enemmän voittoja: AC Milan (115)

Lazio vs. AS Roma (Italia)

Italian pääkaupungissa Roomassa pelataan aina viihdyttävää futista – ja varsinkin silloin, kun Lazio ja AS Roma kohtaavat toisensa. 

Tämä derby kantaa nimeä Derby della Capitale. Sitä kutsutaan myös elämää suuremmaksi jalkapallo-otteluksi joukkueiden fanien keskuudessa.

Viimeisen parin vuoden aikana derbyt ovat saaneet rutkasti lisämaustetta Jose Mourinhon ollessa AS Roman valmentajana. Historian saatossa ollaan nähty lukuisia ikimuistoisia kohtaamisia. 

 • Kohtaamiset: 181
 • Enemmän voittoja: AS Roma (73)

Borussia Dortmund vs. Schalke (Saksa)

Borussia Dortmundin ja Schalken välistä ottelua kutsutaan Revierderbyksi. Tutumpi termi on kuitenkin Ruhrin derby, joka viittaa seurojen kotialueeseen.

Tällä kaudella seurat eivät kohtaa Saksan Bundesliigassa, sillä Schalke tippui 2. Bundesliigaan viime kauden päätteeksi.

Joukkueiden väliset kamppailut ovat kovinta kamaa, mitä Saksassa on mahdollista kokea. Näillä seuroilla on ehdottomasti äänekkäimmät fanit. Jokainen futistietäjä tietää ainakin keltaisen seinän Dortmundin kotiotteluista.

 • Kohtaamiset: 160
 • Enemmän voittoja: Schalke (60)

Liverpool vs. Manchester United (Englanti)

Liverpool ja Manchester United ovat molemmat Englannin Valioliigan menestyneimmät seurat. ManU on ykkönen ja Liverpool kakkonen. 

Vaikka seurat eivät ole samalta alueelta, heidän kohtaamiset ovat silti tulikivenkatkuisia. Otteluissa on aina omat mausteensa, kun menestyneimmät seurat ottavat mittaa toisistaan. 

Jos viimeisten vuosien trendi jatkuu, Liverpool tai joku toinen seura tulee nappaamaan ManUlta menestyneimmän seuran tittelin.

 • Kohtaamiset: 211
 • Enemmän voittoja: Manchester United (82)

Ajax vs. Feyenoord (Hollanti)

Ajax ja Feyenoord ovat molemmat Hollannin suurseuroja. Ajax tulee Amsterdamista ja Feyenoordin kotipesä on Rotterdamissa. 

De Klassieker -nimeä kantava derby saa seurojen fanit liikkeelle. Tunnelma näissä otteluissa on mahtava, ja joskus saattaa jopa läikkyä yli. 

Molemmat seurat ovat kaupunkien ylpeyksiä, ja seurojen kannattajat suoranaisesti vihaavat toisiaan. Historia ulottuu pitkälle yli sadan vuoden taakse. 

 • Kohtaamiset: 204
 • Enemmän voittoja: 93

FK Partizan vs. Crvena Zvezda (Serbia)

FK Partizan ja Crvena Zvezda tulevat Serbian pääkaupungista Belgradista. Derbyä kutsutaan joko Belgradin derbyksi tai ikuiseksi derbyksi.

Crvena Zvezdan (tutummin Belgradin punainen tähti) ja Partizanin kohtaamisia on kuvailtu Euroopan ankarimmaksi otteluksi. Derbyt ovat aina odotettuja kohtaamisia fanien keskuudessa, mutta vähemmän odotettuja turvahenkilöstön toimesta.

Otteluissa läikkyy usein yli ja mellakoita sattuu vähän väliä. Otteluissa nähdään usein melkoisia pyro-soihtuesityksiä. Tunnelma on kuin hornankattilasta.

 • Kohtaamiset: 264
 • Enemmän voittoja: Crvena Zvezda (113)

Celtic vs. Rangers (Skotlanti)

Celtic ja Rangers ovat Skotlannin Valioliigan menestyneimmät joukkueet. Molemmilla joukkueilla on takanaan mittava historia. Celticin kannattajat ovat yleisesti ottaen katolilaisia ja Rangers identifioituu protestanttien seuraksi.

Tämä tulikuuma ottelu tunnetaan nimellä Old Firm. Se on ehkä Brittein saarten tunnetuin yksittäinen ottelu, vaikka Englannin Valioliiga kerää suurimman yleisön.

Tunnelmaltaan ja katsomomeiningeissä mitattuna Old Firm -matsit ovat parasta antia, mitä Briteissä on mahdollista kokea.

 • Kohtaamiset: 437
 • Enemmän voittoja: Rangers (169)

Boca Juniors vs. River Plate (Argentiina)

Argentiinan suurimpien joukkueiden kohtaamista kutsutaan nimellä Superclasico. Boca Juniors ja River Plate ovat Argentiinan historian menestyksekkäimmät ja suosituimmat seurajoukkueet.

Meno katsomossa on kuin toiselta planeetalta joukkueiden pelatessa toisiaan vastaan. Kentällä peli näyttää poikkeukselliselta, kun pelaajat haluavat näyttää osaamistaan Argentiinan seuratuimmassa ottelussa.

Superclasicot ovat olleet esillä sekä hyvässä että pahassa. Joskus läikkyy yli, ja tapaturmilta ei vältytä. Ottelu on silti kokemisen arvoinen tapahtuma sen kiihkeän tunnelman ja värikkäiden kenttätapahtumien johdosta.

 • Kohtaamiset: 260
 • Enemmän voittoja: Boca Juniors (91)

Real Madrid vs. FC Barcelona (Espanja)

Real Madridin ja FC Barcelonan väliset kamppailut eivät paljoa esittelyjä kaipaa. El Clasicot keräävät maailmalla eniten katsojia yksittäiseen otteluun.

Kun Espanjan La Ligan jättiläiset kohtaavat, on luvassa draamaa ja kuumia tunteita kovatasoisten pelitapahtumien äärellä. 

El Clasicojen ikimuistoisimmat ottelut nähtiin, kun Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi olivat kuvioissa. Silloin kentällä nähtiin jos jonkinlaista tapahtumaa, eikä peli ollut aina puhtainta.

 • Kohtaamiset: 255
 • Enemmän voittoja: Real Madrid (103)

Galatasaray vs. Fenerbahce (Turkki)

Istanbulin derby Galatasarayn ja Fenerbahcen välillä on yksi maailman kuumimmista yksittäisistä otteluista. 

Turkkilaiset ovat fanaattisia kannattajia, ja varsinkin derby-otteluissa katsomossa nähdään äärimmäisen villiä meininkiä – hyvässä ja joskus ikävä kyllä pahassa.

Galalla ja Fenerillä on mittava historia ja tunteet usein kuumenevat, kun joukkueet mittelevät toisiaan vastaan. 

Jos joku joskus eksyy Istanbulin derbyä katsomaan, on ikimuistoisia hetkiä luvassa, koska meno katsomossa on jotain ällistyttävää.

 • Kohtaamiset: 398
 • Enemmän voittoja: 148

Derbyt Suomessa

Suomalainen jalkapallo on mennyt valtavasti eteenpäin viime vuosina. Kehitys ei ole näkynyt ainoastaan Veikkausliigan kenttätapahtumien puolella tai Huuhkajien menestyksessä. 

Varsinkin kaudella 2023 ollaan nähty selvästi suurempia yleisömääriä kotimaisen jalkapallon saralla.

Suomessa on myös muutama merkittävä derby-matsi, jotka keräävät katsojia poikkeuksellisen paljon.

HJK vs. HIFK

HJK:n ja HIFK:n väliset Stadin Derbyt ovat Suomifutiksen seuratuimpia yksittäisiä otteluita. Kaksi perinteistä helsinkiläistä seuraa kun kamppailevat vastakkain, draamasta ja kuumilta tilanteilta ei vältytä fanien hoilatessa kovaäänisesti.

Seurat olivat erossa toisistaan yli 40 vuotta, kunnes kaudella 2015 pitkä odotus palkittiin ja stadilaiset seurat pääsivät ottamaan mittaa toisistaan.

Vuosien 2015-2022 välisenä aikana ollaan nähty lukuisia ikimuistoisia derbyjä, jotka ovat tarjonneet katsojille viihdettä koko rahan edestä. 

Kaudella 2023 HIFK pelasi jälleen Ykkösessä, joten Stadin Derbyt ovat toistaiseksi tauolla.

VPS vs. SJK

Pohjanmaan derby eli Vaasan Palloseuran ja Seinäjoen Jalkapalloklubin väliset kamppailut keräävät tuvan täyteen.

Matseissa on yleensä huikea tunnelma katsomossa, ja kentällä pelaajat antavat kaikkensa. Pohjanmaan herruudesta halutaan taistella kynsin ja hampain.

VPS ja SJK ovat tarjonneet faneilleen monia hetkiä, jotka ovat jääneet myös muidenkin Suomifutista seuraavien katsojien mieleen. 

Yhteenveto

Mainittujen seurojen väliset kamppailut eivät suinkaan ole ainoita derbyjä maailmalla. Niitä riittää jokaisessa maailman kolkassa. Tällä kertaa käytiin läpi enimmäkseen eurooppalaisia derbyjä. 

Kaikkia futismaailman derbyjä yhdistää kuitenkin se, että niitä odotetaan enemmän kuin muita otteluita. Niissä on usein erityinen tunnelma, joka välittyy sekä kentällä että katsomossa.

Derby-otteluiden ensifiiliksiä on mahdollista kokea myös Suomessa. HJK:n ja HIFK:n väliset ottelut antavat osviittaa siitä, millaista derbyt ovat maailmalla.

Kun derbyfiiliksin on päästy, kannattaa siirtyä ostelemaan matsilippuja Euroopan derbyihin. Otteluliput voivat joskus olla kiven alla, joten suositus on olla ajoissa liikenteessä.

LUE KAIKKI UUTISET