Jalkapallon MM-kisat, H-lohko

Viimeisenä käyntiin pyöräytetään H-lohko, jossa on edustettuna neljä eri maanosaa. Ryhmästä voidaan ennustaa melko kimuranttia, ja ristiin pelaamista tullaan hyvin todennäköisesti näkemään. Riittääkö Portugalin rutiini lohkovoittoon, vai lipsahtaako ykköspaikka Afrikan, Etelä-Amerikan tai Aasian suuntaan? Vuoristoratajuna on valmis puksuttamaan liikkeelle, ja nyt perkaamme läpi lohkon H huippujännittävät ennakkoasetelmat.

H-lohkon ottelut

  • 24.11, Uruguay – Etelä-Korea, klo 15:00
  • 24.11, Portugali – Ghana, klo 18:00
  • 28.11, Etelä-Korea – Ghana, klo 15:00
  • 28.11, Portugali – Uruguay, klo 21:00
  • 2.12, Etelä-Korea – Portugali, klo 17:00
  • 2.12, Ghana – Uruguay, klo 17:00

Portugali

Ennakkosuosikkina lohkoon starttaa Portugali, jolla on alkamassa kuudes peräkkäinen lopputurnaus.

Maan paras saavutus MM-tasolla on vuoden 1966 pronssi, ja Saksan kisoissa kesällä 2006 joukkue sijoittui neljänneksi. Materiaali on kova, mutta karsinnassa ja kuluvan vuoden peleissä matkalla on ollut töyssyjä. Mikäli pelirohkeutta riittää ja tähdet löytävät tiiviissä turnauksessa yhteisen sävelen, saattaa lento kantaa Qatarin lämmössä kuitenkin pitkällekin.

Portugalin saldo MM-karsinnassa

  • 5-2-1, 17:6, 17p
  • Voitti playoff-kierroksella Turkin 3-1 ja Pohjois-Makedonian 2-0

Portugali istuskeli MM-karsintalohkossaan kuskin paikalla rupeaman alusta saakka mutta romahti kahdella viimeisellä kierroksella tasapeliin Irlannissa ja järisyttävään kotitappioon Serbiaa vastaan.

Suora kisapaikka lipesi loppumetreillä käsistä, mutta jatkokarsinnassa joukkue lakaisi Turkin ja Pohjois-Makedonian luiskaan väkevien esitysten jälkeen.

Myös tämän vuoden Kansojen Liigan A-sarjassa Portugali oli kiinni lohkovoitossa ennen viimeistä ottelua, mutta siinä Espanja oli Bragan illassa vahvempi ja huristeli ohituskaistaa ryhmän ykköseksi. Joukkue on hyvänä päivänä erittäin tehokas, mutta viime aikoina hommasta on puuttunut tasaisuutta.

Seuraa heitä

  • Bernardo Silva
  • Cristiano Ronaldo
  • Bruno Fernandes

Portugalin miehistössä on jälleen mukana useita pelaajia viime MM-kisojen ja vuoden 2021 EM-turnauksen rosterista. Avauskokoonpano on huikean laadukas, ja ryhmästä löytyy runsaasti kokemusta.

Kapteenina ja sekä pelillisenä että henkisenä johtajana toimii edelleen Cristiano Ronaldo, jonka varaan Portugalin maalinteko tulee jälleen kerran pitkälti nojaamaan.

Leveyttä yläoksalle tuovat Joao Felix ja Andre Silva. Keskikentällä löytyy valtavasti taitoa, kun peliä rakentelevat Bernardo Silva ja Bruno Fernandes. Puolustuksestakaan ei varsinaisesti heikkoa lenkkiä löydy. Toppareista Qatariin matkaavat muun muassa Ruben Dias ja Danilo Pereira sekä ikinuori Pepe.

Ryhmää luotsaa edelleen monivuotinen päävalmentaja Fernando Santos, jonka johdolla Portugali voitti vuoden 2016 Euroopan mestaruuden.

Joukkueen formaatio tulee Qatarissa olemaan tuttu 4-3-3, mutta Santos saattaa ottaa käyttöön myös 4-2-3-1-ryhmityksen, jolla Portugali väänsi muutaman ottelun tämän vuoden Kansojen Liigassa.

Nippu puolustaa joukkueena tiiviisti, ja KL-lohkossa omiin livahti kuudessa ottelussa ainoastaan kolme maalia. Hyökkäys on hyvänä päivänä tuhoisaa, mutta Portugalin peliä on leimannut ajoittain pienoinen varovaisuus. Materiaalin puolesta ryhmä on valmis nappaamaan lohkovoiton, ja avauskierroksen ottelu Ghanaa vastaan tulee näyttämään millaisessa iskussa laadukas joukkue tällä hetkellä surffaa.

Uruguay

Kakkoskorista Portugalia haastamaan kiskaistiin Uruguay. Etelä-Amerikan futisjättiläisiin kuuluva maa on voittanut MM-kultaa vuosina 1930 ja 1950, ja lähihistoriastakin löytyy neljäs sija 2010 kisoista.

Joukkue on paahtanut kuumassa formissa kuluvan vuoden aikana, ja sinipaidoilla on erinomainen sauma säväyttää Qatarin nurmilla. Uruguay ilmoittautuukin mielellään varsin laajaan kisojen mustien hevosten katraaseen.

Uruguayn saldo MM-karsinnassa

  • 8-4-6, 22:22, 28p

Uruguayn MM-karsinta eteni hyvin vaihtelevissa merkeissä. Joukkue oli vaarassa jäädä Qatarista rannalle kahlattuaan viime vuoden syksyllä vaikean neljän ottelun tappioputken. Tässä vaiheessa liiton toimistolla painettiin hätänappulaa, ja monivuotinen päävalmentaja Oscar Tabarez korvattiin Diego Alonsolla. Uusi luotsi ohjasi Uruguayn ensitöikseen karsinnan lopussa neljään peräkkäiseen voittoon, joiden ansiosta suora kisapaikka lohkesi Brasilian ja Argentiinan vanavedessä.

Samalla joukkue pääsi karistamaan mielestään karsinnan aiemmat epäonnistumiset sekä kesän 2021 Copa American heikot esitykset. Tuolloin Uruguay hävisi puolivälierässä Kolumbialle oltuaan jo alkulohkossa melko vaisussa tikissä. Kuluvan vuoden treenipeleissä joukkueen otteissa on ollut paljon hyvää. Iranilta tuli syyskuussa takkiin maalein 1-0, mutta aiemmin Meksiko oli mennyt nurin lukemin 3-0, ja viimeisimmässä ottelussa Kanada kaatui tyylikkäästi 2-0.

Seuraa heitä

  • Federico Valverde
  • Luis Suarez
  • Darwin Nunez

Uruguayn miehistö on mukavan oloinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta, ja avainpelaajat vääntävät Euroopan suurseuroissa isoissa rooleissa.

Hyökkäyksessä mukana ovat jälleen konkarit Luis Suarez ja Edinson Cavani, ja huipputrion täydentää nuoremman polven maalitykki Darwin Nunez. Myös keskikentän materiaali on todella laadukas, kun moottoria pyörittävät Federico Valverde, Rodrigo Bentancur ja Matias Vecino. Puolustuksen johtohahmoja ovat Jose Maria Gimenez ja Ronald Araujo. Rosterin leveys arveluttaa hieman, mutta avauksen ukkojen pysyessä terveenä homma vaikuttaa erittäin lupaavalta.

Uruguay on mennyt Alonson alaisuudessa pääasiassa hyvin perinteisellä 4-4-2-ryhmityksellä, jossa Valverde ja Bentancur operoivat keskikentän keskustassa.

Systeemi muuntuu sujuvasti myös defensiivisemmäksi muodoksi 4-1-4-1, jossa puolustuslinjan edessä varmistaa ylimääräinen ankkuri. Meininki oli MM-karsinnan loppupuolella hyvin kurinalaista, ja Alonson neljässä ensimmäisessä ottelussa omiin kolahti yhteensä vain kerran. Myös viidestä edellisestä harjoitusottelusta on napsunut neljä nollapeliä, joten paketti näyttää olevan kisojen kynnyksellä hienosti kasassa.

Lohkovoitto ei ole mitenkään mahdottomuus, sillä Uruguayn meno on parhaana päivänä maailmanluokkaa. Ensimmäinen vastustaja Qatarissa on Etelä-Korea, ja tuohon taistoon Uruguay pääsee ampaisemaan selvähkönä ennakkosuosikkina.

Etelä-Korea

Aasian futiksen ehdottomiin suurmaihin kuuluva Etelä-Korea on ollut mukana jokaisesta MM-lopputurnauksessa jo vuodesta 1986 lähtien.

Sen ikimuistoisin suoritus oli ilman muuta kesän 2002 kotikisojen neljäs sija, mutta yleensä joukkueella on ollut tapana matkata kotiin lohkovaiheen päätteeksi. Karsinta meni sukkana läpi, mutta riittävätkö eväät tällä kertaa taisteluun pudotuspelipaikoista?

Etelä-Korean saldo MM-karsinnassa

  • Kolmas kierros, 7-2-1, 13:3, 23p
  • Toinen kierros, 5-1-0, 22:1, 16p

Aasian karsinta oli Etelä-Korealle melkoinen läpikävely, ja koko rupeaman ainoa tappio tuli päätöskierroksella Arabiemiraatteja vastaan kisapaikan ollessa jo taskussa.

Vertailukohtaa voidaan ottaa lohkon lopulta niukasti voittaneesta Iranista, jonka Etelä-Korea löi kotonaan maalein 2-0, ja vastaava keskinäinen Teheranissa päättyi 1-1 tasapeliin. Korealaiset olivat molemmissa kamppailuissa päävastustajaansa pelillisesti jonkin verran edellä. Kuluvan vuoden kesällä ja syksyllä joukkue on pelannut useita Qatariin valmistavia harjoitusotteluita, ja tulokset ovat olleet pääosin positiivisia. Brasilia tosin tarjoili kesäkuun alussa turpasaunan lukemin 5-1, mutta tuon tappion jälkeen Etelä-Korea on voittanut Chilen, Egyptin ja Kamerunin.

Seuraa heitä

  • Heung-Min Son
  • Min-Jae Kim
  • Ui-Jo Hwang

Etelä-Korean kisaryhmästä suurin osa pelaa kotimaan omassa liigassa, mutta avauskokoonpanon ukoista moni tahkoaa Euroopan isoissa sarjoissa.

Ryhmän ykköstähti on jälleen hyökkääjä Heung-Min Son, jonka toivotaan toipuvan kasvovammastaan ajoissa ennen turnauksen alkua. Maalintekotalkoisiin pyrkii osallistumaan myös sentteri Ui-Jo Hwang. Keskikentän tärkeimmässä roolissa kiskoo monipuolinen In-Beom Hwang, ja konehuoneessa ankkurina luutii Woo-Young Jung. Puolustuksen johtajaksi on noussut huippuvedossa oleva toppari Min-Jae Kim.

Ykkösnyrkki on jokseenkin vahva, mutta rosterin leveyden puute tulee luultavasti aiheuttamaan turnauksen aikana omat ongelmansa.

Joukkuetta valmentaa edellisten MM-kisojen jälkeen vetovastuun ottanut Paulo Bento. Jälki on ollut miehen alaisuudessa toistaiseksi erittäin hyvää, mutta laadukkaat kilpailulliset ottelut ovat olleet Etelä-Korealle varsin harvassa.

Joukkue on käyttänyt MM-karsinnassa hyökkäävämpää 4-2-3-1-ryhmitystä sekä hieman puolustusvoittoisempaa 4-1-4-1-muotoa.

Qatarissa Etelä-Korea peluuttanee altavastaajan asemassa kahta keskikentän keskustan pelaajaa sekä lisäksi varmistavaa ankkuria. On mielenkiintoista nähdä kuinka rohkeasti Bento uskaltaa pakettiaan hyökkäyssuuntaan availla. Lohko on haastava, ja avauspelistä pisteenkin niistäminen Uruguaylta olisi kivikova suoritus.

Ghana

Olemme edenneet jo kisaennakkomme viimeiseen ryhmään, ja se on H-lohkoon neloskorista arvottu Ghana.

Maa on selviytynyt MM-lopputurnaukseen vain kolmesti aiemmin, mutta kyseessä on kuitenkin yksi Afrikan isoista futisvaltioista. Edustusjoukkueen ympärillä ovat puhaltaneet kuluvan vuoden aikana uudet tuulet, ja Ghana on kisojen alla todellinen jokerikortti.

Ghanan saldo MM-karsinnassa

  • 4-1-1, 7:3, 13p
  • Voitti playoff-kierroksella Nigerian vierasmaalisäännöllä (yhteismaalit 1-1)

Karsintasetti oli Ghanalta jokseenkin nihkeä suoritus, jonka aikana hienouksia ei juurikaan nähty. Lohkovaiheessa joukkue onnistui kuitenkin kairaamaan viimeisellä kierroksella pakkovoiton Etelä-Afrikkaa vastaan maalein 1-0.

Joukkueet päätyivät näin ollen tasapisteisiin yhtä suurella maalierolla, mutta Ghana eteni jatkokarsintaan tehtyään lohkossa yhden osuman kilpakumppaniaan enemmän. Playoff-kierroksella Ghana hiihteli Nigeriaa vastaan 0-0 ja 1-1 tasurit ja vei kisapaikan äärimmäisen niukasti tuon yhden viimeistellyn vierasmaalin turvin. Pelillisesti joukkue ei ollut karsinnan aikana kummoisessa vireessä, ja myös alkuvuonna palloillut Afrikan mestaruuskisat menivät Ghanalta täysin metsään.

Alkulohkosta irtosi vain yksi piste, ja tuon sekoilun jälkeen silloinen päävalmentaja Milovan Rajevac saikin monoa.

Seuraa heitä

  • Thomas Partey
  • Inaki Williams
  • Mohammed Kudus

Qatarissa Ghanan paattia luotsaa viime helmikuussa tehtävässä aloittanut Otto Addo, joka onkin laittanut hihat heilumaan. Mies on saanut usean Euroopassa syntyneen ghanalaistaustaisen pelaajan valitsemaan Ghanan maajoukkueen edustamisen, ja etenkin Inaki Williams, Tariq Lamptey ja Mohammed Salisu tuovat joukkueeseen valtavasti osaamista. Kaikki kolme tekivät maajoukkuedebyyttinsä syyskuussa ja ovat valmiit urotekoihin MM-viheriöillä.

Ghanan ryhmän johtohahmo, kapteeni ja keskikentän tukipilari on Thomas Partey, ja muita Addon luottomiehiä ovat muun muassa puolustuksen Daniel Amartey, laitahyökkääjä Jordan Ayew sekä hyökkäyksen alapuolella operoiva Mohammed Kudus.

Muutaman tähtipelaajan takana rosteri ei ole kovinkaan leveä, ja Addolla tulee olemaan valtava työ ottaa miehistöstään maksimit irti Qatarin taistoissa.

Joukkueen hyökkäys on ollut jo pidempään hyvin vaisua, ja alkavassa turnauksessa vastustajat ovat armottoman kovia. Ghana suosii 4-2-3-1-ryhmitystä, jossa alakertaa tukee kaksi puolustavaa keskikenttäpelaajaa. Joukkue voi Williamsin ja Lampteyn kanssa hieman muokata pelitapaansa, mutta tuskin kisoissa tullaan Addon nipulta yltiöpäistä hyökkäämistä näkemään. Tiiviillä joukkuepuolustuksella Ghana voi kairata lohkosta jonkun pisteen, mutta jatkopaikkaan saumat ovat kovin laihat.

LUE KAIKKI UUTISET