Jääkiekon MM-kisat 2022

On taas jääkiekon MM-kisojen aika ja tänä vuonna kisat pelataan Suomessa, upouudella Nokia Areenalla sekä Helsingin jäähallissa. Tässä artikkelissa käydään nopeasti läpi kisojen ennakkosuosikit ja heittopussit. 

Kisat pelataan kahden lohkon järjestelyllä. A-lohkon joukkueet pelaavat ottelunsa Helsingin Jäähallissa ja B-lohko Tampereella Nokia Areenalla. Helmikuun lopulla Kansainvälinen Jääkiekkoliitto ilmoitti, että Venäjä sekä Valko-Venäjä eivät osallistu kilpailuihin ja niiden tilalle nostettiin Ranska sekä Itävalta. 

MM-kisat alkavat 13.5.2022

A-lohko

A-lohko: Italia, Kanada, Kazakstan, Ranska, Slovakia, Saksa, Sveitsi, Tanska

A-lohkoa tutkaillessa tulee väkisinkin eteen se, että Kanada on selkeä suosikki lohkovoittajaksi. Ainoastaan Sveitsillä ja Slovakialla on mahdollisuus horjuttaa kanukkien suosikkiasemaa. Saksa voi tietysti tehdä saman tempun kuin edellisissä kisoissa, mutta muut maat ovat lähinnä vain osallistumassa. Kenenkään lopullista joukkuetta ei ole vielä julkaistu, mutta voinee odottaa, että nämä yllämainitut isoimmat maat ovat vahvimmillaan, kun aletaan rapakon takaa tuomaan vahvistuksia joukkueisiin. 

1. Kanada

Kanada voitti viime vuoden MM-kisat juurikin tämän vuoden isäntämaata Suomea vastaan finaaleissa jatkoajan jälkeen lukemin 2-3. Kanada oli noissa kisoissa liikkeellä hyvinkin kokemattomalla ja jopa nimettömällä joukkueella ja eteni vaivoin B-lohkostaan jatkoon ollen neljäs, eli viimeinen jatkoonmenijä. Puolivälierissä kuitenkin kaatui A-lohkon ylivoimainen voittaja ROC (Venäjän Olympiakomitea) jatkoajan jälkeen 2-1 ja välierissä USA lukemin 4-2. Finaalissa vastaan asettui Suomi, joka kaatui niinikään jatkoajan jälkeen lukemin 2-3. 

Tuoreena maailmanmestarina Kanada lähtee kisoihin yhtenä suosikkina, mutta ei missään nimessä ylivoimaisena sellaisena. Joukkuetta ei ole vielä julkaistu kokonaisuudessaan, mutta isoja nimiä on varmasti tulossa rapakon takaa, joten odotettavissa on jälleen vahvaa suorittamista Kanadalta. Lohkonsa ylivoimaisesti suurin suosikki. 

2. Sveitsi

Sveitsin viimeisimmät kisat olivat lohkovaiheen osalta menestys. Joukkue oli heti ROCin jälkeen lohkokakkonen ja sai vastaansa puolivälierissä Saksan. Kukaan ei odottanut muuta kuin Sveitsin voittoa, mutta matka katkesi kuitenkin pettymyksellisesti voittolaukauskilpailussa lukemin 2-3 Saksan hyväksi. Voitaneen olettaa, että Sveitsi lähtee nyt kirkastamaan tuota pettymystä näihin kisoihin ja kovia nimiä rapakon takaa on jo vahvistanut saapumisensa joukkueeseen ja lisävahvistuksia saattaa vielä tulla NHL:n pudotuspelien tuloksista riippuen. Sveitsi on omissa papereissa takuuvarma pudotuspelijoukkue näinkin “helpossa” lohkossa ja todennäköinen lohkokakkonen. 

3. Slovakia

Slovakian kisat edellisvuonna päättyivät myös pettymykseen. Joukkue selviytyi vaivoin jatkoon ollen lohkonsa neljäs ja puolivälierässä tuli USA:lta käkättimeen peräti 6-1 ja kotimatka sai alkaa. Joukkueessa on paljon potentiaalia ja nuori nousevia pelaajia, mutta se ei vielä näissä kisoissa riittänyt.

Tämän vuoden olympialaiset kuitenkin antoivat uskoa joukkueen tekemiseen, kun joukkue selviytyi lähes sensaatiomaisesti pronssille asti. Joukkue odottaa vielä muutamien pelaajien osallistumisinnokkuutta, kuten Peter Cehlarikin ja Marek Hrivikin. Todennäköisesti heidät voidaan kuitenkin lopulliseen rosteriin sijoittaa. Myös suomalaisittain mielenkiintoista on seurata TPS:ää edustavan 17-vuotiaan Juraj Slafkovskyn edesottamuksia näissä kisoissa. Slafkovsky voitti olympialaisten piste ja maalipörssin seitsemällä osumallaan. 

4. Saksa

Saksa oli edellisten kisojen musta hevonen. Joukkue ylsi lohkonsa kolmanneksi ja eteni puolivälieriin toisen lohkon kakkosta Sveitsiä vastaan johon tien odotettiin päättyvän. Saksa kuitenkin vei ottelun aina voittomaalikilpailuun saakka, josta joukkue otti sensaatiomaisen 2-3 voiton ja eteni välieriin.

Välierissä kuitenkin tie nousi auttamatta pystyyn eikä suomalaisen Toni Söderholmin valmentaja joukkue pystynyt vastaamaan Suomelle. Ottelu kuitenkin oli erittäin tasainen ja ajoittain Suomi oli vaikeuksissa. Ottelu päättyi lukemin 2-1 Suomelle ja Saksa joutui pronssipeliin USA:ta vastaan. Tässä kohtaa bensa oli jo täysin loppu ja jenkit murskasivat saksalaisten mitalihaaveet lukemin 6-1. 

Muut: 

Lohkon muut joukkueet taistelevat lähinnä viimeisestä jatkopaikasta, jossa todennäköisimmin esiintyy kuitenkin Saksa. Italia, Kazakstan ja Tanska jäivät viime kisoissa pudotuspelien ulkopuolelle. Kazakstan oli jopa lähellä päästä jatkoon, mutta mestari Kanada vei viimeisen paikan lohkossa. Ranska ei viime kisoissa mukana ollut, mutta nostettiin nyt mukaan varasijalta lohko B:ssä pelaavan Itävallan tavoin. 

Mielenkiintoista kuitenkin on nähdä varmasti yksi pienempi maa pudotuspeleissä. Kuka se on? Omissa papereissani se on Saksa, mutta Tanska voi myös yllättää eikä heidän joukkue kovin paljon nimilistassa Saksalle häviä. Muut lohkon maat eivät näissä kisoissa pudotuspelejä tule näkemään. 

B-lohko

B-lohko: Iso-Britannia, Itävalta, Latvia, Norja, Ruotsi, Suomi, Tshekki, USA

B-lohko on erittäin laadukas, jopa epäreilu A-lohkoa mietittäessä, kun isoimmat joukkueet Suomi, Ruotsi, USA sekä Tshekki ovat kaikki samassa lohkossa. Muut maat, eli Iso-Britannia, Latvia, Itävalta ja Norja ovat haastajan asemassa ja kiusaamassa isompiaan. Ehdottomasti suurimmat suosikit tähän lohkoon ovat nuo edellä mainitut isot maat, joista ehkä suurimpana suosikkina lohkovoittoon on isäntämaa Suomi. Ruotsi, USA sekä Tshekki tietysti ovat kaikki mahdollisia kultamitalisteja, joten ei voida kirkossa kuuluttaa tämän lohkon voittajaa. 

1. Suomi 

Suomi oli edellisten kisojen lohkokakkonen ja eteni aina finaaliin saakka, jossa Kanada oli kuitenkin vahvempi ja vei kultamitalit nimiinsä. Suomen joukkue ei juuri missään kisoissa ole ollut se nimekkäin joukkue, mutta Jukka Jalonen on saanut hienosti joukkueen pelaamaan yhteen hiileen ja menestystä on tullut lähes jokaisissa arvokisoissa. Viimeisimpänä menestyksen osoituksena sensaatiomainen Olympiakulta tältä vuodelta. 

Suomen joukkue on muodostumassa pikkuhiljaa ja lopullinen runko julkaistaneen lähiaikoina. Kuitenkin tuttuja nimiä edellisistä kisoista on mukana ja muutama ylläri luultavasti. Suomi on kuitenkin lohkonsa suurin suosikki viimevuosien meriittien vuoksi, mutta lohko on kova, erittäin kova. Suomi pelaa ottelunsa Tampereella, uudella Nokia Arenalla.

2. Ruotsi

Ruotsin viimeiset kisat eivät menneet ns. putkeen. Joukkue jäi katastrofaalisesti pudotuspelien ulkopuolelle ollen lohkonsa viides. Ruotsin joukkue oli hyvä, mutta heti lohkon alkuun tappio Tanskalle 4-3 ja toisessa ottelussa Valko-Venäjälle 1-0 aiheuttivat aika pitkälti tämän suuren fiaskon. Ruotsi paransi peliään loppua kohden, mutta pisteet eivät enää riittäneet, kun muut joukkueet pelasivat niin pahasti ristiin ja Slovakia vei viimeisen pudotuspelipaikan kahden pisteen erotuksella ruotsalaisiin. 

Nyt Tre Kronor lähtee näyttämään, että tuo katastrofaalinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänti on historiaa ja lähtee taistelemaan Suomen kanssa lohkovoitosta. Joukkue tulee vilisemään NHL-tähtiä, mutta ei ehkä niitä nimekkäimpiä, joka taas saattaa olla hyväkin asia. 

3. USA

Yhdysvallat oli yksi edelliskisojen suurimmista mestarisuosikeista erinomaisen lohkovaiheen jälkeen. Joukkue voitti lohkonsa jättäen Suomen kakkoseksi ja kohtasi puolivälierissä Slovakian. USA:n esitys oli murskaava ja Slovakia laitettiin ulos numeroin 6-1. Toisessa puolivälierässä sensaatiomaisesti ROCin kaatanut Kanada asettui vastaan välierissä, mutta tässä kohtaa jenkkien kone hyytyi ja Kanada haki yllättävän voiton lukemin 4-2 ja pakotti USA:n pronssiotteluun, josta kuitenkin kotiinviemiseksi jäi mitalit kaulaan Saksan kaaduttua puolivälierien tapaan 6-1. 

USA oli kisoissa liikkeellä erittäin nuorella ryhmällä ja haki kenties Miracle on ice tyylistä ratkaisua ja joukkueessa oli paljon yliopistopelaajia. Tämä kantoi tietyn aikaa ja antoi varmasti nuorille pelaajille paljon kokemusta ja palkintokin tuli lopulta pronssin myötä.

Tämän vuoden joukkue tulee koostumaan pitkälti samoista kavereista höystettynä muutamille NHL-vahvistuksilla ja se tulee viemään jenkit vähintään lohkokolmoseksi, ainakin omissa papereissani. 

4. Tshekki

Tsekki jäi viime kisoissa lohkonsa kolmanneksi ja kohtasi puolivälierissä Suomen. Ottelu oli äärimmäisen tasainen ja päättyi vain 1-0 Suomen voittoon. Tshekin kisat päättyivät siis jälleen pettymykseen ja nyt lähdetään taas muuttamaan kurssia. 

Tshekki saa jälleen nimekkään joukkueen kasaan ja NHL:stä mukaan leirityksiin on saapunut liuta pelaajia. Kieltäytymisiä on tullut verrattain vähän, joten nimivahvan joukkueen Tshekki tulee saamaan näihin kilpailuihin ja joukkue taistelee varmasti neljän joukkoon pääsystä ja pystyy täysin haastamaan lohkon muut maat, jopa lohkovoittoon on mahdollisuus, kun kisoissa tuppaa aina tulemaan yllätyksiä. 

Muut:

Iso-Britannia, Itävalta, Latvia sekä Norja ovat lähtökohtaisesti vain kiusaamassa isompiaan. Latvialla ja Norjalla on pienen pienet saumat jatkopaikkaan jos kaikki napsahtaa kohdilleen, mutta tämä lohko on niin kova, että uskoa tähän ei omalla kohdalla ainakaan riitä. 

Itävalta ja Iso-Britannia ovat todennäköisesti lohkon viimeiset, mutta kuten sanottua, yllätyksiä on varmasti luvassa. Varsinkin kisojen avauspäivät ovat yleensä yllätyksiä täynnä ja pienemmät maat saattavat hyvinkin ottaa isoja päänahkoja heti kättelyssä. 

Jääkiekon MM-kisat alkavat perjantaina 13.5.2022 neljällä ottelulla: 

A-lohkossa Ranska saa vastaansa Slovakian klo 16.20 ja Saksa kohtaa Kanadan klo 20:20

B-lohkon ottelut avaa Latvia - USA ottelu klo 16.20 ja isäntämaa Suomi avaa oman kisataipaleensa klo 20:20 Norjaa vastaan.

LUE KAIKKI UUTISET