Huuhkajat liitää lokakuun huipputärkeisiin EM-karsinnan peleihin

Taistelu paikoista ensi kesän jalkapallon EM-kisoihin jatkuu jälleen lokakuun puolivälissä, ja Suomella on edessä kaksi huikean tärkeää ottelua.

Maajoukkue matkustaa lauantaina Slovenian vieraaksi ja saa tiistaina Helsingissä vastaansa Kazakstanin. H-lohkon tilanne on kuuden kierroksen jälkeen todella kutkuttava, kun vain yksi piste erottaa ryhmän neljä ensimmäistä maata toisistaan.

Nyt käymme läpi lähtökohdat karsinnan toiseksi viimeiseen rupeamaan ja katsastamme tarkemmin Huuhkajien asetelmat ennen tulevia koitoksia.

H-lohkon tilanne

 1. Slovenia, 4-1-1, 13:6, 13p
 2. Tanska, 4-1-1, 12:5, 13p
 3. Suomi, 4-0-2, 11:4, 12p
 4. Kazakstan, 4-0-2, 9:5, 12p
 5. Pohjois-Irlanti, 1-0-5, 4:8, 3p
 6. San Marino, 0-0-6, 0:21, 0p

H-lohkon kärki säilyi huipputiiviinä myös syyskuun kahden ottelukierroksen jälkeen. Ryhmän piikkipaikalle ponnisti Slovenia, joka voitti odotetusti Pohjois-Irlannin kotonaan ja San Marinon vieraissa.

Myös Tanska naarasi täydet kuusi pinnaa kaadettuaan kevyesti San Marinon ja väännettyään Helsingistä niukan 1-0 voiton.

Kazakstan putosi lohkon neloseksi vaikka onnistuikin lyömään ryhmän häntäpäähän jumiutuneen Pohjois-Irlannin kotonaan. Suomelle kärsitty 0-1 kotitappio oli kuitenkin valtava kolaus maan kisahaaveille, sillä Kazakstanin loppuohjelma on kärkimaista ehdottomasti vaativin.

Suomi ei esittänyt Astanassa missään nimessä parastaan, mutta joukkueen paketti oli jälleen tutun tiivis, ja kärsivällinen työ toi lopulta palkinnon.

Hyvin tapahtumaköyhän ottelun ainoan maalin sivalsi noin vartti ennen loppua Oliver Antman, joka viimeisteli viileästi Huuhkajien jotakuinkin ainoasta laadukkaasta paikasta. Kazakstania pidettiin kotipelissään etukäteen varsin vaarallisena, mutta Suomen sitkeä 3-4-3 systeemi hyydytti isäntien hyökkäyksen täysin. 

Suomen tulokset EM-karsinnassa

 • 23.3, Tanska – Suomi, 3-1
 • 26.3, Pohjois-Irlanti – Suomi, 0-1
 • 16.6, Suomi – Slovenia, 2-0
 • 19.6, Suomi – San Marino, 6-0
 • 7.9, Kazakstan – Suomi, 0-1
 • 10.9, Suomi – Tanska, 0-1

Myös Tanska-oteluun päävalmentaja Markku Kanerva lähti kolmen topparin linjalla ja altavastaajana ymmärrettävästi varsin puolustusvoittoisesti.

Luotsivelho teki avauskokoonpanoon pientä viilausta, ja hyökkäyksestä penkille putosivat Joel Pohjanpalo sekä Oliver Antman ja puolustuksesta Richard Jensen.

Tilalle nostettiin toppariksi Matti Peltola, keskikentälle Glen Kamara ja hyökkäykseen Benjamin Källman, jonka rooli oli enemmän laidalla kuin piikissä.

Tanska hallitsi Helsingissä kenttätapahtumia vahvasti, mutta ylöspäin vieraat pysyivät kuitenkin varsin hyvin kurissa. Ottelun ainoa maali syntyi viitisen minuuttia ennen loppua, kun Pierre-Emile Højbjergin kaukoveto upposi verkkoon.

Suomen onnistujat syyskuun rupeamassa löytyvät ehdottomasti joukkueen alakerrasta, sillä maajoukkueen hyökkäyspeli oli kokonaisuudessaan huolestuttavan vaisua.

Topparilinjassa orkesteria johti taas kerran jämäkästi Robert Ivanov, ja myös Arttu Hoskonen sai puhtaat paperit. Keskikentän keskustassa Rasmus Schüller ja Kaan Kairinen luutivat tyylikkäästi puolustussuuntaan mutta tarjosivat hyvin vähän ylöspäin.

Suomen maalin Kazakstania vastaa juonivat mallikkaasti Källman ja Antman, mutta tuo hetki jäikin Suomen ainoaksi ilonaiheeksi hyökkäyssuuntaan.

Suomen maalintekijät EM-karsinnassa

 • Oliver Antman, 3 maalia
 • Daniel Håkans, 3 maalia
 • Benjamin Källman, 2 maalia
 • Teemu Pukki, 1 maali
 • Joel Pohjanpalo, 1 maali
 • Glen Kamara, 1 maali

Tanska-tappiossa Suomi puolusti kurinalaisesti mutta oli hyökkäyspäässä todella heikko. Mutta millä aseilla Huuhkajat lähtee Slovenian ja Kazakstanin kaatoon?

Vaikka lauantain vääntö ei ole kummallekaan varsinainen pakkovoiton paikka, Ljubljanassa käytävä ottelu antaa jo pitkälti suuntaa kumpi leiri tulee lopputurnaukseen marssimaan. Suomi on liikkeellä puolustusvoittoisella pelitavalla, ja muodon ennakoidaan olevat tiivis 3-4-3 tai jokin siitä hiottu variaatio.

Puolustuksessa Kanerva luottanee Tanskaa vastaan aloittaneeseen topparikolmikkoonsa Robert Ivanov, Arttu Hoskonen ja Matti Peltola.

Wingbackeina toimivat oikealla Nikolai Alho ja vasemmalla luultavasti joko Jere Uronen tai Pyry Soiri. Keskikentän keskustassa jotakuinkin varma avaaja on Rasmus Schüller, jonka rinnalle on hieman ryhmityksestä riippuen tarjolla Glen Kamara ja Kaan Kairinen. Kärjessä paikkansa ottaa Teemu Pukki, jonka ympärillä mahdollisia avaajia ovat Pohjanpalo, Källman ja Robert Taylor.

Rosterista ovat lokakuun peleistä loukkaantumisten takia sivussa Antman ja Jensen.

Eniten peliminuutteja EM-karsinnassa

 • Lukas Hradecky, 540 min
 • Robert Ivanov, 540 min
 • Nikolai Alho, 480 min
 • Glen Kamara, 394 min
 • Teemu Pukki, 385 min

Slovenia-pelin tuloksesta riippumatta Suomella ei olisi varaa tiputtaa pisteitä kotonaan Kazakstania vastaan, ja odotettavissa on hyökkäävämpi pelitapa ja formaatio. Pientä kierrätystä on tiiviissä pelitahdissa luvassa, ja minuutteja vyölleen odottavat hyökkäyksessä muun muassa Marcus Forss ja Daniel Håkans.

Tiistain ottelussa Kanerva saattaa luopua kolmen topparin linjastaan, jolloin Schüller, Kamara ja Kairinen olisi mahdollista saada kaikki samaan aikaan kehiin keskikentälle.

Suomen tulevat ottelut

 • 14.10, Slovenia – Suomi
 • 17.10, Suomi – Kazakstan
 • 17.11, Suomi – Pohjois-Irlanti
 • 20.11, San Marino – Suomi

H-lohkon tilanne on siis tällä hetkellä huikean jännittävä, ja ryhmän kärjen asetelmat tulevat muuttumaan vielä useaan kertaan otteluitten edetessä.

Huuhkajaparven jo taisteltua Ljubljanan illassa lauantain myöhäispelissä Tanskan voidaan olettaa ottavan kotonaan täydet pisteet Kazakstania vastaan. Juutit tulevat ottamaan tiistaina voiton San Marinosta ja nousevat jo askeleen päähän suorasta kisapaikasta. Suomen ja Kazakstanin välisen kamppailun kanssa samaan aikaan tahkotaan toinen todella merkittävä ottelu. Huuhkajaleiri toivoo tuolloin Pohjois-Irlannilta apuja, jotta Slovenia tiputtaisi kalliita pisteitä Belfastissa.

H-lohkon muut lokakuun ottelut

 • 14.10, Pohjois-Irlanti – San Marino
 • 14.10, Tanska – Kazakstan
 • 17.10, San Marino – Tanska
 • 17.10, Pohjois-Irlanti – Slovenia

Lokakuussa eletään jälleen Suomifutiksen kannalta historiallisia aikoja, ja etenkin Slovenia-ottelu on tärkeytensä kannalta valtava.

Ljubljanaan matkustaa yli tuhat Huuhkajien kannattajaa pitämään meteliä yllä ja huutamaan joukkueemme kohti toista peräkkäistä esiintymistä EM-lopputurnauksessa. Kazakstania vastaan Suomea tukee jälleen villi Olympiastadionin yleisö, ja jalkapallohuumassa kylpevä tupa tulee olemaan tälläkin kertaa täysi. Edessä on hurja sinivalkoinen futisviikko, kun Huuhkajat jatkaa liitoaan kohti Saksan kisoja.

LUE KAIKKI UUTISET