He ovat Valioliigan kesähankintojen isoimmat onnistujat

Valioliigan seurat mellastivat rajusti viime kesän siirtomarkkinoilla. Rahaa paloi, pelaajasirkus pyöri vinhaa vauhtia ja kilpavarustelussa sattui sekä isoja osumia että melkoisia huteja. Muutamien megaluokan myyntien siivittämänä sekä avokätisten omistajien tuella seuroilla oli jälleen millä mällätä, ja nyt katsastamme mitkä hankinnat ovat olleet alkukauden perusteella onnistuneimmat.

James Maddison, Tottenham

Tottenham aloitti kesän bisneksensä jo reippaasti ennen seuralegenda Harry Kanen myymistä Bayern Müncheniin. Spurs kiinnitti heti heinäkuun alussa riveihinsä James Maddisonin, joka irtosi Valioliigasta pudonneesta Leicesteristä 40 miljoonan punnan alehintaan. Englannin maajoukkueessakin esiintynyt keskikentän taitopelaaja on ottanut välittömästi paikkansa Tottenhamin kymppipaikalla ja kiskaissut todella vahvan alkusyksyn.

 • 11 ottelua
 • 81 minuuttia per ottelu
 • 3 maalia
 • 5 syöttöä

Maddison on ollut Heung-min Sonin rinnalla Tottenhamin tehokkain pelaaja pyssytettyään kolme liigaosumaa ja jaettuaan lisäksi viisi maalisyöttöä. Spursin uusi pelitapa perustuu nopeisiin hyökkäyksiin, ja Maddison on väkevillä kuljetuksillaan ja upeilla syötöillään merkittävässä roolissa. Keskikenttätaiturin alkukauden kohokohtiin kuuluu Pohjois-Lontoon derby, jossa mies teki esityön Spursin molempiin maaleihin Arsenalin kanssa tahkotussa 2-2 tasapelissä. Maddison oli Tottenhamin avauskokoonpanossa jokaisessa joukkueen yhdessätoista ensimmäisessä ottelussa ennen kuin joutui loukkaantumisen takia sivuun marraskuun alkupuolella.

Dominik Szoboszlai, Liverpool

Liverpool laittoi keskikenttänsä kesällä uusiksi, ja ostoksilla oltiin jo hyvissä ajoin siirtoikkunan alkupuolella. Heinäkuun ensimmäisinä päivinä seura julkisti kaksi isoa hankintaa, kun rosteriin napsittiin Alexis Mac Allister Brightonista sekä Dominik Szoboszlai RB Leipzigistä. Molemmat ovat olleet saman tien avauksen tavaraa, ja kumpikin on sopeutunut rooliinsa erinomaisesti heti kauden ensimmäisellä kolmanneksella. Nostamme listallemme tässä kohtaa Szoboszlain, joka on esiintynyt upeasti Poolin vahvalla vasemmalla laidalla. Hintalappu oli räväkkä 60 miljoonaa puntaa, ja odotukset sen myötä luonnollisesti kovat.

 • 12 ottelua
 • 88 minuuttia per ottelu
 • 1 maali
 • 2 syöttöä

Szoboszlai on pelannut sekä Leipzigissä että Unkarin maajoukkueessa varsin hyökkäävässä roolissa, mutta Liverpoolissa mies tekee myös huipputärkeää työtä keskikentän puolustavammalla osa-alueella. Szoboszlain tehot ovat toistaiseksi olleet melko laihat – yksi liigamaali ja kaksi maalisyöttöä – mutta tilastoa ovat hieman himmentäneet hyökkääjätovereitten missaamat laadukkaat tontit. Unkarilainen tulee kauden edetessä parantelemaan saldoaan ja samalla jatkamaan eräänlaista kuutospaikan paikkaamista ja toimimaan tärkeänä linkkinä hyökkäyksen ja puolustuksen välillä.

Jeremy Doku, Manchester City

Myös Manchester City teki rosteriinsa pientä säätöä kesän markkinoilla, ja seura kiskaisi elokuun lopulla pienen yllätyshankinnan. Laitahyökkääjä Jeremy Doku ostettiin Rennesistä kovalla 60 miljoonan euron hinnalla, ja 21-vuotias nuorukainen tuo hieman erilaista ulottuvuutta hallitsevan mestarin yläoksille. Belgian maajoukkueen avaukseen noussut nopea ja tekninen pelimies on nähty sekä vasemmalla että oikealla laidalla, ja Valioliigassa tehot ovat olleet yhdeksässä ottelussa erinomaiset kaksi maalia ja viisi maalisyöttöä.

 • 9 ottelua
 • 62 minuuttia per ottelu
 • 2 maalia
 • 5 syöttöä

Dokun taidot ovat olleet omiaan avaamaan matalalla makaavia puolustuksia, ja Bournemouthia vastaan mies kiskaisi marraskuun alussa yhden kaapin ja pohjusti lisäksi peräti neljä osumaa Cityn 6-1 voitossa. Cityn pelatessa kolmen topparin linjalla Dokun rooliin kuuluu myös puolustustehtäviä, joista hän onkin suoriutunut toistaiseksi hyvin. Sinipaitojen hyökkäysarsenaali on tälläkin kaudella hurjan kova, ja belgialaisen tulon myötä rosterista löytyy huikeasti leveyttä ja vaihtoehtoja hieman modifioituihin ryhmityksiin.

Josko Gvardiol, Manchester City

Manchester City vahvisti siirtoikkunassa myös takalinjojaan, ja alakerran hankinta oli monipuolinen puolustaja Josko Gvardiol. Leipzigille maksettu hinta oli hurja 90 miljoonaa euroa, ja manageri Pep Guardiola sai käsiinsä avauskokoonpanoon valmiin pelimiehen. Gvardiol on saanut vyölleen toistaiseksi yhdeksän Valioliigan ottelua ja vuorotellut vasemman laitapakin tontilla Nathan Aken kanssa. Ajoittain rooli on ollut myös vasen keskuspuolustaja kolmen topparin linjassa.

 • 9 ottelua
 • 81 minuuttia per ottelu

Gvardiolin homma on ollut syksyn aikana väkevää perustekemistä, joten luotto 21-vuotiaaseen nuorukaiseen on palkittu. City paahtaa kahdentoista kierroksen jälkeen Valioliigan kärjessä, ja päästettyjä maaleja on toki lipsunut edellisiä kausia hieman enemmän eli keskimäärin yksi per ottelu. Gvardiolin esitykset olivat jo viime kaudella sekä Leipzigin että Kroatian riveissä Euroopan eliittiä, ja miehen meno talven MM-kisoissa oli todella vakuuttavaa. Vaikka Gvardiol ei ole erityisen hyökkäävä tai peliä rakentava puolustaja, on hänellä ollut Cityssä tiettyjä vapauksia ylöspäin. Kroatialainen on ollut laidallaan erittäin vaikea ohitettava, ja mies on tuonut hieman lisää fyysisyyttä manchesterilaisten takalinjoille.

Micky van de Ven, Tottenham

Valioliigaan täksi kaudeksi saapuneista keskuspuolustajista yksi on ollut toistaiseksi ylitse muitten. Spurs tuuletti kesällä alakerran rosteriaan, kun Clement Lengletin lainadiili päättyi ja Davinson Sanchez Myytiin Galatasarayhin. Joukkueen ykköstoppariksi naarattiin Micky van de Ven, joka irtosi Wolfsburgista 40 miljoonan euron korvausta vastaan. 22-vuotias hollantilainen meni elokuussa heittämällä Tottenhamin avaukseen ja pelasi syksyn kymmenessä ensimmäisessä ottelussa täydet minuutit. Miehen loukkaantumisen jälkeen katkesi Spursin kymmenen ottelun tappioton putki.

 • 11 ottelua
 • 86 minuuttia per ottelu
 • 1 maali

Van de Ven on ollut huikean varmassa tikissä, ja mies on sopeutunut upeasti manageri Ange Postecogloun peluuttamaan varsin vaativaan korkeaan puolustuslinjaan. Homma on toiminut keskuspuolustuksessa erinomaisesti Cristian Romeron vierellä, ja hollantilainen on päässyt nopeasti sisään Valioliigan haasteisiin. Van de Ven on myös pallollisena taitava, hyvinkin moderni toppari, jonka varaan Tottenham voi hyvillä mielin rakentaa lähitulevaisuuttaan.

James Ward-Prowse, West Ham

West Ham hääräsi siirtoikkunassa aktiivisesti, ja Declan Ricen myynnistä saadut 105 miljoonaa puntaa laitettiin kiertämään hyvinkin järkevästi investoiden. Hammers hankki riveihinsä muun muassa Edson Alvarezin ja Mohammed Kudusin, mutta toistaiseksi ehdottomasti onnistuneimmaksi ostokseksi on osoittautunut James Ward-Prowse. Keskikenttäpelaaja saapui Championshipiin pudonneesta Southamptonista nykymarkkinoilla jokseenkin maltillisella 30 miljoonan punnan siirtosummalla, ja mies on ollut heti huikean tärkeä palanen manageri David Moyesin kuvioissa.

 • 11 ottelua
 • 88 minuuttia per ottelu
 • 2 maalia
 • 5 syöttöä

Ward-Prowse tahkoaa lontoolaisten riveissä keskikentän keskustassa ja melko matalassa roolissa, mutta mies on laittanut tiskiin alkusyksystä rajut tehot. Tarjoilu on pelannut miehen jalasta fantastisesti, ja taituri on käynyt itsekin viimeistelemässä kaksi liigamaalia. Ward-Prowse on kiskaissut jo kourallisen syöttöpisteitä pommitettuaan huippuvaarallisia ja tarkkoja kulmapotkuja vastustajan boksiin. 29-vuotiaalla Southamptonin kasvatilla on plakkarissa jo yli kolmesataa Valioliigaottelua, ja kokenut pelimies vaikuttaa päässeen nopealla tahdilla yhdeksi Moyesin luottomiehistä.

LUE KAIKKI UUTISET