Maailman parhaat maalivahdit

Italian ja Paris Saint-Germainin maalivahti Gianluigi Donnarumma vei varsin odotetusti vuoden 2021 Lev Yashin Trophyn, eli Ballon d´Or -gaalassa jaettavan maailman parhaan maalivahdin pystin. Nuoren miehen nousu huipulle on ollut mykistävää seurattavaa, ja nyt listaamme tuoreen palkinnon kunniaksi planeetan tämän hetken viisi parasta torjujaa.

5. Ederson

 • Brasilia
 • Manchester City
 • 28 vuotta

Manchester Cityn jälleen Valioliigan mestaruuteen keväällä johdattanut luottoveskari Ederson tunkee listallemme tiukassa kilpailussa muutaman muun huippunimen edelle. 28-vuotias brasilialainen ei pelkästään johda Cityn raudanlujaa puolustusta ja haali huikeita määriä nollapelejä, vaan jalalla ylivertainen Ederson on myös erittäin tärkeässä roolissa joukkueen pelinavauksessa.

Mies ei pelkää ravata maaliltaan vastaan, ja kyseessä onkin varsin oikeaoppinen sweeper-keeper. Räväkästä pelitavastaan huolimassa brassi sortuu ani harvoin virheisiin. Nollapelejä on kertynyt Valioliigauralla keskimäärin joka toisessa ottelussa, ja meno on säilynyt tappavan tasaisena vuodesta toiseen. Kuluvallakin kaudella City-luotsi Pep Guardiola voi luottaa täysin tolppien välissä hääräävään tähteensä metsästäessään lisää pokaaleita joukkueen täpötäyteen palkintokaappiin.

4. Edouard Mendy

 • Senegal
 • Chelsea
 • 29 vuotta

Chelsean upea kaappaus kesältä 2020 nousi nopeasti joukkueen ykkösmaalivahdiksi, ja Bluesin kausi päättyi lopulta huikeaan Mestarien Liigan voittoon keväällä 2021. Tammikuussa ruoriin tullut manageri Thomas Tuchel laittoi Chelsean puolustuksen uuteen uskoon ja innosti senegalilaisvahtinsa lähes ohittamattomaan iskuun niin Valioliigassa kuin eurokentilläkin.

29-vuotiaan Mendyn vahvuus on kova fysiikka ja nopeus, ja hujoppi napsii korkeat pallot helposti räpylöihinsä. Kyseessä on isoksi pelaajaksi ketterä tapaus, joka hallitsee oikeaoppiset ja napakat vastaantulot sekä salamannopeat torjunnat maan rajastakin. Mendy kiskoo jalalla myös erinomaisia pitkiä avauksia hämmentävällä tarkkuudella. Chelsean kultakimpale pystyy jatkamaan tulevinakin vuosina lontoolaisten takuumiehenä monella rintamalla käytävissä pokaalijahdeissa.

3. Manuel Neuer

 • Saksa
 • Bayern München
 • 35 vuotta

Listamme selvästi kokenein vahti, 35-vuotias Manuel Neuer, on edelleen Bayern Münchenin ja Saksan maajoukkueen takalinjojen tukipilari. Miehen uran pelättiin jo olevan hiipumassa parisen vuotta sitten, mutta paljon nähnyt veskari on noussut jälleen uuteen kukoistukseen. Vuoden 2014 huikea MM-sankari on edelleen maailmanluokan iskussa Bundesliigassa, Mestarien Liigassa ja maaotteluissa. Juuri Neuerin kokemus ja viileys isoissa peleissä takaa miehelle paikan listamme top-kolmosessa.

Neuerin huippuominaisuuksiin kuuluvat refleksitorjunnat sekä vuosikausia hehkutettu aktiivinen kenttäpeliin osallistuminen. Saksalainen hallitsee edelleen joukkueen alakertaa ja operoi laajalti kentän alimmalla kolmanneksella antaen kenttäpelaajille mahdollisuuden pitää linjaa hyvinkin ylhäällä. Useat tämän päivän nuoret veskarit ovat kopioineet Neuerin pelityyliä, eikä miehen vaikutusta koko moderniin maalivahtipeliin pidä aliarvioida. Mestarilla on eväät jatkaa maailman huippuvahtien kärkipäässä vielä tulevinakin vuosina.

2. Jan Oblak

 • Slovenia
 • Atletico Madrid
 • 28 vuotta

Atletico Madridin johdattaminen La Ligan mestaruuteen timanttisen kovalla työskentelyllään nosti Jan Oblakin aivan planeetan huippuvahtien listan kärkipäähän. Slovenialaisen ohittaminen on osoittautunut ongelmalliseksi maailman parhaillekin hyökkääjille, ja joillakin osa-alueilla 28-vuotias muuri voidaan laskea jo maailman parhaaksi.

Oblak ohjaa puolustustaan ja dominoi omaa boksiaan jämäkästi. Muita merkittäviä vahvuuksia ovat otteitten tasaisuus sekä johtajan ominaisuudet. Slovenian maajoukkueen kapteeni on mentaalisesti vahva, eikä sorru virheisiin kovissakaan paikoissa. Mikäli Oblak naaraa jatkossakin pokaaleita Madridiin, tulee mies löytymään lähivuosina maailman parhaiden maalivahtien listalla kohdasta numero yksi.

1. Gianluigi Donnarumma

 • Italia
 • Paris Saint-Germain
 • 22 vuotta

Emme ala väitellä raatia vastaan, vaan myönnämme yhteen ääneen, että Gianluigi Donnarumma on tällä hetkellä maailman kovin maalivahti. Vasta 22-vuotias nuorukainen on jo huikean kokenut isoissa peleissä, ja vyöllä on tietenkin jo viime kesänä Italialle voitettu Euroopan mestaruus.

Donnarumma aloitti Serie A:ssa AC Milanin paidassa vain 16-vuotiaana ja ehti tahkota jo peräti 215 liigapeliä ennen viime kesän siirtoaan PSG:n riveihin. Pariisissa nuori veskari on toistaiseksi jakanut torjuntavastuun Keylor Navasin kanssa, mutta Donnarummasta leivotaan kyllä ehdotonta ykkösmaalivahtia menestysseuran luukulle.

Löytyykö Donnarumman pelistä juuri nyt heikkoa osa-aluetta? Reaktiotorjunnat, vastaantulot, yhdellä yhtä vastaan torjunnat, puolustuksen organisointi, avaukset ja keskitysten keräämiset ovat maailmanluokkaa. Lisäksi pään kestävyys isoissa kisoissa ja rankkarien torjuminen on jo osoitettu EM-kisojen kiihkeissä loppupeleissä. Olisiko Donnarumman heikkous sitten laskupää. Sankarilta jäi EM-finaalin ratkettua tuuletukset tekemättä, kun vahti oli seonnut laskuissa Englannin vetäjistä pilkkukisassa.

Donnarumma siis vaikuttaa jo lähes täydelliseltä maalivahdilta, ja nähtäväksi jää onko potentiaalissa vielä tilaa tasonnostolle. Onnittelemme Gigiota tästä mahtavasta palkinnosta ja jäämme innolla seurailemaan miehen edesottamuksia tulevissa taistoissa.


LUE KAIKKI UUTISET