Futiksen eurosarjoissa luvassa huikeita mestaruustaisteluita

Jalkapallon isoissa eurooppalaisissa sarjoissa ollaan kääntymässä kevääseen, ja useimmissa liigoissa on alkamassa huikean jännittävä mestaruustaistelu. Luvassa on timanttista draamaa, yllätysmestareita ja toiveissa aina viimeiselle kierrokselle saakka jatkuvaa kiivasta taistelua.

Nyt katsastamme, mistä lähtökohdista viidessä isoimmassa eurosarjassa kärkijoukkueet ampaisevat kohti kauden loppusuoraa.

Valioliiga

Valioliigassa on nähty viime vuosina muutama todella tulinen mestaruustaistelu, ja useimmiten kruunusta ovat kisailleet Manchester City ja Liverpool. Tällä kaudella Pool on valahtanut kauaksi kärjestä, ja kevään korvilla sarjan piikkipaikalla painelee varsin yllättäen Arsenal. Gunnersin edellinen Valioliigan mestaruus on kaudelta 2003/04, jolloin lontoolaiset eivät hävinneet yhtäkään sarjaottelua, joten seuran fanit ovat odotelleet mahdollisuutta pääsarjan voittopokaalin nostelemiseen jo lähes kaksikymmentä vuotta.

Valioliigan kärki

 1. Arsenal, 17-3-3, 51:23, 54p
 2. Manchester City, 16-4-4, 60:24, 52p
 3. Manchester United, 15-4-5, 41:28, 49p

Syyskaudella liigaa dominoineen Arsenalin formi dippasi helmikuun alussa, kun joukkue nappasi kolmesta sarjapelistä ainoastaan yhden pinnan.

Manchester City haki Emirates Stadiumilta täydet pisteet maalein 3-1 ja kiilasi hetkeksi sarjataulukon kärkeen. Viime kierroksella tilanne kääntyi jälleen, kun City tiputti pisteitä Nottinghamin vieraana ja Gunners taisteli viime minuuttien maaleillaan voiton Aston Villaa vastaan.

Näin ollen joukkueitten välinen ero Valioliigan kärjessä on tällä hetkellä kaksi pinnaa Arsenalin hyväksi, ja pohjoislontoolaisilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Tämän myllerryksen keskellä Manchester United on raapinut edellisestä neljästä ottelustaan kymmenen pistettä ja hiippaillut aivan iskuetäisyydelle paikallisvihollisestaan. ManU kaatoi tammikuussa juuri Cityn maalein 2-1 mutta hävisi huikean trillerin Arsenalin vieraana lukemin 3-2.

Jäljellä olevia otteluita

 • 5.3, Liverpool – Manchester United
 • 1.4, Manchester City – Liverpool
 • 1.4, Newcastle – Manchester United
 • 8.4, Liverpool – Arsenal
 • 26.4, Manchester City – Arsenal
 • 29.4, Arsenal – Chelsea
 • 6.5, Newcastle – Arsenal
 • 20.5, Manchester City – Chelsea

Manchester City on pienestä takaa-ajoasemastaan huolimatta edelleen bookkereitten papereissa hiuksenhieno suosikki uusimaan mestaruutensa. ManU:n saumat ohittaa molemmat edellä paahtavat joukkueet ovat erittäin laihat, eikä Red Devilsillä ole enää otteluita jäljellä kärkikaksikkoa vastaan.

City ja Arsenal kohtaavat sen sijaan huhtikuun lopulla, ja tuolloin panokset ovat jotakuinkin katossa.

Arsenal on juuri nyt osoittanut sen verran pelillistä notkahdusta, että Manchester Cityn mestaruutta voidaan täysin aiheesta pitää todennäköisenä. Gunnersin etuna voidaan kuitenkin pitää sitä, että joukkue voi keskittyä keväällä täysin Valioliigan valloitukseen, kun taas Cityn kalenteria täydentävät Mestarien Liigan ja FA Cupin väännöt.

La Liga

La Ligan kärjessä runnoo menneiltä vuosilta tuttu duo, eikä top-kakkoseen ole tällä kaudella muilla mitään asiaa. Barcelona on kirinyt piikkipaikalla jo kahdeksan pisteen karkumatkalle Real Madridista, joten katalonialaiset ovat kovaa vauhtia matkalla kohti ensimmäistä liigamestaruuttaan sitten kevään 2019. Barcan talvinen formi onkin ollut täysin musertava. Blaugrana on voittanut kaikki kuluvan vuoden seitsemän sarjapeliään pitäen näistä kuudessa nollan omassa päässään. 

La Ligan kärki

 1. Barcelona, 19-2-1, 45:7, 59p
 2. Real Madrid, 16-3-3, 46:17, 51p
 3. Real Sociedad, 13-4-5, 32:22, 43p

Barcelonan täksi kaudeksi uudistettu hyökkäys on toiminut erinomaisesti, ja Robert Lewandowski on ottanut paikkansa La Ligan vaarallisimpana maalitykkinä.

Samaan aikaan joukkueen puolustus on viilattu jopa hämmentävän tehokkaaksi koneeksi, ja Barcan takalinjat ovat vuotaneet vasta seitsemän maalia 22 pelatun kierroksen jälkeen.

Blaugranan kauden toistaiseksi ainoa tappio tuli lokakuun puolivälissä Real Madridin vieraana maalein 3-1. Myös Real on ollut talvella kovassa tikissä, mutta muutamat pudotetut pisteet näkyvät karusti taulukossa Barcelonan painellessa rautaisessa voittoputkessaan.

Jäljellä olevia otteluita

 • 19.3, Barcelona – Real Madrid 
 • 23.4, Barcelona – Atletico Madrid
 • 3.5, Real Sociedad – Real Madrid
 • 21.5, Barcelona – Real Sociedad

Kaudesta on vielä kaksi viidesosaa pelaamatta, mutta todella paljon saa tapahtua, mikäli Real aikoo kilpakumppaninsa sarjan kärkipaikalta suistaa. Kevään ohjelmassa on jäljellä vielä Camp Noulla maaliskuussa taisteltava El Clasico, jossa Los Blancosilla on pieni sauma ruuvata joukkueitten välistä piste-erosta ohuemmaksi.

Barcalla on kalenterissa jäljellä myös ottelut La Ligan top-nelosessa keikkuvia Real Sociedadia ja Atletico Madridia vastaan, mutta Blaugrana pääsee kohtaamaan nämä vihulaiset hyvistä asetelmista omalla kotikentällään.

Mestaria ei toki voi kruunata vielä helmikuussa, mutta juuri tällä hetkellä Barcelonan palikat ovat pokaalin suhteen mainiosti rivissä.

Serie A

Toisin kuin muissa isoissa eurosarjoissa, Italiassa mestari alkaa olla jo selvillä talven kääntyessä hiljalleen kevääseen. Muutaman kerran liigan top-kolmoseen viime vuosina tunkenut Napoli on nyt todella lähellä pääsarjan jättipottia. Joukkue on karannut jo huimalle viidentoista pisteen karkumatkalle ennen kakkosena väijyvää Interiä, kun kierroksia on takana kaksikymmentäkolme. Napoli on ollut sekä hyökkäys- että puolustuspäässä syyskaudella Serie A:n vahvin nippu, ja se koki toistaiseksi ainoan liigatappionsa tammikuun alussa Interin vieraana.

Serie A:n kärki

 1. Napoli, 20-2-1, 56:15, 62p
 2. Inter, 15-2-6, 44:27, 47p
 3. Roma, 13-5-5, 30:19, 44p
 4. AC Milan, 13-5-5, 39:30, 44p

Juuri nyt Napoli kirmaa jälleen seitsemän liigapelin voittoputkessa, ja ennen Inter-tappiota joukkue nappasi täydet pinnat peräti yhdessätoista peräkkäisessä pelissä.

Syksyllä manageri Luciano Spallettin miehistö kävi sarjapelien lomassa voittamassa Mestarien Liigan lohkonsa, joten Napoli on noussut tällä kaudella koko Euroopan ehkäpä kuumimmaksi seurajoukkueeksi.

Jäljellä olevia otteluita

 • 2.4, Napoli – AC Milan
 • 23.4, Juventus – Napoli
 • 21.5, Napoli – Inter

Kautta on toki vielä jäljellä, mutta vain todellinen ihme voi luistaa Napolin pois Serie A:n ykköspaikalta. Bookkerit tarjoavat edelleen kertoimia sininuttujen mestaruudelle, mutta hinnat ovat romahtaneet 1,02 lukemaan. Napolilla on keväällä vielä edessä ottelut AC Milania, Juventusta ja Interiä vastaan, mutta tulikuuma joukkue ei mitenkään voi kompastella riittävästi, jotta takaa-ajajilla on minkäänlaisia saumoja kiriä valtava piste-ero umpeen. Napolissa on odotettu Scudettoa vuodesta 1990 saakka, jolloin Diego Maradona johdatti sinipaidat liigan ykköseksi. Tänä keväänä seura on vihdoin valmis palaamaan Italian mestariksi.

Bundesliga

On vierähtänyt jo yli kymmenen vuotta siitä, kun Bayern München jäi edellisen kerran ilman Bundesligan mestaruutta. Borussia Dortmund pyyhälsi ykköseksi vuosina 2011 ja 2012, mutta viimeisen vuosikymmenen ajan Bayern on dominoinut kotimaansa liigaa täysin suvereenisti. Tällä kaudella Bundesligan kärkipään tilanne on historiallisen tasainen. Peräti kuusi ensimmäistä joukkuetta ovat vain viiden pisteen sisällä, kun otteluita on kaikilla pelattuna kaksikymmentäyksi.

Bundesligan kärki

 1. Bayern München, 12-7-2, 61:21, 43p
 2. Borussia Dortmund, 14-1-6, 44:27, 43p
 3. Union Berlin, 13-4-4, 35:24, 43p
 4. Freiburg, 12-4-5, 34:31, 40p
 5. Leipzig, 11-6-4, 43:26, 39p
 6. Eintracht Frankfurt, 11-5-5, 42:29, 38p

Bayern otti viime kierroksella takkiin Mönchengladbachin luolassa, ja Union Berlin ja Dortmund nousivat hallitsevan mestarin kanssa tasoihin 43 pisteeseen sarjan piikkipaikalle.

Etenkin ensin mainitun kipuaminen kärkikahinoihin on liigalle virkistävä yllätys. Union on kerännyt MM-kisatauon jälkeisistä kuudesta ottelustaan rajut kuusitoista pinnaa, ja spekulaatiot sen todellisesta shokkimestaruudesta pitävät edelleen pintansa.

Bayernin ykköshaastajana täytyy kuitenkin pitää niin ikään hurjan formin löytänyttä Dortmundia.

Tulikuuma keltamusta sikermä on voittanut nyt jo kuusi liigapeliä putkeen. Bundesligan top-neloseen joka kevät jo useamman vuoden ajan itsensä punnertanut Leipzig kärkkyy viidentenä neljän pinnan päästä kärkikolmikosta. Fantastista kautta rutistava Freiburg on kiilannut mustana hevosena neljännelle paikalle, ja top-kuutosen täydentää Eintracht Frankfurt, joka puksuttaa viisikon takana 38 pinnan saldollaan.

Jäljellä olevia otteluita

 • 3.3, Borussia Dortmund – Leipzig
 • 1.4, Bayern München – Borussia Dortmund
 • 8.4, Borussia Dortmund – Union Berlin
 • 22.4, Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt
 • 6.5, Freiburg – Leipzig
 • 13.5, Union Berlin – Freiburg
 • 20.5, Bayern München – Leipzig

Varsin tasaisista asetelmista huolimatta markkinat antavat kertoimenasettelussa Bayernin mestaruudelle jopa lähes 80 prosentin todennäköisyyden. Se onkin materiaaliltaan ja rutiinitasoltaan porukasta selvästi vahvin, ja manageri Julian Nagelsmannin nippu pääsee kohtaamaan päävastustajansa kevään keskinäisissä koitoksissa kotikentällään. Haastajat ovat kuitenkin tällä hetkellä mainiossa tikissä, ja toiveissa on pitkälle kevääseen venyvä tiukka mestaruustaisto.

Ligue 1

Ranskan liigaa viimeisen vuosikymmenen ajan varsin tylysti hallinnut Paris Saint-Germain rymistelee jälleen kerran sarjataulukon ykkösenä. Viime kauden tapaan pariisilaiset eivät ole kuitenkaan onnistuneet repimään eroa haastajiin, ja Marseille sekä Monaco vaanivat vain muutaman pisteen päässä. PSG:n talvinen formi on hieman huolestuttava, sillä hallitseva mestari on hävinnyt tämän vuoden puolella jo kolme sarjapeliä. Etenkin esitys Monacoa vastaan helmikuun puolivälissä oli todella heikko, ja mediatietojen mukaan joukkueen pukukopissa on esiintynyt viime aikoina hieman eripuraa.

Ligue 1:n kärki

 1. Paris Saint-Germain, 18-3-3, 59:23, 57p
 2. Marseille, 16-4-4, 48:22, 52p
 3. Monaco, 15-5-4, 53:31, 50p

Materiaalinsa puolesta PSG:n pitäisi toki pystyä jälleen Ligue 1:n pokaali naaraamaan, ja joukkue onnistuikin syksyllä kiskaisemaan sarjakärjessä mukavan kaulan. 26.2 pelattavassa Marseillen ja Saint-Germainin välisessä taistossa panokset ovat huipussaan, ja kyseessä on kauden viimeinen kärkikolmikon välinen keskinäinen mittelö.

Monaco jää kärkkymään kaksikon takana kuuman forminsa siivittämänä. Se on tahkonnut MM-kisojen jälkeisestä yhdeksästä ottelustaan seitsemän voittoa ja kaksi tasuria ja kaatanut muun muassa juuri PSG:n erittäin vakuuttavalla kiskaisulla.

Bookkerit eivät PSG:n romahdukseen kuitenkaan usko, ja pariisilaisten mestaruuskertoimet on painettu kautta linjan 1,05 lukemaan.

Näistä asetelmista jäämme jännäämään, kuinka Euroopan viiden ison liigan mestaruustaistelut keväällä kehittyvät.

Etenkin Valioliigan ja Bundesligan väännöissä on potentiaalia kehkeytyä äärimmäisen tiukoiksi, ja futisfaneille on luvassa jälleen kerran huikeaa jännitystä ja järisyttäviä juonenkäänteitä.

LUE KAIKKI UUTISET